20 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γενέθλια μέσα σε έναν ιερό πόλεμο (vids)

Το Basketa.gr εύχεται χρόνια πολλά στον Ενές Καντέρ, που γιορτάζει σήμερα (20/5) τα 28 του χρόνια και μέσα σε αυτά έχει μπλέξει σε έναν ανελέητο ιερό πόλεμο απέναντι στο καθεστώς της ίδιας του της πατρίδας, κάτι που αποτελεί όλη του τη ζωή.

Τζιχάντ είναι ο λεγόμενος ιερός πόλεμος για τους φανατικούς μουσουλμάνους. Ξεκίνησε την εποχή του δικού τους προφήτη, του Μωάμεθ, και επικρατεί μέχρι σήμερα, με κεντρικό σύνθημα την φωτιά και το τσεκούρι στους άπιστους ή τους αλλόθρησκους. Υπάρχουν και περιπτώσεις, όμως, όπου επικρατεί ένας άλλος ιερός πόλεμος. Αυτός, που οι ομόθρησκοί τους δίνουν, για να σταματήσει αυτή η τρέλα και να αναδειχθούν τα στοιχεία αγάπης μέσω της θρησκείας τους.

Σε αυτό τον πόλεμο έχει συνταχθεί ο Ενές Καντέρ. Ο σέντερ των Μπόστον Σέλτικς έχει σήμερα (20/5) γενέθλια και γιορτάζει τα 28 του χρόνια, αλλά ίσως κι εκείνος να μη σκέφτεται τα γενέθλιά του. Κι αυτό, γιατί έχει δείξει πως κοιμάται και ξυπνάει με μία επιδίωξη και δεν είναι άλλη, από το να συντρίψει τις αντιλήψεις αυτές και να εκθρονίσει τον άνθρωπο, που θεωρεί πως τις ενσαρκώνει απόλυτα.

Δεν έχει άδικο, βέβαια, αν κρίνουμε από το ποιόν του χαρακτήρος του… Σουλτάνου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Καντέρ, όμως, έχει μπει σε μια τέτοια «άβυσσο», που η μεγάλη του «μάχη» καθημερινά είναι απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο και το μπάσκετ αυτό που γίνεται… κάτι σαν απόλαυση σε μια πραγματικότητα που μοιάζει με «δαντική κόλαση».

«Είναι το καταφύγιό μου όσο βρίσκομαι στο παρκέ. Εκείνες τις στιγμές επικεντρώνομαι μόνο στους συμπαίκτες μου, το μπάσκετ και την νίκη», έλεγε πρόσφατα στο CNN, προτού συμπληρώσει πως «έξω από το παρκέ, όμως, ξεκινάω την κουβέντα για το πώς θα βοηθήσω αυτούς τους ανθρώπους».

Η ζωή του μόνιμα σε μια κλωστή

Κανείς από εμάς δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό, που ζει ο Καντέρ και τι κάνει. Θέλετε να σας πούμε κάτι σε αυτό το σημείο; Μακάρι να μη βρεθούμε ποτέ σε μια τέτοια θέση. Κι αυτό, γιατί είναι η θέση ενός ανθρώπου που παλεύει για τα «πιστεύω» του μεν, αλλά είναι εγκλωβισμένος σε ορισμένα μέρη, όπου μπορεί να νιώθει λίγο παραπάνω ασφαλής. Εδώ δεν ταξιδεύει καν εκτός ΗΠΑ, γιατί φοβάται τη σύλληψη ή τη δολοφονία του.

Το 2017 μόλις, οι τουρκικές Αρχές του ακύρωσαν το διαβατήριο και τον κατηγόρησαν ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης. Όλο αυτό, επειδή διαφωνεί με την πολιτική του προέδρου της πατρίδας του. Κάπως έτσι, έφτασε στο σημείο να τον κατηγορήσει ως τον «Χίτλερ του αιώνα μας», μια πολύ «βαριά» κατηγορία.

Όσο για τις κατηγορίες; «Αν τρομοκρατώ κάτι, αυτό είναι οι μπασκέτες», είχε πει στον Τύπο μόλις τις έμαθε, δείχνοντας και το αστείρευτο χιούμορ που διαθέτει, τονίζοντας πως δεν ένιωθε καμία έκπληξη.

Το μαρτύριο, βέβαια, δε σταματά ποτέ. Πρόσφατα είχαν επιτεθεί, τόσο στον ίδιο όσο και στον Τάκο Φολ, όταν πήγαν να προσευχηθούν σε ένα τζαμί της Βοστόνης, ενώ ο πατέρας του, Μεμέτ, αντιμετωπίζει επίσης τις κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Οι κατηγορίες, βέβαια, αφορούν τη στήριξη του Ενές στον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον ιμάμη με τον οποίο τα «έσπασε» ο Ερντογάν και τώρα επιχειρεί να συνεχίσει το έργο του από τις ΗΠΑ.

Μιλήσαμε για γενέθλια, αλλά τι γενέθλια μπορεί να είναι αυτά για ένα παιδί, που δεν έχει μιλήσει με τους γονείς του εδώ και πέντε χρόνια, όπως ο ίδιος παραδέχεται. Ο αδελφός του, Κερέμ, βέβαια, τον ενημερώνει για όσα συμβαίνουν, μαθαίνοντας πως ο πατέρας του θα φυλακιστεί λογικά για 5.5 χρόνια, επειδή τυχαίνει… να είναι ο μπαμπάς του απλά.

Η φωνή του ακούγεται στον Λευκό Οίκο

Ο Μεμέτ Καντέρ, πάντως, για να επανέλθουμε στη δίκη, ήταν να εμφανιστεί στις 19 Μαρτίου, αλλά είναι άγνωστο το αν αναβλήθηκε ξανά εν τέλει, με τη δράση του Ενές να συνεχίζεται και τον ακτιβισμό του να αντιμετωπίζεται με θαυμασμό ακόμη και στον Λευκό Οίκο.

Οι διαμαρτυρίες του, μάλιστα, έκαναν Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους να ταχθούν ομού υπέρ του, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση των ΗΠΑ να τις χρησιμοποιήσει ως έναν εκ των λόγω, για να επιβάλει κυρώσεις στην πατρίδα του, σε συνδυασμό με μείωση στην πώληση όπλων. Ο Καντέρ κατάφερε, μάλιστα, να μιλήσει στο Κονγκρέσο, ζητώντας κάρτες Visa για Κούρδους της Συρίας, που αποτελούν θύματα της επίθεσης του Σουλτάνου.

Ο Έντουαρντ Μάρκι από τη Μασαχουσέτη και ο Ρον Ουίντεν από το Όρεγκον, μάλιστα, είναι μεγάλοι υποστηρικτές του, με τους δύο να πρωθούν ένα νομοσχέδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γερουσία, που πέρασε και στην Τουρκία, μία μόλις μέρα προτού ο Ερντογάν συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο Καντέρ είχε παίξει, φυσικά, το δικό του ρόλο και οι ίδιοι οι συμπατριώτες του έσπευσαν να γυρέψουν… εκδίκηση. Πρώτα σε ένα camp, που διοργάνωσε τον Ιούλιο στην Νέα Υόρκη και ύστερα με την επίθεση στο τζαμί, ο Ενές πήρε το μήνυμα πως απειλείται, με τους Τούρκους να τον φωνάζουν «προδότη».

Ο ίδιος, βέβαια, δεν φοβήθηκε καν και, μάλιστα, παρουσίασε σχετικό βίντεο στα social media, δείχνοντας την φρίκη που επικρατεί στην χώρα του και μεταφέρεται ακόμη και σε αυτή, που τον φιλοξενεί.

Στην ίδια του την ομάδα, μάλιστα, δεν περνά απαρατήρητος ο πολιτικός του ακτιβισμός. «Πολλές φορές με ρωτούν αν είμαι τρελός και γιατί απλά δεν κλείνω το στόμα μου, να πάρω τα λεφτά μου και να ζήσω μια πιο ήρεμη ζωή», αναφέρει και, όντως, οι ερωτήσεις αυτές δεν είναι παράλογες.

Μερικά πράγματα, όμως, είναι πιο σημαντικά από όλα αυτά και σε κάνουν να νιώθεις «καθαρός». Και ο Καντέρ νιώθει τέτοιος αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά, μιας και στο γήπεδο μετρά κατά μέσο όρο 8.3 πόντους και 7.7 ριμπάουντ ανά αγώνα με τους Σέλτικς φέτος, αποτελώντας ένα καλό «όπλο» στα χέρια του Μπραντ Στίβενς, την ίδια στιγμή που κοντεύει να φτάσει στα 100 εκατομμύρια δολάρια κερδισμένα από το ΝΒΑ.

Το… μπέρδεμα όταν πήγε στον Καναδά

Η υπόθεση που έχει προκύψει, εδώ, δεν είναι ιδιαίτερα απλή σε καμία περίπτωση για τον Ενές Καντέρ. Η ζωή του έχει δυσκολέψει σε τέτοιο βαθμό, που δύσκολα γίνονται και τα αυτονότητα, όπως το να ταξιδέψει για έναν αγώνα.

Στο φετινό χριστουγεννιάτικο παιχνίδι της Βοστόνης στο Τορόντο, κόντρα στους Ράπτορς χρειάστηκε, μάλιστα, ειδική άδεια από την Κυβέρνηση του Καναδά. Ο λόγος είναι, φυσικά, ότι το διαβατήριό του έχει ακυρωθεί και έπρεπε να βρεθεί μαι φόρμουλα, ώστε να βγει από τις ΗΠΑ ύστερα από δύο ολόκληρα χρόνια.

«Δεν καταλαβαίνουν, ότι όλο αυτό είναι μεγαλύτερο από τον εαυτό μου, το μπάσκετ, την οικογένειά μου. Υπάρχουν χιλιάδες κόσμου που βασανίζονται στις φυλακές, υποφέρουν, απαγάγονται», εξηγεί ο ίδιος, με τουλάχιστον 50.000 άτομα στην Τουρκία να έχουν φυλακιστεί στο διάστημα 2016-2018, από τότε που απέτυχε το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν, με πάνω από 107.000 δημοσίους υπαλλήλους να απολύονται.

Όταν τον επηρέασε ένα ίνδαλμα

Ο Ενές Καντέρ, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, δεν είναι ο μοναδικός παίκτης, που μιλάει για την πολιτική και υπερασπίζεται τις απόψεις του, διακινδυνεύοντας μια μεγάλη καριέρα. Ο πρώτος που το έκανε σε τόσο μεγάλο βαθμό, ήταν το 2016 ο Κόλιν Κάπερνικ, όταν είχε γονατίσει στη διάρκεια του αμερικανικού ύμνου σε αγώνα του NFL, ως διαμαρτυρία στην αστυνομική βία προς τους μαύρους, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ ζητούσε από τις ομάδες να απολύουν όποιον δεν… κάθεται προσοχή.

Από τότε, βέβαια, ένα σωρό παίκτες από το πρωτάθλημα αυτό και, φυσικά, το ΝΒΑ βρέθηκαν σε σκληρή αντιπαράθεση με τον πρόεδρο, ενώ φυσικά ο Κάπερνικ έκανε… χωριό με τον Καντέρ. «Μου έδωσε κάποιες ιδέες η στάση του, σκέφτηκα το πώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την ιστορία μου, για να πούμε όλες τις υπόλοιπες ιστορίες μου», είπε ο Καντέρ, ο οποίος μαρτύρησε την επιρροή του από ένα ίνδαλμα, με αποτέλεσμα πια να μην τον γνωρίζουμε μόνο για τις ικανότητές του ως αθλητή.

Αντίθετα από τον Κάπερνικ, όμως, που έγινε απόλυτο είδωλο ακόμη και εμπορικά, με την Nike να αποτελεί έναν εκ των χορηγών του, ο Καντέρ δεν παίρνει τίποτα. «Η Nike φοβάται, επειδή δε θέλει να επηρεαστούν οι δουλειές της στην Τουρκία», αναφέρει ο Ενές. Μιλάμε, άλλωστε, για… 80 εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρη μεγάλη χώρα, αλλά εκείνος δεν το μετανιώνει, λέγοντας πως «τα χρήματα και η φήμη θα φύγουν. Το σημαντικό είναι να βγεις να πεις την αλήθεια».

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sen, benim umudumsun. @youaremyhope2019 ♥️

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Enes Kanter (@eneskanter11) στις

Γιατί τέτοια λατρεία στον Γκιουλέν;

Μιλήσαμε νωρίτερα για τη λατρεία του Ενές Καντέρ στον Φετουλάχ Γκιουλέν, η οποία του έχει στοιχίσει τα πάντα, εκτός ίσως από τη ζωή του και το δικαίωμα να παίζει μπάσκετ. Για ποιο λόγο, όμως, ακολουθεί τον 78χρονο ιμάμη τόσο φανατικά, με το κίνημά του να έχει ανοίξει σχολεία και Πανεπιστήμια σε πάνω από 100 χώρες;

Όχι τίποτα άλλο, αλλά σύμφωνα με τον άσπονδο εχθρό του, όπως εξηγεί η καθηγήτρια του London School of Economics, Έσρα Οζιουρέκ, ο Γκιουλέν θεωρείται υπεύθυνος για το πραξικόπημα του 2016 και τη διαφθορά στη Δικαιοσύνη και το σύστημα εκπαίδευσης.

«Η άποψή του στη θρησκεία μας και τα προβλήματα του σήμερα με τράβηξαν. Ο Γκιουλέν προωθεί τη Δικαιοσύνη, το σεβασμό και την αγάπη για όσους δεν είναι σαν εμάς. Θεωρεί, ότι ο μουσουλμάνος έχει την υποχρέωση να βοηθά όλους τους άλλους», αναφέρει ο Καντέρ, που συναντήθηκε πρώτη φορά μαζί του το 2013, ενώ νωρίτερα είχε σπουδάσει σε ένα από τα σχολεία του στην Τουρκία.

Όσο για το πραξικόπημα του 2016; Σιγά μην το πίστευε σαν αληθινό. Τι εννοούμε; «Ήταν ο τρόπος του Ερντογάν, για να υποδαυλίσει την κοινωνική δικαιοσύνη και να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο στην εξουσία του», αναφέρει στο CNN, χαρακτηρίζοντας το πραξικόπημα… σαν από ταινία του Χόλιγουντ, εν ολίγοις σκηνοθετημένο.

Ο Γκιουλέν, πάντως, ζητείται από τις ΗΠΑ με τη διαδικασία της έκδοσης στην Τουρκία, αλλά από τότε αυτό δεν έχει προχωρήσει. Και ο Καντέρ θεωρεί πως η διαδικασία δεν έχει συνέχεια, «επειδή όλες οι κατηγορίες είναι ψεύτικες».

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

to raise awareness for Turkey's dismal human rights record. Join me and sign here: ? ? www.YouAreMyHope.org #YouAreMyHope ? @youaremyhope2019 ♥️

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Enes Kanter (@eneskanter11) στις

Πού θα καταλήξει αυτός ο πόλεμος;

Ο Ενές Καντέρ, λοιπόν, δεν έχει χρόνο να σκέφτεται τίποτα από όλα όσα σκέφτονται οι συνάδελφοί του. Ούτε το αν θα συνεχιστεί η σεζόν στο ΝΒΑ, μήτε τα γενέθλιά του ή οτιδήποτε άλλο, πέρα από αυτό το σκληρό πόλεμο με τον Ερντογάν. Περί πολέμου, άλλωστε, πρόκεται.

Πού θα καταλήξει όλο αυτό, όμως; Θα σας το απαντήσουμε με μια φράση του Ενές. «Ένα πράγμα μου έμαθε η οικογένειά μου, όσο μεγάλωνα. Οτιδήποτε κι αν είναι αυτό, για το οποίο παλεύω, είναι μεγαλύτερο από εμένα, τη δουλειά μου και κάθε άλλο πράγμα».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ