20.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

Γιώργος Μάνταλος στο basketa : «Τα Μέγαρα είναι μια μπασκετούπολη»

Αν μια ομάδα εντυπωσιάζει με τα κατορθώματα της φετινή αγωνιστική περίοδο, αυτή είναι χωρίς αμφιβολία η Νεανική Εστία Μεγαρίδας, η όποια έφτασε το 22-0 στο πρωτάθλημα της Α' ΕΣΚΑΝΑ και ως πρωταθλήτρια πήρε για πρώτη φορά στην ιστορία της την άνοδο της για την Γ' Εθνική κατηγορία.

Η ομάδα της Δυτικής Αττικής ιδρύθηκε το 1974 και με πρόεδρο τον Αθανάσιο Ζάλη κατάφερε τα δυο τελευταία χρόνια να χτίσει μια ομάδα που ξεπέρασε τις προσδοκίες, διεκδικώντας να κάνει και το νταμπλ στον σημερινό (24/3, 19:30) τελικό του κυπέλλου της ΕΣΚΑΝΑ με τον Κρόνο Αγίου Δημητρίου στη Νέα Πέραμο.

Πρωτεργάτης αυτής της επιτυχίας είναι ο τεχνικός, και οπαδός όπως δηλώνει της συγκεκριμένης ομάδας, Γιώργος Μάνταλος, ο οποίος σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στο basketa.gr μίλησε για τους στόχους της ΝΕΜ, τις υποδομές της, τον Δήμο και την τοπική κοινωνία, τους χρηματοδότες και φυσικά τον Γιώργο Παπαγιάννη.

 

Είναι αυτή η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας σας : «Μέχρι την επόμενη (γέλια). Λογικά ναι, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πεις ότι πετυχαίνεις ή κάνεις κάτι, και να είναι με την ομάδα της πόλης σου. Είναι μια εξαιρετική συγκυρία να έρχεται αυτή η επιτυχία σε μια ομάδα της οποίας είσαι και οπαδός».

Πιστεύατε στο κάτι παρακάτω για τη φετινή σεζόν και πλέον στόχος είναι το νταμπλ μετά και την πρόκριση στον τελικό της ΕΣΚΑΝΑ : «Εξ' αρχής η ομάδα χτίστηκε το καλοκαίρι με στόχο την άνοδο, στοχεύαμε στο να πάρουμε το πρωτάθλημα και να ανέβουμε στην Γ' Εθνική. Ωστόσο, έχουμε δει ένα εκατομμύριο φορές, και ειδικά στην Α' ΕΣΚΑΝΑ για την οποία έχω δηλώσει στο παρελθόν, πως κατ' εμένα αποτελεί το πιο δύσκολο πρωτάθλημα στην Ελλάδα. Να μου συγχωρεθεί η υπερβολή, νομίζω ότι όλοι είμαστε στο μπάσκετ καταλαβαίνουμε τι εννοώ. Δηλαδή ενώ η ΕΣΚΑ είναι ένα αντίστοιχο πρωτάθλημα με εμάς, και ενώ τα τελευταία χρόνια λένε πως το δικό μας είναι πιο ανταγωνιστικό, αν και αυτό δεν παίζει ρόλο, στην ΕΣΚΑ μπορεί να ανέβει στην Γ' Εθνική και ο δεύτερος. Βλέπουμε πολλές χρονιές ομάδες που κάνουν τέλεια πρωταθλήματα και δεν παίρνουν την κατηγορία, επειδή βρίσκεται μια ομάδα που παίρνει την κατηγορία επειδή είναι ένα κλικ παραπάνω, και αυτό επειδή ανεβαίνει μια ομάδα από την ΕΣΚΑΝΑ, Και φέτος είναι η Ευρυάλη που μας παρακολουθεί. Κάνει ένα καταπληκτικό πρωτάθλημα, ήρθαν από την Β΄ΕΣΚΑΝΑ, και βρεθήκαμε εμείς και δεν μπορούν να ανέβουν. Για να προβιβαστείς πρέπει να κάνει το τέλειο πρωτάθλημα, με τα πλέι οφς, να γίνονται για τυχόν ανακατάταξη. Βλέπουμε ομάδες για παράδειγμα στην Γ' Εθνική, αν παίξουν ομάδες με σωματεία της ΕΣΚΑ, ΕΣΚΑΝΑ θα χάσουν εύκολα, χωρίς να θέλω να τις μειώσω. Πλέον μετά το πρωτάθλημα θα διεκδικήσουμε και αυτό το το τρόπαιο, έχοντας πολύ δύσκολο έργο απέναντι στον Κρόνο Αγίου Δημητρίου, ομάδα Γ' Εθνικής».

Στόχος το αήττητο, ενώ εντύπωση κάνουν και τα καρτελάκια που κρατάνε τα παιδιά στην εξέδρα με τον αριθμό των νικών : «Η αλήθεια είναι ότι μετά από κάποιο σημείο έγινε. Και επειδή δεν θέλουμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο και να λέμε ψέμματα, θέλουμε να πετύχουμε κάτι που δεν έχει πετύχει ομάδα ποτέ. Στην Ελλάδα γοητεύομαστε από τα ρεκόρ, και πλέον ο στόχος μας είναι αυτός, αν αναλογιστεί κανείς ότι ότι από τα παρκέ της ΕΣΚΑΝΑ έχει περάσει πολύ μεγάλες ομάδες, και αντίστοιχα μεγάλοι αθλητές. Έτσι, με τέσσερα παιχνίδια να μένουν, τα παιδιά θέλουν να συνδέσουν το όνομα τους με την ιστορία».

Βλέπουμε ότι ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια, με πολύ κόσμο σε κάθε παιχνίδι σας, πως το καταφέρατε αυτό : «Όπως είπα έγινε μια μεγάλη προσπάθεια, με τα Μέγαρα να είναι μπασκετούπολη, και κάτι που δεν κατάφερε στο παρελθόν ότι έφτασε δυο φορές στα μπαράζ ανόδου για την Γ' Εθνική, το κατάφερε τώρα. Το έχουμε καταφέρει γιατί αρχικά το πρεσβεύουμε εμείς, είμαστε μπροστά με τις οικογένειες μας και τα παιδιά μας, αλλιώς δεν το θέλαμε. Ξεκινάει από την διοίκηση, από όλους τους προπονητές του συλλόγου και ακολουθούν και η τοπική κοινωνία. Αν εξαιρέσουμε τον εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο, τον οποίο ευχαριστούμε, ο οποίος μας ενισχύει κάθε χρόνο με ένα πόσο, και τους αδελφούς Φάνη, τους οποίους επίσης ευχαριστούμε, που έχουν το εργοστάσιο με τα ρετσίνια, που είναι επίσης πολύ μεγάλη βιομηχανία, και μας ενισχύουν και αυτοί, όλα τα υπόλοιπα χρήματα το υποστηρίζει η Πόλη. Έχουμε περίπου στους 100 μικρο χορηγούς, με όλα αυτά να γίνονται την τελευταία διετία, και να βλέπετε τα αποτελέσματα» για να συνεχίσει μιλώντας για την λειτουργία της ΝΕΜ :

«Με το που ήρθα στην ομάδα, δημιούργησα ταυτόχρονα εκτός από την στελέχωση της αντρικής ομάδας, δημιούργησα την υποδειγματική σχολή καλαθοσφαίρισης, και δεύτερον το εμπορικό τμήμα. Αυτά έχουν ξεχωριστές διευθύνσεις. Στην σχολή μας προσέλαβα τον Κώστα Μπαστούνη, τον εξαιρετικό συνάδελφο και φίλο, και του έδωσα την διεύθυνση της και είμαστε στα πρόθυρα το να ανακοινώσουμε προσλήψεις σπουδαίων προπονητών που θα κάνουν αίσθηση. Η σχολή θα πλαισιωθεί και θα λειτουργήσει έτσι, Δώσαμε μεγάλη βάση στο να φτιάξουμε τις υποδομές μας με εντόπιο στοιχείο, και δασκάλους παιδαγωγούς, και στο εμπορικό τμήμα το οποίο λειτουργεί θαυμάσια, έχουν προσελκύσει μικρό χορηγούς, περνάει ένας άνθρωπος και παίρνει τα χρήματα τους ,και το διευθύνει ο Κώστας Μωραϊτής, παλιός συνάδελφος και προπονητής. Κάναμε μια τριπλή στόχευση, πρώτα στο σχολείο, μετά στην αντρική ομάδα και τέλος στο εμπορικό, και πετυχαίνουμε χρόνο με τον χρόνο να βελτιωνόμαστε, και είμαι πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα.Βρίσκομαι στην τρίτη μου σεζόν στην ομάδα, και έχω να τονίσω ότι η εμπιστοσύνη που μου έχει δείξει ο πρόεδρος ο κ.Αθανάσιος Ζάλης, και όλο το διοικητικό συμβούλιο να μου εκχωρήσουν όλες τις αρμοδιότητες, είναι αυτό που κάνει και την διαφορά, και έχουμε εξαιρετική συνεργασία».

Για τον δήμο και αν βοηθάει η δημοτικό αρχή :  «Eίχαμε προβλήματα με τον Δήμο. Το θέμα είναι πολύπλοκο, με τον «Ηρώδορο» να είναι το νομικό πρόσωπο που διευθύνει τους χώρους άθλησης όλου του δήμου, η ομάδα καλπάζει προς την υγεία και εκτός από εξωστρέφεια που προσφέρει στον Δήμο, προσφέρει στον πολιτισμό, ακούγεται η περιοχή. Ωστόσο έχουμε κάποια σωματεία «φαντάσματα» που το μόνο που εξυπηρετούν είναι η ιδιοτέλεια είτε την ιδρυτών τους είτε των εργαζομένων τους, μιλάμε για σωματεία που έχουν το πολύ 30 άτομα, χωρίς να είναι με δελτία, και αυτά να παίρνουν χρόνο από τα στάδια μας, και να τηρείται εντός εισαγωγικών μια τακτική ίσων αποστάσεων, γεγονός που μας προβλημάτισε. Είχα μια προσωπική επαφή με τον Δήμαρχο, ο οποίο ενδιαφέρθηκε, είδε το θέμα των ωρών, των αθλητικών χώρων, και προχώρησε είδη στο να αξιοποιηθεί έναν χώρο ως γραφείο να κάνουμε την δουλειά μας, Σκεφτείτε εμείς είμαστε γύρω στους 10 προπονητές. Αφουγκράστηκε αυτό το αίτημα μας, και μας έχει υποσχεθεί πως σε ένα γυμναστήριο που είναι στην πόλη, τσιμεντένιο, αλλά τηρεί τις προδιαγραφές και παιχνίδια Εθνικών κατηγοριών, να βάλει παρκέ και να μας το παραχωρήσει κατά αποκλειστικότητα. Αυτό θα μας δώσει δυναμική να πάμε ένα βήμα παρακάτω, και θα τον ευχαριστήσω θερμά».

Ποια τα σχέδια το πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής, και να έχει συζητήσει για το δικό σας μέλλον : «Η σχέση μου με τους ανθρώπους είναι ιδιαίτερη και φιλική, και δεν έχουμε ολοκληρώσει αυτά που θέλουμε να πετύχουμε, το είπαμε στην συνάντηση που είχαμε, και θα συνεχίσουμε μαζί. Αρχικά είναι η εξασφάλιση της παραμονής, σε μια κατηγορία άγνωστη για τον σωματείο, και μετά το όσο το δυνατό καλύτερη πορεία».

 Η Δυτική Αττική δυναμώνει, και μετά τον Πανελευσινιακό και τον Μανδραϊκό θα έχει και τρίτη ομάδα στις Εθνικές κατηγορίες. Ποια η σχέση σας με αυτές τις ομάδες και αν υπάρχει ανταγωνισμός : «Εγώ θα συμπληρώσω και την Κόρινθο σε αυτό. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο καλές σχέσεις έχουμε, είμαστε σχεδόν αδελφοποιημένοι. Πέρυσι με δική μου πρωτοβουλία διοργανώθηκε το πρώτο τουρνουά «Αλκιβιάδης Μπεναρδής» με αυτές τις ομάδες, και είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Μας τίμησαν και οι ομάδες και οι διοικήσεις μας, και αυτές οι ομάδες είναι τα πρότυπα μας».

Πως είναι για ένα προπονητή να διαχειρίζεται παίκτες σαν τον Αλέκο Πέτρουλα : «Ο Αλέκος είναι ευλογία πραγματική, Με βοηθάει απίστευτα, και χαριτολογώντας τον φωνάζουμε coach. Λένε ότι οι μεγάλοι παίκτες δημιουργούν προβλήματα, αλλά εγώ θα πω για τον Σωτήρη Καραποστόλου πέρυσι και τον Αλέκο φέτος, πως ήταν ευλογία που τους είχα παίκτες. Είμαι 35 χρόνια στα γήπεδα, και τα αποδυτήρια που είχα φέτος δεν τα είχα ποτέ, και είναι πολύ μεγάλο το μερίδιο του Αλέκου σε αυτό το κομμάτι. Τα παιδιά τον σέβονται, τον αγαπάνε, κάτι που έχει κερδίσει μόνος του. Ωστόσο αυτό που θέλω να επισημάνω είναι από τον αρχηγό μας τον Νίκο Κοντόπουλο ως και το τελευταίο παιδάκι που είχαμε στην ομάδα, είχαμε 16 παίκτες συνολικά, ήταν πολύ μεγάλη χαρά και ευλογία που δούλεψα μαζί τους και τους είχα παίκτες»

Ο Γιώργος Παπαγιάννης αποτελεί μέρος της παραγωγικής διαδικασίας σας, και όποτε έρχεται στην περιοχή, δίνει το παρών στις προπονήσεις, μιλώντας στα νέα παιδιά. Τι σημαίνει για την Μεγαρίδα ο Παπαγιάννης : «Δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός για τον Γιώργο, με τον πατέρα του τον Κανέλλο έχουμε μεγαλώσει μαζί, υπήρξαμε συμπαίκτες, είμαστε φίλοι, και είμαστε αγαπημένοι. Φανταστείτε εφόσον είναι τιμή για την χώρα μας να βρίσκεται στο NBA, πόσο μεγάλη τιμή και περηφάνια είναι για τα Μέγαρα. Προσευχόμαστε όλοι μας να τα καταφέρει, φανταστείτε όταν πέρασε λίγο άσχημα πέρασε και η πόλη άσχημα, τώρα που βρήκε συμβόλαιο με το Πόρτλαντ, υπάρξει υποστήριξη. Ο δε Παπαγιάννης είχε έρθει πέρυσι, μίλησε στα παιδιά, και είναι κομμάτι από τα σπλάχνα μας, παιδί της κοινωνίας μας».

photo credit : www.megara.org , Αιχμή Μεγάρων



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ