31.6 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

Γ’ Εθνική (Νότος): «Σφαγή» για μια θέση στον ήλιο… (pics)

Η «μάχη» της ανόδου και του υποβιβασμού κορυφώνεται στον Νότο της Γ' Εθνικής, με τη διάσημη γουέστερν ταινία «Για μια χούφτα δολάρια» να ταιριάζει «γάντι» για όσα αναμένεται να συμβούν στο φινάλε.

Τα δύο πρωταθλήματα του Νότου της Γ' Εθνικής δε σταματούν να προκαλούν συγκινήσεις για τους φίλους των πιο... ρομαντικών κατηγοριών του ελληνικού μπάσκετ, ιδιαίτερα όσο προχωρούν στο φινάλε τους. Για ακόμη μία χρονιά, έχουμε ξανά τη δυνατότητα να ασχολούμαστε με μία απρόβλεπτη τελική ευθεία, της οποίας τα δεδομένα το Basketa.gr θα προσπαθήσει να εξηγήσει.

Ξεκινάμε από το «μέτωπο» της ανόδου στη Β' Εθνική για τον πρώτο όμιλο, όπου υπάρχουν τέσσερα «άλογα», με τον Οίακα Ναυπλίου να έχει εξασφαλίσει κατά μεγάλο ποσοστό τη μία από τις δύο προνομιούχες θέσεις, χάρη στο «διπλό» του στην πιο πρόσφατη αγωνιστική με την Ένωση Ιλίου. Χάρη σε αυτό το αποτέλεσμα, «διπλασίασε» τις νίκης του με την ομάδα της Δυτικής Αττικής, ενώ έχει απόλυτη ισοβαθμία με τον Γλαύκο και μία νίκη με διαφορά ενός πόντου με την Αχαγιά. Ακόμη και στο σενάριο, όπου δεν παίρνει εκτός έδρας νίκη στις επόμενες επισκέψεις του, το αποτέλεσμα μόνο στην αήττητη έδρα του μοιάζει να φτάνει.

Και λογικά φτάνει, καθώς οι τρεις «διώκτες» του δεν έχουν ακόμη... ξεκαθαρίσει πλήρως τους λογαριασμούς τους. Σε προνομιούχο θέση θα τολμήσουμε να φέρουμε τον Γλαύκο, όχι επειδή έχει ισοβαθμίες υπέρ του - το αντίθετο, δεν έχει καμία προς το παρόν - αλλά γιατί θα δείτε, ότι το πρόγραμμά του είναι θεωρητικά το πιο βατό, ενώ υποδέχεται μάλιστα Ένωση Ιλίου και Αχαγιά. Αν κερδίσει και τα δύο αυτά ματς, γίνεται σαφώς το μεγάλο φαβορί. 

Η Ένωση Ιλίου, από την πλευρά της, είναι κατά κάποιο τρόπο άτυχη. Κι αυτό, γιατί λογικά στο τέλος της χρονιάς θα έχει τις ισοβαθμίες με Γλαύκο-Αχαγιά, τις ομάδες με τις οποίες δηλαδή «κυνηγά» τη δεύτερη θέση, αλλά έχει μπροστά του τρεις δύσκολες εξόδους με Γλαύκο, Ακράτα και Μελίσσια. Για την Αχαγιά, που μπορεί να πάρει την ισοβαθμία με τον Οίακα... έστω για το ονόρε, ενώ έχει μία καλή «προίκα» κόντρα στον Γλαύκο, το πρόγραμμα επίσης δεν είναι πιο εύκολο από την έτερη πατρινή ομάδα, με επικίνδυνες αποστολές και για αυτήν. Εν ολίγοις, Ένωση και Αχαγιά οφείλουν να πάρουν μεγάλα εκτός έδρας αποτελέσματα, για να πάρουν την άνοδο.

Πρόβλεψη: Τον πρώτο λόγο έχει ο Γλαύκος, γιατί η άνοδος περνά από την έδρα του. Αν κερδίσει Ένωση Ιλίου και Αχαγιά, τότε έχει το προβάδισμα, αλλά δεν πρέπει να υποτιμάμε την ποιότητα των δύο συνδιεκδικητών. Οι παίκτες του Νίκου Βουρνά, αν κοιτάξουμε το πρόγραμμα, θα μπορούσαν να κάνουν ακόμη και «6 στα 6» στο φινάλε, αφού μοναδική θεωρητικά δύσκολη έξοδος είναι αυτή στη Ριζούπολη με τον Απόλλωνα Σμύρνης. Αν συνδυάσουμε και το ότι μάλλον οι τρεις εντός έδρας νίκες φτάνουν στον Οίακα, τότε η άνοδος εξασφαλίζεται μάλλον στις 21 νίκες.

Ισοβαθμίες:

Οίαξ Ναυπλίου: Έχει δύο νίκες με Ένωση Ιλίου, πλήρη ισοβαθμία με Γλαύκο, 1-0 με +1 από την Αχαγιά
Ένωση Ιλίου: Έχει δύο ήττες με Οίακα Ναυπλίου, 1-1 και +7 με την Αχαγιά, 1-0 και +20 με τον Γλαύκο
Γλαύκος: Έχει πλήρη ισοβαθμία με Οίακα Ναυπλίου, 0-1 και -20 με Ένωση Ιλίου και 0-1 με -12 με την Αχαγιά
Αχαγιά ’82: Έχει 0-1 και -1 με Ένωση Ιλίου, 1-1 και -7 με Ένωση Ιλίου και 1-0 με +12 με Γλαύκο

Πρόγραμμα (με αστερίσκο τα εκτός έδρας ματς):

Οίαξ Ναυπλίου (18-2):

Ολυμπιάδα Άσσου/Λεχαίου
Αχαγιά ’82*
Απόλλων Σμύρνης
Κεραυνός Αιγίου*
ΕΑΠ
Νέα Ιωνία*

Ένωση Ιλίου (16-4):

Γλαύκος*
ΚΑΠ
Ακράτα*
Έσπερος Πατρών
Μελίσσια*
Καλαμάτα ’80

Γλαύκος (16-4):

Ένωση Ιλίου
Ολυμπιάδα Άσσου/Λεχαίου*
Αχαγιά ‘82
Απόλλων Σμύρνης*
Κεραυνός Αιγίου
ΕΑΠ*

Αχαγιά ’82 (16-4):

Νέα Ιωνία*
Οίαξ Ναυπλίου
Γλαύκος*
ΚΑΠ
Ακράτα*
Έσπερος Πατρών

Στον υποβιβασμό, τα πράγματα είναι ίσως πιο περίπλοκα. Κι αυτό, γιατί μπορεί η ΚΑΠ αυτή τη στιγμή να έχει τον πρώτο λόγο, αλλά το πρόγραμμά της δεν μπορεί να την αφήσει να χαλαρώσει. Αν αφήσουμε στην άκρη το εντός έδρας ματς με την Ολυμπιάδα Λεχαίου, όλα τα υπόλοιπα είναι «αίμα και άμμος», παίζοντας με δύο ομάδες κορυφής, ένα ντέρμπι παραμονής εντός έδρας με τον Απόλλωνα κι άλλο ένα εκτός την τελευταία αγωνιστική με τον Κεραυνό Αιγίου. Το καλό νέο για την ομάδα της Αγίας Παρασκευής, είναι ότι έχει ήδη μία ισοβαθμία με το μέρος της (Ν. Ιωνία), σχεδόν «κλειδωμένη» μία δεύτερη (Κεραυνός) και μπορεί να αποκτήσει μία τρίτη (Απόλλων).

Η Νέα Ιωνία, από την πλευρά της, παίζει επίσης με δύο ομάδες κορυφής, με τη διαφορά ότι και οι δύο αγώνες διεξάγονται στην έδρα της, ενώ σε αυτήν θα υποδεχθεί και τον Κεραυνό Αιγίου μετά το Πάσχα. Επίσης, έχει θεωρητικά βατές εξόδους με ομάδες που, λογικά, θα είναι βαθμολογικά αδιάφορες, την ΕΑΠ και την Καλαμάτα '80. Ο Απόλλων Σμύρνης πρέπει επίσης να παίξει εκτός έδρας με την ΕΑΠ, κάτι που καθιστά ρυθμιστές τους Πατρινούς, αφού πολύ δύσκολα προλαβαίνουν έστω τα μπαράζ. Σε αντίθεση με τους άλλους συνδιεκδικητές, μόνο βατά παιχνίδια δεν έχει στην έδρα του, με το ντέρμπι με την Νέα Ιωνία να κρίνει πολλά.

Ο Κεραυνός Αιγίου είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση. Κι αυτό, γιατί έχει να δώσει ένα παιχνίδι παραπάνω από τους υπόλοιπους, το αναβληθέν στα Μελίσσια. Το καλό για τον ίδιο, είναι πως έχει μία βατή έξοδο στην Καλαμάτα και την ΚΑΠ στην έδρα του την τελευταία αγωνιστική, αλλά κριτήριο είναι και το εκτός έδρας ντέρμπι με την Νέα Ιωνία, με την οποία μάλιστα η διαφορά είναι «εύθραυστη».

Πρόβλεψη: Αν κρίνουμε από το πρόγραμμα των ομάδων και τις μεταξύ τους ισοβαθμίες, η ΚΑΠ παρά το γεγονός ότι έχει δύσκολους αγώνες μπροστά της, έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει όλες τις ισοβαθμίες υπέρ της. Τρεις νίκες στην έδρα της με Μελίσσια, Ολυμπιάδα και Απόλλωνα είναι λογικά αρκετές. Ίσως να της φτάνουν και οι δύο έχοντας τις ισοβαθμίες, αφού μάλλον ο αριθμός «11» δίνει σωτηρία. Κι αυτό, γιατί η Νέα Ιωνία μοιάζει ικανή για αυτόν, ενώ Απόλλων Σμύρνης και Κεραυνός Αιγίου μάλλον θα βρεθούν γύρω στις 10 νίκες, με τρεις νίκες δηλαδή στους επόμενους έξι αγώνες. Στόχος εφικτός, αν κρίνουμε από το πρόγραμμα, αλλά στις 10 ή 11 νίκες θα παίξουν ρόλο οι ισοβαθμίες. Και αν φτάσουμε σε τριπλή (χωρίς ΚΑΠ), τότε θα τα βρούμε... μπαστούνια, αφού Νέα Ιωνία, Απόλλων και Κεραυνός δεν έχουν ξεκαθαρίσει πλήρως τους λογαριασμούς τους. Αν πάλι φτάσουμε σε διπλή μεταξύ Κεραυνού και Απόλλωνα, που είναι ένα επίσης πολύ πιθανό σενάριο, ο πρώτος πάει στα μπαράζ και ο δεύτερος υποβιβάζεται.

Ισοβαθμίες:

ΚΑΠ: έχει 1-1 και +1 με Νέα Ιωνία, 0-1 και -7 με Απόλλωνα, 1-0 και +24 με Κεραυνό
Νέα Ιωνία: έχει 1-1 και -1 με ΚΑΠ, 1-0 και +1 με Απόλλωνα, 0-1 και -3 με Κεραυνό
Απόλλων Σμύρνης: έχει 1-0 και +7 με ΚΑΠ, 0-1 και -1 με Νέα Ιωνία, 1-1 και -5 με Κεραυνό
Κεραυνός Αιγίου: έχει 0-1 και -24 με ΚΑΠ, 1-0 και +3 με Νέα Ιωνία, 1-1 και +5 με Απόλλωνα

Πρόγραμμα (με αστερίσκο τα εκτός έδρας ματς):

ΚΑΠ (9-11):

Μελίσσια
Ένωση Ιλίου*
Ολυμπιάδα Άσσου/Λεχαίου
Αχαγιά ’82*
Απόλλων Σμύρνης
Κεραυνός Αιγίου*

Νέα Ιωνία (8-12):

Αχαγιά ‘82
Απόλλων Σμύρνης*
Κεραυνός Αιγίου
ΕΑΠ*
Καλαμάτα ’80*
Οίαξ Ναυπλίου

Απόλλων Σμύρνης (7-13):

ΕΑΠ*
Νέα Ιωνία
Οίαξ Ναυπλίου*
Γλαύκος
ΚΑΠ*
Ακράτα

Κεραυνός Αιγίου (7-12):

Καλαμάτα ’80*
Μελίσσια* (εξ’ αναβολής, 14/4)
ΕΑΠ
Νέα Ιωνία*
Οίαξ Ναυπλίου
Γλαύκος*
ΚΑΠ

Στο δεύτερο όμιλο, πάντως, τα πάντα εξελίσσονται σε «γρίφο». Κι αυτό, γιατί είναι πιθανό από αύριο (1/4) πέντε ομάδες να διεκδικούν το δεύτερο «εισιτήριο» για τη Β' Εθνική. Και λέμε για δεύτερο, γιατί ο Έσπερος Καλλιθέας πολύ δύσκολα θα χάσει το πρώτο, έχοντας δώσει το ρεπό του, μετρώντας μόλις τρεις ήττες και οδεύοντας σε ένα πρόγραμμα... μεσαίας δυσκολίας. 

Αύριο, λοιπόν, θα ξεκαθαρίσουν πολλά από το Ερμής Σχηματαρίου-Έσπερος Λαμίας. Με νίκη του Ερμή, τόσο ο ίδιος όσο και ο Κρόνος με τον Λοκρό, αν κερδίσουν ΒΑΟΛ Χίου και Άρη Πετρούπολης αντίστοιχα, θα ελπίζουν για άνοδο, αφού η Πεντέλη έχει ρεπό αυτή την αγωνιστική και ο Έσπερος Λαμίας δεν το έχει δώσει ακόμη. Κάπως έτσι, ο Κρόνος θα είναι ισόβαθμος στις ήττες με Έσπερο-Πεντέλη, ενώ Ερμής-Λοκρός θα απέχουν μόλις κατά μία ήττα. Αν, όμως, πάρει το «διπλό» η ομάδα του Γιάννη Σοφογιάννη, τότε θα έχει κάνει ένα «άλμα» ανόδου, με το πρόγραμμα στη συνέχεια να εξομαλύνεται.

Παίρνοντας το σενάριο της νίκης του Ερμή, όμως - και θα επιμείνουμε κυρίως για την... ίντριγκα της υπόθεσης - αξίζει να παρατηρήσουμε πως λίγο-πολύ οι πέντε ακόλουθοι του Έσπερου Καλλιθέας, έχουν ως επί το πλείστον παιχνίδια με ομάδες που διεκδικούν τη σωτηρία τους. Δε λείπουν, βέβαια, και οι μεταξύ τους εκκρεμότητες, με ντέρμπι για όλες τις ομάδες πλην Εσπέρου Λαμίας, όπως αναφέραμε.

Πρόβλεψη: Αν κερδίσει ο Ερμής τον Έσπερο... άντε να βγάλεις άκρη! Η ομάδα της Λαμίας, πάντως, έχει προς το παρόν τον πρώτο λόγο, μετά και την ήττα της Πεντέλης στο Μπραχάμι. Αν ψάξουμε για άλλους δυνατούς «παίκτες», τότε θα ποντάρουμε στο πιο βατό πρόγραμμα της Πεντέλης, κάτι που μπορεί να έχει σημασία και για την τετράδα, καθώς και στις ισοβαθμίες που έχει υπέρ του ο Ερμής πλην Εσπέρου Καλλιθέας, που λογικά δε θα έχει και νόημα να κρατήσουμε στον νου μας. Η ανοδική πορεία του Κρόνου και η ποιότητα του Λοκρού, βέβαια, δεν περνούν απαρατήρητοι παράγοντες, αλλά πάντα βλέποντας πρόγραμμα και ισοβαθμίες, θα πούμε πως, για αρχή, ο Κρόνος έχει μια θέση στην πρώτη τετράδα χάρη στο +20 του πρώτου γύρου.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, προχωράμε στην εξής πρόβλεψη: με νίκη του Ερμή, η άνοδος κερδίζεται με σιγουριά στις 18 νίκες, ενώ με «διπλό» του Έσπερου μπορεί να μην φτάνουν ούτε αυτές, καθώς λόγω του βατού προγράμματός του μπορεί να φτάσει τις 19. Υπολογίζουμε, όμως, και τον παράγοντα ενδεχόμενου «στραβοπατήματος» και καταλήγουμε στις 18, που με νίκη του Ερμή μπορεί να βρίσκεται στις 17, αλλά με ισοβαθμίες. Για την τετράδα, ρόλο θα παίξουν οι αγώνες μεταξύ των «μεγάλων» στο τέλος. κι αφού οριοθετούμε στις 17-18 νίκες την άνοδο, τότε θα υποχωρήσουμε στις 16 για την τετράδα.

Ισοβαθμίες:

Έσπερος Καλλιθέας: έχει 1-1 και +7 με Έσπερο Λ., 1-0 και +5 με Πεντέλη, 1-0 και +5 με Κρόνο, 2-0 με Ερμή και 1-1 και +5 με Λοκρό
Έσπερος Λαμίας: έχει 1-1 και -7 με Έσπερο Κ., 1-1 και +2 με Πεντέλη, 2-0 με Κρόνο, 0-1 και -5 με Ερμή και 2-0 με Λοκρό
Πεντέλη: έχει 0-1 και -5 με Έσπερο Κ., 1-1 και -2 με Έσπερο Λ., 1-1 και +14 με Κρόνο, 1-1 και -5 με Ερμή και 0-1 και -3 με Λοκρό
Κρόνος Αγίου Δημητρίου: έχει 0-1 και -5 με Έσπερο Κ., 0-2 με Έσπερο Λ., 1-1 και -14 με Πεντέλη, 0-1 και -2 με Ερμή και 1-0 και +20 με Λοκρό
Ερμής Σχηματαρίου: έχει 0-2 με Έσπερο Κ., 1-0 και +5 με Έσπερο Λ., 1-1 και +5 με Πεντέλη, 1-0 και +2 με Κρόνο και 1-1 και +5 με Λοκρό
Λοκρός Αταλάντης: έχει 1-1 και -5 με Έσπερο Κ., 0-2 με Έσπερο Λ., 1-0 και +3 με Πεντέλη, 1-1 και -5 με Ερμή και 0-1 και -20 με Κρόνο

Βαθμολογία (με αστερίσκο τα εκτός):

Έσπερος Καλλιθέας (15-3):

Νίκη Αμαρουσίου
ΟΦΗ*
Κρόνος Αγίου Δημητρίου
Πεντέλη*
ΒΑΟΛ Χίου
ΑΟΚ Χανιά*

Έσπερος Λαμίας (14-5):

Ερμής Σχηματαρίου*
Άρης Πετρούπολης
Έξω Παναγίτσα*
Νίκη Αμαρουσίου
ΟΦΗ*

Πεντέλη (13-6):

ΒΑΟΛ Χίου
ΑΟΚ Χανιά*
Έσπερος Καλλιθέας
Άρης Νικαίας*
Λοκρός Αταλάντης

Κρόνος Αγίου Δημητρίου (12-6):

ΒΑΟΛ Χίου*
ΑΟΚ Χανιά
Έσπερος Καλλιθέας*
Άρης Νικαίας
Λοκρός Αταλάντης*
Ερμής Σχηματαρίου

Ερμής Σχηματαρίου (11-7):

Έσπερος Λαμίας
Άρης Πετρούπολης*
Έξω Παναγίτσα
Νίκη Αμαρουσίου*
ΟΦΗ
Κρόνος Αγίου Δημητρίου*

Λοκρός Αταλάντης (11-7):

Άρης Πετρούπολης
Έξω Παναγίτσα*
Νίκη Αμαρουσίου
ΟΦΗ*
Κρόνος Αγίου Δημητρίου
Πεντέλη*

Στη «μάχη» της σωτηρίας μην περιμένετε επίσης να... καταλάβουμε και πολλά αυτή τη στιγμή. Θα γίνουν όλα πιο ξεκάθαρα σε αυτές τις δύο αγωνιστικές, με τα ντέρμπι Άρης Νικαίας-Έξω Παναγίτσα και Νίκη Αμαρουσίου-Άρης Νικαίας. Αυτή που δεν ευνοείται από αυτό το πρόγραμμα, από μία πρώτη άποψη, είναι η Έξω Παναγίτσα, αφού έχει ρεπό την τελευταία αγωνιστική, άρα χρειάζεται σίγουρα το «διπλό» στην Νίκαια, ώστε με την ισοβαθμία που έχει υπέρ της με τον ΑΟΚ Χανιά, τουλάχιστον να συμμετάσχει στα μπαράζ.

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να παίξει ρόλο, είναι το αν θα μπορέσει κάποιος να κάνει «ζημιά» στις ομάδες κορυφής. Όπως θα δείτε, όλοι τους παίζουν αρκετά ματς με αυτές και, λόγω αυτού του γεγονότος, δε βάζουμε τον ΟΦΗ και τον ΒΑΟΛ Χίου στην «εξίσωση». Αναφορικά με το κομμάτι των νικών με αντιπάλους μεγαλύτερης δυναμικότητας, αυτός που έχει πιο δύσκολο έργο είναι ο ΑΟΚ Χανιά, που μετά το κρητικό ντέρμπι με τον ΟΦΗ, παίζει τρία ματς με ομάδες κορυφής κι ένα εκτός με τον ΒΑΟΛ.

Πρόβλεψη: Το πρόγραμμα είναι για όλους δύσκολο και είπαμε πού θα αρχίσουν να γίνονται ξεκάθαρα τα πράγματα. Ο αριθμός «10», είναι για εμάς ο «μαγικός» για σίγουρη παραμονή, καθώς δεν απίθανο να ισοβαθμήσουν στις 9 Νίκη και Άρης, με τον Άρη ενδεχομένως να ισοβαθμεί. Για τα «μπαράζ», οι 9 νίκες είναι σίγουρα αρκετές, καθώς η Έξω Παναγίτσα που έχει ρεπό στο τέλος, πρέπει να κάνει υπερβάσεις ακόμη και για να φτάσει στις 8. Με «διπλό» στην Νίκαια, βέβαια, όλα αλλάζουν και, σε αυτό το ενδεχόμενο οι οκτώ νίκες φέρνουν το μπαράζ.

Ισοβαθμίες:

Νίκη Αμαρουσίου: έχει 1-1 και -7 με Έξω Παναγίτσα, 2-0 με ΑΟΚ Χανιά και 0-1 και -9 με Άρη Νικαίας
ΑΕΕ Παναγίτσας: έχει 1-1 και +7 με Νίκη, 1-1 και +16 με ΑΟΚ Χανιά και 1-0 και +9 με Άρη Νικαίας
ΑΟΚ Χανιά: έχει 0-2 με Νίκη, 1-1 και -16 με Έξω Παναγίτσα και 1-1 και +3 με Άρη Νικαίας
Άρης Νικαίας: έχει 1-0 και +9 με Νίκη, 0-1 και -9 με Έξω Παναγίτσα και 1-1 και -3 με ΑΟΚ Χανιά

Νίκη Αμαρουσίου (7-11):

Έσπερος Καλλιθέας*
Άρης Νικαίας
Λοκρός Αταλάντης*
Ερμής Σχηματαρίου
Έσπερος Λαμίας*
Άρης Πετρούπολης

ΑΕΕ Παναγίτσας (5-14):

Άρης Νικαίας*
Λοκρός Αταλάντης
Ερμής Σχηματαρίου*
Έσπερος Λαμίας
Άρης Πετρούπολης*

ΑΟΚ Χανιά (5-14):

ΟΦΗ
Κρόνος Αγίου Δημητρίου*
Πεντέλη
ΒΑΟΛ Χίου*
Έσπερος Καλλιθέας

Άρης Νικαίας (6-12):

Έξω Παναγίτσα
Νίκη Αμαρουσίου*
ΟΦΗ
Κρόνος Αγίου Δημητρίου*
Πεντέλη
ΒΑΟΛ Χίου*



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ