18.1 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Γιάννης-Μάριος Γραμματικός στο basketa: «Μία γροθιά για την υπέρβαση»

Ο Ίκαρος Νέας Σμύρνης πήρε ένα μεγάλο «φιλί ζωής» με το «διπλό» του στο Παγκράτι και ο ήρωας της αναμέτρησης, Γιάννης-Μάριος Γραμματικός, μίλησε στο basketa.gr για τις τελευταίες κρίσιμες, δίνοντας το «σύνθημα» για τη διεκδίκηση της παραμονής στη Β' Εθνική.

Η σεζόν δεν ξεκίνησε καλά για τον Ίκαρο Νέας Σμύρνης, ο οποίος χρειάστηκε πέντε αγωνιστικές για να πάρει την πρώτη του νίκη στο φετινό πρωτάθλημα της Β' Εθνικής, δίνοντας επί της ουσίας «ψήφο εμπιστοσύνης» στο ρόστερ που του πρόσφερε μία «μαγική» πορεία στην προηγούμενη Γ' Εθνική. Με τον Αλέξη Παπαδάτο να αποχωρεί λίγο αργότερα και τον Γιάννη Μάνο να αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της ομάδας, οι κάτοικοι της οδού Αρτάκης ψάχνουν διαρκώς αποτελέσματα, τα οποία θα τους κρατήσουν ζωντανούς στη «μάχη» της παραμονής στην κατηγορία.

Με την «αυγή» του 2018, ένα εξ αυτών ήρθε στο Μετς, με τον Ίκαρο να φεύγει με 73-70 από την έδρα του Παγκρατίου. Την τελευταία λέξη είπε ο ηγέτης αυτής της ομάδας, Γιάννης-Μάριος Γραμματικός, που με τρίποντο στα 2" πριν από την εκπνοή μπροστά στον Σάκη Γεωργοπαπαδάκο, χάρισε το «διπλό» στην ομάδα του, η οποία μπορεί δικαιολογημένα να ελπίζει.

Ο έμπειρος γκαρντ μίλησε στο basketa.gr για το μεγάλο αυτό σουτ και το... ελεύθερο να παίρνει πάνω του αυτές τις προσπάθειες, κάτι που αποτελεί χαρακτηριστικό του Ικάρου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Αναφέρεται στην επιχείρηση... σωτηρία που έχουν αναλάβει ο ίδιος και οι συμπαίκτες του, απαριθμώντας τα στοιχεία που μπορούν να τους διατηρήσουν στην τρίτη τη τάξει κατηγορία, ενώ δεν παραλείπει να κάνει λόγο για τα πρώτα δείγματα της εποχής του κόουτς Μάνου.

Δεν είναι το πρώτο κρίσιμο σουτ που παίρνεις, καθώς στον Ίκαρο σου εμπιστεύονται διαρκώς αυτές τις προσπάθειες τα τελευταία δύο χρόνια. Πόσο άνετα αισθάνεσαι με αυτό;

Κάθε παίκτης θέλει να παίρνει αυτά τα σουτ, γιατί είναι πάντα το πιο «γλυκό» σε οποιονδήποτε αγώνα όταν ευστοχείς. Είναι φυσιολογικό, λοιπόν, να θέλω κι εγώ να παίρνω την μπάλα στο τέλος, κάτι που μου συνέβη πολλές φορές με επιτυχία πέρυσι, όπως και φέτος. Όταν «καίει», λοιπόν, θέλω να έχω την ευθύνη και η ομάδα μου με εμπιστεύεται. Επιπλέον, οι συμπαίκτες μου λειτούργησαν εξαιρετικά στην τελευταία φάση με το Παγκράτι για να πάρω την μπάλα, κι εγώ δικαιώθηκα με την επιλογή μου.

Βλέπεις τον Γεωργοπαπαδάκο απέναντί σου στην τελευταία φάση. Τι σκέφτεσαι μέχρι να πάρεις το σουτ;

Δεν ξεκίνησα με το να σκέφτομαι ποιος με μάρκαρε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προσπαθείς πάντοτε να διαβάζεις την άμυνα και να παίρνεις την αντίστοιχη απόφαση. Έπρεπε να βρω έναν τρόπο να σουτάρω, λοιπόν, κι επειδή εμπιστεύομαι το σουτ μου, τον βρήκα. Έκανα το βήμα πίσω και σούταρα. Ήταν περισσότερο μία ενστικτώδης κίνηση, αλλά μας έδωσε την νίκη και χαίρομαι για αυτό.

Πήρατε μία σπουδαία νίκη που σας δίνει τη δυνατότητα να ελπίζετε, αλλά ακόμη και τώρα αν κάποιος κοιτάξει το βαθμολογικό πίνακα, θα σας δει στην τελευταία θέση.

Θεωρώ ότι αδικούμαστε από το πώς έχει αποτυπωθεί η βαθμολογία. Κάνουμε μία γενναία προσπάθεια, έχοντας να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα, όπως η έλλειψη ωρών στο Κλειστό της Αρτάκης ή το γεγονός, ότι τις Τρίτες ψάχνουμε γήπεδο να προπονηθούμε. Έχουμε μάθει από πέρυσι να παλεύουμε και η ομάδα αυτή μπορεί να έχει αξιώσεις για την παραμονή, αν διορθώσει μερικά ακόμη πράγματα αγωνιστικά. Με αυτή την νίκη, συνεπώς, μπορεί να μην κερδίσαμε θέση στη βαθμολογία, αλλά μία πολύτιμη ψυχολογική ώθηση για τη συνέχεια.

Ποια είναι αυτά τα πράγματα, που λες ότι πρέπει να κάνει η ομάδα σου;

Πρέπει αρχικά να κρατήσουμε αυτή τη «σκληράδα» που βγάζουμε στην άμυνά μας, αυτή τη μαχητικότητα που μας χαρακτηρίζει. Στην επίθεση, παράλληλα, οφείλουμε να έχουμε τον ίδιο τρόπο σκέψης με αυτόν που έχουμε δείξει τις τελευταίες αγωνιστικές, με συνέπεια και προσήλωση στο πλάνο μας. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το επισημαίνουμε, καθώς δεν έχουμε «βαθύ» ρόστερ και πολλές αποφάσεις είναι λανθασμένες λόγω της κούρασης στο τέλος αρκετών αγώνων μας. Είμαστε, βέβαια, ένα ρόστερ με δυνατότητες.

Ανεβήκατε από τη Γ’ Εθνική και διατηρήσατε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου το περσινό σας ρόστερ, με λίγες ποιοτικές προσθήκες. Τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει μία ομάδα με σχεδόν ίδιο ρόστερ, λοιπόν, σε μία κατηγορία πολύ περισσότερων απαιτήσεων, όπως η Β’ Εθνική;

Αυτό που πρέπει να κάνει, αρχικά, είναι να διατηρήσει την ομοιογένεια της. Αυτό είναι και το δυνατό «χαρτί» αυτών των ομάδων, που δεν προχωρούν σε πολλές αλλαγές. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, τις απουσίες που έχουμε τον τελευταίο καιρό. Ο Γοργόνης είναι μία σημαντική απουσία στα γκαρντ, ο Σπυρόπουλος δεν είναι σταθερά παρών λόγω των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, ο Δαρμογιάννης επέστρεψε ουσιαστικά τώρα και ο Δορκοφίκης ήταν τραυματίας με το Παγκράτι. Σε ένα ρόστερ σαν το δικό μας, κάθε απουσία κοστίζει και πρέπει να βγάζουμε πάντα αυτό το πνεύμα νικητή που μας χαρακτηρίζει. Είμαστε μία ομάδα, που δείχνει προσήλωση στο να διεκδικεί το αποτέλεσμα μέχρι τέλους. Μπορεί να μας λείπουν οι πολλοί παίκτες με ποιότητα και γνώση αντίστοιχη της κατηγορίας, αλλά αν μπορούμε να έχουμε τύχη κρατώντας την ομοιογένεια μας, όντες μία «γροθιά» για την παραμονή.

Τι έχει αλλάξει στην ομάδα με την έλευση του Γιάννη Μάνου;

Το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζαμε, αφορούσε την επίθεσή μας. Είχαμε έναν χαμηλό μέσο όρο και προσπαθήσαμε να αλλάξουμε μερικά πράγματα με τον κόουτς Μάνο σε αυτό το κομμάτι. Έχουμε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στην επίθεση, βασισμένοι βέβαια στους ρόλους που είχε μοιράσει ο Αλέξης Παπαδάτος, όπως και στην εξαιρετική του δουλειά στην άμυνα. Μην ξεχνάμε, ασφαλώς, πόσο μεγάλη επιτυχία κάναμε με τον Αλέξη. Με τον Γιάννη Μάνο, ανεβάσαμε το μέσο όρο στην παραγωγικότητά μας και αν καταφέρουμε να διατηρηθούμε σε αυτά τα επίπεδα, θα έχουμε μεγαλύτερη τύχη. Ο ίδιος ο κόουτς, φυσικά, είναι κι ένας άνθρωπος που μας βοηθά με την εμπειρία του στις εθνικές κατηγορίες, έχοντας γνώση και από την εμπειρία του ως παίκτης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, η παραμονή μοιάζει ως μία υπέρβαση. Τη θεωρείς ένα στοίχημα, τόσο της ομάδας όσο και δικό σου;

Δεν το βλέπω σαν ένα καθαρά προσωπικό στοίχημα, αλλά σίγουρα θέλω να κερδίζουμε κι έχω μεγάλο εγωισμό, ο οποίος φαίνεται ακόμη και… στα διπλά μεταξύ μας. Θα προσθέσω σε αυτό που ανέφερες, όμως, την πίστη ότι αν καταφέρουμε να σωθούμε, θα έχουμε πετύχει μία πολύ μεγαλύτερη υπέρβαση, ακόμη και από αυτήν που πετύχαμε πέρυσι με την άνοδο από τη Γ’ Εθνική. Η Β’ Εθνική είναι πολύ ποιοτική κατηγορία και θα είναι ένας μικρός άθλος η παραμονή μας. Εγώ, βέβαια, επωμίζομαι το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών, αλλά δεν αγχώνομαι. Δίνω τον καλύτερο εαυτό μου και χαίρομαι πραγματικά, όταν κερδίζει η ομάδα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ