16.1 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Εκατομμυριούχοι δημόσιοι υπάλληλοι!

Δημόσιος υπάλληλος με μισθό 7,1 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο; Κι όμως... Όχι εδώ, ηρεμήστε. Θα μας είχαν κάνει... Αφγανιστάν οι δανειστές αν υπήρχαν αυτοί οι μισθοί στη χώρα μας. Στις ΗΠΑ, όμως, υπάρχουν. Και οι τυχεροί είναι οι προπονητές!

Θα αναρωτηθείτε ευλόγως: "Προπονητές δημόσιοι υπάλληλοι"; Ναι. Πολλά, αν όχι τα περισσότερα, πανεπιστήμια στις ΗΠΑ είναι κρατικά, παρά την περί του αντιθέτου αντίληψη, που ενδεχομένως υπάρχει. Άρα όσοι εργάζονται σε αυτά είναι, κατά την ευρεία έννοια του όρου, δημόσιοι υπάλληλοι, δεδομένου ότι πληρώνονται από ιδρύματα που ανήκουν στο κράτος. Κατά συνέπεια και οι προπονητές των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα του NCAA είναι και αυτοί δημόσιοι υπάλληλοι!

Έλα όμως που οι μισθοί τους κάθε άλλο παρά ταιριαστοί με τον μισθό ενός δημόσιου υπαλλήλου είναι... Διότι αυτοί οι προπονητές κερδίζουν πολλά. Πάρα πολλά. Το ESPN έκανε τους υπολογισμούς και τις συγκρίσεις, που ακόμα και για τα δεδομένα της Αμερικής προκαλούν ανατριχίλα. Το θέμα αφορά όλα τα αθλήματα, αλλά εμείς θα σταθούμε μόνο στο μπάσκετ.

Οι τρεις προπονητές των κρατικών πανεπιστημίων, που θα πάρουν μέρος στο φάιναλ φορ είναι οι Ντέινα Άλτμαν (Όρεγκον), Φρανκ Μάρτιν (Σάουθ Καρολάινα) και Ρόι Ουίλιαμς (Νορθ Καρολάινα). Και οι τρεις μαζί κερδίζουν 7,2 εκ. δολάρια το χρόνο! Τόσα δεν κερδίζουν και οι 50 κυβερνήτες των ισάριθμων πολιτειών των ΗΠΑ μαζί! Αυτοί κερδίζουν συνολικά 6,9 εκ. δολάρια! 

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι κανείς από αυτούς τους τρεις προπονητές δεν είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος δημόσιος υπάλληλος στην πολιτεία του. Υπάρχουν άλλοι που κερδίζουν περισσότερα από αυτούς.

Στο Όρεγκον και στη Σάουθ Καρολάινα είναι προπονητές ποδοσφαιρικών ομάδων. Στη Νορθ Καρολάινα πιο ακριβοπληρωμένος είναι ο μέχρι πρότινος προπονητής του Νορθ Καρολάινα Στέιτ, Νταν Γκότφριντ, ο οποίος κέρδιζε 2,5 εκ. δολάρια ετησίως. Το ESPN υπολόγισε ότι τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν στο άθροισμα των ετήσιων εισοδημάτων 53 μέσων εργαζομένων της πολιτείας!  Ο Γκότφριντ απολύθηκε, αλλά τα τσεκ εξακολουθεί να τα λαμβάνει μέχρι να εξοφληθεί πλήρως. Διότι εκεί τα συμβόλαια τα σέβονται...

Ακόμα κι αυτός ο Γκότφριντ πάντως δεν είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής μπάσκετ κρατικού πανεπιστημίου στις ΗΠΑ. Τα πρωτεία κατέχει ο Τζον Καλιπάρι του Κεντάκι, που κερδίζει 7,1 εκ. δολάρια ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο άθροισμα των εισοδημάτων 162 μέσων εργαζομένων στην πολιτεία του Κεντάκι! Δεύτερος είναι ο Μπιλ Σελφ του Κάνσας με 4,8εκ. δολάρια ετησίως, ποσό αντίστοιχο με το άθροισμα των ετήσιων εισοδημάτων 92 μέσων εργαζομένων στην πολιτεία του Κάνσας. Και πάει λέγοντας...

Βέβαια, τα έσοδα των πανεπιστημίων από τις χορηγίες και τα τηλεοπτικά δικαιώματα, που μοσχοπουλά το NCAA, είναι τεράστια και δικαιολογούν τέτοιους μισθούς. Με άλλα λόγια, δεν επιβαρύνεται ο κρατικός κορβανάς για να πληρώνεται ο κάθε Τζον Καλιπάρι. Ο οποίος, όμως, δεν παύει να είναι ένας... δημόσιος υπάλληλος...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ