18.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Γιατί ο Ολυμπιακός δεν πήρε τον Αντετοκούνμπο;

Στη συνέντευξή του στην Cosmote TV ο Ντούσαν Ίβκοβιτς αποκάλυψε για πρώτη φορά δημοσίως ότι ως προπονητής του Ολυμπιακού είχε ενδιαφερθεί για την περίπτωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο, όταν αυτός έπαιζε ακόμα στον Φιλαθλητικό και δεν είχε γίνει ο σούπερ σταρ του ΝΒΑ που είναι σήμερα. Παραδέχθηκε μάλιστα πως ήταν λάθος που οι "ερυθρόλευκοι" δεν κινήθηκαν τότε για να τον αποκτήσουν.

Η απορία ωστόσο παραμένει. Γιατί ο Ολυμπιακός δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο; Γιατί ούτε ο Παναθηναϊκός έδειξε ποτέ ενδιαφέρον; Πώς είναι δυνατόν οι δύο κορυφαίες και οικονομικά εύρωστες ελληνικές ομάδες να μην εντόπισαν και να μην έσπευσαν να αποκτήσουν αμέσως ένα τέτοιο ταλέντο, για το οποίο ο Ντούσαν Ίβκοβιτς λέει σήμερα ότι του φαινόταν απίστευτο ότι υπήρχε; Τη στιγμή μάλιστα που τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο Παναθηναϊκός διαφημίζουν σε κάθε ευκαιρία τη δουλειά που κάνουν οι ακαδημίες τους.

Στο basketa.gr προσπαθήσαμε να δώσουμε μια απάντηση μιλώντας με κάποιους ανθρώπους που ξέρουν το θέμα. Δεν τα καταφέραμε και πολύ καλά, είναι η αλήθεια, η απορία παραμένει. Παρ' όλα αυτά μπορέσαμε να σχηματίσουμε μια εικόνα για το τι έγινε την περίοδο εκείνη. Το διάστημα πριν από την επιλογή του Γιάννη στο νούμερο 13 του ντραφτ του 2013.

"Τα πόδια μου τρέμουν από αυτό που είδα"!

Στο ξεκίνημα της σεζόν 2012-13 όλοι ήξεραν ότι στον Φιλαθλητικό της Α2 αγωνιζόταν ένα σούπερ ταλέντο, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Η ΕΟΚ είχε ήδη κινήσει τις διαδικασίες για να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, όμως ουδείς άλλος ενδιαφερόταν. Ούτε ο Ολυμπιακός ούτε ο Παναθηναϊκός.

Αντιθέτως, άλλες ομάδες της Ευρωλίγκας τον είχαν βάλει στο ραντάρ τους. Μέχρι τα Χριστούγεννα του 2012 είχαν έρθει στην Αθήνα σκάουτ της Αναντολού Εφές και της Μπαρτσελόνα για να το δουν και έμειναν με το στόμα ανοικτό. Τελικά εκείνη που κινήθηκε πιο γρήγορα ήταν η Σαραγόσα.

Ο τεχνικός διευθυντής της τότε, Ουίλι Βιγιάρ, ήρθε τον Δεκέμβριο στην Αθήνα, είδε τον Γιάννη σε έναν αγώνα του εφηβικού πρωταθλήματος κόντρα στον Παναθηναϊκό, όπου σκόραρε 44 πόντους, και εκστασιασμένος τηλεφώνησε αμέσως στον πρόεδρο: "Τα πόδια μου τρέμουν από αυτό που είδα! Πρέπει να τον πάρουμε αμέσως", είπε στον πρόεδρο, όπως ο ίδιος ο Βιγιάρ εξομολογήθηκε σε συνέντευξη που έδωσε αρκετά χρόνια αργότερα. Έτσι κι έγινε. Η Σαραγόσα πρόσφερε στον Γιάννη 250.000 Ευρώ για τέσσερα χρόνια κι άλλα 200.000 στον Φιλαθλητικό και τον έκλεισε.

Αποκαρδιωτική προσφορά

Όμως ο Γιάννης δεν ήθελε να φύγει άμεσα. Αφενός επιθυμούσε να βοηθήσει τον Φιλαθλητικό να ανέβει στην Α1. Αφετέρου προτιμούσε να μείνει στην Ελλάδα. Κι έβαλε όρο στη συμφωνία του με τη Σαραγόσα ότι αν ελληνική ομάδα ισοφάριζε την προσφορά της, θα έμενε στην Ελλάδα. Κρυφός πόθος του ήταν ο Ολυμπιακός, άλλωστε πήγαινε και παρακολουθούσε αρκετά παιχνίδια των "ερυθρόλευκων" στο ΣΕΦ. Και πράγματι, κάποια στιγμή ο Ολυμπιακός εξεδήλωσε ενδιαφέρον. Μόνο που η πρότασή του προς τον παίκτη ήταν αποκαρδιωτική. Λέγεται ότι για το ίδιο διάστημα των τεσσάρων ετών τού έδινε σχεδόν τα μισά λεφτά από αυτά που του πρόσφερε η ισπανική ομάδα!

Γιατί; Κανείς δεν ξέρει. Κάποιοι εικάζουν ότι πίστευε πως η πρόταση της Σαραγόσα ήταν… μπλόφα και δεν ήθελει να μπει σε παζάρια με τον Γιάννη, αλλά αυτό είναι μια θεωρία. Το θέμα είναι ότι δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον Αντετοκούνμπο. Ο δε Παναθηναϊκός δεν μπήκε καν στον κόπο. Επισήμως δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ, μόνο κάποιοι τρίτοι προσέγγισαν τον Γιάννη και του υποσχέθηκαν ότι θα τον πήγαιναν στους "πράσινους" αν άλλαζε ατζέντη, εκείνος δεν ήθελε να συζητήσει κάτι τέτοιο και το θέμα έκλεισε γρήγορα.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Γιάννης υπέγραψε στη Σαραγόσα, στη συνέχεια επελέγη από τους Μιλγουόκι Μπακς στο νο 13 του ντραφτ του 2103 κι έχοντας αποκτήσει στο μεταξύ την ελληνική ιθαγένεια, πήρε το αεροπλάνο και πέταξε από την Αθήνα απ' ευθείας στις ΗΠΑ και στο ΝΒΑ.

Η Σαραγόσα έβγαλε και κέρδος από το buy out του συμβολαίου του χωρίς καν να τον δει από κοντά. Μόνο ο Βιγιάρ τον είδε…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ