18.1 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

«Διψούν» για μπάσκετ στη Λιβύη (pics)

Η έλλειψη διεθνών αγώνων μπάσκετ και όχι η… έρημος, που καλύπτει το 90% του εδάφους της χώρας, προκαλεί «δίψα» στους κατοίκους της Λιβύης.

Η πολιτικοοικονομική αστάθεια των τελευταίων ετών ανάγκασε τη Λιβυκή Καλαθοσφαιρική Ομοσπονδία να αναστείλει πολλές από τις δραστηριότητές της, οι φίλαθλοι όμως αντέδρασαν και ζήτησαν το άθλημα να έρθει ξανά στο προσκήνιο. Η χώρα της Βόρειας Αφρικής είχε διοργανώσει πριν από εννέα χρόνια το Αφρομπάσκετ, αλλά η εξέλιξη στη συνέχεια δεν ήταν η ανάλογη, με την Εθνική να απέχει από τις επόμενες διοργανώσεις της ηπείρου. Εν έτει 2018, πλέον, η LABF ξεκίνησε μια σειρά προγραμμάτων που αποσκοπούν στην αναζωογόνηση του μπάσκετ στη χώρα.

Με τη συμβολή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης έλαβε χώρα στη Βεγγάζη σεμινάριο προπονητικής και διαιτησίας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο πώς θα αναπτυχθεί το γυναικείο μπάσκετ. «Η ομοσπονδία προσπαθεί να αναπτύξει το άθλημα παρά την κατάσταση στη χώρα. Είμαστε σε καλό δρόμο κι αν όλα πάνε βάσει σχεδίου η Λιβύη θα επιστρέψει δυναμικά στον μπασκετικό χάρτη της αφρικανικής ηπείρου», ανέφερε σχετικά ο αντιπρόεδρος της επιτροπής των Αφρικανών προπονητών, Χαμπίμπ Σέριφ, που είναι παράλληλα και εκπαιδευτής της FIBA.

Η Λιβύη, των εφτά εκατ. κατοίκων, έχει συμμετάσχει τέσσερις φορές στο παρελθόν σε Αφρομπάσκετ, το 1965 και το 1970 οπότε τερμάτισε πέμπτη, το 1978 οπότε κατέκτησε τη δέκατη θέση και το 2009, τότε που το διοργάνωσε η ίδια, μένοντας στην ενδέκατη θέση. Το 2005 συμμετείχε και στους Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης (ενδέκατη σε σύνολο δεκαεννέα χωρών), για μοναδική φορά στην ιστορία της. Η ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1961 και η Εθνική Ανδρών βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, στην 157η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, που σημαίνει πως είναι 34η σε σύνολο 36 ομάδων στην αφρικανική λίστα, χάνοντας συνεχώς «έδαφος» εξαιτίας της απουσίας της από τους αγώνες τα τελευταία χρόνια.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ