23.2 C
Athens
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024

Ελληνικά χαμόγελα, με ήρωα τον Γκριγκόριεφ η Νίζνι (pics)

Το Basketball Champions League... επανήλθε μέσω των προκριματικών του αγώνων, με τον Άρη να φέρνει την πρώτη ελληνική επιτυχία στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις για φέτος, ενώ η στο ζευγάρι που ενδιαφέρει τους «κίτρινους», ο Μάξιμ Γκριγκόριεφ χάρισε το «διπλό» στην Νίζνι μέσα στο Οπόρτο, με τους Ρώσους να φαίνεται πως θα είναι οι αντίπαλοί τους.

Η δράση του BCL ξεκίνησε, με τα νέα να είναι ευχάριστα από την πρώτη του μέρα για τα ελληνικά «χρώματα», στη διοργάνωση όπου, άλλωστε, η χώρα μας έχει την υπερασπιζόμενη τον τίτλο πρωταθλήτρια ΑΕΚ. Ο Άρης κρατά... ψηλά τη σημαία, κάνοντας «περίπατο» στην Τιφλίδα με το 90-64 επί της Ντιναμό. Οι παίκτες του Βαγγέλη Αγγέλου πέρασαν με απόλυτη επιτυχία το πρώτο «τεστ» της σεζόν και, πλέον, περιμένει τον επόμενο αντίπαλό του στην ουσία, παρότι υπάρχει επαναληπτικός αγώνας, με αυτόν να είναι ένας εκ των Πόρτο και Νίζνι.

Με καλάθι του Μάξιμ Γκριγκόριεφ στα 7" πριν από τη λήξη, η Νίζνι πέρασε από το Οπόρτο με 86-85 και φαίνεται πως θα είναι αντίπαλος του Άρη στην επόμενη φάση των προκριματικών. Μετά το 21-29 της πρώτης περιόδου, οι Πορτογάλοι επανήλθαν και ισορρόπησαν την κατάσταση, για να τους δώσει προσωρινά την νίκη ο Σάσα Μπορόβνιακ. Ο Γκριγκόριεφ, όμως, που ήταν και κορυφαίος των Ρώσων με 20 πόντους, μαζί με τον Κέντρικ Πέρι των 21 πόντων, πέντε ριμπάουντ και τεσσάρων ασίστ, είχε... άλλη άποψη, για να πάνε στράφι οι 27 πόντοι του Ουίλιαμ Σίχεϊ.

Η ΑΕΚ Λάρνακας άντεξε μόνο ένα ημίχρονο, με την Άντβερπ να περνά από την Κύπρο με 83-74. Το σκορ βρισκόταν στο 38-38 για το ημίχρονο και το τρίτο δεκάλεπτο θα έκανε όλη τη «ζημιά» για τους γηπεδούχους, με τη βελγική ομάδα να τρέχει ένα επιμέρους σκορ 26-17 και να «καθαρίζει», με κορυφαίο τον ΤζίΣον Τέιτ, που είχε 21 πόντους με 10 ριμπάουντ, ενώ για τους ηττημένους 19 πόντους σημείωσε ο Τάιρελ Μπιγκς.

Η Καρχού κατάφερε να δείξει τις δυνατότητές της απέναντι στην Οράντεα, επικρατώντας με 87-84 σε ένα «χορταστικό» παιχνίδι, παίρνοντας ισχνό προβάδισμα. Η γηπεδούχος ομάδα, μάλιστα, δεν κατάφερε να υπερασπιστεί όπως θα ήθελε ίσως το 45-37 του ημιχρόνου, με τους Ρουμάνους να επανέρχονται και το ματς να κρίνεται στις λεπτομέρειες, για να πάρει η Καρχού το +3 με τον Ρένε Ρούγκο στους 19 πόντους. Στην αντίπερα όχθη, ο Κρίστοφερ Ρίτσαρντ είχε 20 πόντους.

Μία Τορούν που... τρόμαζε, κέρδισε με 87-61 την Τσμόκι/Μινσκ του Ζήση Σαρικόπουλου και δείχνει να βρίσκεται επίσης στην επόμενη φάση των προκριματικών. Οι Πολωνοί έπιασαν τους αντιπάλους τους... από το λαιμό από την πρώτη περίοδο, προηγούμενοι με 29-4, για να συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό στο υπόλοιπο ματς και να πάρουν την ευρεία νίκη, με τον Άαρον Σελ να έχει 27 πόντους στο απίστευτο ποσοστό των 11/12 σουτ εντός παιδιάς, προσθέτοντας έξι ριμπάουντ και τέσσερις ασίστ, τη στιγμή που ο άλλοτε... δικός μας Ρομπ Λόουρι τελείωνε με 6 πόντους και 10 ασίστ. Στην απέναντι πλευρά, ο Βιτάλι Λιούτιχ σημείωσε 12 πόντους, ενώ ο Έλληνας σέντερ έφτασε τους 10 πόντους, με τρία ριμπάουντ και μία ασίστ σε σχεδόν 15 λεπτά.

Το πρώτο μεγάλο της «βήμα» έκανε και η Εστουδιάντες, για να ξαναπαίξει στη διοργάνωση περνώντας από τη Σουηδία με το 74-62 επί της Νόρκεπινγκ. Όλα αυτά, μετά από ανατροπή, αφού στο πρώτο δεκάλεπτο το σκορ βρισκόταν στο 22-11 υπέρ των γηπεδούχων, για να έρθει σχεδόν στα ίσια του το ματς μέχρι την ανάπαυλα (39-37) και τους «Φοιτητές» να κυριαρχήσουν στο φινάλε, έχοντας πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων και πρώτο τον Βίκτορ Αρτεάγκα με 12. Ο Μίκαελ Λίντκουιστ πέτυχε 20 πόντους για τους ηττηθέντες.

Στην επόμενη φάση φαίνεται πως θα περάσει και η Λέφσκι, με το δικό της «διπλό» με 91-79 κόντρα στη Σιαουλιάι. Η διαφορά έγινε στην τελευταία περίοδο, όταν με την τρομερή τους άμυνα οι Βούλγαροι δέχθηκαν μόλις έξι πόντους, για να φτάσουν στο επιμέρους 6-21 με μια εκπληκτική τετράδα που σχημάτισαν οι Ντέγιαν Ιβάνοφ (25 π., 7 ρ.), Μπόζινταρ Αβράμοφ (23 π., 7/11 σουτ), Πάτρικ Ρέμπερτ (19 π., 7/13 σουτ) και Καλόϊαν Ιβάνοφ (13 π., 10 ρ.). Οι 14 πόντοι που σημείωσαν οι Ίγκνας Βάιτκους και Καρόλις Λουκοσιούνας δεν αρκούσαν για τη λιθουανική ομάδα.

Σπουδαίο είναι το αποτέλεσμα και για την Πρίστινα, που εκμεταλλεύτηκε την έδρα της και ξεπέρασε με 84-64 το «εμπόδιο» της Γκρόνινγκεν, παίρνοντας μάλλον από τώρα το «εισιτήριο» της. «Χτίζοντας» στο 26-14 της δεύτερης περιόδου, που απέφερε διαφορά 13 πόντων (46-33), οι Κοσοβάροι έφτασαν στο... στρογγυλό +20, με τον Έι Τζέι Ντέιβις σε φοβερή κατάσταση, με 25 πόντους και εννέα ριμπάουντ. Οι Γκραντ Σίτον και Σάνε Χάμινκ έφτασαν τους 11 πόντους για την ολλανδική ομάδα.

Οι Μπάκεν Μπέαρς επιβλήθηκαν επί αγγλικού εδάφους, με το 90-77 επί της της πρωτοεμφανιζόμενης στη διοργάνωση αυτή, Λέστερ. Το σκορ ίσως μάλιστα... αδικεί τους νικητές, που προηγήθηκαν με 57-78 στο τέλος της τρίτης περιόδου, ήτοι διαφορά 21 πόντων, αλλά η χαλάρωσή τους στο φινάλε έφερε μια πιο αξιοπρεπή διαφορά για τους γηπεδούχους. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Χάιντεν Ντάλτον με 17 πόντους για τους νικητές, τη στιγμή που για τους Ράιντερς ο ΝτιΆντρε Μπάρετ τελείωνε με 24 πόντους.

Ανοικτούς λογαριασμούς άφησε το... «Χ» στην Ελβετία ανάμεσα σε Φρίμπουρ και Άβτοντορ. Οι γηπεδούχοι, μάλιστα, κατάφεραν να επιστρέψουν από το 64-70 της τρίτης περιόδου, για να πάρουν την ισοπαλία με τρίποντο του Ντούσαν Μλάντιαν στα 7" πριν από τη λήξη, που ήταν μάλιστα και κορυφαίος με 24 πόντους, μαζί με τον Μπαμπακάρ Τουρέ που έφτασε τους 23 πόντους με 12 ριμπάουντ. Οι Ρώσοι θα έχουν το πλεονέκτημα της έδρας στον επαναληπτικό, με τον Τζάκι Καρμάικλ να έχει 18 πόντους με 6/11 σουτ.

Το καλάθι του Γκέρι Μπλέικς στα 69" πριν από την εκπνοή θα χάριζε το αποτέλεσμα στην Καντού, που κατέβαλε με 69-68 τη Ζολνόκι Ολάι, αλλά σαφώς όλα μένουν ανοικτά για τη ρεβάνς στην Ουγγαρία. Οι Ιταλοί δεν εκμεταλλεύτηκαν το 53-45 της τρίτης περιόδου, με τους αντιπάλους τους να επανέρχονται και να προηγούνται, προτού τουλάχιστον τους δώσει το αποτέλεσμα ο Αμερικανός, που είχε 16 πόντους, δίπλα στους 19 του Φρανκ Γκέινς. Ο Νταβίντ Βοϊβόντα ήρθε... με φόρα από τις εκπληκτικές του εμφανίσεις με την Εθνική Ουγγαρίας στα «παράθυρα», φτάνοντας τους 22 πόντους, με πέντε ριμπάουντ και τέσσερις ασίστ.

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου:

ΑΕΚ Λάρνακας-Άντβερπ 74-83
Ντιναμό Τιφλίδας-Άρης 64-90
Καρχού-Οράντεα 67-64
Τορούν-Τσμόκι/Μινσκ 87-61
Νόρκεπινγκ-Εστουδιάντες 62-74
Σιαουλιάι-Λέφσκι 79-91
Πρίστινα-Γκρόνινγκεν 84-64
Λέστερ-Μπάκεν Μπέαρς 77-90
Φρίμπουρ-Άβτοντορ 89-89
Πόρτο-Νίζνι 85-86
Καντού-Ζολνόκι Ολάι 69-68

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου:

Χάποελ Τελ Αβίβ-Σαρλερουά



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ