13.9 C
Athens
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου, 2024

Είναι πολλά τα λεφτά

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ESPN o κομισάριος του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ, είπε κάτι πολύ ενδιαφέρον:

"Το 99% των φιλάθλων καταναλώνει (σ.σ. αυτήν ακριβώς τη λέξη χρησιμοποίησε) τους αγώνες μας μέσω κάποιας μιντιακής πλατφόρμας. Το ποσοστό των φιλάθλων που πάνε στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν τα παιχνίδια είναι πολύ μικρό. Οι φίλαθλοι που βλέπουν αγώνες στην τηλεόραση ή σε οποιαδήποτε συσκευή διαθέτουν (σ.σ. κινητό τηλέφωνο, ταμπλέτα, Η/Υ) είναι φίλαθλοι όπως αυτοί που πάνε στο γήπεδο και πιθανόν με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών να μπορούν να αντιδρούν και να κάνουν φασαρία στα γήπεδα, έστω κι αν δεν είναι μέσα σε αυτά"!

Ο άνθρωπος εξήγησε όσο πιο καθαρά μπορούσε για ποιο λόγο δεν θέλει αυτή τη στιγμή ούτε να σκέφτεται το ενδεχόμενο να διακοπεί οριστικά το φετινό πρωτάθλημα του ΝΒΑ. Έστω κι αν χρειαστεί τα εναπομείναντα παιχνίδια να γίνουν τον Ιούλιο και η σεζόν να τελειώσει τον Αύγουστο. Έστω κι αν χρειαστεί η επόμενη (ή ακόμα και οι επόμενες) σεζόν να αρχίσει τον Δεκέμβριο και να τελειώσει Αύγουστο. Έστω κι αν χρειαστεί οι αγώνες να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Τα έσοδα που έχει κάθε χρόνο το ΝΒΑ από τα εισιτήρια των αγώνων του δεν είναι διόλου αμελητέα. Υπολογίζονται σε περίπου 300-400 εκ. δολάρια. Παρότι το νούμερο προκαλεί ίλιγγο στα καθ' ημάς, είναι σχεδόν τίποτα μπροστά στα χρήματα που εισπράττει η Λίγκα από άλλες δραστηριότητές της.

Τα συνολικά έσοδα του ΝΒΑ πέρυσι ανήλθαν, σύμφωνα με το Forbes, περίπου στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως υπολόγισαν οι New York Times πριν από λίγες μέρες, σχεδόν τα μισά από αυτά προέρχονται τα media: τηλεόραση και ίντερνετ! Το τηλεοπτικό συμβόλαιο με το ESPN και το TNT απφοφέρει ετησίως 2,7 δισ. δολάρια, ενώ άλλα περίπου 300 εκ. δολάρια εισρέουν στα ταμεία από συμφωνίες με κατά τόπους τηλεοπτικούς σταθμούς. Σε αυτά προστίθενται και οι συμφωνίες για live streaming στο διαδίκτυο, που αγγίζουν το ένα δισ., με αποτέλεσμα στο συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 4 δισ. ετησίως.

Αυτά τα χρήματα κινδυνεύουν να περικοπούν σημαντικά εφόσον το φετινό πρωτάθλημα διακοπεί οριστικά. Κι επειδή μιλάμε για αγώνες πλέι οφ ως επί το πλείστον, για τους πιο εμπορικούς αγώνες της σεζόν δηλαδή, η χασούρα τα τηλεοπτικά και ιντερνετικά δικαιώματα που δεν θα πληρωθούν, θα είναι πολύ μεγάλη. Μπορεί να αγγίξει ή και να ξεπεράσει τα 2 δισ. δολάρια!

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, λοιπόν, γιατί ο Άνταμ Σίλβερ δεν θέλει ούτε να ακούει ότι η σεζόν θα διακοπεί οριστικά, ακόμα κι αν θα πρέπει να συνεχιστεί σε άδεια γήπεδα.

Γίνεται εύκολα κατανοητή, επίσης, η σκέψη που αποκάλυψε στην ίδια συνέντευξή του στο ESPN. Μελετά, είπε, την ιδέα στη διάρκεια της διακοπής να δημιουγηθούν ομάδες από παίκτες και να δώσουν παιχνίδια φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Σε άδεια γήπεδα φυσικά και αφού πρώτα οι παίκτες και οι υπόλοιποι συντελεστές των παιχνιδιών περάσουν από τεστ και λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από τον ιό. Όμως η ουσία είναι ότι στο μυαλό του κομισάριου είναι αναγκαία η διεξαγωγή αγώνων, που θα τους δείξει τη τηλεόραση, θα μεταδοθούν στο ίντερνετ και παρά τη διακοπή, θα μπορεί να δικαιολογηθεί είσπραξη τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Αντίστοιχος είναι ο τρόπος σκέψης και στην Ευρώπη. Παρόλο που τα νούμερα δεν είναι ίδια ούτε καν συγκρίσιμα, εντούτοις είναι δεδομένο ότι η οριστική διακοπή της Ευρωλίγκας θα προκαλέσει μεγάλη χασούρα στη διοργανώτρια και τις ομάδες κυρίως λόγω της απώλειας εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Γι' αυτό στη Βαρκελώνη λένε πως στόχος τους είναι να τελειώσουν τη σεζόν, έστω και με καθυστέρηση, έστω και αν οι αγώνες χρειαστεί να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Κατ' αναλογία, τα λεφτά είναι πολλά και εδώ για να χαθούν. Όχι χωρίς να εξαντληθούν όλες οι πιθανότητες...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ