23.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Δημήτρης Παπαδόπουλος στο Basketa: «Όλοι ξέρουν ποιος είμαι»

Το Κορωπί πήρε μια μεγάλη «ανάσα», κερδίζοντας στο ντέρμπι με τον Πανελευσινιακό και ο προπονητής του, Δημήτρης Παπαδόπουλος, μίλησε στο Basketa.gr για τη σημασία της επιτυχίας και τη «μάχη» που θα δοθεί από την ομάδα του ανεξαρτήτως αντιπάλων, ενώ προχώρησε σε αποκαλύψεις για το πώς έφτασε σε λύση της συνεργασίας μεσούσης της σεζόν με τον Απόλλωνα Πατρών, πραγματοποιώντας στο τέλος τη δική του ανάλυση για Α2 και Ευρωλίγκα.

Η σεζόν έχει εξελιχθεί διόλου εύκολα για το Κορωπί. Η ομάδα της Ανατολικής Αττικής, σε μία εξαιρετικά απαιτητική Β' Εθνική φέτος, έχει δει τέσσερις προπονητές φέτος να περνούν από τον πάγκο της, ψάχνοντας το δρόμο προς τη σωτηρία, με τον πιο πρόσφατο να έρχεται με σημαντικές περγαμηνές μεν, κίνητρο να τελειώσει θετικά τη σεζόν δε, αφού κατά τη διάρκεια αυτής είχε απομακρυνθεί από τον πάγκο του Απόλλωνα Πατρών, στη δεύτερη θητεία του στους «Φρουρούς της Αχαΐας», έχοντας περάσει νωρίτερα από το τεχνικό επιτελείο του Παναθηναϊκού, την ΑΕΚ, το Παγκράτι, τον Ηλυσιακό, τη ΜΕΝΤ, τη Δόξα Λευκάδας, τον ΑΠΟΕΛ, τον Απόλλωνα Λεμεσού, την τυνησιακή Ετουάλ ντου Σαχέλ ή την κοσοβάρικη Τρέπτσα. Με την αγωνιστική εικόνα της ομάδας να έχει βελτιωθεί εσχάτως, ένα μεγάλο αποτέλεσμα ήρθε κόντρα στον Πανελευσινιακό στο μεταξύ τους ντέρμπι παραμονής και το μήνυμα για μάχη μέχρι τέλους... δόθηκε.

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος μίλησε στο Basketa.gr για τη σπουδαία επικράτηση του Κορωπίου και το πώς αυτή ήρθε, αφήνοντας το δικό του «στίγμα» εν όψει μιας νέας μεγάλης αναμέτρησης με τον Διαγόρα Δρυοπιδέων αυτή την Κυριακή (29/4) και το τι πρόλαβε να αλλάξει, τον καιρό που βρίσκεται στο σύλλογο. Παράλληλα, δίνει τις δικές του απαντήσεις για τον καιρό του στον Απόλλωνα Πατρών και το πώς απομακρύνθηκε, ενώ αναλύει τις «μάχες» σε Α2 και Ευρωλίγκα.

Κόουτς, τι ήταν αυτό που σας χάρισε την νίκη σε ένα παιχνίδι, όπου και οι δύο παίζατε τη ζωή σας;

Ήταν, όντως, ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι και είχαμε συζητήσει μεταξύ μας για το γεγονός, ότι παίζαμε με ομάδα που έχει τους ίδιους στόχους. Έπρεπε να είμαστε συγκεντρωμένοι στο σουτ, καθώς ο Πανελευσινιακός έχει πολύ μεγάλη ποιότητα στην περιφέρεια του κι εκεί δουλέψαμε ολόκληρη την εβδομάδα, ενώ ήμασταν πολύ καλοί και στο ριμπάουντ. Θεωρώ, ότι αυτοί οι δύο παράγοντες ήταν οι πιο σημαντικοί, με τους παίκτες μου να ακολουθούν το πλάνο και να βγάζουν πολλή ενέργεια, ενώ ανοίγαμε πολύ σωστά στην επίθεσή μας και ευστοχήσαμε στα σουτ. Πραγματικά, αξίζουν τα συγχαρητήρια τα παιδιά, αν και πλέον έχουμε δύσκολο πρόγραμμα μέχρι το τέλος, σε ένα πρωτάθλημα όπου… γίνεται χαμός, καθώς κάθε αγωνιστική αλλάζουν οι ισορροπίες.

Σκοράρατε, βέβαια, και 85 πόντους, στοιχείο πολύ σημαντικό σε ματς τέτοιας κρισιμότητας…

Πιστεύω, ότι σε αυτό συνέβαλε πρώτα το καλό μας ξεκίνημα με συγκέντρωση στην άμυνα. Είχαμε από την αρχή κανόνες στο κομμάτι αυτό συγκεκριμένους και στη συνέχεια κερδίσαμε πολλές μπάλες, για να έχουμε σωστή κυκλοφορία και να μπουν τα σουτ. Είναι αλήθεια, ότι δεν είναι σύνηθες σε ντέρμπι παραμονής να σκοράρεις 85 πόντους, αλλά τα σουτ… έτσι είναι. Τη μία θα μπουν και θα σε «φτιάξουν» και την άλλη θα χαθούν και θα σε «καταρρακώσουν», όπως έγινε για εμάς στο προηγούμενο παιχνίδι με τον Τρίτωνα, χάνοντάς το στις λεπτομέρειες.

Έχετε μπροστά σας τον Διαγόρα, που έχει σχεδόν εξασφαλίσει την άνοδο στην Α2, ενώ και πάλι βρίσκεστε σε μειονεκτική θέση για τη σωτηρία. Βρίσκεστε σε τέτοια κατάσταση, ώστε πια να… μη σας νοιάζει ποιος είναι ο αντίπαλος;

Ασφαλώς, δεν έχουμε τη δυνατότητα… επιλογής παιχνιδιών και θα κοιτάξουμε να «πολεμήσουμε» σε όλα, ακόμη και χωρίς κόσμο ή κόντρα σε μία ομάδα που, επί της ουσίας, έχει αλλάξει κατηγορία. Ο Διαγόρας είναι, άλλωστε, μία πολύ καλή ομάδα για τη Β’ Εθνική και δεν είμαστε το φαβορί, αλλά οι δικές μου ομάδες είναι πάντα σωστά προπονημένες και ξέρουν τι ζητάνε στο γήπεδο.

Η σεζόν έχει εξελιχθεί δύσκολα στο Κορωπί με αρκετές αλλαγές προπονητών και εσένα τελευταίο. Τι έβλεπες, ότι έπρεπε να αλλάξει όταν έφτασες;

Δεν είμαι καιρό στην ομάδα, για να γνωρίζω τι έχει συμβεί νωρίτερα ακριβώς, αλλά έβλεπα πως η ψυχολογία δε βρισκόταν στο καλύτερο δυνατό σημείο. Η δική μου θέση, ήταν πως έπρεπε… να σηκωθούμε στα πόδια μας και να έχουμε ξεκάθαρη αγωνιστική κατεύθυνση, να παλεύουμε μέχρι το τέλος. Έχουν γίνει σίγουρα λάθη μέσα στη σεζόν και είναι μία δύσκολη χρονιά, αλλά το ταμείο, όπως πάντα, θα γίνει στο τέλος. Εγώ κάνω ό,τι μπορώ με τα δικά μου στάνταρ, όπως και οι αθλητές, και προτεραιότητά μας ήταν να γίνουμε πιο συμπαγείες στο αμυντικό κομμάτι. Το γεγονός, ότι τα καταφέρνουμε, είναι θετικό για την εποχή, σε μία κατηγορία όπου οι αποστάσεις είναι πολύ κοντινές μεταξύ πολλών ομάδων, ενώ υπάρχουν… αρκετές ακόμη αγωνιστικές παράμετροι. Είναι ένα πρωτάθλημα με πιο σκληρό παιχνίδι, δύο διαιτητές, δυνατές έδρες και ομάδες αδιάφορες προς το φινάλε, ενώ για παράδειγμα στην Α2 υπάρχει η διεκδίκηση εισόδου στα playoffs και αποφυγής των play out, που δε σου δίνουν δικαίωμα αδιαφορίας. Προσπαθήστε να καταλάβετε, δηλαδή, τι συνθήκες διαμορφώνουν όλοι αυτοί οι παράγοντες.

Είναι για εσένα προσωπικό στοίχημα η επιτυχία του Κορωπίου, με βάση το γεγονός ότι στα μέσα της σεζόν αποχώρησες από τον Απόλλωνα Πατρών;

Όχι, σαν επαγγελματίας που είμαι, τέτοια στοιχήματα δε βάζω. Δεν έχω και να αποδείξω κάτι στον κόσμο, γιατί ξέρουν καλά ποιος είμαι, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει, όπως είναι λογικό, ότι μπορεί να είμαι αρεστός σε όλους. Πηγαίνω, πάντα, εκεί όπου θεωρώ ότι με θέλουν, γιατί μου αρέσει αυτό που κάνω και κάνω τη δουλειά μου, ανάλογα με το τι κατάσταση βρίσκω. Λάθη κάνουν όλοι, αλλά δεν πρέπει να φροντίζουμε να απαξιώνουμε καταστάσεις, όπως έγινε στον Απόλλωνα. Πικράθηκα σίγουρα για την απομάκρυνσή μου, αλλά δε μετανιώνω για τη δουλειά που έκανα εκεί. Ήμασταν σε «τροχιά» playoffs και απομακρύνθηκα με 1-2 ήττες θεωρητικά εκτός προγράμματος, που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε. Σε μία πόλη χωρίς υπομονή όπως η Πάτρα, όμως, το χειρότερο ήταν στο ζήτημα αυτό η συμπεριφορά μερικών παραγόντων, όταν έχασα κάποια παιχνίδια. Μιλάμε για παράγοντες μεγάλους σε ηλικία και προσκολλημένους στο παρελθόν, χωρίς γνώση, που βρίσκουν ως εύκολο θύμα τον κόουτς, χωρίς να ισχύει αυτό μόνο για εμένα. Στην Ελλάδα, άλλωστε, έχουμε την κουλτούρα του να διώχνουμε τον προπονητή, για να μη διώξουμε πολλούς παίκτες και στην Πάτρα είχαν συμβεί διάφορα, που δεν χρειάζεται να αναφέρω τώρα, γιατί οι… μυημένοι της υπόθεσης τα ξέρουν. Μπορεί ο στόχος μας να άλλαξε στην πορεία, αλλά εγώ άφησα την ομάδα στην τέταρτη θέση και βελτίωση σε σύγκριση με εκείνη την κατάσταση δεν υπήρξε, γιατί και τώρα τέταρτη είναι. Δεν έφυγα, λοιπόν, ως αποτυχημένος, αλλά εξαιτίας μίας εμμονής να στοχοποιηθώ και αυτό με πείραξε πολύ. Δεν αφορά το μπάσκετ, λοιπόν, όλο αυτό το ζήτημα και, στην ουσία, βρέθηκα όπως συμβαίνει και με άλλους προπονητές, έρμαιο παραγόντων χωρίς γνώση, που υπάρχουν σε σημαντικό βαθμό σε κοινωνίες εκτός Αθηνών. Νομίζουν, ότι μπορούν να στοχοποιήσουν καριέρες με τη λογική, ότι δεν αποτελείς δική τους επιλογή και αυτό συνέβη στην περίπτωσή μου. Ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλύτερα αν… ξέρω μπάσκετ και με είδε να φεύγω με την ομάδα στην τέταρτη θέση, παίζοντας για τρεις μήνες επί της ουσίας χωρίς πλέι μέικερ, λόγω της απουσίας του Ματαλών. Και πού είναι τώρα, με τον Ματαλών παρόντα; Πάλι στην τέταρτη θέση…

Κατά πόσο σε βοήθησαν οι εμπειρίες της Τυνησίας και του Κοσόβου στην καριέρα σου; Επέστρεψες στην Ελλάδα με έστω ελαφρώς αλλαγμένη κοσμοθεωρία;

Με βοήθησαν, ασφαλώς, αυτές οι εμπειρίες και σίγουρα θέλω στη συνέχεια της καριέρας μου να δοκιμάσω την τύχη μου σε ένα πιο εμπορικό πρωτάθλημα. Η διαφορά μας με αυτές τις χώρες, είναι η τεχνογνωσία που έχουμε, η οργάνωση, ο τρόπος προπόνησης και τέτοια θέματα σε γενικές γραμμές. Υπάρχει σημαντική διαφορά, επίσης, στη διαθεσιμότητα για ξένους στο ρόστερ, αφού στην Τυνησία μπορεία να έχεις δύο και στο Κόσοβο τρεις, με μεταγραφική περίοδο τον Ιανουάριο, για να τους αλλάξεις. Στην Τυνησία παίζει σημαντικό ρόλο, όσο κι αν σου ακούγεται περίεργο, ποιες ομάδες παίζουν σε πόλεις… ακριβώς κάτω από την Ισπανία, καθώς ακολουθούν το στυλ παιχνιδιού της με καλύτερη εφαρμογή σε σύγκριση με τις υπόλοιπες, αν και οι δικοί μας γηγενείς είναι φυσικά καλύτεροι από τους δικούς τους, ακόμη κι αν υπάρχει επιλογή παραπάνω ξένων στην Ελλάδα, κάτι που θεωρώ αρνητικό βέβαια για εμάς. Στο Κόσοβο, βλέπεις να υπάρχουν σημαντικές καταβολές από τη σερβική σχολή, με αρκετοί pick ’n’ roll, σημασία spacing, την έξτρα πάσα και το παιχνίδι των κοντών, παίζοντας αρκετές φορές με τρία γκαρντ ή σμολ φόργουορντ που μπορεί να αναλάβουν καθήκοντα σέντερ.

Ο κόουτς Παπαδόπουλος, στο τέλος, έκανε το δικό του σχόλιο για τη «μάχη» της ανόδου στην Α2, καθώς κι εκείνη των ελληνικών ομάδων στην Ευρωλίγκα: «Στην Α2 είμαστε στην ιδιαίτερη περίπτωση, όπου οι τρεις μεγαλύτεροι διεκδικητές της ανόδου έχουν όλοι 2-0 μεταξύ τους. Θα γίνουν ενδιαφέροντα παιχνίδια στα playoffs και χρίζω φαβορί τον Χολαργό. Μία ομάδα καλή, με εξαιρετικό προπονητή, που αν είναι σοβαρή θα εκμεταλλευτεί το 2-0 που έχει υπέρ της με τον Απόλλωνα Πατρών στους τελικούς. Και αναφέρομαι στον Απόλλωνα, γιατί θεωρώ δύσκολη την ανατροπή του 2-0 στη σειρά με τον Ηρακλή από το δεύτερο, ακόμη και με πλεονέκτημα έδρας. Δε με πείθει πως μπορεί να πετύχει την ανατροπή.

Για την Ευρωλίγκα, αναφορικά με τον Παναθηναϊκό, είδαμε δύο αντιφατικά πρώτα παιχνίδια. Στο πρώτο έβγαλε μία απίστευτη ενέργεια, που όλοι έλεγαν εύλογα πως δε θα μπορούσε να εμφανίσει και στο δεύτερο, όπως και το ότι δε θα μπορούσε να είναι τόσο κακή η Ρεάλ. Με ενέργεια, έφεση στο ριμπάουντ, συγκέντρωση και πολλά μεγάλα ανοικτά σουτ, εκμεταλλευόμενη της δεύτερες μπάλες που πήρε από τον Παναθηναϊκό, η Ρεάλ πήρε το «διπλό». Οι συνολικά 11 παραπάνω κατοχές της, άλλωστε, ήταν πάρα πολλές για τέτοιας κρισιμότητας αγώνας και ο Παναθηναϊκός παρασύρθηκε από το ρυθμό της επίθεσής της, με τους Ρέγιες-Κάρολ-Τόμπκινς να σκοράρουν σπουδαία σουτ. Ο Παναθηναϊκός πηγαίνει, πλέον, σε ένα δύσκολο γήπεδο για να αντιμετωπίσει μία ομάδα, που βασίζεται στο ένστικτό της και θα έχει στη διάθεσή της και τον Γιουλ. Πρέπει να σετάρει το ρυθμό μειώνοντας τα λάθη του και να αποφύγει τα πολλά ελεύθερα περιφερειακά σουτ, τα οποία θα ανοίξουν το ρυθμό και μπορεί να φέρουν το ματς πέραν των 78-80 πόντων, που είναι νομίζω το όριο που πρέπει να τεθεί.

Ο Ολυμπιακός έφαγε πολύ μπασκετικό «ξύλο» στο πρώτο ματς και αντέδρασε στο δεύτερο, με τον κόσμο να παίζει το ρόλο του με το sold out που έκανε. Πρόκειται, τώρα, για δύο διαφορετικά παιχνίδια, απέναντι σε μία ομάδα του προπονητή και με ρόλους διακριτούς. Ο Ολυμπιακός πρέπει να αντέξει σωματικά και να είναι ανταγωνιστικός στις «μάχες» κοντά στο καλάθι με τους ψηλούς της Ζαλγκίρις, ενώ πρέπει να βρεθεί μια αξιόπιστη λύση δίπλα στον Σπανούλη, ώστε να υπάρχει και το σουτ, όταν θα «σπάει» εκείνος την μπάλα. Κομβικής σημασίας και η συνεισφορά του Πρίντεζη, που πρέπει να παίξει καλά, σε δύο ματς όπου ο Ολυμπιακός χρειάζεται βοήθειες από το «4». Και για τις δύο ομάδες, λοιπόν, είναι 50-50 οι σειρές αυτή τη στιγμή».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ