21.3 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ελληνικός τελικός στο Βελιγράδι. Γιατί όχι ;

Το μεγαλύτερο όνειρο των μπασκετόφιλων ανά τη χώρα, που μόνο μια φορά πλησίασε τόσο πολύ στο να γίνει πραγματικότητα (στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης το 2012) είναι από χθες και πάλι ζωντανό. 'Ενας ελληνικός τελικός στην Ευρωλίγκα και μάλιστα σε μια τόσο μπασκετική πόλη με στοιχεία πολύ κοντά στα δικά μας όπως το Βελιγράδι.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μπορούν να πάνε στο φάιναλ φορ (αυτό είναι εκ των ουκ άνευ) και αν τα καταφέρουν εκεί, μπορούν να βρεθούν μόνο στον τελικό, εφόσον μπορέσουν να αποκλείσουν Φενέρμπαχτσε και ΤΣΣΚΑ Μόσχας αντίστοιχα. 

Το τερματίσαμε ;   Οχι, απλά προτρέξαμε λίγο στο εγγύς μέλλον όπου οι δύο ελληνικές ομάδες αν δεν (αδικήσουν εκ νέου) τους εαυτούς τους έχουν πολλές πιθανότητες να φτάσουν στον τελικό προορισμό και μετά όλα γίνονται !

Για τους Πειραιώτες αυτό το σοκ με τη Ζαλγκίρις και η δίωρη αγωνία για να δουν εάν θα την ξαναβρούν σε 12 μέρες αντί της Ρεάλ, είναι το καλύτερο πάθημα-μάθημα εν΄όψει των πλέι οφ.  Συμφωνούμε με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο για τις σημαντικές απουσίες που δυσκόλεψαν το έργο του,  όμως θα του θυμίσουμε ότι μετά την σπουδαία νίκη (με απίστευτη συγκέντρωση της ομάδας και εξαιρετικό κοουτσάρισμα στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα) της ομάδας του στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός κατέβασε ταχύτητα και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ξεφούσκωσε στο φινάλε. Στη συντριβή (εντός) από τη Μπαρτσελόνα και στην "αυτοκτονία" στη Μάλαγα (όπου ηττήθηκε στην παράταση αν και νικούσε με 7 πόντους στο 38') ο Ολυμπιακός δεν είχε τις χθεσινές απουσίες και θα μπορούσε να είχε "καθαρίσει" από εκεί την υπόθεση 3η θέση.

Ο δε Παναθηναϊκός είδε τα πεταμένα (και εφέτος) πρώτα ημίχρονα και βάλε να μην του στοιχίζουν ακριβά - με σύμμαχο και την τύχη - καθώς πήρε όπως και πέρυσι το πλεονέκτημα έδρας την τελευταία στιγμή. Εχει σαφώς πολλές περισσότερες πιθανότητες να το αξιοποιήσει εφέτος καθώς η Ρεάλ δεν είναι Φενέρ και ο Λάσο δεν είναι Ομπράντοβιτς συν το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός είναι πιο ενισχυμένος από πέρυσι και πιο ψυλλιασμένος θα λέγαμε. Είναι εξαιρετικά κομβικό το πρώτο παιχνίδι  καθώς θα δώσει στο νικητή μεγάλο ψυχολογικό πλεονέκτημα εν΄ όψει της συνέχειας.

Η άμυνα των δύο ομάδων μας είναι το όπλο τους, αλαζονεία ή υπεροψία δεν υπάρχει ούτε για δείγμα και οι έδρες (ΣΕΦ και ΟΑΚΑ) αναμένονται καυτές και μάλιστα χωρίς έκτροπα. Οι συνθήκες (μοιάζουν να) είναι ιδανικές και μένει να δούμε εάν και πως θα το εκμεταλλευτούν οι "αιώνιοι" ώστε να τριτώσει το καλό με ελληνικές ομάδες σε φάιναλ φορ μετά τον άθλο της ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λίγκ.

Και μια και λέμε για Τσάμπιονς Λίγκ, και είπαμε και για αλαζονεία και υπεροψία, καλό θα ήταν ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου να ρίξει μια ματιά στο ταπεινό (και σαφώς πιο "φτωχό" από όλες τις απόψεις) Τσάμπιονς Λίγκ και το θρίλερ της τελευταίας αγωνιστικής στους ομίλους όπου όλα κρίθηκαν - με δραματικό τρόπο - ταυτόχρονα. Με την ΑΕΚ για παράδειγμα να παίρνει τρομερή πρόκριση χάρις σε δύο μεγάλα σούτ που μπήκαν παράλληλα στο ΟΑΚΑ και στο κλειστό της Βενέτσια στην Ιταλία.

Μια ματιά μόνο φτάνει για τα αυτονόητα.

Υ.Γ. Αλλά το να διαμαρτύρονται οι Ισπανοί (οι διοργανωτές δηλαδή...) για φαινόμενο...μπισκότο και να αφήνουν υπονοούμενα πάει πολύ. Δεν είναι μόνο ότι ο τεχνικός της Ρεάλ Πάμπλο Λάσο είχε...διαλέξει ομάδα παλαιότερα (τον Ολυμπιακό στα πλέι οφ και όχι στο φάιναλ φορ) αλλά ως Ισπανός μιλάει με τον κ.Μπερτομέου την ίδια γλώσσα. Ας τα βρουν λοιπόν γιατί προκαλούν θυμηδία... 

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους

 

Photo Credit: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ