21.8 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Διπλή ήττα αν μείνει στη διαιτησία

Ηταν η πρώτη φορά από τότε που πρωτοκάθισε στον πάγκο του Ολυμπιακού, πριν από μια τετραετία εκείνο τον Οκτώβριο του 2014 που ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ήταν τόσο επιθετικός για τη διαιτησία σε ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό που μάλιστα είχε και τη μικρότερη (βαθμολογική) αξία.  Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γιώργου Πρίντεζη που ως ο παλιότερος εν ενεργεία παίκτης του έχει "βιώσει" στον Ολυμπιακό πολύ χειρότερες διαιτητικές βραδιές σε ντέρμπι που ουσιαστικά έκριναν τίτλους αλλά ποτέ δεν είχε μιλήσει στο παρελθόν για τους ρέφερι, ενώ καυστικός ήταν και ο Κώστας Παπανικολάου μιλώντας για προσβολή της νοημοσύνης των παικτών των Ερυθρολεύκων από τους γκρί.

Είναι λογικό, διότι οι Πειραιώτες βρίσκονται σε τρομερή πίεση με συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα, αλλά το κυριότερο τραγικές εμφανίσεις. Με εξαίρεση ένα 15 λεπτο χθες στο ΟΑΚΑ, που έμοιαζε με όαση τον τελευταίο μήνα. Με τρομερή αλληλοκάλυψη στην άμυνα, μυαλωμένες επιθέσεις (ακόμα και τα περισσότερα άστοχα τρίποντα  ήταν υπό ευνοϊκότατες συνθήκες, τα περισσότερα αμαρκάριστα) και εξαιρετικό διάβασμα του παιχνιδιού από προπονητή και παίκτες.

Ναι οι διαιτητές ήταν κακοί παίζοντας περισσότερο έδρα, αλλά αυτές είναι οι περιορισμένες δυνατότητές τους. Το πιο άσχημο είναι το στυλ που πάνε να περάσουν λες και είναι ο Ρήγας, ο Δήμου, ο Δουβής, ο Βορεάδης, ο Πιτσίλκας και ενδεχομένως κάποιοι που ξεχνάμε. Ρέφερι δηλαδή με προσωπικότητα που κέρδιζαν το σεβασμό των παικτών, ακόμα και στα λάθη τους κάτι που δεν έχει αυτή η γενιά με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ομως δεν έχουν και την οξυδέρκεια οι σημερινοί ρέφερι να το καταλάβουν και γελοιοποιούνται ιδιαίτερα στο θέμα της συμπεριφοράς τους. 

Ακόμα και έτσι αν ο Ολυμπιακός μείνει σε αυτό το κομμάτι, θα έχει χάσει διπλά καθώς θα έχει επιχειρήσει να κρύψει τα σοβαρά θέματά του κάτω από το...χαλάκι της διαιτησίας.  Αλήθεια τον Ρόμπερτς (που δεν υπάρχει εκτελεστικά και - κυρίως - οργανωτικά) ποιος διαιτητής τον πείραξε ;  Ο Μιλουτίνοφ με τον άτσαλο τρόπο που έπαιξε, θα είχε βγει και στο ΝΒΑ όπου θα πάει σύντομα και όπου ο παίκτης αποβάλλεται στα έξι φάουλ. Ούτε επίτηδες να το έκανε, αλλά απλά ήταν βλακεία και έλλειψη συγκέντρωσης.  Ο Στρέλνιεκς ήταν και πάλι σκιά του εαυτού του, ενώ ο Τόμπσον δείχνει να είναι αυτός που θα πληρώσει τελικά το μάρμαρο, αν και δεν του έχει δοθεί σωστά η ευκαιρία να βρει το ρόλο του. Ο δε Ουίλτζερ με την άμυνα που...παίζει πρέπει να βάζει τουλάχιστον 15-18 πόντους για να είναι θετικό το πρόσημο της συμμετοχής του.

Ο Ρίβερς ακόμα και να μην έρθει στο γήπεδο, κόντρα στον Ολυμπιακό θα βάλει για πλάκα 15-20 πόντους ενώ ο Βουγιούκας σε κάποια σημεία έμοιαζε με...Σαμπόνις. Αν κάποιος δει μόνο το ντέρμπι δεν θα πιστέψει ότι ο Παναθηναϊκός χρειάζεται ενίσχυση κάτω από τα καλάθια. Ο Λεκαβίτσιους για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό έκανε εύκολα άνω κάτω την άμυνα των Πειραιωτών, ενώ δεν νομίζουμε ότι οι ρέφερι μπορεί να επηρέασαν στο ελάχιστο στις επτά χαμένες βολές των φιλοξενουμένων.  Από τα 14 άστοχα τρίποντα (στα 18 που επιχείρησαν συνολικά οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου) τα περισσότερα ήταν προκλητικά αμαρκάριστα και εκεί είναι και θέμα ικανότητας και ψυχολογίας. 

Λίγες μέρες πριν τη Φενέρμπαχτσε η αυτοκριτική είναι απαραίτητη και θεωρούμε βέβαιο πως έγινε και θα γίνει, απλά το ξέσπασμα (στο βαθμό που έγινε) από όλους για τη διαιτησία είχε περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα και για τον κόσμο, που καλείται την Πέμπτη να στηρίξει την ομάδα του και όχι να ασχολείται με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς...

Η αποπομπή του Χρήστου Μαρμαρινού ανήμερα του ντέρμπι, ήταν ίσως το πιο ισχυρό μήνυμα στήριξης από τους αδελφούς Αγγελόπουλους προς τον κόουτς Σφαιρόπουλο που πήρε την απόφαση και ήταν ένα μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες. Οχι μόνο τον κόσμο, αλλά και τους ίδιους τους παίκτες της ομάδας με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Photo Credit: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ