20 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιάννης Μπουρούσης: Ζώντας για ένα όραμα… (vids+pics)

Ο Γιάννης Μπουρούσης γυρίζει οριστικά στην Καρδίτσα για χάρη της ομώνυμης ομάδας και το Basketa.gr αποτυπώνει στην ιστορία της ζωής του την απόφαση να επιστρέψει στα παρκέ για ένα μεγάλο όραμα στην πατρίδα του.

Ήταν Νοέμβριος του 1983, δέκα ακριβώς χρόνια μετά την ιστορική ημέρα του Πολυτεχνείου. Τότε γεννιόταν στην Καρδίτσα ένα παιδί, που αρκετό καιρό αργότερα θα γινόταν ο «πύργος» του ελληνικού μπάσκετ, μια εμβληματική προσωπικότητα, που θα κέρδιζε τα πάντα σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, έχοντας καταφέρει να γίνει το σύμβολο της γαλανόλευκης.

Ο Γιάννης Μπουρούσης ξεκίνησε από τη θεσσαλική πόλη και, κυριολεκτικά, γύρισε όλο τον κόσμο. Και ποτέ δεν το ξέχασε, γεγονός που τον βοήθησε να... αφήσει κατά μέρος της ανακοίνωση της απόσυρσής του από την ενεργό δράση, και να αποδεχθεί το κάλεσμα της παρέας του Χρήστου Δεληγιάννη και των υπολοίπων, ώστε να αναδειχθεί το τοπικό μπάσκετ.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @bourou29

Όπου κι αν πήγε, ο Μπουρούσης κρατούσε πάντοτε... μια Καρδίτσα μέσα του και το Basketa.gr το αποτυπώνει από την αρχή της καριέρας του έως τα μηνύματα των τελευταίων ετών, που έδειχναν πως, παρά το φινάλε που πλυσίαζε, θα έλεγε τελικά το «ναι», για να κοσμήσει τα παρκέ της Α2.

Η αρχή στο δρόμο για τη δόξα

Για την πορεία του από την Καρδίτσα μέχρι την κατάκτηση του κόσμου δεν έχουμε πάρα πολλά στοιχεία, αν και η φωτογραφία που ανήρτησε στο Instagram είναι ένα «διαμαντάκι», από αυτά που όλοι θέλουν για τα... άγνωστα των αθλητών. Ο Μπουρούσης, πάντως, είχε καταφέρει πολύ γρήγορα να ξεχωρίσει για το ύψος και τα προσόντα του, ξεκινώντας στα τμήματα υποδομής του ΓΣ Καρδίτσας.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, οτι του δόθηκε η ευκαιρία να παίξει στη Γ' Εθνική για πολύ λίγο, όταν το πρωτάθλημα ήταν πολύ πιο ανταγωνιστικό. Η ΑΕΚ τον εντόπισε πιο έγκαιρα από τους υπόλοιπους και τον «τσίμπησε», με την ιστορία του ειδικά από το πρωτάθλημα του 2002 κι έπειτα να είναι, λίγο έως πολύ, γνωστή για έναν άνθρωπο, που έγραψε ιστορία με το δικό του τρόπο.

Τι λέει, όμως, εκείνος για την πατρίδα του; Σε παλιότερη συνέντευξή του στα «Νέα» είχε πει για την καταγωγή του πως «είμαι βλάχος, τιμή μου και καμάρι μου. Βλάχος σημαίνει άνθρωπος θαρραλέος, τίμιος, έξω καρδιά, ψυχούλα, αρκεί να μη με θίξει κανείς και να μη μου πατήσει τον κάλο. Περπατώντας στα 35 μου ακόμη μαθαίνω και βελτιώνομαι. Να, για παράδειγμα, αυτούς τους μήνες στην Κίνα αισθάνομαι ότι έγινα πιο υπομονετικός, σκέπτομαι θετικά, εστιάζω στις προτεραιότητες και μπορώ να καθαρίζω το μυαλό μου».

Δε δίστασε, μάλιστα, να μιλήσει και για εκείνα τα πρώτα του βήματα. «Ήμουν ψηλός και λίγο ασουλούπωτος, με περίεργο κορμί και δεν έβαζα κανέναν στόχο. Έπαιζα για πλάκα μέχρι τη στιγμή που μεταγράφηκα στην ΑΕΚ, της οποίας ήμουν κιόλας φίλαθλος και τότε άρχισα να παίρνω την υπόθεση στα σοβαρά. Ευτυχώς δεν δέχθηκα καμιά πίεση από τους γονείς μου, μάλιστα μια φορά που ο πατέρας μου πήγε να κάνει ένα σχόλιο του το έκοψα μαχαίρι», αναφέρει ο ίδιος.

Τα... μηνύματα επιστροφής

Όπως αναφέραμε ήδη, ο Μπουρούσης ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο του, κι ας έγινε κοσμογυρισμένος. Δεν ήταν λίγες οι φορές, όπου υπενθύμιζε την παρουσία του στο κοινό της Καρδίτσας, στέλνοντας και πιθανά μηνύματα επιστροφής στην τοπική ομάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια, μέσα από κόπους και βάσανα, κατάφερε να εγκαθιδρυθεί ως μια σημαντική δύναμη στην Α2, με σημαντική πορεία την τελευταία δεκαετία περίπου στις εθνικές κατηγορίες.

Ο «Μπούρου» παρακολουθούσε όχι μόνο τον ΑΣ Καρδίτσας και τα επιτεύγματά του, αλλά και όσα συνέβαιναν στα γενικά μπασκετικά δρώμενα. Πριν από τρία χρόνια, άλλωστε, κι ενώ κανονικά αγωνιζόταν στην Κίνα, είχε βρεθεί στο νέο Κλειστό της Καρδίτσας, όταν ακόμη βρισκόταν στα έργα, φανερώνοντας τη στήριξή του στην προσπάθεια που έκαναν οι τοπικοί φορείς και ο ίδιος ο σύλλογος.

Ο προσεχώς 38χρονος σέντερ γνώριζε το τι συνέβαινε στην πόλη, ενδιαφερόταν και ρωτούσε, διατηρώντας τις επαφές του με τους ανθρώπους της ομάδας και όχι μόνο. Μέχρι που ανακοίνωσε το τέλος και ο σύλλογος τον αποχαιρέτησε, έχοντας ζητήσει νωρίτερα το νεότευκτο γήπεδο να πάρει το όνομά του, αλλά λίγους μήνες αργότερα θα κατάφερνε να τον πείσει να... μην καταθέσει ακόμη τα «όπλα».

Ο Γιάννης Μπουρούσης, άλλωστε,πάντοτε ζούσε για ένα όραμα. Κι ένα τέτοιο έρχεται να υλοποιήσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του και ίσως να είναι από τις μεγαλύτερες κληρονομιές, που μπορεί να αφήσει...

https://www.youtube.com/watch?v=73btoSUHK-k&ab_channel=SEBHL

https://www.youtube.com/watch?v=ulXkgA0U5ns&ab_channel=EUROLEAGUEBASKETBALL



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ