16.7 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Γλυκιά… Δάφνη (pics & vids)

Η Δάφνη ανέβηκε από την Γ' ΕΣΚΑ στην Β' και φιλοδοξεί να βρεθεί γρήγορα και στις Εθνικές κατηγορίες.Με τον Κώστα Τζιβελέκα να την στηρίζει, ίσως και να μην αργήσει! 

Ομάδα… πυροτέχνημα με διάρκεια, μια δεκαετία. Πάνω-κάτω! Ομάδα όμως και της… γειτονιάς! Και η Δάφνη ήταν μία από τις πολλές που εκείνη την εποχή έπαιζε στην Α1. Ήταν επίσης, και μία από τις πολλές που εξαφανίστηκαν. Διότι από το 2002, όταν το όνομα της ακούστηκε για τελευταία φορά στην πρώτη κατηγορία κι έκτοτε, έπαιρνε μόνο την… κάτω βόλτα. Έχει τις εκλάμψεις της αλλά μία το Πανόραμα που έγινε Καβάλα, μία ο Ηλυσιακός, την έριξαν… στα Τάρταρα. Η Δ’ ΕΣΚΑ αποτέλεσε τον “πάτο” από τον οποίο όμως έφυγε (σχετικά) γρήγορα. Τώρα, με διοίκηση πιο “σοβαρή” από ποτέ, στοχεύει ψηλότερα. 

Το μπάσκετ είναι... γλύκα

Ο Κώστας Τζιβελέκας, το όνομα του οποίου είναι συνυφασμένο με αυτό της Δάφνης, επέστρεψε στα κοινά της ομάδας “γιατί έβαλα μυαλό και θέλω να την δω εκεί που ήταν. Δεν θα το κάνω όμως με το να εξ αγοράσω κατηγορίες. Θα το πετύχουμε όλοι μαζί στο γήπεδο” λέει ο ισχυρός άντρας στο basketa.gr για να συνεχίσει: “Η Δάφνη έχει μια ιστορία. Ίσως να την… χαλάσαμε λίγο αλλά θα την ξαναγράψουμε. Κάναμε το δεύτερο βήμα και ανεβήκαμε στην B' ΕΣΚΑ. Οι Εθνικές κατηγορίες δεν απέχουν πολύ μακριά”. 

Επιχειρηματίας με… γλυκιά παράδοση στον χώρο (του μπάσκετ), ο Κώστας Τζιβελέκας είδε την ομάδα του να συρρικνώνεται και να καταστρέφεται. Τα κομμάτια της σκόρπισαν δώθε κείθε και τώρα που τα μάζεψε, προσπαθεί να τα ενώσει: “Πιστεύω πως θα ξαναζήσουμε μεγάλες στιγμές, όπως τότε, την δεκαετία του 90’. Οι εποχές βέβαια, έχουν αλλάξει, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά αλλά θα κάνω την προσπάθεια μου. Θέλω να ξανακάνω περήφανο τον κόσμο της Δάφνης”. 

Δύσκολες χρονιές με... παικταράδες

Η Δάφνη ουδέποτε πανηγυρίσει κάποιον τίτλο! Όχι στην πρώτη κατηγορία. Η μεγαλύτερη θέση που έχει να… καυχιέται είναι η 9η την σεζόν 2000-2001, τότε που είχε δέκα νίκες και 16 ήττες. Μία φορά έχει τερματίσει 10η (1993 με ρεκόρ 9-17), δύο φορές 12η (1994 με 6-20 και 2000 με 8-18), μία φορά 13η (1997-1998 με 6-20) και δύο 14η (1994-1995 με 6-20 και 2001-2002 με 6-20). Μπορεί όμως να είναι περήφανη για τους παίκτες που έχει βγάλει ή που έχουν φορέσει τα χρώματα της. Και δεν είναι λίγοι αυτοί! 

Φάνης Χριστοδούλου

Τα λόγια είναι περιττά όταν ακούγεται το όνομα του “μπέμπη”. Ο πολύς ο κόσμος τον συνδέει με τον Πανιώνιο (κι ορθώς) αλλά πριν πάει στην Νέα Σμύρνη, φορούσε την φανέλα της Δάφνης. Για την ακρίβεια, από κει ξεκίνησε μέχρι να καταλήξει στον Παναθηναϊκό! 

Ρίτσαρντ Ρέλφορντ

Ήρθε στην Δάφνη το καλοκαίρι του 1992, έπαιξε μία χρονιά και αναγκάστηκε να πει “η Δάφνη ήταν η ομάδα που με έκανε να μην θέλω να γυρίσω πίσω. Πέρασα υπέροχα εκείνη την περίοδο, ωστόσο δεν υπήρχε συνέπεια στις υποχρεώσεις της αφού δεν με πλήρωσε τους δύο τελευταίους μήνες του συμβολαίου μου. Βέβαια διεκδίκησα τα χρήματα που έπρεπε να πάρω μέσω της δικαστικής οδού”. Η καλύτερη του στιγμή (κι  ολόκληρου του συλλόγου) όταν κέρδισε τον Ολυμπιακό, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, με 105-103. Ο Αμερικανός, πρώην παίκτης των Σπερς είχε σκοράρει 30 πόντους! 

Μάικ Σμρεκ

Πρωταθλητής του ΝΒΑ και μάλιστα δύο φορές, ο Μάικ Σμρεκ φόρεσε το δαχτυλίδι το 1987 και το 1988 ελέω Λέικερς. Πέντε χρόνια μετά, ήρθε στην Δάφνη για να μετρήσει κατά μέσο όρο 13.6 πόντους και 13.3 ριμπάουντ αλλά τα στατιστικά του δεν βοήθησαν να την ομάδα του να τερματίσει πιο πάνω από την 10η θέση. 

Θοδωρής Παπαλουκάς

Ένας από τους καλύτερους γκαρντ που πάτησαν ποτέ τα ευρωπαϊκά παρκέ! Έφτιαξε τον “μύθο” του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας αλλά το όνομα του είχε αρχίσει να ακούγεται πολύ πιο πριν. Ένα από τα καλύτερα ταλέντα της εποχής, αγωνίστηκε στην Δάφνη για για δύο σεζόν (1997-1999) και στην πρώτη κατέβαλε την 13η θέση και υποβιβάστηκε μαζί της. Τον επόμενο χρόνο έπαιξε στην Α2 για να φύγει το καλοκαίρι του 1999 για τον Πανιώνο. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά…

Μπλου Έντουαρτς

Το 2001 η Δάφνη πραγματοποίησε την καλύτερη της πορεία στην πρώτη κατηγορία τερματίζοντας στην 9η θέση με ρεκόρ 10-16. Στο τότε ρόστερ βρισκόταν μεταξύ άλλων, ο Μπλου Έντουαρτς. Παίκτης με μπόλικες παραστάσεις από το ΝΒΑ, είχε επιλεχθεί στο Νο21 από τους Τζαζ (Draft του 1989) και μέχρι να περάσει τον Ατλαντικό, είχε αγωνιστεί - πέρα από την ομάδα της Γιούτα - στους Μπακς, τους Σέλτικς και τους Γκρίζλις. Στην Ευρώπη ήρθε για χάρη του Ολυμπαικού (1999-2000) και το 2001 μετακόμισε στην Δάφνη. Στο πρώτο του παιχνίδι, βρήκε απέναντι του την πρώην ομάδα του και την “φιλοδώρησε” με 20 πόντους. Το καλύτερο του ματς το έκανε απέναντι στον Παναθηναϊκό (24π.) αλλά δεν κατάφερε να βγάλει ολόκληρο τον πρώτο γύρο. Το ματς με την ΑΕΚ για την 12η αγωνιστική και οι τρεις πόντοι του, ήταν οι τελευταίοι του με την φανέλα της Δάφνης. Ήταν και οι τελευταίοι της καριέρας του γιατί μετά από αυτό, σταμάτησε! 

Μπακ Τζόνσον

Συμπαίκτης του Έντουαρτς, για λίγο όμως καθώς ο δεύτερος… την έκανε νωρίς. Ο πρώτος έμεινε κι όχι μόνο έβγαλε την σεζόν 2000-2001 αλλά έκατσε και άλλη μία. Επελέγη στο Νο20 από τους Ρόκετς (Draft του 1986) αλλά μεγάλη καριέρα στο ΝΒΑ δεν έκανε. Πέρασε από την Τουρκία και στο Ισραήλ μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα. Τον έφερε ο Απόλλωνας Πατρών, πήγε στον Ηρακλή και το καλοκαίρι του νέου millenium φόρεσε τα κίτρινα. Χαρισματικός σκόρερ, έπαιζε (συνήθως) στο “4”. Στην πρώτη του χρονιά είχε βάλει 35 πόντους στον Μίλωνα, 33 στην Νήαρ Ηστ και 32 στον Άρη “κατεβάζοντας” και 13 ριμπάουντ. Στην δεύτερη χρονιά, είχε 31 πόντους και 12 ριμπάουντ κόντρα στον Ολυμπιακό. 

Τα ματς που ξεχώρισαν

Επειδή η Δάφνη “πάσχιζε” να κρατηθεί στην κατηγορία, οι νίκες κόντρα στους “ισχυρούς” ήταν σπάνιες έως… ακατόρθωτες. Ο Ολυμπιακός πάντως… την έπαθε. Ο Παναθηναϊκός είχε να ασχοληθεί με άλλα πράγματα. Με εσωτερικές… διαμάχες που προκλήθηκαν στο “Μιχάλης Μουρούτσος” 

Δάφνη - Ολυμπιακός 105-103

Πρεμιέρα της σεζόν 1992-1993. Για την ακρίβεια, το ημερολόγιο έγραφε 26 Σεπτεμβρίου του 1992 και η Δάφνη υποδεχόταν τον Ολυμπιακό του Ζάρκο Πάσπαλι, του Ντράγκαν Τάρλατς, του Μίλαν Τόμιτς και του Μίλαν Τόμιτς. Ο Πάσπαλι είχε βάλει 54 πόντους αλλά αποδείχθηκαν… λίγοι για να κερδίσουν την Δάφνη που στο ρόστερ της είχε τους Ρίτσαρντ Ρέλφορντ και Μάικ Σμρεκ. Αμφότεροι σημειώνουν 46 πόντους, στους 20 σταματάει ο Καραμανώλης και οι γηπεδούχοι κερδίζουν στην παράταση. Την ίδια χρονιά κέρδισε τον Ηρακλή (85-84) αλλά και την ΑΕΚ (87-86). 

https://www.youtube.com/watch?v=F71L7Vl9Lso

Δάφνη - Παναθηναϊκός 71-81

Το παιχνίδι αυτό έχει περάσει στην ιστορία, όχι γιατί ο Παναθηναϊκός κέρδισε την Δάφνη αλλά γιατί ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έφτασε κοντά στο να…. καθαιρέσει τον Φραγκίσκο Αλβέρτη. 29 Ιανουαρίου του 2000 ο αρχηγός του Παναθηναϊκού δεν έπαιξε δευτερόλεπτο και από τα νεύρα του, δεν πήγε στο κέντρο του γηπέδου για το καθιερωμένο “ζντο” μετά το τέλος του παιχνιδιού. Ο Ομπράντοβιτς του του κράταγε… μανιάτικο για να του πει λίγο αργότερα “σταμάτα να μου γ…ας το το μυαλό”! Αυτά στο γήπεδο της Δάφνης! 

https://www.youtube.com/watch?v=13qGOF-RO2c

 

https://www.youtube.com/watch?v=UvZfk3onQNI&t=64s

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ