26 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Είχε πρότυπο τον Γκούντγιονσεν, τώρα «ζει» για το μπάσκετ (pics)

Ποδοσφαιριστής ήθελε να γίνει ο Μάρτιν Χέρμανσον, εν τέλει ανήκει στην πιο επιτυχημένη γενιά της Εθνικής Ισλανδίας, με δύο διαδοχικές συμμετοχές σε Ευρωμπάσκετ.

Ο 23χρονος γκαρντ της Σαλόν Ρεμς, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια αναδείχθηκε κορυφαίος μπασκετμπολίστας στη χώρα του, συνδύαζε όσο ήταν ακόμα μικρός το δημοφιλές ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, στο οποίο υπήρξε επαγγελματίας παίκτης ο πατέρας του. Το… μήλο, όπως αποδείχθηκε, έπεσε κάτω από τη μηλιά και η πλάστιγγα έγειρε προς την πορτοκαλί μπάλα. «Για να είμαι ειλικρινής, μικρός ήθελα να γίνω ποδοσφαιριστής. Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στην Ισλανδία και το έπαιζα μέχρι τα 16. Ήθελα να γίνω σαν τον Εϊντούρ Γκούντγιονσεν», παραδέχθηκε μιλώντας στην επίσημη ιστοσελίδα της FIBA.

Ο λόγος ήταν απλός για το Μάρτιν Χέρμανσον, καθώς όπως πρόσθεσε: «Ο Γιον Άρνορ Στέφανσον έχει κάνει τόσα για το μπάσκετ στη χώρα κι όμως δεν μιλούν πολύ για εκείνον. Ούτε καν τα ΜΜΕ δεν του δείχνουν το σεβασμό που οφείλουν. Είναι ντροπή! Τα παιδιά μπορούσαν να δουν την καριέρα του Γκούντγιονσεν, όχι όμως και του Στέφανσον. Κι έκανε σπουδαία πράγματα. Στα 16 μου, όμως, κερδίσαμε το σκανδιναβικό πρωτάθλημα με την KR και αναδείχθηκα πολυτιμότερος παίκτης κι αυτό με ώθησε να διαλέξω το μπάσκετ. Δεν το μετάνιωσα καθόλου, αν και μερικές φορές αναρωτιέμαι τι θα γινόταν εάν στρεφόμουν στο ποδόσφαιρο».

Διεθνής πλέον με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας, εξηγεί πως ήταν ένα όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα: «Από όταν ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ ο απόλυτος στόχος μου ήταν να παίξω για την Εθνική. Το μεγαλύτερό μου όνειρο έγινε πραγματικότητα. Είναι διαφορετικό το συναίσθημα κάθε φορά που φοράς τη φανέλα της Εθνικής Ισλανδίας, εν συγκρίσει με τη φανέλα της ομάδας σου σε διασυλλογικό επίπεδο. Εκπροσωπείς τη χώρα σου, είσαι ένας από τους δώδεκα καλύτερους παίκτες από ολόκληρη τη χώρα σου. Θέλεις απλώς να δώσεις τα πάντα, να δείξεις και στους συμπατριώτες σου και στον υπόλοιπο κόσμο τι μπορείς να κάνεις. Πάντα δίνεις το… 110%. Αισθάνεσαι υπερήφανος ακούγοντας τον εθνικό ύμνο και θέλεις να κάνεις καλή δουλειά στο παρκέ. Παράλληλα, σε προσέχουν περισσότεροι όταν είσαι διεθνής. Όλοι το βλέπουν όταν πας καλά. Οι άνθρωποι σε αναγνωρίζουν περισσότερο, ενώ έχεις την ευκαιρία να παίξεις απέναντι στους καλύτερους Ευρωπαίους παίκτες».

Η Ισλανδία συμμετέχει στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 και ο μέχρι στιγμής απολογισμός της είναι δύο νίκες και ισάριθμες ήττες, κάτι που τη φέρνει ισόβαθμη στη δεύτερη θέση του ομίλου της με τη Φινλανδία. Ο Μάρτιν Χέρμανσον, που είναι από τους πλέον αποδοτικούς παίκτες παγκοσμίως, προτιμά οι αγώνες να δίνονται μεσούσης της περιόδου, όπως γίνεται από φέτος ύστερα από σχετική απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, κι εξηγεί το λόγο: «Είναι πάντα ωραίο να επιστρέφεις στη χώρα σου και να βλέπεις φίλους. Είναι ακόμα καλύτερο όταν παίζεις μπάσκετ και συναντάς ξανά τους συμπαίκτες σου. Πραγματικά, μου αρέσει πολύ το νέο σύστημα διεξαγωγής της FIBA. Κάνει, επίσης, τη σεζόν ευκολότερη, τη "σπάει". Επιστρέφεις στην πατρίδα, αλλά διατήρησε σε φόρμα, αφού δίνεις αγώνες. Επανέρχομαι ανανεωμένος στη Γαλλία. Νομίζω πως φαίνεται και από την απόδοσή μου φέτος, έπαιξα καλύτερα μετά και τα δύο "παράθυρα" για τα προκριματικά. Πολλοί άνθρωποι μού έστειλαν και μηνύματα, τους αγώνες μας τους είδαν περισσότεροι από όσοι θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Μέχρι και μάνατζερ ήρθαν για να μας δουν. Μέσω των "παραθύρων" δίνεται η ευκαιρία στην Εθνική να λάμψει».

Κλείνοντας, ρωτήθηκε εάν θα μπορούσε να φανταστεί τη ζωή του χωρίς την Εθνική και η απάντησή του ήταν κατηγορηματική: «Ειλικρινά, δεν θα μπορούσα ποτέ να το σκεφτώ αυτό. Ο πατέρας μου έπαιζε για την Εθνική και δεν του πέρασε ποτέ, ούτε καν από το μυαλό, πως θα έχει την ευκαιρία να παίξει σε μια μεγάλη διοργάνωση όπως το Ευρωμπάσκετ. Τώρα, που το επιτύχαμε δύο διαδοχικές φορές, απλώς θέλουμε να του δώσουμε συνέχεια. Πιστεύουμε πως μπορούμε, να συμπεριλαμβανόμαστε κι εμείς ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες. Είναι μια αίσθηση που οι Ισλανδοί δεν την είχαν παλαιότερα, οπότε πρέπει κι εμείς να πιέσουμε τώρα τους νεότερους να δίνουν συνέχεια τον καλύτερο εαυτό τους, να γίνονται ολοένα και καλύτεροι. Είναι σπουδαία υπόθεση η Εθνική για τη χώρα».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ