26.8 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

Ελεύθεροι και ωραίοι

Το καλοκαίρι είναι η περίοδος των μεταγραφών και καθώς η κίνηση στην αγορά είναι ακόμα υποτονική, αφού οι ομάδες βρίσκονται για την ώρα στο στάδιο της διερεύνησης των επιλογών τους και της οριστικοποίησης του οικονομικού και αγωνιστικού σχεδιασμού τους, είπαμε να δούμε ποιοι παίκτες είναι διαθέσιμοι και αναμένεται να βρεθούν ή βρίσκονται ήδη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Θα περιοριστούμε στους Έλληνες, διότι από αυτούς αρχίζουν συνήθως οι ομάδες να υλοποιούν το σχεδιασμό τους, καθώς είναι λιγότεροι και δυσεύρετοι. Το παρακάτω Top-10 περιλαμβάνει τα δέκα πιο σημαντικά ονόματα Ελλήνων παικτών, που μένουν ελεύθεροι και αναμένεται να απασχολήσουν τις κορυφαίες ελληνικές ομάδες.

10. ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥ

Κανονικά έχει συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό και για του χρόνου, αλλά λίγο πριν από το τέλος της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος ήρθε σε ρήξη με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, τέθηκε εκτός ομάδας και λογικά θα λύσει τη συνεργασία του με τους "ερυθρόλευκους". Προτεραιότητα για τον ίδιο είναι να βρει ομάδα στο εξωτερικό, μάλιστα ακούγεται ότι έχει κάποιες καλές οικονομικά προτάσεις, που ξεπερνούν τα 100.000 Ευρώ ετησίως. Στην Ελλάδα θα μπορούσε να ενδιαφερθεί η ΑΕΚ, αλλά όχι σε αυτά τα χρήματα.

9. ΝΤΟΥΣΑΝ ΣΑΚΟΤΑ

Το τριετές συμβόλαιο που είχε υπογράψει με την ΑΕΚ το 2014 έληξε και αυτή την εποχή βρίσκεται σε φάση διαπραγμάτευσης μαζί της για την ανανέωσή του. Υπάρχει αρκετά σημαντική απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών στο οικονομικό, καθώς ο Σάκοτα φέρεται να θέλει τουλάχιστον διπλασιασμό των ετήσιων αποδοχών του (φέτος πήρε περί τα 100.000 Ευρώ), ωστόσο η ΑΕΚ δεν δείχνει διατεθειμένη να ανέβει τόσο ψηλά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον τον τοποθετούμε σε αυτό το Top-10. Αν τελικά δεν τα βρει με την ΑΕΚ, τότε ο πιθανότερος προορισμός του θα είναι το εξωτερικό, καθώς αυτά τα λεφτά μόνον ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός μπορούν να του τα δώσουν, αλλά δεν προκύπτει από πουθενά ότι θέλουν να το κάνουν.

8. ΛΟΥΚΑΣ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ

Το συμβόλαιο που είχε με την ΑΕΚ έληξε και μοιάζει σχεδόν απίθανο να ανανεωθεί. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν περιλαμβάνεται στα πλάνα του Σωτήρη Μανωλόπουλου, επομένως θα αναζητήσει κάπου αλλού την τύχη του. Η περσινή συμφωνία του με την Ένωση περιελάμβανε ετήσιες αποδοχές περί τα 550.000 Ευρώ, ωστόσο στην πράξη δεν ίσχυσε, διότι στο μεταξύ λύθηκε το συμβόλαιο για ιατρικούς λόγους, ο Μαυροκεφαλίδης πήγε στην Κίνα και επέστρεψε στην ΑΕΚ με πολύ λιγότερα. Στην Ελλάδα είναι μάλλον δύσκολο να βρει δουλειά και δεν αποκλείεται η Κίνα να αποτελέσει και πάλι την επιλογή του.

7. ΖΑΚ ΟΓΚΑΣΤ

Τον χειμώνα πήρε το ελληνικό διαβατήριο και καθώς είναι Έλληνας και με τη βούλα, παίρνει τη θέση του στο Top-10. Φέτος έκανε τις παρθενικές εμφανίσεις του στα ευρωπαϊκά γήπεδα παίζοντας με την Ουσάκ στο τουρκικό πρωτάθλημα και το Champions League. Άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στο παρκέ, ωστόσο έξω από αυτό παρουσίασε κάποια προβλήματα με τη συμπεριφορά του, όπως λένε στην Τουρκία. Γεγονός πάντως είναι ότι σηκώθηκε κι έφυγε από την Ουσάκ πριν τελειώσει η σεζόν. Πριν από κάμποσο καιρό είχε ακουστεί ότι βρισκόταν σε προχωρημένες επαφές με τον Ολυμπιακό, ενώ εσχάτως προέκυψε ενδιαφέρον και από τον Παναθηναϊκό. Ο ίδιος επιμένει πως μπορεί να παίξει στο ΝΒΑ και θεωρείται βέβαιο πως θα δοκιμάσει την τύχη του στα summer leagues, εκτός εάν προλάβει κάποιος από τους "αιώνιους" να του δώσει ένα δελεαστικό συμβόλαιο.

6. ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Αφού επέστρεψε από το NBDL, φέτος αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και τα πήγε αρκετά καλά. Βοήθησε την Ανδόρα να παίξει στα πλέι οφ της ισπανικής λίγκας και τώρα αναζητά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Έχει πλούσια αθλητικά προσόντα, είναι διεθνής με την Εθνική Ελλάδας και πιστεύει ότι μπορεί να βρει ένα συμβόλαιο στην Ευρωλίγκα. Παρ' όλα αυτά Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον γι' αυτόν. Ούτε η ΑΕΚ έχει κάνει κάποια κίνηση, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, και μάλλον δεν πρόκειται να κάνει όσο το κασέ του κυμαίνεται σε ποσά άνω των 200.000 Ευρώ.

5. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΓΡΗΣ

Προέρχεται από την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Ήταν βασικό στέλεχος της Τενερίφε, με την οποία κατέκτησε το Champions League, αναδείχθηκε μέλος της καλύτερης πεντάδας του και έπαιξε στα πλέι οφ της ACB ανεβάζοντας κατακόρυφα τις μετοχές του. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως θέλει να παίξει στην Ευρωλίγκα και δεν αποκλείεται να κινηθούν γι΄αυτόν ο Παναθηναϊκός ή ο Ολυμπιακός, που φαίνεται να έχουν χώρο στο ρόστερ τους για έναν Έλληνα ψηλό. Το κασέ του ανέρχεται στα 300.000 Ευρώ και αυτά τα λεφτά είναι πολλά για την ΑΕΚ, που επίσης θέλει έναν Έλληνα ψηλό.

4. ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΕΡΠΕΡΟΓΛΟΥ

Μετά από δύο χρόνια στην Βαρκελώνη, οι δρόμοι του με την Μπαρτσελόνα χωρίζουν αυτό το καλοκαίρι. Το συμβόλαιό του, που του απέφερε κάτι παραπάνω από 700.000 Ευρώ, έληξε, μένει ελεύθερος και φυσικά είναι περιζήτητος, διότι είναι καλός παίκτης, χαμηλών τόνων, οπότε ιδανικός για κάθε ομάδα. Οι πρώτες πληροφορίες από Ισπανία έκαναν λόγο για επιστροφή του στον Παναθηναϊκό, μάλιστα το ενδιαφέρον των "πρασίνων" επιβεβαιώθηκε εμμέσως μέσω instagram και από τον ίδιο τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Πάντως τον θέλει και το Μιλάνο, ενώ όλα δείχνουν πως σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει στην Ευρωλίγκα.

3. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ

Το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό λήγει και, όπως έγινε γνωστό, την Τετάρτη 14/6 θα γίνει το ραντεβού του με τους αδελφούς Αγγελόπουλους προκειμένου να συζητήσουν την ανανέωσή του. Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως θα μείνει τελικά στο λιμάνι. Ο ίδιος έχει κατ' επανάληψη δηλώσει πως δεν θέλει να φύγει, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ζητήσει από τον ατζέντη του να μην του φέρει πρόταση από άλλη ομάδα αν πρώτα δεν ολοκληρώσει τις συζητήσεις του με τους αδελφούς Αγγελόπουλους, ενώ και ο Ολυμπιακός θέλει να κρατήσει τον υπαρχηγό του. Ο μόνος λόγος που τον περιλαμβάνουμε σε αυτό το Top-10 είναι το ενδεχόμενο να του γίνει κάποια πρόταση που δεν θα τον ικανοποιεί καθόλου και παρά την εκπεφρασμένη επιθυμία του να μείνει, αναγκαστεί να βγάλει το όνομά του στην αγορά. Το ενδιαφέρον από Φενερμπαχτσέ και Μπαρτσελόνα, που έχει ακουστεί, είναι φιλολογικό προς το παρόν.

2. ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ

Η τελευταία διετία στην Φενερμπαχτσέ ήταν η καλύτερή του όσον αφορά τις ατομικές επιδόσεις του, ενώ ως αποκορύφωμα είχε την κατάκτηση της Ευρωλίγκας στο φετινό φάιναλ φορ. Το συμβόλαιό του, που του απέφερε φέτος 1,1 εκ. Ευρώ, λήγει, ωστόσο ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι θέλει να τον κρατήσει, ενώ και ο ίδιος ο Σλούκας μιλά με τα καλύτερα λόγια για τη συνεργασία του με τον Ζοτς. Τα χρήματα δεν είναι πρόβλημα για τη Φενερμπαχτσέ, επομένως το πιο πιθανό σενάριο είναι να παραμείνει στην Τουρκία. Πάντως ο Παναθηναϊκός φέρεται να έχει εκδηλώσει ένα ενδιαφέρον για την απόκτησή του, ενώ ακούγεται ότι και ο Ολυμπιακός μπορεί να ενδιαφερθεί. Πάντως το κασέ του είναι πολύ υψηλό κι αν οι δύο "αιώνιοι" θέλουν πραγματικά να τον διεκδικήσουν, τότε θα πρέπει να... ξηλωθούν.

1. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ

Το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό λήγει, ωστόσο σε αντίθεση με τον Πρίντεζη, αυτός δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι θα μείνει. Ασφαλώς οι "ερυθρόλευκοι" αποτελούν την προτεραιότητά του και πριν μιλήσει με τους αδελφούς Αγγελόπουλους δεν πρόκειται να κάνει άλλη κίνηση, όμως η αλήθεια είναι πως έχει όλες τις επιλογές στο μυαλό του. Φέτος πήρε 550.000 Ευρώ από τον Ολυμπιακό και η προσφορά που θα του γίνει, θα παίξει καθοριστικό ρόλο ως προς τη στάση που θα κρατήσει. Ο Παναθηναϊκός είναι βέβαιο ότι τον θέλει, αλλά δεν έχει καθήσει να μιλήσει μαζί του, ενώ ακούγεται ότι ο Μάντζαρης έχει στα χέρια του και μια εξαιρετική πρόταση από την Εφές με σχεδόν τις διπλάσιες αποδοχές από αυτές που είχε στον Ολυμπιακό.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ