27 C
Athens
Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024

Εδώ δεν έχει κάλπη (pics, vid)

Ντέρμπι με μεγάλη ιστορία και πολλές ιστορίες. Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός απόψε (22.00, Novasports) στην Βαρκελώνη, μια πόλη που ταλανίζεται από τα δικά της θέματα, που είδε κάλπες να στήνονται και να γκρεμίζονται και μια ομάδα που (μπορεί να) είδε το ίδιο της το «μότο», αυτό το Mes que un club (περισσότερο από ένας σύλλογος) να τσακαλώνεται μέσα στη δίνη όσων έγιναν τις τελευταίες μέρες. Οι «μπλαουγκράνα» πατάνε το παρκέ απόψε, στον πρώτο εντός έδρας διεθνή αγώνα μετά από όσα έγιναν, κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει η εξέδρα και αν θα επηρεαστεί από όσα έγιναν, αλλά το σίγουρο είναι πως το παρκέ είναι άλλη υπόθεση. Εκεί δεν έχει κάλπη. Ο νικητής φαίνεται απλά ακριβώς εκεί. Μέσα στις γραμμές. Και μιλώντας για την πρεμιέρα της Ευρωλίγκας και οι δύο ομάδες θα θέλουν να κάνουν τη δική τους δήλωση ενόψει της συνέχειας.

Το σκέφτονται

Οι «πράσινοι» ταξίδεψαν χθες για την Βαρκελώνη και ήταν φανερό και από τις δηλώσεις του Πασκουάλ, αλλά και του Σίνγκλετον πως την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πόλη το τελευταίο διάστημα και γενικότερα στην περιοχή, είναι κάτι που βρισκεται στο μυαλό τους.

 

«Πηγαίνουμε σε μια πόλη που βρίσκεται σε περίεργη κατάσταση αυτή την περίοδο,παρακολουθούμε τι γίνεται», έλεγε ο Κρις Σίνγκλετον, ενώ ο προπονητής των «πράσινων» είχε μια πιο σαφή άποψη, αλλά και ένα λόγο παραπάνω ως Καταλανός ο ίδιος. Γνωρίζει την κατάσταση, στάθηκε στο γεγονός της βίας, «που δεν χωράει δικαιολογίες» και τόνισε πως «τίποτα δεν μπορεί να επιτρέψει σε κανέναν να χτυπήσει ανθρώπους που είναι έτοιμοι να ψηφίσουν και προσωπικά πιστεύω πως μέσα από τον διάλογο μπορεί να προκύψει μια καλή συμφωνία.»

Τι θα γίνει στο παρκέ; Ο Πασκουάλ ξέρει καλά τι γίνεται κι εκεί: «Έχουν χτίσει ένα εκπληκτικό ρόστερ, αλλά πιστεύουμε σε εμάς. Η άμυνα και ο περιορισμός των λαθών είναι το κλειδί. Πιστεύω πως κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση από ότι έχω δει μέχρι τώρα».  Ο Σίτο Αλόνσο από την άλλη θα έχει το συν της έδρας και στάθηκε ιδιαίτερα στους παίκτες που διαθέτει το «τριφύλλι»: «Είναι παίκτες που παίζουν δυνατά, με επαφές, αλλά ταυτόχρονα είναι και έξυπνοι. Αυτά τα πρώτα παιχνίδια θα μας πουν πολλά για το επίπεδο που βρισκόμαστε, ιδιαίτερα απέναντι σε μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός. Σίγουρα είμαστε ενθουσιασμένοι γι’ αυτή την πρεμιέρα, γνωρίζοντας πως η ψυχολογία θα παίξει ρόλο όλη τη χρονιά. Το κατάλαβα πέρυσι. Χάσεις ή κερδίσεις πρέπει να προχωρήσεις στο επόμενο παιχνίδι και να το ξεχάσεις το προηγούμενο.»

Τραβάνε... 31

Το Παλάου Μπλάου Γκράνα θα δει ένα ζευγάρι που δεν γνωρίστηκε και χθες. Αυτή θα είναι η 31η αναμέτρησή τους στην Ευρωλίγκα. Τη σημερινή... Από το 2000 δηλαδή μέχρι σήμερα. Και έχουν συναντηθεί σε κανονική περίοδο (καλή ώρα), στο Top16, σε play offs. Έχουν νικήσει με μεγάλες διαφορές ( ο ένας ή ο άλλος), αλλά και στο τελευταίο σουτ: Δεν ξεχνιέται εκείνο το step back του Δημήτρη Διαμαντίδη μέσα στη Βαρκελώνη, μπροστά στον Τζαουάι.

Αν και –μεταξύ μας- ο αγώνας που καμία ομάδα δεν θα ξεχάσει ποτέ ήταν ο τελικός του 1996 στο Παρίσι, στην... παλιά Ευρωλίγκα, όταν ο Παναθηναϊκός είχε πάρει τη νίκη με σχεδόν ίδιο σκορ (67-66) κατακτώντας τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο.

Στις τελευταίες τέσσερις συναντήσεις των δύο ομάδων πάντως μιλάνε οι έδρες. Ο γηπεδούχος είναι αυτός που θα νικήσει.

Δεν είναι και λίγοι οι πρωτάρηδες

Στο παρκέ θα πατήσουν αρκετοί έμπειροι παίκτες με πρώτο και καλύτερο τον αρχηγό της Μπαρτσελόνα, Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο οποίος έχει τις περισσότερες συμμετοχές από οποιονδήποτε άλλον παίκτη στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Ετοιμάζεται λοιπόν για τον αριθμό 320 αγώνα του στη διοργάνωση. Στην αντίπερα όχθη θα βρεθούν ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, ο Μάρκους Ντένμον, ο Ντίνος Μήτογλου και ο Ζακ Όγκουστ, αλλά και οι Πιερ Οριόλα, Μαρκ Γκαρθία, Σέρχι Μαρτίνεθ και Φιλ Πρέσι. Δεν τους λες και λίγους. Επίσης, ο Κέβιν Σεραφέν επιστρέφει στην Ευρωλίγκα μετά από έξι χρόνια απουσίας, αφού ο τελευταίος του αγώνας στη διοργάνωση ήταν τον Δεκέμβριο του 2011.

Πολλοί οι δεσμοί

Την ώρα των πρώτων σουτ ή της ανταλλαγής λαβάρων ετοιμαστείτε για πολλές αγκαλιές, χαμόγελα και χτυπήματα πλάτης. Πρώτος στη λίστα ο Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος ήταν προπονητής της Μπαρτσελόνα από το 2008 ως το 2016, κατακτώντας στο διάστημα αυτό 19 τίτλους με κορυφαία στιγμή την κατάκτηση της Ευρωλίγκας το 2010. Κρατήστε σημειώσεις και για τους υπόλοιπους.

Κρις Σίνγκλετον και Βίκτορ Κλαβέρ ήταν συμπαίκτες στην Λοκομοτίβ Κούμπαν.

Πέτερι Κόπονεν και Κέι Σι Ρίβερς ήταν συμπαίκτες στην Χίμκι την περίοδο 2012-13.

Μάρκους Ντένμον και Φιλ Πρέσι ήταν συμπαίκτες στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι.

Αλέξανδρος Βεζένκοφ και Λευτέρης Μποχωρίδης έχουν θητεύσει στον Άρη.

*Διαιτητές της αναμέτρησης θα είναι οι Νταμίρ Γιάβορ (Σλοβενία), Εμίν Μογκούλκοτς (Τουρκία), Γιακούμπ Ζαμοϊσκι (Πολωνία)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ