19.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Δημήτρης Μπένος στο Basketa: «Μεγάλο πρεστίζ να παίζεις για το Παγκράτι» (pics)

Το Παγκράτι πήρε «διπλό» σωτηρίας στις Αδάμες κόντρα στην Κηφισιά και ο μεγάλος πρωταγωνιστής του, Δημήτρης Μπένος, μίλησε στο Basketa.gr για την ομάδα που πλέον... έχει τον τρόπο να παίρνει στο τέλος τα παιχνίδια, την ξεχωριστή παρουσία του Παναγιώτη Καυκή, την προσωπική ανοδική του πορεία και τη σημασία των φιλάθλων για το σύλλογο.

Φανέλες σαν αυτή του Παγκρατίου, καλό είναι να τις υπολογίζεις στα δύσκολα. Αυτό έχει φανερώσει ουκ ολίγες κατά το παρελθόν αυτή η ομάδα, αυτό έκανε και τώρα στις Αδάμες. Εκεί, όπου έπαιζε αγώνα επιβίωσης με την Κηφισιά και κατάφερε να φύγει θριαμβευτής, βάζοντας στις «αποσκευές» του ένα «διπλό» που ίσως στο τέλος σημαίνει και την παραμονή στη Β' Εθνική. Άλλα είναι, όμως, τα δύο ακόμη καλύτερα νέα για τους «ροσονέρι», αφού αφενός τις τελευταίες αγωνιστικές μοιάζουν να έχουν τον τρόπο να τελειώνουν ιδανικά τα ματς, έχοντας υποφέρει νωρίτερα στο ίδιο κομμάτι, αφετέρου βλέπουν παίκτες με σπουδαία επιρροή στο παιχνίδι τους, να είναι... άπιαστοι αυτή την περίοδο. Ένας από αυτούς είναι και ο Δημήτρης Μπένος, που προερχόμενος από την περιπέτεια της Γ' Εθνικής με τον Κάδμο, ήρθε στον ιστορικό σύλλογο και κάνει τη διαφορά, μεταξύ άλλων.

Ο έμπειρος σέντερ μίλησε στο Basketa.gr για την προσπάθεια που καταβάλλει το σύνολο του Τζίμη Κουστένη για τη σωτηρία και το τι σημαίνει για άπαντες, να φορούν τη συγκεκριμένη φανέλα. Ο ίδιος, θέλησε να κάνει ξεχωριστή αναφορά για το τι σημαίνει η παρουσία του Παναγιώτη Καυκή στο σύλλογο και το πώς σχετίζεται με την περίοδο δαιμονιώδους φόρμας που περνά αυτός τελευταία, ενώ δεν παρέλειψε να στείλει το δικό του μήνυμα στον κόσμο του Παγκρατίου.

Δημήτρη, έχουμε δει φέτος πολλά παιχνίδια του Παγκρατίου να έχουν φοβερή διακύμανση στη διάρκεια τους, αλλά όσο προχωρούσε η σεζόν, συνήθως κάτι δεν πήγαινε καλά στο τέλος και χάνατε. Τις τελευταίες αγωνιστικές, όμως, και μαζί με το ματς με την Κηφισιά, δείχνει να έχει αλλάξει αυτό και τα τελειώνετε ιδανικά. Πώς εξηγείς αυτή την αλλαγή;

Αυτό είναι κάτι που έχει δουλευτεί πολύ στην προπόνηση. Και το δουλεύουμε πολύ, γιατί οι περισσότεροι παίκτες σε αυτή την ομάδα είναι νεαροί και συνεχώς μαθαίνουν. Όταν, λοιπόν, κάνεις κάτι συνέχεια σε επανάληψη, κάποια στιγμή καταλαβαίνεις τι πρέπει να κάνεις στο παρκέ και ξέρεις καλύτερα πώς να το αντιμετωπίσεις. Δεν έχουμε σταματήσει να δουλεύουμε σε κομμάτια σαν αυτό. Πιστεύουμε έντονα, ότι θα σωθούμε και αυτό κάνει όλους μας να πηγαίνουμε με όρεξη στην προπόνηση, θέλοντας να δουλέψουμε στα μειονεκτήματά μας. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε, επίσης, για το γεγονός ότι έχει αλλάξει και ο τρόπος επικοινωνίας μεταξύ μας. Έχουμε δεθεί σαν σύνολο, σε βαθμό που θεωρώ πως, στο σενάριο που του χρόνου μέναμε όλοι στην ομάδα, θα τα καταφέρναμε ακόμη καλύτερα. Φέτος η απειρία μας έφερε πολλά σκαμπανεβάσματα.

Τι είναι αυτό που πρέπει να κάνεις σε ματς τέτοιας κρισιμότητας και για τις δύο πλευρές, σαν αυτό με την Κηφισιά;

Πρέπει να δουλεύεις στα «κόκκινα» όλη την εβδομάδα, είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να σε βοηθήσει για τις στιγμές όπου ανεβαίνουν οι σφυγμοί. Κι αυτό, γιατί τότε πρέπει να χρησιμοποιείς το μυαλό σου, καθώς τα επίπεδα αντοχής σου μειώνονται και από την πλευρά σου δεν πρέπει να πέσεις στην παγίδα του άγχους. Σε αυτό το κομμάτι, βέβαια, έχουμε και την ευτυχία να έχουμε μαζί μας έναν παίκτη σαν τον Παναγιώτη Καυκή, που σου δείχνει τον τρόπο, για να μη βγαίνεις από αυτά που έχεις σχεδιάσει και να παίζεις απλά το παιχνίδι σου, να βγαίνει αυτόματα αυτό που δουλεύεις ολόκληρη την εβδομάδα. Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι όταν αρχίσει να ρέει το παιχνίδι σου όπως θέλεις και κάνεις σωστά αυτά που έχεις σχεδιάσει, όλα μετά είναι πιο εύκολα, ακόμη κι όταν στραβώσει το ματς, έχοντας την απαραίτητη υπομονή και τα ψυχικά αποθέματα. Αυτό θεωρώ, ότι έγινε με την Κηφισιά, στο σημείο όπου πέρασε εκείνη μπροστά μετά το καλό μας ξεκίνημα. Δείξαμε χαρακτήρα σε εκείνο το διάστημα, που ουσιαστικά τώρα αποκτήσαμε.

Μίλησες για τη συμβολή του Παναγιώτη Καυκή. Ποιο είναι το σχόλιο σου για τη μεταξύ σας συνεργασία και όσα προσφέρει στην ομάδα;

Εκτός από έμπειρος παίκτης, ο Παναγιώτης είναι κι ένας πολύ καλός χαρακτήρας. Τον γνώρισα φέτος για πρώτη φορά ως συμπαίκτη και αμέσως με έβαλε… στο τρυπάκι να συνεργαστούμε, πείθοντάς με για τα οφέλη. Ο Παναγιώτης είναι το «Α» και το «Ω» αυτής της ομάδας, γιατί αν τον έχεις δίπλα σου νιώθεις πιο ήσυχος. Στην καριέρα μου έχω αγωνιστεί σε αρκετές ομάδες και είναι… ζήτημα να έχω βρει άλλους 2-3 τέτοιους παίκτες, που να βλέπουν γήπεδο και να σε εμπνέουν τόσο πολύ. Ο Καυκής έχει τα πάντα, άλλωστε, στο παιχνίδι του, καθώς σου δίνει τις ευκαιρίες που ψάχνεις να δείξεις την αξία σου δημιουργώντας. Στη δική μου περίπτωση, κάνουμε αρκετές φάσεις με pick ’n’ roll, όπου μου δίνει εύκολους πόντους, ή δημιουργεί για τον εαυτό του, αφού είναι καλός σουτέ και ντράιβερ. Έχουμε κάνει πια… συνήθεια αυτή τη συνεργασία και η αντιμετώπιση των αμυνών είναι δύσκολη, ενώ διαβάζει πολύ καλά και για τους υπόλοιπους συμπαίκτες μας το παιχνίδι.

Στην πορεία της χρονιάς βλέπουμε κι εσένα να βελτιώνεσαι αισθητά, σκοράροντας 27 πόντους κόντρα στην Κηφισιά. Πώς βλέπεις τη δική σου προσπάθεια να επανέλθεις και πάλι δυναμικά στο επίπεδο της Β’ Εθνικής, μετά την περσινή εμπειρία της Γ’ με τον Κάδμο;

Η χρονιά με τον Κάδμο, όπως κι εκείνη με τον Πανελευσινιακό νωρίτερα, ήταν μεταβατικές για εμένα, καθώς δε δούλεψα όσο θα ήθελα, έχοντας οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις που δε μου επέτρεπαν να έχω το μπάσκετ σε προτεραιότητα. Τώρα, όμως, έχω μπει σε… ένα πρόγραμμα και μπορώ να δουλεύω πολύ καλύτερα, συνδυάζοντας και τις υποχρεώσεις που ανέφερα, με αποτέλεσμα να είμαι πολύ καλύτερα ψυχολογικά και να το ευχαριστιέμαι, κάτι που είναι και ο πιο βασικός μου σκοπός. Έτσι, λοιπόν, βγαίνει και το αποτέλεσμα στο παρκέ, έχοντας βρει μία ομάδα με καλά παιδιά και μία διοίκηση που βοηθά με κάθε τρόπο. Είμαστε μία ομάδα που ξεκίνησε από το μηδέν και ίσως θα έπρεπε να πάρουμε… ένα συγχωροχάρτι για τα σκαμπανεβάσματα, λόγω της απειρίας των περισσότερων παικτών μας, κάτι που καταλαβαίνω γιατί νεότερος πέρασα κι εγώ από την ίδια φάση. Όταν, όμως, τους δίνεις σιγά-σιγά ευκαιρίες, δείχνοντας εμπιστοσύνη, όλα αλλάζουν. Κάπως έτσι, λοιπόν, υπάρχει το ευχάριστο κλίμα στα αποδυτήρια, που μαζί με όσα συμβαίνουν στην προσωπική μου ζωή, με κάνουν να νιώθω πολύ καλά και να αποδίδω αυτό που ξέρω στο παρκέ.

Τι σκέφτηκες, όμως, όταν ήρθε η προσφορά από ένα σύλλογο σαν το Παγκράτι;

Αν το δεις από συναισθηματική σκοπιά, και μόνο το όνομα αρκούσε για εμένα. Επειδή, όμως, σκέφτομαι πλέον πρώτα τις καλύτερες δυνατές οικονομικές συνθήκες που μπορώ να εξασφαλίσω στην οικογένεια μου, ζύγισα την απόφασή μου με αυτό τον τρόπο. Εκτός αυτού, βέβαια, το Παγκράτι είναι μία ομάδα, της οποίας… γουστάρω τους φιλάθλους, γνωρίζοντάς τους από τότε που έπαιζα στον Αρδηττό. Είναι θέμα πρεστίζ να παίζεις σε αυτή την ομάδα και για αυτό τον κόσμο και, αφού πείστηκα και για το οικονομικό από τους ανθρώπους του, ήρθα και δε σου κρύβω πως έχω αρχίσει ήδη να νιώθω σαν στο σπίτι μου.

Μίλησες νωρίτερα για σενάριο, όπου θα μένατε όλοι μαζί του χρόνου στο Παγκράτι, ενώ μόλις είπες ότι νιώθεις σαν στο σπίτι σου. Μπορούμε όλα αυτά να τα πάρουμε και σαν μια ευχή για το μέλλον;

Η αλήθεια είναι, ότι δεν αρέσει σε κανέναν να αλλάζει κάθε χρόνο ομάδα και λίγοι μπορούν πραγματικά να το κάνουν αυτό. Ρώτα κι εμένα που έχει περάσει από πάνω από δέκα ομάδες… Θα μπορούσε όντως, λοιπόν, να είναι μία ευχή για μένα προσωπικά, ώστε να συνεχίσω να είμαι κοντά στην οικογένεια μου και τη δουλειά μου. Αν είναι καλά και το Παγκράτι οικονομικά, μιας και περνάμε δύσκολες εποχές, τότε σίγουρα θα ήθελα να μείνω. Δυστυχώς στις εποχές μας δεν παίζει ρόλο μόνο το συναίσθημα, αλλά αν με ρωτούσες τι θα προτιμούσα, η απάντησή μου θα ήταν πως θα ήθελα να μείνω και τα επόμενα χρόνια στο Παγκράτι.

Με σκοπό να συμμετάσχεις ίσως σε νέες σπουδαίες του στιγμές;

Δεν παίζεις μπάσκετ, για να είσαι στάσιμος ή απλά να παίζεις στην ίδια κατηγορία, δε σε γεμίζει. Εγώ ζω και αναπνέω για τις Κυριακές, όπου παίζεται η άνοδος ή η σωτηρία, διαφορετικά θα είχα… σβήσει. Ένας αθλητής αναζητά πάντα το κίνητρο να παίξει και, φυσικά, υπό τις κατάλληλες συνθήκες θα ήθελα να είμαι κι εγώ σε αυτούς που θα έβαζαν ένα λιθαράκι σε νέες μεγάλες επιτυχίες του συλλόγου. Η επιτυχία, βέβαια, είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων, αλλά θέλω να ζήσω μεγάλες στιγμές για το Παγκράτι με τον κόσμο να μας στηρίζει όπως παλιά. Ξέρω, ότι την φετινή χρονιά έχουν απογοητευτεί αρκετές φορές και μέσα στη δύσκολη καθημερινότητα, δεν είναι εύκολο να δέχεσαι και τέτοιου είδους απογοητεύσεις. Ο κόσμος, όμως, είναι αυτός που με τη δύναμη της φωνής του θα μας δώσει δύναμη.

Εκτός των αποτελεσμάτων, πώς αλλιώς μπορείτε να φέρετε τον κόσμο;

Ο κόσμος, όπως είπες κι εσύ, έρχεται σίγουρα με τα αποτελέσματα, αλλά και βασισμένος στο αν ευχαριστιέται με αυτό που βλέπει. Εμείς μπορεί να μην το έχουμε κάνει πολλές φορές, αλλά είμαστε μία ομάδα αποτελούμενη μόνο από καινούργιους στο ρόστερ της παίκτες. Αν εξαιρέσεις τον Μήτσιαλο, που ήταν στην ομάδα δύο χρόνια, αλλά τώρα έχει αποχωρήσει, όλοι οι άλλοι διάγουν την πρώτη χρονιά τους εδώ. Ο κόσμος της ομάδας μπορεί να μην κατάφερε να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση, μιας και μιλάμε για ιστορικό σύλλογο με απαιτήσεις κι ένα παιδί νεαρό είναι δύσκολο να αντέξει σε τέτοιες συνθήκες, αν ακούσει και… κάποια κουβέντα από την εξέδρα. Μην ξεχνάμε, όμως, τι σημασία έχει αυτός ο κόσμος για το Παγκράτι, που δέκα χρόνια ήταν στην Α2 και τα πιο πολλά… πεσμένο στα προγνωστικά, αλλά χάρη και στους φιλάθλους πάντοτε έβρισκε τον τρόπο του, με μπάτζετ πολύ πιο χαμηλό από τους περισσότερους συλλόγους. Ο παίκτης του Παγκρατίου γίνεται πολύ πιο δυνατός με ένα γεμάτο Μετς.

Στο τέλος, ήθελε να μεταδώσει ένα ακόμη «μήνυμα» προς τον κόσμο του Παγκρατίου: «Θα ήθελα να τους πω, ότι κάθε Κυριακή τα παιδιά αυτά, μαζί με εμένα, τον Σάκη (σ.σ. Γεωργοπαπαδάκος) και τον Παναγιώτη (σ.σ. Καυκής), δεν έχουμε σταματήσει να δουλεύουμε. Η ομάδα αυτή θα σωθεί και η διοίκηση θα κάνει την ομάδα ακόμη πιο δυνατή. Το μόνο που θέλουμε εμείς, είναι να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο και να μας στηρίξει, με τα καλά και τα κακά μας».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ