13.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γύρισε… στο δεύτερο «θρόνο» του (pics)

Ο Παναθηναϊκός είδε... και έπαθε για να κάμψει την αντίσταση του ΠΑΟΚ, αλλά η ουσία είναι πως μετά την περσινή απώλεια του τίτλου, φέτος έγινε ξανά Κυπελλούχος Ελλάδας, νικώντας στα «Δύο Αοράκια» με 79-73 το «Δικέφαλο του Βορρά» και συνεχίζοντας μια δυναστεία, που αριθμεί τουλάχιστον μία κούπα τα 24 τελευταία συνεχόμενα χρόνια.

Το παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός φάνηκε να μπαίνει με σκοπό να... καθαρίσει το ματς από τα πρώτα λεπτά. Μετά την πρώτη ανταλλαγή καλαθιών από Τόμας και Γκος, ακολούθησε ένα επιβλητικό σερί 0-17 για τους «πράσινους», με τον Καλάθη να βρίσκει διαδρόμους, τον Γκιστ να δέχεται τις... έτοιμες πάσες και να τελειώει φάσεις, ενώ ο Λάνγκφορντ είχε επίσης ρυθμό (3-20 στο 6'). Σε ακόμη μια δημιουργία του Καλάθη, λίγο αργότερα, ο Μήτογλου θα αύξανε τη διαφορά στο +19 (8-27 στο 9') και κάπου άρχισε να... παίρνει στροφές ο ΠΑΟΚ, με το τρίποντο του Χάτσερ στην εκπνοή της πρώτης περιόδου για το 15-29 να αποτελεί ψυχολογική τόνωση.

Αυτό, πράγματι, αποδείχθηκε μιας και, συνολικά, μετά το 12-29 από κάρφωμα του Αντετοκούνμπο, ο «Δικέφαλος του Βορρά» έτρεξε σερί 10-0, πατώντας και στη ρακέτα με τον Γκάρετ, ώστε να δώσει καλύτερα σουτ σε Χάτσερ-Γκος και την αφορμή για... τάιμ άουτ στον Πιτίνο (22-31 στο 14'). Ακόμη και στο -6 πλησίασαν οι παίκτες του Παπαθεοδώρου, με ένα τρίποντο του Τζόουνς για το 25-31 στα μέσα του δεύτερου δεκαλέπτου, αλλά η γνωστή τριάδα του «τριφυλλιού» θα το κρατούσε σταθερά σε θέση ισχύος, με τον Λάνγκφορντ οδηγό στο σκοράρισμα, προτού ο Μαργαρίτης σημειώσει με «φόλοου» σε δική του προσπάθεια το 36-46 της ανάπαυλας.

Η «ζώνη» του ΠΑΟΚ έβαζε πολλά προβλήματα στους παίκτες του Πιτίνο, που δεν έβρισκαν λύσεις από μακριά και, ως συνέπεια, οι Θεσσαλονικείς πλησίασαν κι άλλο, με τους Χάτσερ και Μαργαρίτη να δείχνουν το δρόμο και το δεύτερο να πετυχαίνει γκολ-φάουλ, μειώνοντας στο -4 στο πρώτο τρίλεπτο της τρίτης περιόδου (44-48). Οι προσωρινές λύσεις του Τόμας και του Λάνγκφορντ δεν έφταναν, για να μπορέσει να απομακρυνθεί περισσότερο από τους επτά πόντους (44-51 στο 24'), με τον Γκάρετ να... λύνει και να δένει στις δύο ρακέτες και τον Τζόουνς να έρχεται για ένα εμφατικό τελείωμα στο δεκάλεπτο, αφήνοντας την μπάλα από τα χέρια του στα 0.1" για την εκπνοή και σημειώνοντας το 58-59.

 

Με το ξεκίνημα τηε τελευταίας περιόδου, το τρίποντο του Τζόουνς έδινε προβάδισμα για πρώτη φορά στο ματς για τον ΠΑΟΚ, αν και Καλάθης-Λάνγκφορντ έδειχναν να... τον πληρώνουν με το ίδιο νόμισμα, για το 61-65 στο πρώτο δίλεπτο. Η «ζώνη» του Παπαθεοδώρου, όμως, συνέχισε με επιτυχία και ο Γκος πήρε το «όπλο» του, για να δείξει πως με το τρίποντό του για το 70-67 στα 4:50 για το τέλος, το μομέντουμ ανήκε στην ομάδα του, που έβλεπε τον Πιτίνο να έχει εξαντλήσει τα τάιμ άουτ του. Κι όμως, η «πράσινη» αντίδραση ήρθε, παίρνοντας φάουλ με στόχευση στη ρακέτα, αντί των μακρινών σουτ και σε μια τέτοια περίπτωση, ο Καλάθης τάισε τον Γκιστ για το 70-75, δίνοντας τον πρώτο λόγο στον Παναθηναϊκό στα τρία λεπτά για την εκπνοή. Η άμυνα του ΠΑΟΚ ήταν ξανά παρούσα, όμως, και το «χουκ» του Μαργαρίτη μείωσε σε 72-75 στα 80" για το τέλος, με την παράβαση στην επόμενη φάση να δίνει την ευκαιρία στον Γκος, αμέσως μετά, να γράψει από τη γραμμή των βολών το 73-75 στα 52". Ο Αμερικανός, όμως, είχε 1/2 σουτ από τα 4.5 και ο ψύχραιμος Παπαπέτρου έδωσε διαφορά δύο κατοχών στα 33" (73-77). Ο Γκος έκανε μια... ακατανόητη βιαστική ενέργεια από μακριά, που οδήγησε σε air ball και από τα 4.5 μέτρα διαμορφώθηκε το τελικό σκορ.

Δεκάλεπτα: 15-29, 36-46, 58-59, 73-79

ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ: Είναι άδικο να ξεχωρίσουμε κάποιο συγκεκριμένο παίκτη από τους διακριθέντες του Παναθηναϊκού. Θα μιλήσουμε, λοιπόν, για μια πεντάδα, με τον Νικ Καλάθη (19 π., 9 ασ.) να έχει το καθαρό μυαλό στο φινάλε να βρει τις λύσεις και τις... ασίστ στον αποτελεσματικό Τζέιμς Γκιστ (14 π., 8 ρ.), ενώ ο Κιθ Λάνγκφορντ έκανε ίσως το πιο ουσιαστικό παιχνίδι της χρονιάς του (17 π., 5 ρ., 4 ασ.), όπως και ο ΝτεΣόν Τόμας (12 π., 10 ρ.), με τον Ιωάννη Παπαπέτρου να «φωνάζει παρών» στα κρίσιμα τελευταία δευτερόλεπτα (10 π., 6 ασ.)

ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Σε ένα ματς με, επί της ουσίας, ισοσκελισμένες κατοχές, και χωρίς σημαντική απόκλιση στην αναλογία ασίστ-λαθών, τα 19/32 δίποντα (59.4%) και οι 14/17 βολές (82.4%) του Παναθηναϊκού έναντι των αντίστοιχων ποσοστών (34.2% και 64.7%) του ΠΑΟΚ σε αυτές τις κατηγορίες, ξεπέρασε τα 12/28 τρίποντα του «Δικεφάλου» έναντι των δικών του 9/25 σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα.

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΕΔΩ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ