29.4 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Γ’ Εθνική (Νότος): Θέμα επιβίωσης…

Ένα από τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα όλων των εποχών προβάλλει μπροστά στους φίλους του μπάσκετ για τη Γ' Εθνική, με τη δυναμική αρκετών ομάδων, που έχουν διαθέτουν καταξιωμένους αθλητές, να αλλάζει τα δεδομένα για την φήμη της κατηγορίας και να διαμορφώνει ισορροπίες, που δημιουργούν εύκολα την εντύπωση πως οι «ταχύτητες» είναι... συγκεκριμένες.

Ανεβαίνει διαρκώς επίπεδο, γίνεται πιο ανταγωνιστική και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από καμία κατηγορία. Όταν ακούς, άλλωστε, ονόματα σαν αυτά του Αντώνη Φώτση, του Γιάννη Γκαγκαλούδη και άλλων, καταλαβαίνεις πως η Γ' Εθνική, αν και τελευταία εθνική κατηγορία σε επίπεδο Ανδρών, μόνο ως... φτωχός συγγενής δεν μπορεί να λογίζεται. Και αυτό είναι κάτι, που εγείρει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των φίλων του μπάσκετ, που σίγουρα θα δελεάζονται κάθε εβδομάδα να παρακολουθήσουν ένα διαφορετικό θέαμα σε αυτό το πρωτάθλημα.

Ποια είναι, ωστόσο, τα δεδομένα, πριν αρχίσει το τζάμπολ; Το Basketa.gr αναλύει και σας παρουσιάζει την νέα Γ' Εθνική, για τους δύο ομίλους του Νότου...

1ος όμιλος: Σε δύο ταχύτητες...

Δεν είναι υπερβολικό, να παρομοιάσουμε τον 1ο όμιλο της Γ' Εθνικής κατά κάποιο τρόπο με... την Basket League, υπό την έννοια πως στη μεγάλη κατηγορία υπήρχαν μέχρι πρόσφατα δύο «ταχύτητες», αυτή των δύο «αιωνίων» και αυτή των υπολοίπων. Κάπως έτσι, θα κατατάξουμε και τις ομάδες στο συγκεκριμένο όμιλο, καθώς υπάρχουν πέντε με μεγάλες αξιώσεις και άλλες εννέα, που πρέπει να παλέψουν για την επιβίωσή τους. Το αν χρειάζεται να αγωνιούν μέχρι το φινάλε, είναι ένα άλλο ζήτημα...

Οι πέντε της ανόδου

Στον 1ο όμιλο της Γ' Εθνικής, φέτος, βρίσκουμε πέντε ομάδες, που όχι μόνο θα διεκδικήσουν την άνοδο, αλλά θα μπορούσαν κάλλιστα, με ελάχιστες ίσως διοριωτικές κινήσεις, να σταθούν στη Β' Εθνική. Καταλαβαίνει κανείς, λοιπόν, πόσο υψηλό είναι το επίπεδο, συνυπολογίζοντας και το ότι μία εξ αυτών θα βρεθεί εκτός τετράδας, άρα και εκτός διεκδίκησης ανόδου, έστω και μέσω των αγώνων κατάταξης μετά το τέλος του πρωταθλήματος.

Από αυτές τις πέντε ομάδες, οι τρεις μόλις ανέβηκαν. Το Αιγάλεω είναι σίγουρο, ότι ήταν... πρωταθλητής στις μεταγραφές, καθώς του ότι ανανέωσε έναν ήδη εξαιρετικό «κορμό» με τον αρχηγό Χριστόδουλο Καράβολα και άλλους παίκτες υψηλού επιπέδου, όπως ο Αβραάμ Καλλινικίδης και ο Αλέξης Μπάρδας, απέκτησε μια πλειάδα «αστέρων», με κορυφαίο τον Γιάννη Γκαγκαλούδη και μαζί τους Νίκο Αγγελόπουλο, Γιάννη Λεκάκη, Χρήστο Ντακούλια και άλλους, με τελευταία σημαντική προσθήκη τον Κώστα Φακοπουλίδη και τον Παναγιώτη Ζωντό να κατευθύνει αυτό το τρομερό σύνολο. Μεγάλες κινήσεις έκανε και η Μεγαρίδα, μετά την εντυπωσιακή περσινή χρονιά στην Α' ΕΣΚΑΝΑ, φέρνοντας παίκτες όπως ο Δημοσθένης Αβραμίδης, ο Μάκης Θέος, ο Βαγγέλης Παλαιοχωρίτης και ο Δημήτρης Μαλούκος, κρατώντας επίσης το βασικό υλικό της ανόδου. Το ίδιο πέτυχε και ο Ιωνικός ΝΦ, για να εντυπωσιάσει με τον Νίκο Πέττα, τον Δημήτρη Κατιάκο, τον Στέλιο Γκίνη ή τον Γιώργο Παπανδρέου, σε ένα ρόστερ όπου ήδη υπήρχαν ο Κωστής Μουμπάρακ ή ο Στέφανος Άρχος, με τον καταξιωμένο Μάριο Δεσποτάκη να παίρνει τα «κλειδιά».

Οι άλλες δύο δεν προέρχονται από την περιοχή της Αττικής, αλλά αυτή της Αχαΐας και το βασικό τους πλεονέκτημα, είναι η γνώση της κατηγορίας. Η Ακράτα ετοιμάζεται για το μεγάλο «βήμα» μετά την ιστορική περσινή κατάκτηση της πέμπτης θέσης, δείχνοντας... αχόρταγη με τις προσθήκες των Ανδρόνικου Γκιζόγιαννη, Θεοδόση Γκόβα, Γιάννη Σίνη και Θοδωρή Ονάσογλου, που ήταν οι πιο χαρακτηριστικές, σε ένα ρόστερ όπου συνεχίζει για τρίτη χρονιά ο Σάκης Βεσκούκης και που θα οδηγήσει εκ νέου ένας άλλος προπονητής εγνωσμένης αξίας, ο Γιώργος Σκαραφίγκας. Η Αχαγιά ελπίζει στην άξια εκπροσώπηση ολόκληρης της περιοχής της Κάτω Αχαΐας, με έμβλημα τον Άγγελο Τσάμη κι μια ποιοτική υποστηρικτική ομάδα που ήδη υπήρχε, δηλώνοντας επίσης παρούσα για κάτι μεγάλο.

Οι υπόλοιποι... κολυμπήστε!

Κι αν η «μάχη» της ανόδου αναμένεται συναρπαστική, αυτή της σωτηρίας θα είναι ένας... πραγματικός «πόλεμος», με εννέα ομάδες να μοιάζουν να μην έχουν μεγάλη απόκλιση στη δυναμικότητά τους. Ένα μικρό πλεονέκτημα ίσως δοθεί στον Έσπερο Πατρών, κι αυτό λόγω της γνώσης του στην κατηγορία, τη συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας με τον Σπύρο Δεράο, όπως επιτυχημένη είναι και η προσπάθεια καθιέρωσης, με την ταυτόχρονη ανάδειξη ταλαντούχων παικτών μέσα από τα «σπλάχνα» του.

Από τις υπόλοιπες ομάδες, μόνο μία έχει γνώση του ομίλου, με τον Κεραυνό Αιγίου πάντως να μην έχει το περσινό δυναμικό ρόστερ, αλλά την εγγύηση του Θανάση Λιόνα στον πάγκο κι ένα σύνολο αξιόλογο για τα δεδομένα, με τα οποία δημιουργήθηκε. Ο Άρης Νικαίας μπορεί να είναι ξανά στη Γ' Εθνική με όλα σχεδόν τα «όπλα» που τον κράτησαν πέρυσι και αρκετές προσθήκες με... παρόν και μέλλον, αλλά η μετακίνησή του στον 1ο όμιλο τον φέρνει αντιμέτωπο με ένα μεγάλο «στοίχημα».

Αν θέλαμε από τους «νεοφώτιστους» να ξεχωρίσουμε κάποια ομάδα, χωρίς αυτό να αποτελεί θέσφατο, ίσως αυτή να ήταν ο Ηλυσιακός, με τον Αντώνη Φώτση να αποτελεί έναν παίκτη-πολυτέλεια για τα δεδομένα της κατηγορίας, περιτριγυρισμένος από έναν όμιλο ταλαντούχων αθλητών. Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και στο Πέρα, που αμέσως μόλις άκουσε πως ανεβαίνει, έκανε δυναμικές κινήσεις με τις υπερβάσεις των Γιάννη Τσολάκη και Κωνσταντίνου Ντιφαντή. Μεγάλες υπήρξαν και οι κινήσεις της Kalamata BC, που έφερε τον... σεσημασμένο σκόρερ Αντώνη Γκοντόπουλο και τον διακεκριμένο σε εθνικές κατηγορίες Δημήτρη Καλογερόπουλο, ενώ επέστρεψε ο Γιώργος Μπάκας ύστερα από μια καλή σεζόν στην Α2 με το Μαρούσι, σε ένα συγκρότημα υπό τον Αντώνη Κούτρη, που έχει διατηρήσει μεγάλο μέρος του «κορμού» της επιτυχίας της επανόδου.

Η Κηφισιά προσέλαβε έναν άνθρωπο που ξέρει από... επικίνδυνες αποστολές, τον Κώστα Παπαδόπουλο, για να του προσφέρει τους Λεωνίδα Σκούταρη, Θρασύβουλο Μακρυγιάννη και Θοδωρή Σιούτη σε κορυφαίες μεταγραφές, σε ένα ρόστερ όπου συνεχίζει ο Φίλιππος Μοσχοβίτης για ακόμη μία σεζόν. Από τη δική του πλευρά, ο ΝΕΟ Ληξουρίου επιχείρησε με μερικές κινήσεις ουσίας, χοροστατούντος του Αλέξανδρου Σαρικά, να αποτελέσει τη δυναμική εκπροσώπηση των Επτανήσων στον Νότο, την ώρα που ο Λέοντας Λεχαίου ζει το δικό του όνειρο. 

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας:

Τέντα 17.00 Καλαμάτα-Μεγαρίδα Γεράνιος-Τσακιράκη (Ηλιόπουλος)

Κάτω Αχαγιάς 17.00 Αχαγιά 82-Κεραυνός Αιγίου Λεκατσάς-Καββαδάς (Πίγκας)

Αντ. Φώτσης 17.00 Ηλυσιακός-Ιωνικός ΝΦ Τσολάκος-Τηγάνης (Φαλούκας)

Ληξουρίου 14.00 Νέο Ληξούρι-Λέοντας 2014 Ασημακάκη-Ντάσης (Κοκορδάτος)

Στ. Βενέτης 18.00 Αιγάλεω-Πέρα Φραγκούλη-Χρηστίδης Ηλ. (Μπεσκάκη)

Ακράτας 17.00 Ακράτα-Έσπερος ΑΟΠΑ Πλιάκας-Φασόλης (Θεοδοσόπουλος)

Νίκαιας 17.00 Άρης Ν.-ΑΕ Ν. Κηφισιάς Αργυρούδης-Νερομηλιώτης (Τζουβάρας)

2ος όμιλος: Κανείς δεν υστερεί

Οι ειδικές συνθήκες του 2ου ομίλου της Γ' Εθνικής, πολλές φορές τον έκαναν να μοιάζει λιγότερο ανταγωνιστικός ή ποιοτικός του 1ου ομίλου. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί διαφορετικό φέτος, ως προς την ανταγωνιστικότητα τουλάχιστον, καθώς κανείς δεν μπορεί να βρει κάποια ομάδα, η οποία μπορεί να αποτελέσει «σάκο του μποξ». Αυτό είναι, ίσως, το συγκριτικό πλεονέκτημα αυτού του ομίλου, έστω κι αν τα «άλογα κούρσας» για την άνοδο, τη σωτηρία ή το ρόλο ρυθμιστή φαίνεται να ξεχωρίζουν.

Το «φίδι»... ξαναδαγκώνει, αλλά δεν είναι μόνο του

Δεν μπορούμε να μη θεωρήσουμε ως πιο ξεχωριστή, όσο και και ευχάριστη εξέλιξη για τον όμιλο αυτόν, τη δυναμική επάνοδο του ΟΦΗ. Με τον Βασίλη Ράλλη στο «τιμόνι» και παίρνοντας μια σημαντική απόφαση μετακόμισης στα «Δύο Αοράκια», ο ιστορικός σύλλογος επανακάμπτει, συγκεντρώνοντας όλους τους διακεκριμένους αθλητές του νησιού και έχοντας ξανά την ευκαιρία να γίνει ο μεγάλος του εκπρόσωπος στις εθνικές κατηγορίες, με το Ηράκλειο να λείπει. Μαζί με τους Κρητικούς, μια σημαντική δύναμη φαίνεται να είναι η ΚΑΠ, που με την εγγύηση του Παναγιώτη Κακαλιά φαίνεται έτοιμη να πρωταγωνιστήσει, έχοντας φέρει αρκετούς εγνωσμένης αξίας παίκτες στις τάξεις της, όπως ο Στράτος Τσαμπής, ο Ανδρέας Χρονόπουλος, ο Αλέξης Καρυπίδης, ο Παναγιώτης Μαυροειδάκος ή ο Λουκάς Βαφιάς.

Η «συνταγή» επιτυχίας του Λοκρού Αταλάντης, με τον Λουκά Ζαρονικόλα, τα αδέλφια Μάτου και... τους υπόλοιπους, δεν μπορεί να λησμονηθεί σε καμία περίπτωση και θα το φέρει σε θέση να διεκδικεί σπουδαία πράγματα, έχοντας φέτος να αντιμετωπίσει έναν όμιλο, που σε σύγκριση με πέρυσι δε μοιάζει να είναι τόσο ανταγωνιστικός για την άνοδο. Με τους Γιάννη Γκρινιάρη και Αλέξη Πανταζή να μένουν, πάντως, και ο Ερμής Σχηματαρίου θα μπορούσε να έχει σημαντικές αξιώσεις, μετά την περσινή πορεία που τον έφερε στην πέμπτη θέση.

Οι ρυθμιστές

Οι ομάδες που αναφέραμε, πάντως, θα έχουν τα δικά τους... ζόρια από αντιπάλους που μοιάζουν να μη βρίσκονται σε χαώδη διαφορά δυναμικότητας. Τέτοια είναι η ΑΕΕΠ-Χαλκίδα BC, που τόσο οργανωτικά όσο και αγωνιστικά, έδειξε πως μια εποχή αισιοδοξίας «ανατέλλει» για το χαλκιδέϊκό μπάσκετ, με τεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Παπαδόπουλο και αρκετές σημαντικές μεταγραφές, όπως του Παντελή Σέττου ή του Παύλου Παπάδη, με την ηγετική φυσιογνωμία του Σωκράτη Γκιζόγιαννη να δεσπόζει. Ο Άρης Θήβας μπήκε, επίσης, δυναμικά, στο παιχνίδι με αθλητές, σαν τον Στέλιο Καλεμτζάκη, τον Σπύρο Γεωργούτσο και τον Αντώνη Δαχρεντζή, που έχουν φάει... με το κουτάλι τις εθνικές κατηγορίες κι έδειξαν, ότι καλό συμβαίνει στην περιοχή, μετά τη διάλυση του Κάδμου.

Μαζί τους υπάρχουν και αρκετοί, που μπορεί να διεκδικήσουν την άμεση σωτηρία, αλλά μοιάζει να έχουν τον πρώτο λόγο έναντι ομάδων που θα παλεύουν, μέχρι την τελευταία στιγμή. Τα Μελίσσια ετοιμάζονται να συνεχίζουν την περσινή επιτυχημένη «συνταγή», που μέχρι τα μέσα της χρονιάς τα έφερνε ακόμη και ως διεκδικητή της ανόδου, με τον Αλέκο Δάγλα να εγγυάται την επόμενη ημέρα, ενώ το Κορωπί αποτελεί επίσης έναν καλό γνώστη των εθνικών κατηγοριών, κάτι που με τον Νίκο Χατζηπανηγύρη να το καθοδηγεί, μπορεί να το βγάλει γρήγορα από τη δύσκολη θέση. Κάτι ισχύει και για τον ΕΦΑΟΖ, με τον Τάκη Ζήβα να διατηρεί μέρος του περσινού του «κορμού» και να πείθει παίκτες, όπως ο Αλέξανδρος Σπανός, να ενισχύσουν το σύνολό του σε μια κρίσιμη ιστορική καμπή.

Μία μεγάλη «μάχη» μέχρι τέλους

Ενδιαφέρον έχει και ο αγώνας, που θα γίνει για τη σωτηρία. Σε αυτή, ίσως να δίναμε ένα μικρό προβάδισμα στον ΒΑΟΛ Χίου. Η γνώση που διαθέτει πια στην κατηγορία και η δύναμη της έδρας του, είναι λογικοί αρκετοί, για να χριστεί ως ένα φαβορί, για να επαναλάβει την περσινή επιτυχία, απέναντι σε τρεις «νεοφώτιστους» και μία ακόμη ομάδα, που ψάχνει τα πατήματά της.

Ο Αργοναύτης Τριγλίας Ραφήνας έκανε αρκετές καλές κινήσεις, με κορυφαία του Παντελή Καλογερόπουλου, κι έχει δημιουργήσει ένα αξιόμαχο ρόστερ στα χέρια του Γιώργου Γιαννακόπουλου, που θέλει να συνεχίσει το επιτυχημένο του έργο. Το Δειλινό και η Καλλιθέα, θέλουν να προσθέσουν τον «παράγοντα» των νησιών, πιστεύοντας πως θα κάνουν δύσκολη κάθε επίσκεψη αντιπάλου τους σε Κρήτη και Ρόδο αντίστοιχα. Δεν μπορεί να λησμονηθεί, φυσικά, ο Ίκαρος Νέας Σμύρνης, με γνώση της κατηγορίας, στελέχωση που έγινε αρκετά γρήγορα, παρά την αρχική αβεβαιότητα, και τη μεγάλη ευκαιρία που δίνεται στον ταλαντούχο προπονητή του, Θοδωρή Γιαννακόπουλο, μέσα από αυτή τη σεζόν.

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας:

Κοντόπευκου 15.00 ΚΑΠ-Βούρειος ΑΟΛ Χίου Κώτσου-Χατζημάρκος (Λιμνιάτης)

Δύο Αοράκια 13.00 ΟΦΗ-ΑΣ Καλλιθέα Ρόδου Σκαλτσής-Μελισσάρης (Γιαννακουδάκης)

ΣΕΦ (βοηθ.) 17.00 Ίκαρος Ν. Σμύρνης-Άρης Θήβας Μαρίγλη-Ροδίτης (Πόθου)

Ραφήνας 17.00 Αργοναύτης Τρ.-Λοκρός Αταλάντης Καρανικόλα Αλ. –Μαραγκάκης (Ζώης)

Μελισσίων 17.00 ΚΑΟ Μελισσίων-ΑΕ Έξω Παναγίτσας Καμήτσος-Τσακολογιάννης (Ζερδεβάς)

Ζωγράφου 17.00 ΕΦΑΟ Ζωγράφου-Δειλινό Λογοθέτης-Καραμπιτσάκος (Σταματόπουλος)

Γ. Παπασιδέρης 17.00 Κορωπί-Ερμής Σχηματαρίου Καρακωνσταντόπουλος-Αντωνίου Γ. (Παπαγιαννόπουλος)

Photo Credits: Παναγιώτης Μουστάκης



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ