19 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Γιάννης Γράψας στο basketa: «Η καλύτερη στιγμή μου στον Έσπερο, ευλογία η συνεργασία με Μάντζαρη» (pics)

Ο Έσπερος Καλλιθέας κατάφερε... Μάντζαρη απόντος να κερδίσει στο ντέρμπι κορυφής την Πεντέλη και ο προπονητής της τεράστιας επιτυχίας που έφερε την ομάδα μόνη στην κορυφή, Γιάννης Γράψας, μιλάει στο basketa.gr για τη σπουδαία νίκη, το όραμα του συλλόγου και τη συνεργασία του με τον πολύπειρο γκαρντ, ως δίδυμο τεχνικών.

Η μοίρα έφερε τα πράγματα... κάπως περίεργα για τον Έσπερο Καλλιθέας, ο οποίος με την «αυγή» του 2018 (7/1) έπαιζε ντέρμπι στην έδρα του με την Πεντέλη, με τον νικητή να απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής στο 2ο όμιλο της Γ' Εθνικής. Κι αυτό, γιατί λίγο νωρίτερα (18:00) το Περιστέρι αγωνιζόταν στη Θεσσαλονίκη με αντίπαλο τον Ηρακλή, κάτι που σήμαινε πως ο προπονητής Αντώνης Μάντζαρης δε θα μπορούσε να παρών για τον Έσπερο (20:30) μιας και ο... αθλητής Αντώνης Μάντζαρης αγωνιζόταν στη συμπρωτεύουσα, για ένα εξίσου μεγάλο παιχνίδι για την Α2. 

Κανένα πρόβλημα! Με οδηγό τον Γιάννη Γράψα, που όφειλε να κατευθύνει τους παίκτες σε αυτό το τόσο κρίσιμο παιχνίδι, εκείνοι ανταποκρίθηκαν. «Δαγκώνοντας» στην άμυνα κι έχοντας ψυχραιμία στις κρίσιμες φάσεις των τελευταίων δευτερολέπτων, αναδείχθηκαν σε νικητές με 67-62, όντες πλέον μόνοι τους στην κορυφή.

Ο «αρχιτέκτοντας» της νίκης αυτής, μίλησε στο basketa.gr για το πώς η ομάδα του έφτασε μέχρι αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο μοιάζει να «εκτοξεύει» την αθηναϊκή ομάδα. Προσγειωμένος, πάντως, τονίζει πως ο Έσπερος πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει σκληρά μέχρι να πετύχει το στόχο του, ενώ απαντάει στα λόγια... όλο μέλι του Αντώνη Μάντζαρη με αντίστοιχα σχόλια, αναλύοντας τη μεταξύ τους συνεργασία. Επίσης, αναφέρεται στα όνειρα και τις επιδιώξεις του, επιστρέφοντας στις εθνικές κατηγορίες.

Με ποιους τρόπους μπορεί να προετοιμάσει ένας προπονητής την ομάδα πριν από ένα τέτοιο παιχνίδι και ποιον επιλέξατε εσείς στο δικό σας με την Πεντέλη;

Οι τρόποι που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας προπονητής είναι πολλοί. Δύο είναι τα στοιχεία που επικεντρωνόμαστε με τον κόουτς Μάντζαρη πάντα, πριν από οποιοδήποτε παιχνίδι. Το πρώτο είναι το σκάουτινγκ, το οποίο είναι πολύ βασικό για την αντιμετώπιση του αντιπάλου και το δεύτερο η ψυχολογία. Η ομάδα πρέπει να νιώθει καλά και σε αυτό έχουμε την τύχη να έχουμε μια διοίκηση που… τρέχει και λύνει όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Στο παιχνίδι με την Πεντέλη χρειάστηκε λίγη παραπάνω δουλειά στη ψυχολογία παραπάνω, γιατί είχαμε μπροστά μας ένα ντέρμπι που παίζαμε χωρίς τον προπονητή μας.

Τι πιστεύεις ότι σας χάρισε την νίκη, παρά το γεγονός μάλιστα ότι σε ολόκληρο το ματς σημειώσατε ένα τρίποντο (διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, ρωτάω με βάση το φύλλο που έχω στα χέρια μου);

Σίγουρα η άμυνά μας. Στα τρία χρόνια που είμαι στην ομάδα, δε μου έχει τύχει κάτι καλύτερο. Το 1/17 τρίποντα είναι ένα ποσοστό, το οποίο σίγουρα δεν ήταν ιδανικό, αλλά σε ένα παιχνίδι όπου θα είχαμε το μέσο όρο ευστοχίας μας, θα μας έδινε μεγαλύτερο «αέρα» στο σκορ.

Πού το πάει τελικά ο Έσπερος; Μήπως από χθες είναι πιο ξεκάθαρη σε εσάς η λέξη άνοδος;

Αυτή τη στιγμή ο Έσπερος είναι ένα σωματείο που βγάζει υγεία και νομίζω, ότι ο σκοπός του είναι αυτή την υγεία να την μετουσιώνει μέσα στο γήπεδο με όμορφο μπάσκετ. Θα είμασταν ψεύτες αν λέγαμε το αντίθετο, αλλά αυτό δεν αλλάζει και πολλά για εμάς, μιας και έχουμε παιδιά που δεν φοβούνται να δουλέψουν ούτε να πιεστούν, οπότε ό, τι κάναμε πριν θα κάνουμε και τώρα. Δηλαδή δουλειά, δουλειά, δουλειά!

Τι σημαίνει για εσένα αυτή η πορεία;

Αν μου έλεγαν το καλοκαίρι ότι θα τέλειωνε σχεδόν ο πρώτος γύρος και θα είμασταν σε αυτή τη θέση θα ένιωθα πολύ όμορφα οπότε αυτό νιώθω και τώρα. Νιώθω υπερήφανος για τους παίκτες και δικαιωμένος για τη δουλειά που έχουμε καταβάλει διοίκηση προπονητές και παίκτες.

Ο Αντώνης Μάντζαρης σε προηγούμενη συνέντευξη μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη δουλειά σου και τη συνεργασία σας. Τι θα ήθελες να αναφέρεις για τη σχέση σου με τον ίδιο;

Είναι ευλογία για ένα νέο παιδί στον χώρο σαν εμένα να δουλεύει με έναν άνθρωπο σαν τον Αντώνη, το οποίου η ζωή είναι πραγματικά το μπάσκετ. Είναι πολύ γενναιόδωρος με τους συνεργάτες του και τους δίνει χώρο να δουλέψουν και να εκφραστούν, κάτι που είναι και το πιο σημαντικό. Τα νέα παιδιά στην προπονητική καταλαβαινουν τι εννοώ. Δε θέλω να πω κάτι άλλο, γιατί θα πω… πολλά και ξέρω ότι ούτε αυτός νιώθει άνετα αλλά ούτε και εγώ.

Μπορεί να έχετε μία καλή συνεργασία, όπως φαίνεται, αλλά θα θέλαμε να μας εξηγήσεις πόσο δύσκολο είναι για ένα δίδυμο προπονητών να επωμίζονται τους εκάστοτε ρόλους, ειδικά στη δική σας περίπτωση που ο ένας τεχνικός είναι και επαγγελματίας παίκτης σε υψηλό επίπεδο.

Νομίζω, ότι το συστατικό της χημείας είναι βασικό. Δεν χρειάζεται να λέμε πολλά μεταξύ μας, υπάρχει εμπιστοσύνη και απόλυτη ταύτιση απόψεων, οπότε αυτό τα κάνει όλα πιο εύκολα.

Ποιο είναι, τελικά, το όραμα του Εσπέρου;

Ο Έσπερος είναι ένα ιστορικό σωματείο και κατά τη γνώμη μου πρέπει να ενισχύσει την βάση του, το οποίο δεν είναι άλλο από τις ακαδημίες του. Η Καλλιθέα είναι πολύ μεγάλος Δήμος και ο Έσπερος το πιο ιστορικό του σωματείο, οπότε με αργά και σταθερά βήματα, ο Εσπεριώτικος κορμός του τμήματος Ανδρών και η αγωνιστική ταυτότητα που πρέπει να έχει το σωματείο, θα ήταν το ιδανικό. Οι διοικούντες είναι άνθρωποι που έχουν γνώση και θέληση, οπότε όλα είναι στο σωστό δρόμο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ