25.8 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Γιάννης Διαμαντάκος στο Basketa: «Έπαιξαν ρόλο τα συναισθήματά μου για το Αγρίνιο»

Το Αγρίνιο πήρε ένα από τα αποτελέσματα της χρονιάς μέσα στις Σέρρες και ο προπονητής του, Γιάννης Διαμαντάκος, μίλησε στο Basketa.gr για την «άλωση» της έδρας των Ικάρων, το όραμα που υπάρχει στην πόλη της Αιτωλοακαρνανίας και την επιλογή του να επιστρέψει, σε μία απόφαση που δεν ήταν... μόνο επαγγελματική.

Πριν από σχεδόν τρία χρόνια, οδηγούσε το Αγρίνιο σε μία εξαιρετική πορεία στον 3ο όμιλο της Γ' Εθνικής, με την ομάδα να κατακτά την τέταρτη θέση και στη συνέχεια να κερδίζει την άνοδο για τη Β' Εθνική, μέσω των ανακατατάξεων. Εκείνος, τότε, δε συνέχισε λόγω του καλέσματος από τη ρουμανική Τάργκου, αλλά ο δεσμός του με το σύλλογο παρέμεινε ισχυρός. Κάπως έτσι, μετά την περιπέτεια στη Ρουμανία και μία υπέρβαση με τον Αρκαδικό στην περσινή Α2, καταφέρνοντας να τον κρατήσει στην κατηγορία παρότι ξεκίνησε την προετοιμασία λίγες μόλις μέρες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος, προσλήφθηκε από τον Θανάση Σκουρτόπουλο στον ΓΛ Φάρο, αλλά στα τέλη Νοεμβρίου... η καρδιά μίλησε και με αυτό τον τρόπο, άφησε τη Stoiximan.gr Basket League για το Βόρειο όμιλο της Β' Εθνικής, για χάρη του αγαπημένου του Αγρινίου.

Η ομάδα μοιάζει με τον καιρό να βελτιώνεται και χθες (11/2) έκανε το μεγάλο «μπαμ» στις Σέρρες, όπου κέρδισε κατά κράτος τους πρωτοπόρους Ίκαρους με 60-50, δείχνοντας πως η ομάδα έχει αλλάξει ρότα. Η ουρά μοιάζει να βρίσκεται πιο μακριά, πλέον, καθώς η σεζόν δεν είχε ξεκινήσει καθόλου, με έναν εξίσου καθοριστικό αγώνα με τα Φάρσαλα εντός έδρας να ακολουθεί αυτό το Σάββατο (17/2).

Ο Γιάννης Διαμαντάκος μίλησε στο Basketa.gr για το θρίαμβο στις Σέρρες και την αλλαγή προσώπου που συντελείται με τον καιρό για το Αγρίνιο υπό τις δικές του οδηγίες, αποφεύγοντας όπως συνηθίζει τα μεγάλα λόγια... όπως ο διάβολος το λιβάνι. Εφιστά, επομένως, την προσοχή των παικτών του εν όψει Φαρσάλων και δεν κρύβει πως, παρότι δεν έχουν πάει όλα... ίσια φέτος, το όραμα της διοίκησης και του ιδίου για το σωματείο παραμένει μεγάλο, ενώ δε διστάζει να αναφέρει πως η επιλογή του να επιστρέψει στο ΔΑΚ Αγρινίου δεν αντικατόπτριζε για τον ίδιο μόνο μία ευκαιρία να επιστρέψει σε πάγκο ως πρώτος προπονητής, αλλά και τη δυνατότητα να γυρίσει σε έναν τόπο, τον οποίο νιώθει σαν στο σπίτι του.

Κόουτς, πώς καταφέρατε όχι μόνο να κερδίσετε στην έδρα του πρωτοπόρου, αλλά και να κρατήσετε μία τόσο ταλαντούχα ομάδα στους 50 πόντους;

Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας, ότι το να κερδίζεις έναν πρωτοπόρο άνετα μπορεί να δημιουργεί θόρυβο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μεγαλοποιούμε τα πράγματα, γιατί σε τελική ανάλυση είναι μία νίκη που δε σημαίνει πολλά, αν δεν την αξιοποιήσεις στη συνέχεια. Εμείς ελέγξαμε δύο πράγματα, αρχικά τα αμυντικά μας ριμπάουντ, καθώς είδαμε πως οι Ίκαροι είναι μία ομάδα με έφεση στο επιθετικό ριμπάουντ και την ανανέωση επιθέσεων, και ύστερα το αμυντικό τρανζίσιον. Ήμασταν πάρα πολύ καλοί σε αυτό το κομμάτι, αποφασίζοντας να δημιουργήσουμε καταστάσεις με πολλές επαφές και να παίξουμε με το μυαλό τους, εν ολίγοις να μην τους αφήσουμε να κάνουν το δικό τους παιχνίδι. Το physical κομμάτι, δηλαδή, ήταν αυτό που μας έδωσε τη δυνατότητα να κερδίσουμε τόσο εύκολα, καθώς σε όλο το ματς είχαμε το μομέντουμ, παρότι ήταν ένα κλειστό παιχνίδι. Όλα αυτά ακούγονται πολύ απλά, αλλά τα παιδιά δούλεψαν πολύ για αυτό που βγήκε στο παρκέ και ήταν κάτι πάρα πολύ δύσκολο.

Είναι αυτό το Αγρίνιο που θέλεις να βλέπεις;

Αυτό που λες είναι λίγο γενικό και αφηρημένο. Η ουσία, σε αυτό το κομμάτι, είναι να έχεις κάποιες σταθερές σε άμυνα και επίθεση, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να πετύχεις ιδανικές καταστάσεις. Εγώ επιμένω, όμως, ότι αν έχουμε αντίστοιχη συνέχεια, τότε θα έρθουν και τα αποτελέσματα που θέλουμε.

Θεωρείς πως με αυτή την εμφάνιση έδειξε μερικές από τις αληθινές του δυνατότητες το Αγρίνιο; Έχει αξιόλογο ρόστερ, άλλωστε, παρότι βρίσκεται στη θέση, όπου βρίσκεται.

Είναι πολύ σχετική η κουβέντα για το καλό ή το κακό ρόστερ. Είναι σίγουρο, βέβαια, πως υπάρχουν εδώ αρκετοί ποιοτικοί παίκτες, αλλά λόγω του δύσκολου προγράμματος στην αρχή και εξαιτίας μερικών ατυχιών, το πρωτάθλημα δεν είχε ξεκινήσει πολύ καλά για την ομάδα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εν συνεχεία αβεβαιότητα και γκρίνια, των οποίων τις συνέπειες γνωρίζουμε καλά. Αυτό που θέλω, προσωπικά, είναι να αποδεικνύουμε κάθε εβδομάδα ότι αξίζουμε τα καλά αποτελέσματα και τα καλά λόγια, κάτι που βέβαια είναι δύσκολο. Δεν πρέπει να μένουμε στις εντυπώσεις που δημιουργεί κάθε εμφάνιση που συνοδεύεται με καλό αποτέλεσμα, αλλά να δείχνουμε πως όντως κάνουμε καλή δουλειά.

Από τότε που προπόνησες την ομάδα στη Γ’ Εθνική, βρέθηκες στην Α2 με τον Αρκαδικό και στη Stoiximan.gr Basketa League στον ΓΛ Φάρο, ως βοηθός. Πώς παίρνεις την απόφαση να προπονήσεις ομάδας Β’ Εθνικής;

Ήταν καθαρά μία δική μου επιλογή, γιατί για εμένα δεν έχει σημασία το επίπεδο, αλλά το περιβάλλον όπου δουλεύεις. Είναι γνωστό πως έχω εργαστεί και στο παρελθόν στο Αγρίνιο, ενώ ξέρω πολύ καλά τι προσπάθεια πραγματοποιείται εδώ τα τελευταία χρόνια. Συγκυριακά σκεπτόμενος, λοιπόν, επέλεξα αυτή τη στιγμή για να γυρίσω, με γνώμονα αυτά που ανέφερα μόλις ότι με ενδιαφέρουν να ξέρω, προτού αποδεχθώ μία δουλειά. Το περιβάλλον, δηλαδή, και τις δυνατότητες που δίνονται στον προπονητή να κάνει τη δουλειά του, χωρίς να παραβλέπουμε πως υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων που δουλεύουν. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά στον αθλητισμό, και δη όταν είσαι μέρος μίας συλλογικής προσπάθειας, που χαίρει της εκτίμησης της τοπικής κοινωνίας, κάτι που συμβαίνει στο Αγρίνιο.

Μήπως εμπεριείχε και συναισθηματισμό η απόφασή σου να γυρίσεις;

Φυσικά και υπήρχε έντονο το στοιχείο των συναισθημάτων και έπαιξε το ρόλο του. Πέραν της διοίκησης, έχει δημιουργηθεί μία σχέση αμοιβαίου σεβασμού με το κοινό της πόλης. Ελπίζουμε, πως με τους παράγοντες που ανέφερα νωρίτερα, το σχέδιο της ομάδας θα πάρει «σάρκα και οστά», για να δικαιωθούν οι άνθρωποι που απαρτίζουν το σύλλογο, ενώ θα έχω κι εγώ την χαρά να έχω βάλει ένα «λιθαράκι».

Δεν αναφέρομαι στην φετινή χρονιά, αλλά αυτό το σχέδιο ποιο είναι; Πριν από μερικούς μήνες είχαν γίνει κινήσεις για την Α2…

Σε πρώτη φάση, ναι, αυτός είναι ο στόχος μας. Επειδή, όμως, θέλουμε να προχωράμε βήμα-βήμα και για φέτος, όπως είπες, είναι πολύ δύσκολο κάτι τέτοιο, πρέπει μακροπρόθεσμα να θέσουμε το στόχο του να φτάσουμε την ομάδα σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αυτό, φυσικά, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά πρέπει να κάνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια.

Το Σάββατο (17/2), παίζετε με αντίπαλο τα Φάρσαλα στην έδρα σας, για την οποία πολλάκις έχετε τονίσει ότι πρέπει οπωσδήποτε να διατηρήσετε αήττητη μέχρι το τέλος. Πόσο εύκολη είναι η συγκέντρωση, μετά από ένα αποτέλεσμα σαν αυτό με τους Ίκαρους;

Εκεί φαίνεται ποιες είναι οι ομάδες που θέλουν να παίζουν σε υψηλό επίπεδο και ποιες απλά θέλουν να πανηγυρίζουν ένα μεγάλο αποτέλεσμα. Δεν ξέρω, αν σε αυτή την φάση φτιάχνουμε χαρακτήρα με τα αποτελέσματα που παίρνουμε, αλλά στο βαθμό που θα καταφέρουμε να το δείξουμε το Σάββατο θα φανεί αν μπορούμε να διαχεριστούμε την κατάσταση που προέκυψε. Μία ομάδα, άλλωστε, είναι καλή γιατί μπορεί να διαχειρίζεται μεγάλες ήττες, αλλά και άσχημες ήττες με τον εξίσου ωφέλιμο τρόπο. Για αυτό το λόγο, θεωρώ πολύ επικίνδυνο το ματς με τα Φάρσαλα, καθώς εκτός του ότι πρέπει να διαχειριστούμε την τελευταία νίκη, μιλάμε για μία ομάδα πολύ καλή, με έναν εξαιρετικό προπονητή, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται πάνω από εμάς στη βαθμολογία. Θεωρώ το παιχνίδι αυτό εξίσου δύσκολο, αλλά είμαι πεπεισμένος πως το έχουμε ήδη συνειδητοποιήσει και θα δουλέψουμε σωστά για την νίκη.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ