21.8 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Εγραψε ιστορία ο Προμηθέας

Αν και έπαιζε σχεδόν με...μισή ομάδα με κορυφαίους τους Φαγιέ και Λίποβι ο Προμηθέας πέρασε από το Λαύριο (79-77) έκανε το 2-0 και έγραψε ιστορία καθώς κατοχύρωσε την 3η θέση που είχε πάρει στην κανονική περίοδο σε μια μαγική χρονιά και ετοιμάζεται πλέον για τα παιχνίδια των ημιτελικών με τον Ολυμπιακό !

Πρόκειται για έναν άθλο για την ομάδα της Πάτρας, που είχε εκτός αγώνα τον Ελις (λόγω διαστρέμματος στο πρώτο παιχνίδι) και τον Χόλ (επίσης είχε αποχωρήσει τραυματίας από τον αγώνα στην Πάτρα) και με ένα...πόδι τον Μιλόσεβιτς που κούτσαινε την ώρα του αγώνα. Αλλά παρ΄όλα αυτά έφτασε στη νίκη σε ένα αγώνα θρίλερ χωρίς να χάσει ποτέ το προβάδισμα στο σκορ κόντρα σε μια θαυμάσια επίσης ομάδα που έκανε τη δική της υπέρβαση.

Σε ένα παιχνίδι που όπως και το πρώτο μεταξύ των δύο εξαιρετικών ομάδων ήταν διαφήμιση για το μπάσκετ και δικαιολόγησαν την εκπληκτική τους εφετινή πορεία που ήταν (και για τις δύο) η καλύτερη στην ιστορία τους. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Πατρινοί έκαναν κατάθεση ψυχής λόγω των σημαντικών απουσιών (Λάνγκστον Χολ, Μίλαν Μιλόσεβιτς, Οκτάβιους Έλις), με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το γεγονός ότι ο Σαλούστρος έπαιξε και στα 40 λεπτά   με εξαιρετική απόδοση (12 πόντους, 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο και μόλις 1 λάθος) !

Δικαίως λοιπόν ο κόσμος που είχε ακολουθήσει τον Προμηθέα απο την Πάτρα στο Λαύριο αποθέωνε τους παίκτες και τον Μάκη Γιατρά.

Ο Προμηθέας Πάτρας μπήκε από την αρχή δυνατά στο παιχνίδι, εκμεταλλευόμενος την πίεση, που πλέον είχε περάσει στην πλευρά του Λαυρίου που ήξερε πλέον ότι δεν είχε άλλη ευκαιρία και έπρεπε πάση θυσία να ισοφαρίσει. Με τον Ολεξάντρ Λίποβι να τον οδηγεί ο Προμηθέας ξέφυγε ακόμα και με 8 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο (18-10 στο 7') το οποίο έκλεισε τελικά προηγούμενος με 22-19.

Από πλευράς γηπεδούχων Ο Αντγουέιν Ουίγκινς ήταν η μεγαλύτερη απειλή για το καλάθι των Πατρινών και τελείωσε με 15 πόντους το πρώτο ημίχρονο. Ομως οι φιλοξενούμενοι είδαν τον Μοχάμαντ Φαγιέ να παίρνει τη σκυτάλη απο τον Λίποβι. Ο Σενεγαλέζος φόργουορντ ήταν ο βασικός λόγος που ο Προμηθέας ξέφυγε αρχικά με 11 πόντους (34-23) λίγο πριν την συμπλήρωση 15 λεπτών αγώνων και τελικά έκλεισε το ημίχρονο με τη μεγαλύτερη διαφορά που πήρε στο πρώτο εικοσάλεπτο, 12 πόντων (44-32) χάρις σε τρίποντο του Φαγιέ στην εκπνοή.

Το Λαύριο είχε μόλις 3/10 βολές σε αυτό το πρώτο μέρος και σούταρε με το ίδιο ποσοστό (μόλις 30% με 3/10) έξω από τη γραμμή των 6.75, δείγμα του άγχους που είχε με τον "τελικό" στην έδρα του.

Με τρίποντο του Λίποβι ο Προμηθέας έφτασε για πρώτη φορά στο +13 (53-40 στο 24') αλλά δίπλα στον εξαιρετικό Ουίγκινς, το Λαύριο άρχισε να βρίσκει σκορ και από τον Μακένζι Μούρ αλλά και από τον Τζαμάλ Νίξον μειώνοντας μέχρι και στους πέντε πόντους (56-61) αλλά το δεκάλεπτο έκλεισε με τρίποντο του Σαλούστρου στο +9 για τους φιλοξενούμενους (65-56) που είχαν βρεί συνολικά 6/7 τρίποντα ως εκείνο το σημείο από Φαγιέ (4/4) και Σαλούστρο (2/3).

Σιγά σιγά οι γηπεδούχοι εκμεταλλευόμενοι και την κούραση (λόγω των σημαντικών απουσιών με τους τραυματίες) των παικτών του Προμηθέα ροκάνισαν τη διαφορά. Με τον Κουζέλογλου μείωσαν στο καλάθι για πρώτη φορά στο 36' (68-70) και το έκαναν εκ νέου με τον Νίξον ( 72-74 στο 39') και με τον Μουρ (74-76 στα 13'').  Ομως Γκίκας και Λίποβι ήταν εύστοχοι στις βολές και ακόμα και όταν ο Νίξον με τρίποντο μείωσε στον πόντο (77-78 στα 8'') δεν υπήρχε πλέον χρόνος. Ο Φαγιέ ευστόχησε στη μία βολή αλλά στα 4'' που απέμεναν ο Νίξον έκανε ένα τρίποντο της απελπισίας, αφού δεν προλάβαινε.

 

Ανθρωπος του αγώνα: Ο Ολεξάντρ Λίποβι δεν είχε παίξει τόσο καλά στο πρώτο παιχνίδι και είχε υποσχεθεί στους συμπαίκτες του ότι θα το κάνει στο Λαύριο όπως και έγινε. Με 18 πόντους, 8 ριμπάουντ και 6 ασίστ, αλλά μαρκάροντας με επιτυχία σε κάποιες φάσεις και τον Μούρ ήταν αυτός που έδωσε το κάτι παραπάνω στην ομάδα του και κέρδισε τον τίτλο του Mvp από τον επίσης εξαιρετικό Μοχάμαντ Φαγιέ

Με τη γλώσσα των αριθμών: Μόλις τρεις βολές έχασε ο Προμηθέας (13/16 ποσοστό 81%) την ώρα που το Λαύριο είχε μόλις 31% (6/19) φανερά πιο αγχωμένο. Ετσι δεν στοίχισε στους φιλοξενούμενους η διαφορά στα ριμπάουντ (47 το Λαύριο έναντι 39 του Προμηθέα) αλλά και ούτε οι 7 τάπες των γηπεδούχων. 

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ:

Photo Credit: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ