20.6 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Διαδήλωσαν υπέρ του Χονγκ Κονγκ στην Ουάσινγκτον (vids+pics)

Πολιτικές διαστάσεις πήρε το φιλικό των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς με τους Κουανγκτσόου Λονγκ Λάιονς, στην «Capital One Arena», με διαδηλωτές να φωνάζουν υπέρ της ελευθερίας του Χονγκ Κονγκ.

Με συνθήματα και πλακάτ Αμερικανοί φίλαθλοι στήριξαν το Χονγκ Κονγκ, προσθέτοντας ακόμα ένα κεφάλαιο στην κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο ΝΒΑ και την Κίνα. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τις σχέσεις των δύο πλευρών να έχουν διαταραχθεί και να μη φαίνεται να υπάρχει κοινό σημείο επαφής. Αυτή τη φορά πήραν θέση οι φίλαθλοι, οι οποίοι βρέθηκαν στην αμερικανική πρωτεύουσα και διαδήλωσαν έξω από το κλειστό, αλλά κι εντός αυτού. Άλλοι φορώντας μπλουζάκια, άλλοι κρατώντας πλακάτ και πανό, άλλοι φωνάζοντας «Ελευθερία στο Χονγκ Κονγκ», άπαντες εξέφρασαν τη στήριξή τους στο Χονγκ Κονγκ και στην ελευθερία του λόγου.

Αναρτήθηκαν πλακάτ ακόμα και για την ελευθερία του Θιβέτ, αλλά και τους μηχανισμούς διαδικτυακής αναζήτησης στην Κίνα. Ως γνωστόν, τα αποτελέσματα στο Google είναι ελεγχόμενα από την κινεζική κυβέρνηση, με τα όσα αναπαράγει η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης να είναι περιορισμένα εν συγκρίσει με τον υπόλοιπο κόσμο.

Από τους διαδηλωτές ζητήθηκε να παραδώσουν το υλικό που δεν συμμορφωνόταν με τους κανόνες της «Capital One Arena», αλλά όπως διευκρινίστηκε από τους γηπεδούχους δεν τους ανάγκασαν να απομακρυνθούν από το κλειστό. Όσοι, βέβαια, δεν ακολούθησαν τις οδηγίες των ανθρώπων ασφαλείας απομακρύνθηκαν.

«Ντροπή στο ΝΒΑ», «Οι αρχές είναι πάνω από το κέρδος», «Ελευθερία έκφρασης, όχι λογοκρισία», «Ελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ» και «Οι ΗΠΑ αγαπούν το Χονγκ Κονγκ», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου από τους διαδηλωτές. Οι περισσότεροι, μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Freedom House», ήθελαν να μπουν στο γήπεδο για να διαδηλώσουν μαζικά, αλλά και να πουλήσουν μπλουζάκια με το μήνυμα «Ελεύθερο Χονγκ Κονγκ», κάτι όμως που δεν τους επιτράπηκε.

Ο προπονητής των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, Σκοτ Μπρουκ, ρωτήθηκε μετά το φιλικό για τις αντιδράσεις του κόσμου, αλλά απέφυγε να σχολιάσει. «Ήμουν επικεντρωμένος στο παιχνίδι», ήταν η λακωνική απάντησή του, για να προσθέσει πως δεν άκουσε κανέναν από τους παίκτες του να σχολιάζει κάτι σχετικό. Διευκρίνισε, μάλιστα, πως δεν κάνουν τέτοιου είδους συζητήσεις στα αποδυτήρια, που δεν αφορούν στο μπασκετικό κομμάτι.

«Το προσωπικό ασφαλείας του κτιρίου απομάκρυνε διακριτικά που δεν συνάδουν με την πολιτική της "Capital One Arena". Δεν ζητήθηκε από κανέναν να εγκαταλείψει το γήπεδο», ήταν η επίσημη θέση των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς. Κάποιοι, πάντως, αποχώρησαν οικειοθελώς, αρνούμενοι τις υποδείξεις των ανθρώπων του γηπέδου ή τις εντολές τους για παράδοση του «ανάρμοστου» υλικού. Εξάλλου, το μήνυμά τους το πέρασαν και ήταν πιο σημαντικό από ένα φιλικό, όπως δήλωσαν στα αμερικανικά ΜΜΕ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ