Ο Αίας Ευόσμου συνεχίζει "τραίνο" την πορεία του στη Γ΄Εθνική, με τα θετικά αποτελέσματα να δίνουν σημαντική ώθηση στην ομάδα του Φοίβου Γυμνόπουλου. Μετά τη νίκη απέναντι στον Πολύγυρο την προηγούμενη βδομάδα, ο Αίας πήρε το "διπλό" και από τον Αστέρα Σίνδου και βρίσκεται στην τρίτη θέση της κατάταξης με ρεκόρ 13-8.
Μιλώντας στο basketa.gr, ο τεχνικός του Αίαντα, Φοίβος Γυμνόπουλος, εξήγησε τη φιλοσοφία με την οποία διαχειρίζεται τα αποτελέσματα η ομάδα του, το λόγο που επιλέγει νεαρούς αθλητές αλλά και πως αντιμετωπίζει το ρόλο του προπονητή.
Πόσο εύκολο για την ομάδα να διαχειριστεί τη νίκη με τον Πολύγυρο;
«Στη λειτουργία και τη φιλοσοφία που έχω επιλέξει για την ομάδα μας, ποτέ δεν χρειάστηκε να διαχειριστούμε τις νίκες ή τις ήττες αλλά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το αποτέλεσμα που θα έρθει κάθε φορά. Μέσα από τις προπονήσεις μας δηλαδή να βελτιωνόμαστε σωματικά και πνευματικά ».
Θεωρείς ότι λειτούργησε θετικά για εσάς το γεγονός πως ο Πολύγυρος είχε το βάρος του φαβορί;
«Η αλήθεια είναι πως για εμάς δεν αποτελεί κίνητρο η θέση του αντιπάλου μας αλλά το που θέλουμε να φτάσουμε εμείς σαν ομάδα κυρίως μέσα από τη δουλειά και τις φιλοδοξίες μας».
Μετά και από τη νίκη απέναντι στον Αστέρα Σίνδου, θα έλεγες πως ο Αίας μπορεί να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω;
«Θεωρώ πως όλοι στην κατηγορία έχουν δει την εικόνα και τις δυνατότητες της ομάδας μας ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Φυσικά τα θετικά αποτελέσματα που πήραμε είναι και η επιβεβαίωση των κόπων μας».
Πιστεύεις ότι με τις νίκες με Πολύγυρο και ΓΑΣ Κομοτηνή, ο Αίας έδειξε τις πραγματικές του δυνατότητες απέναντι σε δύο ομάδες που διεκδικούσαν την άνοδο;
«Ο Αίας θα διεκδικήσει ό,τι του αναλογεί βάσει της δουλειάς που κάνουν οι αθλητές μας μέσα και έξω από το γήπεδο. Αυτό που θέλω εγώ είναι να ανταμειφθούν για τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, τη συνέπεια και τις θυσίες που κάνουν γι΄αυτό που αγαπάνε τόσο πολύ».
Το ρόστερ της ομάδας αποτελείται κυρίως από νεαρούς παίκτες. Γιατί επέλεξες τη συγκεκριμένη δομή;
«Το ρόστερ μας αποτελείται από 11 αθλητές που αγωνίζονται στην κατηγορία νέων, δηλαδή 19 έως 21 χρονώ και δύο άνδρες 23 και 25 χρονών. Το να δουλεύεις με τόσο νέους ανθρώπους είναι πολύ όμορφο και πολύ δημιουργικό και βοηθάει σημαντικά και την ίδια την προπόνηση της ομάδας. Από την άλλη θέλει και μία προσέγγιση πολύ ιδιαίτερη, ιδίως στις εποχές που ζούμε τώρα».
Θεωρείς ότι το πρότζεκτ που ακολουθείς στον Αίαντα με τους νεαρούς αθλητές, είναι ένα πρότζεκτ που θα έπρεπε γενικά να εφαρμόζουν οι ομάδες στις Εθνικές κατηγορίες;
«Ήταν μία συνειδητή επιλογή. Ήθελα να φέρω παίκτες στην ομάδα όχι μόνο βάσει της ηλικίας τους αλλά το σπουδαιότερο γιατί ήθελα να δουλέψω με παιδιά που είναι διατεθειμένα να κυνηγήσουν με όλες τους τις δυνάμεις, τα όνειρά τους. Με λίγα λόγια να είναι έτοιμοι να κοπάσουν για να κατακτήσουν αυτά που θέλουν. Επίσης θεωρώ πως πρέπει και οι νέοι να βρουν το χώρο τους και το χρόνο τους για να βγουν μπροστά. Είναι ουσιαστικό για την εξέλιξη και την πρόοδο του ίδιου του αθλήματος να πρωταγωνιστούν νέοι παίκτες σε ομάδες Εθνικών κατηγοριών».
Ποια είναι η διαφορά του να είσαι παίκτης και του να είσαι προπονητής;
«Η διαφορά είναι τεράστια αλλά νομίζω πως όταν γίνεται κάποιος προπονητής, δεν πρέπει να ξεχνάει ποτέ πως ήταν παίκτης. Είναι πολύ σημαντικό να σκέφτεσαι το πως ενεργούν και πως αντιδρούν οι παίκτες που είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές του παιχνιδιού».
Ήσουν ένας παίκτης που χαιρόταν το παιχνίδι. Έχεις αισθανθεί κάποια στιγμή ως προπονητής, την ανάγκη να μπεις στο παρκέ και να παίξεις;
«Η αλήθεια είναι πως δεν νιώθω την ανάγκη να μπω και να παίξω και ο λόγος είναι ότι βλέπω τον εαυτό μου μέσα από τους παίκτες μου και την προσπάθειά τους. Είμαι πραγματικά πολύ περήφανος γι΄αυτούς».
Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σου σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο;
«Οι φιλοδοξίες μου έχουν να κάνουν με τη δουλειά μου, τις ώρες που αφιερώνω σε αυτή και την αγάπη που έχω γι΄αυτό που κάνω. Το μπάσκετ, η οικογένειά μου και οι φίλοι μου είναι όλη μου η ζωή».