14.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Διαζύγια και επανασυνδέσεις

Ο σοφός λαός λέει ότι άμα ραγίσει το γυαλί δεν ξανακολλάει, ωστόσο, υπάρχουν κάποια τρανά παραδείγματα διαζυγίων ομάδων και παικτών στο ΝΒΑ που κατέληξαν σε αναπάντεχες επασυνδέσεις, καθώς η ρήξη δεν είχε έρθει υπό τις πιο φιλικές συνθήκες. 

Μόουζες Μαλόουν/Φιλαδέλφεια 76ερς

O τρις MVP, Mόουζες Μαλόουν, οδήγησε τη Φιλαδέλφεια στην κατάκτηση του πρωταθλήματος τη σεζόν 1982-83, αλλά η σεζόν 1985-86 έληξε πρόωρα για αυτόν, εξαιτίας ενός σοβαρού κατάγματος στο ζυγωματικό. Κάπως έτσι η Φιλαδέλφεια πήρε την απόφαση να τον ανταλλάξει με τους Τζεφ Ρούλαντ και Κλίφορντ Ρόμπινσον των Ουάσινγκτον Μπούλετς (σημερινοί Ουίζαρντς). Μάλιστα μετά από αυτή την κίνηση, ο τότε GM της ομάδας, Πάτ Γουίλιαμς, δήλωσε: "Είμαστε πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι για να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα, σε σχέση με 24 ώρες πριν". Φυσικά και δεν είχε δίκιο, καθώς οι 76ερς έπεσαν από τις 54 νίκες, στις 45. Αντίθετα, ο Μαλόουν συνέχισε να αποδεινύει την κλάση του, κερδίζοντας θέση στο All Star Game και τις 3 επόμενες χρονιές. 

Μετά τη θητεία του σε Ουάσινγκτον, Ατλάντα και Μιλγουόκι, ο Μαλόουν επέστρεψε στη Φιλαδέλφεια τη σεζόν 1993-94, έχοντας πλέον ρόλο αναπληρωματικού. Το νούμερο 2 κρέμεται πια από την οροφή του "Wells Fargo Center", αφού η Φιλαδέλφεια απέσυρε τη φανέλα του Μαλόουν, τιμόντας τον μεταθανάτια. 

Κρις Ουέμπερ/Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς

Το νούμερο 1 του ντραφτ το 1993, ακούει στο όνομα Κρις Ουέμπερ και ενώ προοριζόταν για τους Ορλάντο Μάτζικ, κατέληξε στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, με αντάλλαγμα τον Ανφερνί Χάρνταγουεϊ και 3 μελλοντικά πικς πρώτου γύρου. Ο Ουέμπερ έδειξε με το καλημέρα τις ικανότητές του, κερδίζοντας το βραβείο του ρούκι της χρονιάς. Ωστότο ο παίκτης είχε κάνει σαφές στην ομάδα ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει μέλος των "πολεμιστών" με αποτέλεσμα να βρεθεί στους Ουάσινγκτον Μπούλετς για τις επόμενες 4 σεζόν. Η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε ο Ουέμπερ να βρεθεί ξανά στους Γκόλντεν Στέιτ το 2008, όμως η θητεία του αποδείχθηκε ιδιαιτέρως σύντομη, με μόλις 9 συμμετοχές, πριν ο παίκτης αναγκαστεί να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, νιώθοντας τα εγχειρισμένα γόνατά του να τον προδίδουν. 

Κέβιν Γκαρνέτ/Στέφον Μάρμπουρι

Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν αφορά σε "σύγκρουση" ομάδας και παίκτη, αλλά σε σύγκρουση συμφερόντων και εγωισμών. Το δίδυμο των Κέβιν Γκαρνέτ και Στέφον Μάρμπουρι είναι αυτό που ανέβασε τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς στο τοπ επίπεδο του ΝΒΑ. Ωστόσο, αυτό το σχήμα λειτούργησε για κάτι παραπάνω από 2 σεζόν, πριν ο Μάρμπουρι απαιτήσει να αποχωρήσει από τους "Λύκους" εξαιτίας του μαξ συμβολαίου που υπέγραψε ο KG, γεγονός που σήμαινε αυτόματα ότι δεν θα μπορούσε άλλος παίκτης στην ομάδα να διεκδικήσει το ίδιο ποσό, και καθιστούσε τον Μάρμπουρι δεύτερο βιολί. 

Μετά το πέρασμα από Νετς, Σανς και Νέα Υόρκη, ο Μάρμπουρι υπέγραψε το 2009 συμβόλαιο με τους Μπόστον Σέλτικς, τους οποίους οδήγησε στο δαχτυλίδι την περασμένη σεζόν ο Κέβιν Γκαρνέτ, έπειτα από 12 χρόνια που αποτελούσε πιστό στρατιώτη της Μινεσότα. Ο Μάρμπουρι έπαιξε σε 23 ματς εκείνη τη σεζόν, τα 14 εκ των οποίων στα πλέι οφ, όμως για μία ακόμη φορά η συνεργασία των δύο παικτών "ναυάγησε", μετά τον τραυματισμό που κράτησε τον Γκαρνέτ εκτός δράσης, στο κρισιμότερο κομμάτι της σεζόν. 

Αυτή ήταν και η τελευταία χρονιά του Μάρμπουρι στο ΝΒΑ, προτού πάρει το δρόμο για τη μακρινή Κίνα. Ο Γκαρνέτ αντίθετα, μετά τη Βοστώνη, πέρασε από τους Μπρούκλιν Νετς και επέστεψε στους Τίμπεργουλβς για να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα που τον ανέδειξε. 

Άλεν Άιβερσον/Φιλαδέλφεια 76ερς

Η ιστορία επαναλήφθηκε στη Φιλαδέλφεια, 20 χρόνια μετά τη φυγή του Μόουζες Μαλόουν, με την περίπτωση του Άλεν Άιβερσον. Ο Άιβερσον πάντα υπήρξε ένας αμφιλεγόμενος και δύσκολος χαρακτήρας, και το γεγονός ότι άργησε να εμφανιστεί σε μια βραδιά αφιερωμένη στους φανς της Φιλαδέλφεια, έφερε τον Άιβερσον να παραμερίζεται στο πάγκο στο τέλος της σεζόν 2005-6. Οι φήμες για ανταλλαγή κατά της offseason άρχισαν να οργιάζουν, όμως ο Άλεν παρέμεινε στην ομάδα και την επόμενη σεζόν. Τα πράγματα δεν ξεκίνησαν καθόλου καλά και μετά το αρχικό 5-10, ο παλαίμαχος σούπερσταρ δήλωσε ότι σταματάει να παίζει και περιμένει να βρεθεί ο επόμενος σταθμός της καριέρας του. Τελικά ο Άιβερσον βρέθηκε στο Ντένβερ για λογαριασμό των Νάγκετς, με τους οποίους έπαιξε για 3 σεζόν. Το 2009, ο Άιβερσον μετέβη στους Μέμφις Γκρίζλις, με τους οποίους πρόλαβε να αγωνιστεί για μόλις 3 παιχνίδια, πριν ανακοινώσει την απόσυρσή του. Δεν πρόλαβε να περάσει μία εβδομάδα και ο Άιβερσον επέστρεψε στην ενεργό δράση, και στη Φιλαδέλφεια, για να αντικαταστήσει τον Λου Γούιλιαμς, μετά το σπάσιμο στο σαγόνι του. Εικοσιπέντε παιχνίδια αργότερα, ο Άιβερσον αποχώρησε εκ νέου για να σταθεί στο πλευρό της κόρης του, που αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα υγείας. Η φανέλα με το νούμερο 3 αποσύρθηκε από τη Φιλαδέλφεια το 2014 και ο Άιβερσον, αγωνίστηκε για μία ακόμη σεζόν στη Μπεσίκτας (2010-11), προτού κρεμάσει μια για πάντα τα παπούτσια του. 

Καρμέλο Άντονι/Μάικ Ντ'Αντόνι

Ο κόουτς Ντ'Αντόνι μετρούσε αρνητικό ρεκόρ νικών/ηττών τις δυο πρώτες του σεζόν στους Νικς, τα πράγματα άλλαξαν όμως άρδην μετά την προσθήκη του Αμάρε Στουντεμάιρ και του trade που έφερε τον Καρμέλο Άντονι μεσούσης της σεζόν (2010-11) από το Ντένβερ στη Νέα Υόρκη. Οι Νικς τελείωσαν τη σεζόν με θετικό ρεκόρ για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2000-1 και μπήκαν στα πλέι οφς έπειτα από 6 ολόκληρα χρόνια. Παρόλα αυτά, η σχέση μεταξύ Καρμέλο και Ντ'Αντόνι ήταν εκρηκτική εξαρχής, με τον Μέλο να ασκεί βέτο την επόμενη σεζόν. Έπειτα από 69 παιχνίδια, η συνεργασία τους έλαβε τέλος, μετά την παραίτηση του Ντ'Αντόνι

Οι δυό τους κατάφεραν να αφήσουν πίσω την κόντρα του παρελθόντος και βρέθηκαν κάτω από την ίδια μπασκετική στέγη στο Χιούστον το 2018. Η θητεία του Άντονι στους Ρόκετς διήρκησε 10 μόλις παιχνίδια, πριν ο Καρμέλο σταλεί σπίτι του και τελικά στο Σικάγο

Λεμπρόν Τζέιμς/Κλίβελαντ Καβαλίερς

Αναμβισβήτητα το πιο συναισθηματικά φορτισμένο διαζύγιο στην ιστορία του ΝΒΑ είναι αυτό ανάμεσα στον Λεμπρόν Τζέιμς και τους Κλίβελαντ Καβαλίερς. Η περίφημη "απόφαση" του Βασιλιά να αποχωρήσει από το Κλίβελαντ για να διεκδικήσει τίτλους με τους Χιτ, έδειχνε ότι ο Λεμπρόν σκόπευε να διανύσει αρκετές σεζον στο Μαϊάμι

Όμως, όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός γελάει και ο Λεμπρόν επέστρεψε στο αγαπημένο του Κλίβελαντ, το 2014, με δύο τρόπαια στις βαλίτσες του και μια υπόσχεση. Όπερ και εγένετο, ο King James οδήγησε τους Καβς στο πρώτο και μοναδικό (μέχρι στιμγής) πρωτάθλημα στην ιστορία τους, το 2016. Δύο χρόνια αργότερα, και 3 χαμένους τελικούς απέναντι στο αντίπαλο δέος των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, ο Λεμπρόν μετακόμισε στο Λ.Α για νέες προκλήσεις με τους Λέικερς



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ