30.3 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Δεκατρία χρόνια μαζί, οκτώ χρόνια χώρια (pics)

Σαν σήμερα (12/6) πριν από οκτώ χρόνια, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς χώρισε και επίσημα με τον Παναθηναϊκό, έναν Παναθηναϊκό που έχει αλλάξει άρδην από τότε, με αποκορύφωμα τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, με τη φυγή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και την πρόθεση των «πρασίνων» να αποχωρήσουν από τη Euroleague και να αγωνιστούν στο Basketball Champions League. 

Ας επικεντρωθούμε όμως στις γλυκές αναμνήσεις του παρελθόντος, από τη συμπόρευση των «πρασίνων» με τον Ζοτς. Μαζί ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1999 και κατέκτησαν την κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης. 

Το πριν

Ο Ομπράντοβιτς ήρθε στην ομάδα ήδη με περγαμινές, αφού είχε καταφέρει να κατακτήσει την Ευρωλίγκα τρεις φορές, με την Παρτίζαν, την Μπανταλόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Η θέση στον Παναθηναϊκό άδειασε, παρά τους τίτλους της περασμένης χρονιάς, γιατί η γενικότερη συνεργασία με τον Σούμποτιτς ήταν ταραχώδης.

Δεκατρία χρόνια μαζί

Ο συνολικός τους απολογισμός ανέρχεται στους 23 τίτλους (σε 29 τελικούς). Για την ακρίβεια κέρδισαν 11 φορές το ελληνικό Πρωτάθλημα, 7 φορές το Κύπελλο και «έραψαν» 5 αστέρια στη φανέλα τους, όσα και τα τρόπαια της Euroleague που σήκωσαν παρέα. 

Δεκατρία υπέροχα χρόνια, γεμάτα λάμψη, γεμάτα τεράστια ονόματα αθλητών. Aναμφίβολα αποτελούν το πιο επιτυχημένο δίδυμο συνεργασίας στον ευρωπαϊκό αθλητισμό. Όμως η σχέση τους έκανε τον κύκλο της και έπρεπε να μπει ένα τέλος, καθώς από καιρό είχε διαφανεί ότι ο δρόμος οδηγούσε προς διαζύγιο. 

Τελευταία φορά που έκατσε στον πάγκο του «τριφυλλιού» ήταν στις 2 Ιουνίου του 2012 στον πέμπτο τελικό, κόντρα στον Ολυμπιακό. 

Μέρος  εκείνης της ανακοίνωσης για τη λήξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών τον Ιούνιο του 2012 έγραφε «γλυκά»: «Στο μυαλό και στην καρδιά μας θα υπάρχουν πάντα οι όμορφες στιγμές που ζήσαμε με τον Ομπράντοβιτς στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας και σίγουρα το όνομά του θα γραφεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Παναθηναϊκού ως ένας από τους κύριους συντελεστές των μεγάλων επιτυχιών. Όταν οι συνθήκες το φέρνουν έτσι και φεύγει ένας φίλος το «αντίο» φαντάζει δύσκολο. Αισθανόμαστε τον Ομπράντοβιτς σαν μέλος της οικογένειας μας και νιώθουμε πως στο μέλλον οι δρόμοι μας θα ξανασμίξουν. Για αυτό δεν του λέμε αντίο, αλλά εις το επανιδείν φίλε». 

Ενώ, ο πολύπειρος Σέρβος τεχνικός, στη δική του ανακοίνωση για την αποχώρηση, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όλοι μαζί, η Οικογένεια Γιαννακόπουλου, οι εργαζόμενοι στην ΚΑΕ, το προπονητικό τιμ, οι παίκτες και οι φίλαθλοι τις ομάδας, καταφέραμε να κάνουμε τον μπασκετικό ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ, ένα μεγάλο κλαμπ προς το οποίο τρέφει σεβασμό όλη η Ευρώπη.

Αυτή τη στιγμή πήρα μια ΠΟΛΥ-μα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ δύσκολη απόφαση για μένα, πως η συνεργασία όλων αυτών των ετών τελείωσε.

Πιστεύω πως ότι συμβαίνει σε μια οικογένεια πρέπει να μένει μέσα σε αυτή. Γιατί όπως λέει και ο σοφός ελληνικός λαός « Τα εν οίκω, μη εν δήμω». Αναμφίβολα θεωρώ πως τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτή μου η απόφαση είναι η καλύτερη δυνατή για όλους.

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ για 13 χρόνια ήταν η ΟΜΑΔΑ μου και το ΣΠΙΤΙ μου και αυτό θα μείνει έτσι σε όλη μου τη ζωή. Νιώθω και είμαι ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ».

Οκτώ χρόνια χώρια

Σήμερα (12/6), έπειτα από 8 χρόνια, το κενό στον πάγκο του ΟΑΚΑ μοιάζει δυσαναπλήρωτο, αφού ακόμη δεν έχει βρεθεί ένας τεχνικός που θα καταφέρει να πείσει και στεριώσει στο «τιμόνι» της ομάδας. Αργύρης Πεδουλάκης, Ντούσκο Ιβάνοβιτς, Σάσα Τζόρτζεβιτς, Τσάβι Πασκουάλ και Ρικ Πιτίνο, ο καθένας έδωσε πράγματα με τον δικό του τρόπο, αλλά κανείς δεν ήταν Ζοτς

Στην παρούσα φάση βέβαια, που έχουν έρθει τα «πάνω-κάτω» τα τελευταία 24ωρο, η θέση του προπονητή είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τους φίλους της ομάδας, αν και είναι σχεδόν βέβαιο, πως ο επόμενος διάδοχος στον πάγκο του τριφυλλιού θα είναι ο Γιώργος Βόβορας



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ