18.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Για μια κούπα γίνονται όλα

Ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός συγκρούονται στα Δύο Αοράκια (17/2, 17.00) θέλοντας να κατακτήσουν το Κύπελλο Ελλάδας, με τα δεδομένα για τους δύο αντιπάλους να είναι εντελώς διαφορετικά.

Ο τυπικά γηπεδούχος Δικέφαλος επιθυμεί να πανηγυρίσει την κατάκτηση του 4ου Κυπέλλου στην ιστορία του, την ώρα που οι Πράσινοι έχουν σηκώσει το συγκεκριμένο τρόπαιο 18 φορές.

Η τελευταία φορά που ο ΠΑΟΚ στέφθηκε κυπελλούχος ήταν το μακρινό 1999, όταν στο Φάιναλ Φορ που είχε γίνει στο ΣΕΦ, με πρωταγωνιστές τους Φράνκι Κινγκ και Ουόλτερ Μπέρι, είχε υποτάξει την ΑΕΚ του Λόιντ Ντάνιελς με 71-54.

Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός πέρσι δεν σήκωσε το Κύπελλο κι αυτό συνέβη για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, καθώς είχε να το χάσει από το 2011. Το 2017 πάντως το κατέκτησε με τον Τσάβι Πασκουάλ στο τιμόνι του, νικώντας τον Άρη μέσα στο "Nick Galis Hall" με 68-59.

Το παρελθόν

Αυτός θα είναι μόλις ο δεύτερος τελικός στην ιστορία ανάμεσα στους δύο αντιπάλους. Ο πρώτος ήταν πολύ παλιά. Στις 30/6/1982, ο Παναθηναϊκός επικράτησε στον τελικό που έγινε στο "Αλεξάνδρειο" με 65-63, κάνοντας σπουδαία ανατροπή, μια και στο ημίχρονο ήταν πίσω με διαφορά 10 πόντων (25-35). Μεγάλος πρωταγωνιστής για την ομάδα του αείμνηστου Κώστα Πολίτη ήταν ο Ντέιβιντ Στεργάκος ο οποίος τελείωσε την αναμέτρηση με 21 πόντους. 

Για την ιστορία το φύλλο αγώνα: Παναθηναϊκός (Πολίτης): Στεργάκος 21, Κοκολάκης 13, Βίδας 12, Κορωναίος 10, Κόντος 7, Ιωάννου 2, Παπαντωνίου, Μπατής, Γεωργανάς, Κατσίνης.

ΠΑΟΚ (Ροδόπουλος): Αλεξανδρής 22, Φασούλας 11, Κωνσταντινίδης 10, Γαϊτάνης 9, Μ.Κατσούλης 6, Καλπάκης 5, Κουματσιώτης, Μπουρλίδας, Κατσούλης Ζ., Γαϊτάνης.

Το παρόν

Η ποιοτική διαφορά μεταξύ των δύο αντιπάλων τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι πολύ μεγάλη. Ο Παναθηναϊκός είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να κατακτήσει το τρόπαιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα καταφέρει κιόλας... υποχρεωτικά. Πέρσι ο Ολυμπιακός βρέθηκε σε αντίστοιχη θέση με την ΑΕΚ αλλά την... πάτησε για τα καλά. Παρά τις απουσίες των Ματ Λοτζέσκι και Νίκου Παππά, ο Παναθηναϊκός διαθέτει σαφώς πιο πλούσιο "οπλοστάσιο", με τον Δικέφαλο πάντως να φημίζεται για το περιφερειακό του σουτ.

Η σκακιέρα

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου αποτελεί ένα εκλεκτό μέλος της νέας γενιάς των Ελλήνων προπονητών. Ωστόσο ο Ρικ Πιτίνο δεν παύει να είναι ένας από τους μεγαλύτερους δασκάλους όλων των εποχών στην παγκόσμια καλαθοσφαίριση. Το κίνητρο υπάρχει και στις δύο πλευρές και μένει να φανεί αν θα υπάρξουν ή αν θα χρειαστούν κάποια τρικ.

Ο κόσμος

Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και πολύ καιρό, ο τελικός θα γίνει σ' ένα κατάμεστο γήπεδο, χωρίς όμως οπαδούς των δύο ομάδων. Στις εξέδρες θα υπάρχουν μόνο παιδιά και η ατμόσφαιρα αναμένεται ιδιαίτερα "ζεστή". Παράλληλα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παρουσία της Βάσως Τσαρούχα, η οποία θα γίνει η πρώτη γυναίκα διαιτητής που σφυρίζει σε τελικό Κυπέλλου Ανδρών. Οι άλλοι δύο ρέφερι θα είναι οι Καρακατσούνης και Παπαπέτρου.

Πλησιάζοντας στην ώρα του τζάμπολ, η θέληση και η ψυχή θα παίξουν σημαντικό ρόλο, με τον ΠΑΟΚ να έχει ήδη επιτυχημένη παρουσία στο θεσμό, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει την ταμπέλα του "πρέπει". Ποιος θα τα καταφέρει; Η απάντηση θα έχει δοθεί γύρω στις 7 το απόγευμα...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ