21.1 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

“Δεν είμαι πυροσβέστης, αλλά θα σβήσω τη φωτιά”

Ο Ντράγκαν Σακοτα είναι ο νέος προπονητής της ΑΕΚ και ένα 24ωρο πριν από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό παρέθεσε συνέντευξη Τύπου για να... ξανασυστηθεί στο κοινό της ομάδας. Υποστήριξε ότι δεν ήταν εύκολη η απόφασή του να επανενεργοποιηθεί ως πρώτος προπονητής, ομως τόνισε πως η σχέση του με την ΑΕΚ είναι διαφορετική και πρόσθεσε: "Όταν μυρίζει φωτιά ή φωνάζεις τον πυροσβέστη ή κάνεις τα πάντα για να τη σβήσεις. Κι εγώ δεν είμαι πυροσβέστης". Τόνισε επίσης με έμφαση ότι στόχος είναι να προωθηθούν στην ομάδα παιδιά από τις Ακαδημίες, όπου εξακολουθεί να είναι επικεφαλής.

Οι δηλώσεις του Ντράγκαν Σάκοτα:

"Δεν έχω φύγει από την ομάδα, αλλά μου φαίνεται ότι λίγος κόσμος ξέρει ότι όταν έφυγα την τελευταία φορά και στο άλλο πόστο που είχα ξεκινήσει (τζένεραλ μάνατζερ) δεν ήταν ο προηγούμενος προπονητής ευχαριστημένος με τη συνεργασία μας, οπότε ζήτησα άλλο πόστο. Είμαι ευχαριστημένος με τη δουλειά που έχει γίνει στις Ακαδημίες. Το μέλλον της ΑΕΚ είναι τα παιδια που έρχονται και αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να χτιστεί μια ομάδα. Ξέρετε τι συμβαίνει στον κόσμο με τις νέες αγορές, η Κίνα, η Κορέα και την Ευρωλίγκα που παίρνει όλους τους καλούς παίκτες. Θα ήθελα ο κοσμος να εκτιμήσει την προσπάθεια να δουν καινούρια παιδιά, γιατί μονο από εκεί θα πάρουμε καλους παίκτες.

Χθες είδα τον Ολυμπιακό με πολλες λεπτομέρειες. Θα ξεκινούσα με συγχαρητήρια στον Σφαιρόπουλο, που κατάφερε να κάνει ομάδα με ξεκάθαρυς ρόλους. Καταλαβαίνεις πώς παίζει, τι θέλει να αλλάξεο. Θα μπορούσε να είναι μοντέλο για πολλές ομάδες της Ευρώπης. Είναι πρώτος στην Ευρωλίγκα και δεν είμαι σίγουτος αν είναι πολλές οι ομάδες με περισσότερο ταλέντο. Δεν είναι τυπικά τα λόγια, το πιστευω αυτό. αλλά δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Πρέπει να το πιστέψουμε όως έκαναν τα παιδιά με ΠΑΟ.

Μέσαα στο πρωτάθλημα είναι πιο εύκολο από τα πλέι οφ. Μόνο εύκολη δεν είναι η δουλειά και δεν μπορώ να κάνω και πολλά πράγματα, να αλλάξω πολλά. Κάθε προπονητής βλέπει διαφορετικά το παιχνίδι. Πρέπει να ξεκινήσω από ψυχοολογία της ομάδας. Μπορεί το παιχνιδι με Ολυμπιακό να είναι πιο εύκολο σε σχέση με κα΄ποια άλλα παιχνίδια που έχουν μεγαλύτερη σημασία. Δύσκολο αυτό το έργο μέσα σε λίογες μέρες. ελπίζω ότι τα παιδιά θα παλέψουν και με τη βοήθεια του κόσμου που δίνει πάνω από 50% συν σε ενέργειαμ να φτάσουμε σε καλό αποτέλεσμα.

Είναι δύο κατηγορίε προπονητών, αυτοί που έχουν φύγει και αυτοί που θα φύγουν. Όσο μπορώ να βοηθώ, με θέλουν και θέλω, θα βοηθώ. Δεν πρέπει να αποφύγω την κατάσταση, ούτε φοβάμαι, αλλά σε λίγες εβδομάδες θα είμαι έτοιμος, 

Η σχέση μου με την ΑΕΚ είναι διαφορετική. Είμαστε ΑΕΚ σητν οικογένεια και θα παραμείνουμε όπου κι αν είμαστε. Σκεφτόμουν ότι θα μπορούσα να προσφέρω στην ομάδα με άλλο τρόπο. Μετά από 40 χρόνια θέλεις να δεις τρόπους να προσφέρεις. Η Βαλένθια δεν σταματά να βγάζει παίκτες, όχι μόνο Ισπανούς, αλλά και ξένους, Αυτός είναι ο στόχος και πάντα αυτό είχα στο μυαλό μου. Ζούμε σε μια δύσκολη χωρα με κόσμο που αγαπά τον αθλητισμό, αλλά ζει με έναν τρόπο θερμό και δεν βοηθά αυτούς που θελουν να χτίοζυν κάτι. Η σχέση με τη δοιίκηση θα είναι πατέρα-γιου, ο γιος πάντα θα θέλεικάτι παραπάνω ο πατέρας μπορεί να μην μπορεί.

Η απόφαση για μένα προσωπικά δεν ήταν εύκολη, γιατί πολλά πράγματα ήταν άγνωστα. Βλέπω τα παιχίδια, αλλά δεν έμπαινα στην ουσία. Στην προετοιμασία τα πράγματα λειτουργούσαν, έπαιζαν και νέα παιδιά. Τι άλλαξε θα το μάθω κι εγώ.

Λυπάμαι για τον Σωτήρη, που πρώτη φορά πήρε μια δουλειά και ήθελε να βοηθήσει τους μικρούς, αλλά το αποτέλεσμα πιέζει και οι προπονητές ου έχουν μικρή εμπειρία ως πρώτοι στηρίζονται περισσοτερο στους πιο έμπειρους παίκτες. Είχε και κάποια προσωπικά προβλήματα και δεν μπόρεσε. Παραμένει όμως φίλος μας.

Δεν ήταν εύκολη απόφαση. Όταν όμως μυρίζει η φωτιά ή φωνάζεις τον πυροσβέστη ή κάνεις τα πάντα για να τη σβήσεις, Πυροσβέστης δεν είμαι, αλλά θα κάνω τα πάντα για να σβήσω τη φωτιά.

Από τη στιγμή που ξεκινήσαμε έχουν περάσει τρία ή τέσσερα χρόνια. Η ιδέα ήταν ξεκάθαρη. Μαζεύεις παιδιά, μπορείς να κάνεις και λάθη, αλλά πρέπει να οργανώσεις τις συνθήκες. Αυτά δεν είναι εύκολα, γιατί δεν υπάρχουν γήπεδα. Μετά, είναι και θέμα του προπονητή, πώς θα βελτιώσει ένα παιδί. Τότε οι Μωραιτης, Τσαλμπούρης ήταν πολύ μικροί, η ομάδα ήταν καλή με Μπονσού, Χέρστον και οι μικροί τότε δεν μπορούσαν να βοηθήσουν.

Ο επόμενος προπονητής αμέσως έδιωξε κάποιους νέους, γιατί ήθελε τα αποτελέσματα. Αν ο Άτιτς ή ο Τσαλμπούρης επαιξαν 17 λεπτά και η ομάδα έχασε, κανείς δεν θα πει μπράβο. Όλοι ασχολήθηκαν με την ήττα. Χάσαμε με τον Άρη και καλύτερα να χάναμε με τον Μωραιτη. Θέλει προσοχή. Και στον Ολυμπιακό τα νέα παιδιά δεν παίζουν πολύ. 

Δεν ήταν καλή η ψυχολογία όταν χάνεις. Όταν έρχεται ένα νέο πρόσωπο η ψυχολιγία αλλάζει κι αυτό είδα στην προπόνσηη. Δεν μπορώ να βάλω κάτι καινούριο. Μπορώ μόνο να τους στηρίξω και να τους εξηγήσω ότι κανείς δεν έχει ξεχάσει να παίζει, απλά να κανουν καλύτερες επιλογές. Θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος αν έβλεπα κάποια αλλαγή.

Το πιο δύσκολο στο μπάσκετ είναι να κυνηγάς στο σκορ, γιατί ξοδεύεις περισσότερη δύναμη κι ενέργεια. Ακόμα είναι άγνωστο ποιος είναι ο λόγος που δεν πήγαινε καλά η ομάδα. Θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση αμυντικά. Δεν ξεχωρίζω τα κομμάτια, αλλά πιο καλός είσαι όταν αλλάζεις την άμυνα παρά την επίθεση.

Ότα κάτι δεν πάει καλά, όλα στραβά. Φαινόταν ότι κάποιοι παίκτες έαιζαν πιο εγωιστικά, αλλά όταν χάνεις το παιχνίδι, χάνεις και το τιμόνι. Σε μια προπονηση δεν μπορείς να καταλάβεις πολλά. 

Δεν κρίνω μόνο από τα τελευταία παιχνίδια. ΑΠό την προετοιμασία κάποια παιδιά έδειξαν ότι έχουν ταλέντο να παίξουν. Δεν είναι μόνο θέμα τι θέλεις να κάνεις ως προπονητής. Βλέπεις και τους παίκτες πώς μπορούν να παίξουν.

Θα ήθελα καλύτερο σουτ από την περιφέρεια, αλλά στη αγορά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι. Και δεν πρέπει να κάνουμε λάθος".

Χήνας: "Δεν είναι υπηρεσιακός ο Σάκοτα"

Τη διοίκηση της ΚΑΕ εκπροσώπησε ο τιμ μάνατζερ Γιωργος Χήνας, ο οποίος τόνισε οτι ο Ντράγκαν Σάκοτα δεν είναι υπηρεσιακός προπονητής, η ΑΕΚ δεν ψάχνει αυτή τη στιγμή προπονητή, αλλά έχει ανάγκη τόσο από τα αποτελέσματα όσο και από την ανάδειξη νέων παιδιών

"Ευχαριστώ τον κ.Μανωλόπουλο. Αυτά τα δύο χρόνια δημιλιουργησ εμόνοα φίλους και συμπάθειες. Διακρίθηκε για τη δουλειά του και το ήθος του. Ευχαριστούμε για την παρακαταθήκη του, που είναι η συμμετοχη σε τελικό Κυπελλου μετά από 17 χρόνια. 

Τώρα δεν θα καλωσορίσουμε όυτε θα παρουσασουμε τον Σάκοτα, γιατί δεν έφυγε από την ΑΕΚ και όλοι ξέρετε ποιιος είναι ο Ντράγκαν Σάκοτα. Γνωρίζουμε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ομάδα. Η επιλογή έγινε με συγκεκριμένους άξονες. Το πρώτο και βασικότερο είναι η κρισιμότητας της κατάστασης και η έλλειψη χρόνου. Χρειαζόμαστε έναν ανθρωπο που θα βοηθούσε άμεσα με την εμειρία και τη σοφία του. Γνωρίζουμε το πρέπει να γίνει για να αλλαξει η κατάσταση.

Οωπς ο κόσμος είονα πικραμένος και η διοίκηση είναι γιατί τα αποτλελεσμα δεν αρμόζουν στους στοχους και την ιστορία της ΑΕΚ. Γι αυτό κρίναμε να γίνει η αλλαγή. Ο κόουτς ξέρει τι πρέπει να γίνει κι η διοίκηση θα τον στηρίξει. Αποτελεί προσωπική επιλογή του Αγγελοπουλου και η μοναδική που κρίθηκε ως κατάλληλη. Καλή επιτυχία. Θα είμαστε κοντά του εντός και εκτός παρκέ.

Δεν ψάχνει για προπονητή η ΑΕΚ και ούτε υπάρχει και κάτι δεδομένο όσον αφορά τη διάρκεια, γιατί δεν είναι υπηρεσιακός προπονητής ο Σάκοτα. Όπως ήταν και θα συνεχίσει να είναι στην ΑΕΚ.

Το καλοκαίρι υπήρχε συμβόλαιο με τον Μανωλόπουλο το καλοκαίρι. Ο Σωτήρης είχε υπογράψει συμβόλαιο και του είχε δοθεί λευκο χαρτό από τη διοίκηση Οι δύο προηγούμενοι προπονητές πτριν τον Σάκοτα είχαν πολευτές συμβόλαιο. Κανείς δεν έφτασε στη λήξη του συμβολαίου του. Καθρέφτης είναι το γήπεδο και τα αποτελέσματα, ειδικά στην Ελλαδα.

Ακριβώς επειδή η ομάδα έχει στόχους και δεν έχει χαθεί η χρονιά επελεγη ο προπονητης ο συγκεκρτιμένος. Τρέχουν δύο πρότζεκτ. Οι στόχοι της ομάδας στις διοργανώσεις και να ετοιμαστούν κάποια παιδιά ώστε τα επόμενα χρόνια να αποτελέσουν τη βάση της ΑΕΚ. Καταλαβαίνετε από τη μια στιμγμή στην άλλη δεν γίνονται αυτά. Η Καρσίγιακα πήρε πρωτάθλημα, αλλά τώρα πέφτει κι έχει απιοστευτα προβλήματα, Εμείς δεν το θέλουμε αυτό.

Επειδή παιδιά έχουν έρθει από Ακαδημίες είναι επιλογές του Σάκοτα και αποτελούν την αφρόκρεμα στις ηλικίες τους. Επειδή θέλουμε να τρρέξουν και τα δύο παράλληλα, έγινε αυτή η επιλογή".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ