17.7 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Είδε το θάνατό της

Τελικά ποια ΑΕΚ είναι η πραγματική; Αυτή που κέρδισε κατά κράτος τον Ολυμπιακό στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ή αυτή που έγινε έρμαιο στις διαθέσεις της Νίμπουρκ μέσα στο ΟΑΚΑ στον πρώτο αγώνα της φάσης των "16" του Basketball Champions League; Θα περιμένω και τον δεύτερο αγώνα στην Τσεχία για να αποφασίσω ποια ήταν η παρένθεση.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι όσο καλά προετοιμασμένη, αγωνιστικά και ψυχολογικά, πήγε η ΑΕΚ να παίξει τον τελικό Κυπέλλου, άλλο τόσο απροετοίμαστη ήταν την Τετάρτη το βράδυ απέναντι στην πρωταθλήτρια Τσεχίας. Στην πραγματικότητα πήγε ξυπόλητη στα αγκάθια. Και φυσικά τα πόδια της γέμισαν αίματα, χωρίς να έχει καμία δικαιολογία γι' αυτό. Διότι το είχε προβλέψει. Ήξερε τι θα συμβεί.

Την παραμονή του αγώνα ο Ντράγκαν Σάκοτα έκανε αστειάκια λέγοντας ότι όσοι κάθονται στα court seats του ΟΑΚΑ θα έπρεπε να φορέσουν χειμωνιάτικα μπουφάν, γιατί με τόσο τρέξιμο που κάνουν οι παίκτες της Νίμπουρκ σηκώνουν αέρα και θα έκανε κρύο! Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος δε, που ήξερε καλά τι εστί Νίμπουρκ από τα παιχνίδια που έπαιξε εναντίον της με τον Άρη στην κανονική περίοδο του BCL, τόνιζε ότι αν τους παίξεις δυνατά, αυτοί χάνουν το ρυθμό τους, γιατί δεν είναι μαθημένοι στις πολλές επαφές. Κι όμως, η ΑΕΚ έχασε επειδή δεν είχε αντίδοτο στην ταχύτητα των παικτών της πρωταθλήτριας Τσεχίας κι επειδή στην άμυνα, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, τους κοίταζε. Είχε δει το θάνατό της, αλλά δεν έκανε τίποτα για να τον αποφύγει.

Κι αυτό το χρεώνεται πρωτίστως ο προπονητής, με τον ίδιο τρόπο, βεβαίως, που πιστώνεται την εξαιρετική προετοιμασία, την εμφάνιση και τη νίκη στον τελικό Κυπέλλου. Όμως την Τετάρτη το βράδυ ο έμπειρος Ντράγκαν Σάκοτα έμεινε μετεξεταστέος. Πρώτον, γιατί δεν είχε κανένα εναλλακτικό αμυντικό πλάνο για να αντιμετωπίσει τους ταχύτατους γκαρντ, Γιουτζίν Λόρενς και Κέντρικ Ρέι, που αλώνιζαν και έκαναν μάγκες και τους υπόλοιπους συμπαίκτες τους. Αυτή η άμυνα με τις συνεχείς αλλαγές αποδείχθηκε θηλιά στο λαιμό της ΑΕΚ, διότι οι δύο Αμερικανοί χτυπούσαν ανελέητα τα μις ματς που δημιουργούνταν, και είτε σκόραραν μόνοι τους είτε δημιουργούσαν προϋποθέσεις για εύκολα καλάθια στους συμπαίκτες τους. Γι' αυτό η Νίμπουρκ σούταρε με 73% στα δίποντα, γι΄αυτό ο Ντέιβις των 2,2 πόντων κατά μέσο όρο σκόραρε την Τετάρτη 20. 

Δεύτερον, διότι δεν είχε κανένα πλάνο στο set παιχνίδι, που όφειλε να παίξει για μην επιτρέψει στη Νίμπουρκ να επιβάλει το γρήγορο ρυθμό της. Δεν υπήρχε σχέδιο να μπει η μπάλα μέσα στο καλάθι, εκεί όπου θεωρητικά η ΑΕΚ είχε υπεροπλία και θα μπορούσε όχι μόνο να βρει πόντους, αλλά και να φθείρει τους λίγους ψηλούς, που έτσι κι αλλιώς έχει η τσέχικη ομάδα. Ο περίφημος Ντέιβις έκανε το πρώτο φάουλ του στο δεύτερο ημίχρονο κι αυτό τα λέει όλα.

Ούτε οι παίκτες, όμως, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Μπορεί η προετοιμασία να ήταν ελλιπής, αλλά και οι ίδιοι στη διάρκεια του αγώνα έμοιαζαν χαμένοι στο διάστημα. Έχασαν όλες τις προσωπικές μονομαχίες από τους παίκτες της Νίμπουρκ, που ώρες ώρες τους περνούσαν σαν σταματημένους, και δεν έκαναν τίποτα για να αντιστρέψουν την κατάσταση. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο. Σε αυτά τα 20 λεπτά οι παίκτες της ΑΕΚ έκαναν όλα κι όλα 7 φάουλ! Σαφής ένδειξη της αμυντικής χαλαρότητάς τους.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν κυρίως για το πρώτο ημίχρονο, διότι εκεί ουσιαστικά κρίθηκε ο αγώνας. Στο δεύτερο μέρος η ΑΕΚ προσπάθησε με... γιουρούσια να γυρίσει το παιχνίδι, αλλά στο μεταξύ οι παίκτες της Νίμπουρκ είχαν βρει ρυθμό και αυτοπεποίθηση, έβαλαν και ορισμένα μεγάλα σουτ και κράτησαν τον έλεγχο ως το τέλος.

Για την ώρα αυτά είναι που πρέπει να κρατήσουμε και να περιμένουμε τη ρεβάνς. Όπως έχουν τα πράγματα, μια νίκη της ΑΕΚ με διαφορά 11 πόντων στην Τσεχία ισοδυναμεί με ένα μικρό θαύμα, αλλά δεν πρέπει να αποκλειστεί. Όχι μόνο επειδή στον αθλητισμό όλα γίνονται, αλλά και γιατί τώρα θα δοκιμαστούν και οι αντοχές της Νίμπουρκ σε αυτό το επίπεδο. Η πρωταθλήτρια Τσεχίας δεν είναι καμιά υπερδύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ, άσχετα αν η ΑΕΚ την έκανε να φαίνεται ως τέτοια την Τετάρτη. Δεν έχει ξαναπαίξει ποτέ σε προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης και τώρα που έχει πλησιάσει πιο κοντά από ποτέ, μένει να φανεί αν αντέχει την πίεση ή θα καταρρεύσει υπό το βάρος της διαγραφόμενης επιτυχίας.

Μένει επίσης να φανεί αν η ΑΕΚ θα διαβάσει καλύτερα το μάθημά της αυτή τη φορά...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ