21 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ελληνες με… γαλλική φινέτσα (pics)

Δεν αποτελούσε ποτέ τον προφανή προορισμό του Ελληνα μπασκετμπολίστα ή προπονητή, να που όμως η Γαλλία, ξαφνικά, ανά τα χρόνια, εξελίσσεται, σε ένα μέρος ολοένα και πιο φιλόξενο για εκείνους... Οσο για το αντίστροφο δρομολόγιο, δηλαδή Γάλλοι στην Ελλάδα, αυτό αφορά ένα άλλο κεφάλαιο. Οπως και οι κόντρες, μερικές μάλιστα και αλήστου μνήμης, μεταξύ των εθνικών ομάδων.
 
Με αφορμή, λοιπόν, την προσαρμογή του Γιάννη Κουζέλογλου, ολοένα και περισσότερο, στα νέα του δεδομένα, ως παίκτης της ιστορικής Ορτέζ (για την οποία έχουν ακουστεί από καιρό τα περί πιθανής διοικητικής ανάμιξης Πιτίνο), παρουσιάζουμε όλους τους Ελληνες που ομιλούν -και σε παρελθοντικό χρόνο- την γαλλική. Και όχι απαραίτητα... τα γαλλικά. Kαι όχι απαραιτήτως, στην πρώτη κατηγορία.
 
Eκτός του Κουζέλογλου, που σχετικά πρόσφατα (και τουλάχιστον μεσούσης της σεζόν) μετακόμισε στο Πο, έχουν επίσης περάσει από την Γαλλία, ανοίγοντας τρόπον τινά τον δρόμο, οι: Τζανής Σταυρακόπουλος (Λε Μαν), Αγγελος Τσάμης (Λιμόζ), Μιχάλης Κακιούζης (Λε Μαν), Δημήτρης Χαριτόπουλος (Βιλερμπάν), Γιάννης Αθηναίου (Προβάνς), Σάββας Μανούσος (Ζαμάρντ) και φυσικά ο ομογενής Αγγελος Τσαγκαράκης. O τελευταίος μάλιστα, είναι και μέλος της Γαλλίας στην ομάδα 3on3.
 
 
Τουλάχιστον, κοιτώντας, τις πιο προφανείς -και μη- περιπτώσεις της τελευταίας 25ετίας. Ο σουτέρ του παρελθόντος, Τζανής Σταυρακόπουλος, βρέθηκε εκεί προς τα τέλη της δεκαετίας του '90 και οι υπόλοιποι πολύ αργότερα. Κοινό χαρακτηριστικό των περισσοτέρων, πλην των Τσάμη, Μανούσου και Τσαγκαράκη έχουν -στην πορεία τους- περάσει από τον Αρη!
 

 

Οι προπονητές

 
Από κόουτς,  εργάστηκαν στην Γαλλία ο Παναγιώτης Γιαννάκης με τον Νίκο Λινάρδο (μαζί στην πόλη της πορσελάνης, το Λιμόζ) και πιο παλιά ο Ηλίας Ζούρος (στην Παρί Λεβαλουά και... με θέα τον Πύργο του Αϊφελ). Οπου στην Παρί, ο κόουτς Ζούρος είχε εκτός από την... θέα του Πύργου του Αϊφελ, παίκτη, υπό τις οδηγίες του, τον «δικό μας» Βλάντο Πέτροβιτς (Στεργίου) και παραλίγο και τον Γιάννη Λάππα. Πέτροβιτς και Λάππας, φυσικά, έχουν παίξει και στον Αρη, σημειώνοντάς το αυτό χαρακτηριστικά, σε σχέση με συγκεκριμένο στατιστικό στοιχείο που προαναφέραμε.
 
Οπως διαπιστώνουμε, οι Ελληνες, έχουν περάσει από τις -περισσότερες- τουλάχιστον (εκ των ιστορικών) ομάδες της Γαλλίας. Επίσης, ένας ακόμη Έλληνας τεχνικός, ο Κρις Χουγκάζ, συνεχίζει στο τιμόνι της Ταρμπ στα Πυρηναία, κι ενώ ο ίδιος έχει διανύσει το δικό του οδοιπορικό, ανά τον κόσμο. Στην Λε Μαν, εξάλλου, έφτασε κοντά, πριν χρόνια, ο Γκαγκαλούδης, αλλά τελικώς δεν αγωνίστηκε εκεί.
 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ