21.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Δουλειές που έμειναν στη μέση (vids)

Το 2020 ήταν έτσι κι αλλιώς μια πολύ περίεργη χρονιά για όλους μας. Και μοναδική, υπό την έννοια ότι στη διάρκειά της βιώσαμε καταστάσεις που δεν είχαμε ξαναζήσει ποτέ στη ζωή μας. Η ΑΕΚ δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Κι έπεσε κι αυτή θύμα των παραδοξοτήτων που γέννησε αυτός ο χρόνος.

Έπαιξε στους δύο τελικούς που μπόρεσαν να γίνουν στη διάρκεια του έτους, αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος αν η χρονιά ήταν τελικά πετυχημένη ή όχι.

Απέκτησε γήπεδο, αλλά δεν μπήκε μέσα σε αυτό.

Το 2020 ήταν για την ΑΕΚ μια χρονιά γεμάτη δουλειές που έμειναν στη μέση.

Κι όμως, άρχισε με τρόπο ιδανικό. Με νίκη επί του Παναθηναϊκού (100-97) την παραμονή των Φώτων, που ήρθε χάρη σε ένα εντυπωσιακό μπαράζ τριπόντων (18/31) και έδειξε ότι η Ένωση είχε τα φόντα να προβληματίσει στους τελικούς των πλέι οφ τους "πράσινους", τους οποίους όλα έδειχναν ότι θα αντιμετώπιζε, καθώς ο Ολυμπιακός αγωνιζόταν στην Α2 και δεν υπήρχε στην εικόνα.

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου είχε φτιάξει ένα πλήρες σύνολο με παίκτες μεγάλης εμπειρίας και τον Κιθ Λάνγκφορντ να παίζει σαν έφηβος και να κουβαλά στις πλάτες του την ομάδα. Ένα σύνολο, που κατάφερε να αντεπεξέλθει και στην πολύ σημαντική απώλεια του Χάουαρντ Σαντ Ρος.

Ο Κουβανός έκανε πέρυσι μέχρι τον Ιανουάριο τη σεζόν της καριέρας του αναδεικνυόμενος σε ένα πολύ βασικό εργαλείο στα χέρια του Παπαθεοδώρου. Έπαιζε άμυνα, έπαιζε πόιντ γκαρντ έκανε τα πάντα σουτάροντας με 40% στα τρίποντα και όντας "κόλλα", με την οποία κολλούσαν όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα της μηχανής. Έμοιαζε αναντικατάστατος όταν ο Μάκης Αγγελόπουλος ενέδωσε στην εξαιρετικά συμφέρουσα πρόταση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τον παραχώρησε έναντι 500.000 Ευρώ.

 

Loco, θα είσαι για πάντα στην καρδιά μας ? #AEKBC #Gracias

Δημοσιεύτηκε από AEK Basketball Club στις Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020

Όμως λίγες μέρες αργότερα επέστρεψε ο Νίκος Ζήσης. Στις 17 Ιανουαρίου η Ένωση ανακοίνωσε ότι στα 37 του χρόνια ο πολύπειρος διεθνής μας γκαρντ γύριζε στην Ελλάδα μετά από μια λαμπρή καριέρα στην Ευρώπη, που κράτησε κάτι λιγότερο από 15 χρόνια. Στην ομάδα, μάλιστα, που τον καθιέρωσε και του έδωσε τη δυνατότητα να ανοίξει τα φτερά του. Στην μοναδική ομάδα με την οποία έχει αγωνιστεί στην ελληνική Α1.

Ο Ζήσης υπέκυψε στο πρέσινγκ του Μάκη Αγγελόπουλου, άφησε την Μπανταλόνα, επέστρεψε και ήταν σα να μην είχε περάσει μια μέρα. Η τεράστια εμπειρία του, του έδωσε τη δυνατότητα να καλύψει το κενό του Σαντ Ρος, παρόλο που δεν έκανε όλες τις δουλειές που έκανε ο Κουβανός στο παρκέ, και αμέσως μετά την επιστροφή του σήκωσε κούπα!

Η ΑΕΚ δεν είχε πρόβλημα να αποκλείσει στον ημιτελικό του Κυπέλλου τον Διαγόρα Δρυοπιδέων της Α2 νικώντας στο Αιγάλεω με 89-71 και στον τελικό, που έγινε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 16 Φεβρουαρίου, νίκησε και τον Προμηθέα με 61-57 και αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας για δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια. MVP του τελικού; Ο Νίκος Ζήσης βεβαίως, που έχει σηκώσει τα τρία από τα πέντε κύπελλα της ιστορίας της Ένωσης!

Αυτός ήταν ο μοναδικός τελικός ελληνικής διοργάνωσης, που έγινε μέσα στο 2020. Η επέλαση του κορωνοϊού δεν επέτρεψε στα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα να ολοκληρωθούν και μεταξύ αυτών ήταν και το ελληνικό. Έτσι δεν μάθαμε ποτέ αν η ΑΕΚ θα μπορούσε να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Παναθηναϊκού. Η αλήθεια είναι ότι είχε πάρει φόρα για τα καλά.

Στις 27 Οκτωβρίου του 2019 είχε χάσει από το Ρέθυμνο (67-75) και από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν είχε υποστεί άλλη ήττα. Μέχρι τις 13 Μαρτίου, οπότε διακόπηκε οριστικά το πρωτάθλημα, μετρούσε 15 συνεχόμενες νίκες και έδειχνε ότι είχε βρει τη χημεία εκείνη που της επέτρεπε να διατηρεί ελπίδες ακόμα και για να κερδίσει τον Παναθηναϊκό σε έναν τελικό των πλέι οφ. Αλλά ο κορωνοϊός είχε άλλα σχέδια.

Αυτό το νικηφόρο σερί πάντως συνεχίστηκε και τη φετινή σεζόν, διακόπηκε μάλιστα στο Λαύριο στον τελευταίο επίσημο αγώνα της Ένωσης για το 2020. Αν είχε πάρει αυτό το παιχνίδι, η ΑΕΚ θα είχε μείνει αήττητη στο πρωτάθλημα για ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος! Κάτι που μόνον ο "αυτοκράτορας" Άρης τη δεκαετία του 1980 έκανε...

Έφτασε στην πηγή, αλλά...

Στο Basketball Champions League η ΑΕΚ προχωρούσε βάσει σχεδίου μέχρι τον Μάρτιο. Έφτασε χωρίς προβλήματα στη φάση των "16", απέκλεισε και την Τέλεκομ Βόννης με δύο νίκες και προκρίθηκε στα προημιτελικά, όταν οι αγώνες διακόπηκαν. Αλλά σε αντίθεση με την Ευρωλίγκα, το BCL αποφάσισε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η διοργάνωση με τη μορφή φάιναλ έιτ στην αρχή της επόμενης σεζόν. Στο τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή.

Κατόπιν τούτου η διοίκηση της ΑΕΚ και ο Μάκης Αγγελόπουλος προσωπικά έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να φέρουν ένα ακόμα διεθνές τρόπαιο στην Ελλάδα μετά το BCL του 2018 και το Διηπειρωτικό Κύπελλο του 2019. Όταν η Ιερουσαλήμ δήλωσε αδυναμία να φιλοξενήσει το φάιναλ έιτ λόγω Covid-19, η Ένωση κινήθηκε γρήγορα και ανέλαβε τη διοργάνωση, έχοντας λάβει την υπόσχεση από την Πολιτεία ότι οι αγώνες θα γίνονταν με την παρουσία κόσμου. Η εξέλιξη της πανδημίας, όμως, δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο.

Το φάιναλ έιτ της σεζόν 2019-2020 έγινε τελικά στο ΟΑΚΑ και η ΑΕΚ άγγιξε τον μεγάλο στόχο της. Το καλοκαίρι δεν έκανε μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ της, αντίθετα κράτησε όλους τους έμπειρους παίκτες που στήριξαν την προσπάθεια της προηγούμενης σεζόν (Λάνγκφορντ, Ματσιούλις, Σλότερ, Ζήσης κλπ.) και πρόσθεσε ειδικά για το φάιναλ έιτ τον Ταϊρίς Ράις. Έναν παίκτη Ευρωλίγκας, που ήρθε για να την ανεβάσει επίπεδο. 

Δεν τα κατάφερε όμως. Η ΑΕΚ έπαιξε καλά στον προημιτελικό με τη Νίμπουρκ (94-82) και στον ημιτελικό με τη Σαραγόσα (99-75), αλλά στον τελικό η Μπούργος ανέδειξε όλες τις αδυναμίες της και την υποχρέωσε σε ήττα (74-85). Το τρόπαιο δεν ήρθε στην Ελλάδα και ο πόθος όλων στην ΑΕΚ παρέμεινε ευσεβής και πήρε... μετάθεση για τη φετινή σεζόν. Μια σεζόν που άρχισε με την Ένωση να έχει μεν νικηφόρο σερί, αλλά να μην πείθει ιδιαίτερα με το μπάσκετ που παίζει. Κάτι πάντως που ισχύει για σχεδόν όλες τις ομάδες στην Ευρώπη. Με τον κορωνοϊό παρόντα, όλα είναι διαφορετικά. Ακόμα και το μπάσκετ.

Μπήκε στο γήπεδο, αλλά... δεν μπήκε

Μέσα στο 2020 και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού γράφτηκε μια από τις πιο χρυσές σελίδες στην ιστορία της μπασκετικής ΑΕΚ. Στις 22 Ιουνίου του 2020 ο Μάκης Αγγελόπουλος υπέγραψε μαζί με τους εκπροσώπους της Πολιτείας το πρωτόκολλο παράδοσης του ολυμπιακού κλειστού γυμναστηρίου στα Άνω Λιόσια. Μετά από προσπάθειες ετών η μπασκετική ΑΕΚ απέκτησε το δικό της σπίτι.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την απόκτηση από την ΚΑΕ της αποκλειστικής χρήσης του γηπέδου με παράλληλη υποχρέωση να αναλάβει όλα τα έξοδα ανακαίνισής του, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα προχωρήσει η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου με την ανέγερση πάρκου ψυχαγωγίας, εμπορικού κέντρου κλπ. 

Από εκείνη τη στιγμή και μετά άρχισε η προσπάθεια να φτιαχτεί το γήπεδο ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες μπάσκετ. Φιλοδοξία της ΑΕΚ ήταν να μπει μέσα στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου, ωστόσο η πραγματικότητα αποδείχθηκε διαφορετική. Διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα (κυρίως η έκδοση κάποιων απαραίτητων αδειών) έχουν καθυστερήσει πολύ την όλη διαδικασία, ενώ από κάποια στιγμή και μετά στην ΑΕΚ φαίνεται πως συνειδητοποίησαν ότι δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα να βιαστούν, δεδομένου ότι, όπως δείχνουν τα πράγματα, τη φετινή σεζόν δεν πρόκειται να επιστρέψουν οι φίλαθλοι στις κερκίδες των γηπέδων. Άρα δεν θα μπορέσουν να κοπούν και εισιτήρια.

Οι εργασίες πάντως συνεχίζονται και είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή μέσα στο 2021 η ΑΕΚ θα μπει και θα αγωνιστεί στο δικό της γήπεδο. Αυτή είναι μια δουλειά που δεν θα μείνει μισοτελειωμένη...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ