21.3 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Δεν υπάρχει πείραμα, μόνο σαφές μήνυμα

Το τουρνουά της Πάτρας ήταν δεδομένο και εσκεμμένο ότι δεν θα έρχινε την Εθνική σε αγωνιστικά "βαθιά". Εφαρμογή όσων δουλεύτηκαν στο πρώτο στάδιο της προετοιμασίας απέναντι σε αντίπαλο ήθελε ο Κώστας Μίσσας και σε γενικές γραμμές την είδε, όπως και την όρεξη των παικτών. Και μαζί με τον προπονητή και τους συνεργάτες του, την είδαν από κοντά και αρκετές χιλιάδες φιλάθλων που σφράγισαν με πανηγυρικό τρόπο το τουρνουά κι έδειξαν πράγματα, ξεκάθαρα.


Δεν εξέπληξε στο ελάχιστο το πάθος των φιλάθλων της Πάτρας για την Εθνική ομάδα. Με τα "καρτέρια" σε κάθε πιθανό πέρασμα των παικτών, για να τους εκδηλώσουν την αγάπη τους, να πάρουν την πολυπόθητη φωτογραφία και αυτόγραφο, μέχρι την εκπληκτική ατμόσφαιρα στο ασφυκτικά γεμάτο και τις δύο μέρες "Δ. Τόφαλος".

Οσοι θυμούνται τι γινόταν στα, τελευταία, προκριματικά Ευρωμπάσκετ το 2003, σε Δράμα, Πύργο, Λιβαδειά, όσοι θυμούνται τι γίνεται κάθε χρόνο... ντάλα Αύγουστο στο ΟΑΚΑ, δηλαδή στη χορτασμένη μπασκετικά ΑΘήνα για το "Ακρόπολις", αντιμετώπισαν απόλυτα φυσιολογικά τον "πανικό" της Πάτρας. Ναι, έπρεπε να... σπάσουν μπλόκα οι παίκτες στις διαδρομές τους, μπλόκα λατρείας, ναι μπορεί να ήταν ανυπόφορη η ζέστη λόγω του προβλήματος στον κλιματισμό, όμως, η ζυγαριά βγάζει συν, μεγάλο συν για το μπάσκετ και μέσα αποό αυτό το τουρνουά.

Δεν είναι κλισέ το "επίσημη αγαπημένη" για την Εθνική μπάσκετ. Εχουν δοθεί... αιώνιοι όρκοι μεταξύ φιλάθλων και ομάδας και ανανεώνονται με κάθε ευκαιρία. Η ΕΟΚ, αλλά και οι εξαιρετικοί Πατρινοί οικοδεσπότες, φρόντισαν να αυξήσουν αυτές τις ευκαιρίες για φέτος. Η FIBA έχει... αναλάβει τα υπόλοιπα σε ένα βήμα με ρίσκο, αλλά και αναγκαιότητα. Η ανάπτυξη του αθλήματος θέλει και ανάπτυξη της μάζας των φίλων του αθλήματος. Και όσα κι αν θέλει κάποιος να πει, η αλήθεια δεν αλλάζει.

Οι νέες γενιές φιλάθλων θα δημιουργηθούν βλέποντας από κοντά τα ινδάλματα. Εκεί είναι το ρίσκο, ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι σταρ πρώτης γραμμής δεν θα είναι παρόντες. Στην περίπτωσή μας όμως υπάρχουν και δύο δεδομένα που καθησυχάζουν. Το ένα, ότι οι "διάδοχοι" που έρχονται από πίσω είναι πρώτης γραμμής και ετοιμοπόλεμοι. Το δεύτερο, ότι αυτή η ισχυρή και άδολη σχέση δεν έχει προαπαιτούμενα, μόνο ευκαιρίες να εκδηλώνεται ψάχνει.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ