16.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Δεκαετία και… δυναστεία (vids)

Με την πέμπτη συνεχόμενη παρουσία τους στους τελικούς του ΝΒΑ οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς γίνονται χωρίς αμφιβολία η πιο επιτυχημένη ομάδα της δεκαετίας του 2010. Ειδικότερα αν υπολογίσουμε ότι στις τέσσερις παρουσίες τους ως τώρα έχουν κερδίσει τρεις τίτλους και σε λίγες μέρες θα διεκδικήσουν τον τέταρτο.

Από τότε που ιδρύθηκε το ΝΒΑ, σχεδόν κάθε δεκαετία έχει την ομάδα που αφήνει το στίγμα της και αναδεικνύεται σε πρωταγωνίστρια της εποχής της. Με αφορμή το κατόρθωμα των Ουόριορς, ανατρέχουμε στις προηγούμενες δεκαετίες για να εντοπίσουμε τις ομάδες που τις σημάδεψαν.

Δεκαετία 1950

Στα πρώτα χρόνια του ΝΒΑ ήταν οι Λέικερς αυτοί που κυριαρχούσαν. Μόνο που δεν είχαν μετακομίσει ακόμα στο Λος Άντζελες, αλλά έδρευαν στη Μινεσότα. Ως Μινεάπολις Λέικερς έπαιξαν σε πέντε από τους τελικούς της δεκαετίας και κέρδισαν τέσσερις τίτλους όντας οι κυρίαρχοι της Δύσης. Στην Ανατολή από τρεις παρουσίες σε τελικούς είχαν οι Σίρακιουζ Νάσιοναλς με έναν τίτλο, οι Νιου Γιορκ Νικς και οι Μπόστον Σέλτικς με έναν τίτλο.

Δεκαετία 1960

Η δεκαετία αυτή σημαδεύτηκε από την απόλυτη κυριαρχία των Μπόστον Σέλτικς του Ρεντ Άουερμπαχ και του Μπιλ Ράσελ, που εγκαθίδρυσαν μια πραγματική δυναστεία στο ΝΒΑ. Έπαιξαν στους εννέα από τους δέκα τελικούς της δεκαετίας και τους κέρδισαν και τους εννέα! Απουσίασαν μόνο από τους τελικούς του 1967, τους οποίους κέρδισαν οι Σίξερς. Μεγάλος αντίπαλος των Σέλτικς ήταν οι Λέικερς, οι οποίοι στο μεταξύ είχαν μετακομίσει στο Λος Άντζελες. Έπαιξαν σε επτά από τους τελικούς εκείνης της δεκαετίας, όμως τους έχασαν όλους από τους Σέλτικς!

Δεκαετία 1970

Είναι ίσως η μοναδική δεκαετία που δεν είχε ξεκάθαρους πρωταγωνιστές. Από την Ανατολή οι Μπούλετς (το 1971 ως Μπάλτιμορ Μπούλετς και το 1975, 1978, 1979 ως Ουάσιγκτον Μπούλετς) έπαιξαν τέσσερις φορές στους τελικούς, αλλά κέρδισαν μόνο έναν τίτλο, οι Νικς άλλες τρεις φορές με έναν τίτλο επίσης, ενώ οι Μπόστον Σέλτικς έπαιξαν δύο φορές, αλλά αναδείχθηκαν πρωταθλητές και τις δύο (1974, 1976). Από τη Δύση οι Λέικερς έπαιξαν τρεις φορές στους τελικούς και κέρδισαν έναν τίτλο (1972), ενώ οι Μιλγουόκι Μπακς και οι Σιάτλ Σουπερσόνικς είχαν από δύο παρουσίες και από έναν τίτλο έκαστη.

Δεκαετία 1980

Η δεκαετία του show time των Λέικερς του Πατ Ράιλι, του Μάτζικ Τζόνσον και του Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, που έπαιξαν στους οκτώ από τους δέκα τελικούς και κέρδισαν πέντε τίτλους. Από την Ανατολή οι Μπόστον Σέλτικς έπαιξαν σε πέντε τελικούς και κέρδισαν τους τρεις, όμως απέναντι στους Λέικερς είχαν μόνο μία νίκη σε τρεις τελικούς. Σε τρεις τελικούς απέναντι στους Λέικερς έπαιξαν και οι Φιλαδέλφεια Σίξερς, οι οποίοι κέρδισαν έναν τίτλο.

Δεκαετία 1990

Η δεκαετία του Μάικλ Τζόρνταν και των Σικάγο Μπουλς, που έπαιξαν σε έξι τελικούς και τους κέρδισαν και τους έξι. Τη διετία 1994-95 που απουσίαζε ο Τζόρνταν, βρήκαν την ευκαιρία οι Χιούστον Ρόκετς να κάνουν το back to back, αλλά όταν επέστρεψε ο... Μιχαλάκης, τα ψέματα τελείωσαν.

Δεκαετία 2000

Λέικερς και Σαν Αντόνιο Σπερς σάρωσαν τα πάντα στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας και δεν άφησαν κανέναν άλλο να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους. Οι Λέικερς έπαιξαν σε έξι τελικούς ως πρωταθλητές της Δύσης κερδίζοντας τέσσερις τίτλους, ενώ οι Σπερς κέρδισαν και τους τρεις τελικούς στους οποίους συμμετείχαν στη δεκαετία. Οι άλλοι τρεις τίτλοι της δεκαετίας κατέληξαν στην Ανατολή, στους Μαϊάμι Χιτ, τους Μπόστον Σέλτικς και τους Ντιτρόιτ Πίστονς.

Δεκαετία 2010

Τη δόξα των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς προσπάθησαν να κλέψουν από την Ανατολή οι Μαϊάμι Χιτ και ο Κλίβελαντ Καβαλίερς, οι οποίοι με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς στη σύνθεσή τους είχαν από τέσσερις παρουσίες σε τελικούς. Οι Χιτ κατάφεραν να κερδίσουν δύο συνεχόμενους τίτλους (2012,2013) και οι Καβαλίερς έναν (2016).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ