15.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Διαβολεμένου στο Basketa: «Στον Παναθλητικό υπήρχε το όραμα»

Ο Παναθλητικός έζησε το δικό του παραμύθι στη φετινή σύντομη πορεία του στην Α2 Γυναικών. Μέσα σε μόλις μία σεζόν, η ομάδα της Θεσσαλονίκης πήρε και πάλι την άνοδο για την Α1 και μάλιστα αήττητη. Το εντυπωσιακό 22/22 του Παναθλητικού ήρθε μέσα από την ανασυγκρότηση και το νέο "αίμα" που ενίσχυσε την ομάδα.

Η Βιβή Διαβολεμένου ανέλαβε τον Παναθλητικό πέρυσι, λίγο πριν το τέλος της σεζόν και τον υποβιβασμό της ομάδας. Ξεκινώντας μία νέα προσπάθεια φέτος, κατάφερε να φέρει την ομάδα της αήττητη στην Α1. Μιλώντας στο Basketa.gr, η έμπειρη προπονήτρια αναφέρθηκε στη σκληρή δουλειά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε φέτος η ομάδα της, στα στοιχεία που θα κάνουν τον Παναθλητικό να καθιερωθεί στην Α1 καθώς και στο όραμα που είχε η ομάδα από την αρχή της σεζόν.

Ο Παναθλητικός πήρε την άνοδο αήττητος. Κοιτάζοντας τη σεζόν συνολικά τώρα που τελείωσε, τι σκέψεις κάνεις;

«Η Α2 είναι πραγματικά μία περίεργη κατηγορία. Είχαμε βάλει κάποια παιχνίδια στόχο ως αυτά που έπρεπε οπωσδήποτε να νικήσουμε. Νομίζω ήταν καθοριστική η νίκη στη δεύτερη αγωνιστική με τον ΠΑΣ. Η ομάδα του βέβαια δεν ήταν όπως είναι τώρα με τον κόσμο της. Εγώ είχα πει στην αρχή της σεζόν ότι όποιος περάσει από τα Γιάννενα θα πάρει και το πρωτάθλημα, κι έτσι έγινε! Ήρθαν κι άλλα δύσκολα δύσκολα παιχνίδια όπως αυτό με την Αναγέννηση Νέου Ρυσίου και την Πυλαία. Τα πράγματα ήταν ρευστά και κάθε παιχνίδι σημαντικό. Είχα πει στις παίκτριές μου πως αν σεβόμαστε τον αντίπαλό μας θα μας σέβεται κι αυτός».

 Περίμενες αυτή την εξέλιξη στην αρχή της σεζόν;

«Η αλήθεια είναι πως δεν το περίμενα. Ήταν ένα πείραμα που κάναμε αλλά αποδείχθηκε πως τρώγοντας έρχεται η όρεξη! Ο Παναθλητικός έπεσε από την Α1 και βρέθηκε ανάμεσα σε δύο επιλογες: Να ξανανέβει αμέσως ή να μείνει και να οργανώσει το αναπτυξιακό του πρόγραμμα για να μπορέσει να πάρει την άνοδο στο άμεσο μέλλον.Ο Παναθλητικός τα έκανε και τα δύο. Έπρεπε να γίνουμε ομάδα, γιατί εκτός από δύο κορίτσια οι υπόλοιπες ήταν όλες νέες προσθήκες. Είναι μια ομάδα που ως επί το πλείστον απαρτίζεται από μικρά παιδιά. Συγκεκριμένα οι 8 από τις 14 παίκτριές μας ήταν κάτω των 16-17 και 6 μόνο ήταν γυναίκες. Κάναμε ένα κράμα αυτού που είχαμε αρχικά στο μυαλό μας και πέτυχε».

Ποια ήταν τα στοιχεία που συνέβαλαν στην αναγέννηση του Παναθλητικού;

«Το σημαντικότερο ήταν πως δεν το έβαλε κάτω, πήγε κατευθείαν στα βαθιά. Βοήθησε πολύ και ο γενικός αρχηγός της ομάδας, ο κύριος Πρασσάς ο οποίος έκανε πραγματικά τα μέγιστα για να δυναμώσει την ομάδα με τις μικρότερες παίκτριες. Ήταν δύσκολη χρονιά γιατί τα μικρότερα έχουν σχολείο, είχαν άλλες προτεραιότητες. Σίγουρα οι προπονήσεις μας ήταν δύσκολες όταν έλειπαν πολλά άτομα αλλά πάντα βρίσκαμε έναν τρόπο».

Τι ήταν αυτό που σε κράτησε στην ομάδα παρά τον υποβιβασμό;

«Όταν πήγα στον Παναθλητικό, πήγα με το σκεπτικό να είμαι μέλος της οικογένειας του για το αναπτυξιακό πρόγραμμα. Πέρυσι ανέλαβα τη γυναικεία ομάδα ώστε να μην προσλάβει άλλον προπονητή μιας και η σεζόν έφτανε στο τέλος της. Είχα τις νεάνιδες, τα μίνι, τα προμίνι και τα τζούνιορ. Το έκανα για να βοηθήσω και δεν είχα κανένα πρόβλημα γιατί από την αρχή φάνηκε το όραμα που είχαν οι άνθρωποι της ομάδας. Είχαμε το ίδιο σκεπτικό και ήξερα πως θα είναι δίπλα μας και θα μας βοηθήσουν».

Τι πρέπει να κάνει ο Παναθλητικός για να καθιερωθεί ξανά στην Α1;

«Νομίζω ότι πρέπει να κάνει όλα αυτά που κάνουν οι ομάδες όταν ανεβαίνουν κατηγορία. Να είμαστε συνετοί, να έχουμε στόχο, να προσέξουμε να μην υποβιβαστούμε ξανά. Σίγουρα θα βοηθήσουν και οι ξένες παίκτριες που θα έρθουν. Το πρωτάθλημα της Α1 είναι δύσκολο, όχι μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι. Οι περισσότερες ομάδες αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα. Εμείς πρέπει να κάνουμε αγωνιστικά σωστές κινήσεις και να κρατήσουμε το κλίμα που είχαμε και φέτος».

Έχοντας πλέον πείρα και ως τεχνικός, ποιες είναι οι διαφορές στο να προπονεί μία γυναίκα μία ομάδα γυναικών;

«Όταν είσαι αθλήτρια τα βλέπεις όλα. Βλέπεις αν σου αρέσει ο προπονητής σου, αν σου τη σπάει τι δε σου αρέσει... τα πάντα. Εγώ προσπαθώ να πω στα κορίτσια ότι είμαι δίπλα τους σε ό,τι χρειάζονται. Η ψυχολογία μιας γυναίκας, και πόσο μάλλον μίας αθλήτριας, είναι διαφορετική, χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση».

Θα χαρακτήριζες τη φετινή σεζόν ως την πιο πετυχημένη της προπονητικής σου καριέρας λόγω του αήττητου;

«Λόγω του αήττητου ναι, άνοδο έχω ξαναπάρει αλλά η φετινή ήταν ξεχωριστή. Ο Παναθλητικός άλλωστε για μένα φέτος ήταν και ένα προσωπικό στοίχημα».

Φάνηκε πως ο Παναθλητικός φέτος ακολούθησε μία επιτυχημένη συνταγή. Θα κρατήσει τον βασικό κορμό του και του χρόνου;

«Ακόμα δεν έχουμε συζητήσει τίποτα με την ομάδα. Νομίζω όμως ότι είναι καλύτερο για τον σύλλογο να κρατήσει τον βασικό του κορμό γιατί τα κορίτσια φέτος έγιναν ομάδα. Είναι καλό και για τον προπονητή να υπάρχει χημεία στην ομάδα».

Ποιες πιστεύεις ότι θα είναι οι διαφορές στο πρωτάθλημα της Α1;

«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές. Ίσως οι περισσότερες ώρες προπόνησης, η προσθήκη νέων παικτριών και μία παραπάνω πίεση που θα δεχτούν τα κορίτσια. Το μπάσκετ είναι ένα και σημασία έχει να έχεις καρδιά και μυαλό».

Ποια είναι η πρόβλεψη σου για τα μπαράζ της δεύτερη θέσης;

«Γίνεται πολύ καλή προσπάθεια και στον Κρόνο Αγίου Δημητρίου με τον κόουτς Νανάκο και στον ΠΑΣ με τον κόουτς Σιαμέτη. Τα Γιάννενα, επειδή τα έζησα φέτος, έχουν μεγάλη στήριξη από τον κόσμο του και είναι μία δυνατή και σκληρή ομάδα. Εύχομαι όμως και στους δύο καλή επιτυχία».

Ποιο είναι το σχόλιο σου για τη φετινή πορεία του Παναθηναϊκού, που είναι η ομάδα που θα σας συνοδεύσει στην Α1;

«Στον Παναθηναϊκό αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Τέτοιες ομάδες πρέπει να είναι στην Α1. Η Α2 ήταν ένα πέρασμα που έπρεπε να γίνει προκειμένου να ανασυνταχτεί. Είναι μεγάλη ομάδα και ένας σύλλογος με σπουδαίο όνομα και γι' αυτό του αξίζει να είναι ψηλά. Θέλω λοιπόν να τους πω καλή επιτυχία και θα τους δω του χρόνου»!

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ