16.7 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Βυθίζεται η λίρα, βυθίζεται και το μπάσκετ

 

Εσκισεχίρσπορ, Γεσιλγκερεσούν, Ουσάκ Σπορτίφ, Αντάλιασπορ. Μόλις μερικούς μήνες από το τέλος της περυσινής αγωνιστικής σεζόν και ήδη ο κατάλογος των ομάδων που αποφάσισουν να αποχωρήσουν από τα πρωταθλήματα όπου επρόκειτο να αγωνιστούν είναι ήδη μακρύς.

Οι τέσσερις αυτές ομάδες ανακοίνωσαν πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις της νέας αγωνιστικής περιόδου κι έτσι έκαναν γνωστή την αδυναμία τους να πάρουν μέρος στα πρωταθλήματά τους.

Πέφτει, πέφτει η λίρα

Τα τελευταία χρόνια η ισοτιμία της λίρας είτε με το ευρώ (με το οποίο πληρώνονται τα συμβόλαια των Ευρωπαίων παικτών που παίζουν στην Τουρκία) είτε με το δολλάριο (με το οποίο πληρώνονται τα συμβόλαιο των Αμερικάνων παικτών) έχει «εκτιναχθεί» στα ουράνια. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιούνιο του 2015 η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολλαρίου ήταν στο 2,9 (1 δολλάριο προς 2,9 λίρες) και το απόγευμα της Παρασκεύης όταν και έκλεισαν τα χρηματιστήρια παγκοσμίως η ισοτιμία ήταν στο 6,4.

Τι θα πει αυτό σε απλά μαθηματικά; Πως εκεί που το 2015 το συμβόλαιο ενός Αμερικάνου μπασκετμπολίστα ο οποίος αμειβόταν για παράδειγμα με 200.000 δολλάρια ετησίως κόστιζε στο σύλλογο του 580.000 λίρες, τώρα το ίδιο συμβόλαιο κοστίζει 1.280.000 λίρες. Κι αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα χαμηλού συμβολαίου. Οπότε εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει τι συμβαίνει με υψηλότερα αμειβόμενους παίκτες.

Το χειρότερο για τις τουρκικές ομάδες είναι πως δεν ξέρουν που ακριβώς θα σταματήσει η κατρακύλα της λίρας. Την Παρασκευή ο Υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε πως η οικονομία της χώρας θα αναδιοργανωθεί και η Τουρκία θα υιοθετήσει μια νέα οικονομική προσέγγιση υπό τη νέα της προεδρία.

Μολόνοτι οι εξαγγελίες του αρχικά κατάφεραν να συγκρατήσουν για λίγο τις ισοτιμίες (σ.σ. εκείνη την ώρα η ισοτιμία έναντι του δολλαρίου ήταν 6,15), εν συνεχεία η επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ στην Τουρκία στο ατσάλι και στο αλουμίνιο οδήγησαν σε περαιτέρω άνοδο. Παράλληλα υπάρχει φημολογία ότι η ισοτιμία δεν αποκλείεται να φθάσει και το 7,00 μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Τα... απόνερα του ποδοσφαίρου

Ασφαλώς η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική λίρα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τα προβλήματα των τουρκικών ομάδων.

Όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα για το τουρκικό μπάσκετ προκαλείται από το... ποδόσφαιρο. Τι θα πει αυτό; Ότι στην Τουρκία οι ομάδες μπάσκετ δεν είναι ανεξάρτητες ομάδες από τον υπόλοιπο αθλητικό σύλλογο.

Δηλαδή, για παράδειγμα η ομάδα μπάσκετ της Φενέρμπαχτσε ανήκει στον ίδιο σύλλογο με την ομάδα ποδοσφαίρου, την ομάδα βόλεϊ κτλ. Άρα μοιράζονται και το ίδιο ταμείο. Τα χρέη της ποδοσφαιρικής Φενέρμπαχτσε είναι αυτά που πνίγουν αυτή την στιγμή τον πρόεδρο Αλι Κοτς και τον σύλλογο. Επίσης κάτι ανάλογο συμβαίνει και στις Γαλατασαράι και Μπεσίκτας.

Επιπλέον καλό είναι κρατάει κάποιος στο μυαλό του ότι στην Τουρκία το ποδόσφαιρο είναι το πιο αγαπητό σπορ παρά τη δημοφιλία που έχει κερδίσει το μπάσκετ τα τελευταία χρόνια. Ως εκ τούτου, η προτεραιότητα δίνεται πάντα στα ποδοσφαιρικά τμήματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Θυμηθείτε, ότι στην ανακοίνωση αποχώρησης της Εσκισεχίρ γίνεται αναφορά στην ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης, την Εσκισεχίρσπορ, και παρέχεται η διαβεβαίωση ότι η απόφαση για το μέλλον της ομάδας μπάσκετ δεν επηρεάζει την ποδοσφαιρική.

Η Εσκισεχίρ και η Γεσιλγκερεσούν

Από τις ομάδες που έχουν δηλώσει αδυναμία να αγωνιστούν τη νέα αγωνιστική σεζόν μόνο μία επρόκειτο να παίξει στη μεγάλη κατηγορία. Η Εσκίσεχιρσπορ. Μια ομάδα με μεγάλες φιλοδοξίες όταν έμπαινε στη μάχη του πρωταθλήματος πέρυσι.

Θυμηθείτε. Με προπονητή τον Ισπανό Χοσέπ Μαρία Μπεροκάλ, άλλοτε συνεργάτης του Ντούσκο Ιβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό, και αποκτώντας παίκτες όπως οι Αμερικάνοι Τζεφ Άιρς, Έι Τζέι Ρόουλαντ, Μπίλι Μπάρον και ο Ουκρανός Βιάτσεσλαβ Κράβτσοφ κατάφερε να τερματίσει έβδομη και να προκριθεί στα πλέι οφ.

Η Εσκίσεχιρ ήταν η πρώτη που αποφάσισε να «εγκαταλείψει τη μάχη» δίνοντας την ευκαιρία στην Μπαχτσεσεχίρ του Στέφανου Δέδα να ανέβει στη μεγάλη κατηγορία εκμεταλλευόμενη το κενό που δημιουργήθηκε εκεί.

Η απόφαση της διοίκησης της ήταν περισσότερο... προληπτική της καταστάσεως. Δηλαδή ο πρόεδρος της ομάδας, Σινάν Εζέτσογλου, αποφάσισε πως δεν μπορούσε να αντέξει άλλο το οικονομικό βάρος της ομάδας στη μεγάλη κατηγορία – ειδικά από την στιγμή που δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί μία χορηγική συμφωνία που θα έδινε μεγάλη ανάσα.

Κάτι ανάλογο έγινε και με την Γεσιλγκερεσούν. Η ομάδα από την Κερασούντα υποβιβάστηκε στο τέλος του περυσινού πρωταθλήματος στην Α2 Τουρκίας διότι τερμάτισε στην προτελευταία θέση (15η) του πρωταθλήματος.

Ανάλογη περίπτωση με αυτή της Εσκισεχίρ, η Γεσιλγκερεσούν αποχώρησε από το πρωτάθλημα της Α2 λόγω μη ύπαρξης ικανών οικονομικών πόρων για να μπορέσει να σταθεί η ομάδα με αξιοπρέπεια απέναντι στις αγωνιστικές της υποχρεώσεις.

«Δεν μπορέσαμε να βρούμε χορηγό στη μεγάλη κατηγορία, ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε για πιο χαμηλά. Τα λεφτά που παίρνουμε από την ομοσπονδία δεν είναι πολλά και μόνο με τη βοήθεια του Δήμου δεν είναι εφικτό να συνεχίσουμε» τόνισε ο πρόεδρος της ομάδας, Κερίμ Ακσού.

... και οι άλλες

Όμως την ώρα που η Εσκισεχίρ αποχωρούσε ελπίζοντας να προλάβει τα χειρότερα, δεν συνέβη το ίδιο με τις Ουσάκ Σπορτίφ και Αντάλιασπορ. Η πρώτη υποβιβάστηκε ως τελευταία από την Α’ Κατηγορία και η δεύτερη αγωνιζόταν στην Α2 Τουρκίας.

Αμφότερες αποφάσισαν να κυρήξουν πτώχευση καθώς δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή των χρεών τους, τα οποία και γιγαντώθηκαν με την κρίση της τουρκικής λίρας. Την ημέρα που η Αντάλιασπορ αποφάσισε να «κατεβάσει τα ρολά», μόνο από τους τρεις μήνες που χρωστούσε στους παίκτες της, το χρέος της έφθανε το 1,2 εκατομμύρια λίρες και ήδη η τουρκική ομοσπονδία εξέταζε το ενδεχόμενο να της επιβληθεί σχετική τιμωρία.

Όσο για την Ουσάκ, η άλλοτε ομάδα του πρώην σέντερ του Παναθηναϊκού Ζακ Όγκαστ, είχε ήδη μειώσει το μπάτζετ της από την έναρξη της περυσινής σεζόν. Κι αυτό την οδήγησε και στον υποβιβασμό με μόλις έξι νίκες στο πρωτάθλημα. Ταυτόχρονα η Ουσάκ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα με την αποχώρηση της από την Α2 καθώς ανακοίνωσε και το τέλος της ανδρικής της ομάδας.

Κλυδωνίζονται Γαλατασαράι και Μπεσίκτας

Μπορεί οι τέσσερις αυτές ομάδες να έριξαν ήδη λευκή πετσέτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιπες δεν έχουν τα δικά τους οικονομικά προβλήματα να αντιμετωπίσουν. Τουναντίον μάλιστα.

Ακόμα και ισχυροί σύλλογοι όπως οι Γαλατασαράι και Μπεσίκτας καλούνται να μπουν στο νέο πρωτάθλημα και να παρουσιάστουν όσο πιο ισχυρές γίνεται, αλλά την ίδια ωρα νιώθουν να «πνίγονται» από ένα σωρό προβλήματα.

Στη Γαλατασαράι, πριν από λιγότερο από δύο μήνες η ομάδα δεν είχε προπονητή, δεν είχε παίκτες, δεν είχε χορηγό, δεν είχε έσοδα, δεν είχε γήπεδο. Τι είχε; Οικονομικά προβλήματα και μια τιμωρία από τη FIBA για χρέη προς παίκτες και μάνατζερ.

Αυτή την στιγμή, πάντως, η κατάσταση έχει βελτιωθεί ελαφρώς. Κι αυτό διότι η ομάδα βρήκε προπονητή (τον Τούρκο Ερτουρούλ Ερντοάν) κι έχει υπογράψει μερικούς παίκτες (μεταξύ των οποίων κι ο Ζακ Όγκαστ). Μέχρι εκεί, όμως.

Τα οικονομικά προβλήματα παραμένουν καθώς το χρέος της ξεπερνάει τα 22 εκατομμύρια τουρκικές λίρες και η ΦΙΜΠΑ της έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να βρει λύση σε αυτό πριν την έναρξη της σεζόν. Διαφορετικά θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση μεταγραφών που της έχει επιβληθεί και οι όποιες συμφωνίες έχει κάνει θα ακυρωθούν.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Μπεσίκτας. Οι Αετοί ψάχνουν για προπονητή (ο Ουφούκ Σαριτσά αποχώρησε πριν από μερικές ημέρες λόγω των προβλημάτων) και για παίκτες. Αν μπει κανείς στην ιστοσελίδα της ομάδας θα δει ότι υπάρχουν μόλις τέσσερις Τούρκοι παίκτες στο ρόστερ, αλλά και αυτών το μέλλον είναι αβέβαιο αφού έχουν μείνει πίσω στις πληρωμές.

Και σε αυτή την περίπτωση, η ΦΙΜΠΑ έχει επιβάλει απαγόρευση μεταγραφών όπως και στη Γαλατασαράι με τον πρόεδρο του συλλόγου, Φικρέτ Ορμάν (σ.σ.: καθόταν στην πρώτη σειρά της αίθουσας όταν ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωνε το νέο οικονομικό μοντέλο της χώρας) να δηλώνει αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά.

Διότι αν δεν πάνε τα πράγματα όπως θέλει ο Ορμάν η πρεμιέρα του πρωταθλήματος κόντρα στην Φενέρμπαχτσε εκτός έδρας μπορεί να είναι πολύ επώδυνη.

Εάν φυσικά γίνει η πρεμιέρα...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ