16.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Βρετανία-Ελλάδα: Μια νύχτα στο Λέστερ… (vids)

Η Εθνική Ανδρών δοκιμάζεται στη Βρετανία, στην πρεμιέρα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, και το Basketa.gr θυμάται τη βραδιά στο Λέστερ, που έγραψε την ιστορία της παρουσίας στο προηγούμενο Μουντομπάσκετ, καθώς και των έως τώρα απόλυτα επιτυχημένων περιπετειών στην νέα εποχή του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ήταν Νοέμβιος του 2017. Μια νέα κατάσταση άρχισε να εγκαθιδρύεται για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, προερχόμενη από τις σχετικές αποφάσεις της FIBA και την επιλογή της Ευρωλίγκα για ένα... αντάρτικο, που φανέρωνε τις αληθινές προθέσεις του Τζόρντι Μπερτομέου. Το σημαντικό ήταν, ότι τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπως και των επόμενων διοργανώσεων, θα γίνονταν χωρίς την παρουσία παικτών από το ΝΒΑ και την Ευρωλίγκα.

Καταλαβαίνει κανείς, πόσο μεγάλο ήταν το «πλήγμα» για την Εθνική μας ομάδα. Μια ομάδα, που πάντοτε στις τάξεις της είχε παίκτες, οι οποίοι απασχολούν την ελίτ του παγκοσμίου και του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Παίκτες, που δε θα μπορούσαν, λόγω και των υποχρεώσεών τους με τις ομάδες τους, να στηρίξουν την νέα προσπάθεια της «γαλανόλευκης», αφού αποτελούσαν εξ' ολοκλήρου το ρόστερ του Ευρωμπάσκετ του 2017, όπου βρεθήκαμε μια ανάσα από τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, λοιπόν, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος απέμεινε επιπλέον ως ο μόνος πρόθυμος να οδηγήσει την Εθνική και ήταν αναγκασμένος να δημιουργήσει ένα ρόστερ από την αρχή. Με αυτό τον τρόπο, η δοκιμασία αποκτούσε μια παραπάνω δυσκολία για την πρόκριση στο Μουντομπάσκετ της Κίνας. Έπρεπε να φτιάξει μια νέα ομάδα... από το μηδέν και να ανταποκριθεί στη μοναδική απαίτηση της παρουσίας στην Άπω Ανατολή.

Η Εθνική... των κομάντο και ο Αθηναίου που άλλαξε την ιστορία

Η πρώτη συγκέντρωση περιελάμβανε μονάχα έναν παίκτη, που είχε σταθερή επαφή με την Εθνική τα τελευταία ουκ ολίγα χρόνια. Ο λόγος γίνεται για τον Γιάννη Μπουρούση, ο οποίος μπορεί να είχε μετακομίσει στην Κίνα, για να ζήσει μια διαφορετική εμπειρία, αλλά ήταν παρών, ώστε να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο μιας ομάδας, που δεν μπορούσε να είναι παρούσα, με μια καινούργια που έπρεπε για αρχή να καταλάβει... τι σημαίνει να παίζεις για το εθνόσημο.

Όλοι οι παίκτες μαζί συγκέντρωναν μικρή εμπειρία από την ομάδα αυτήν, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είχαν ποτέ αγωνιστεί με τα χρώματά της. Οι μόνοι, άλλωστε, που είχαν πραγματική εμπειρία ήταν ο πρωταθλητής Ευρώπης και δευτεραθλητής Κόσμου, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, καθώς και ο Γιάννης Αθηναίου, ο οποίος έναν χρόνο νωρίτερα είχε παίξει στο προολυμπιακό τουρνουά του Τορίνο.

Σε κάθε περίπτωση, το έργο του Σκουρτόπουλου και των παικτών του ήταν σκληρό. Έπρεπε να παρουσιάσουν ένα σύνολο σοβαρό και ομοιογενές με λίγες ημέρες προπονήσεων στη διάθεσή τους και χωρίς όλοι αυτοί οι παίκτες να έχουν παίξει ποτέ μαζί, την ίδια ώρα που οι αντίπαλοί τους ήταν λιγότερο ισχυροί μεν, πιο «δεμένοι» στα ρόστερ τους δε, με τη Μεγάλη Βρετανία να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, αφού άπαντες μπορούσαν να είναι παρόντες, μην έχοντας κάποια υποχρέωση με ομάδα του ΝΒΑ ή της Ευρωλίγκα.

Όλα αυτά τα στοιχεία, μαζί με τον παράγοντα της έδρας των Βρετανών, ήταν αρκετά για να κάνουν αυτή την αποστολή αρκετά πιο δύσκολη στο Λέστερ. Ο αγώνας πηγαίνει πόντο προς πόντο, με τον Μπουρούση και τον Λαρεντζάκη να είναι εξαιρετικοί, αλλά το έργο της Εθνικής να αποδεικνύεται αρκετά δύσκολο, καθώς η ομοιογένεια των Βρετανών ήταν αρκετή, για να τους κρατά στο παιχνίδι και να μας απειλεί με την ήττα σε ένα ματς, όπου αν η ομάδα έχανε θα αποδικιμαζόταν έντονα, ενώ αν κέρδιζε... κανείς δε θα έδινε σημασία.

https://www.youtube.com/watch?v=CamwK5b3pVU&t=13s&ab_channel=EleftheriaFreedomHELLAS

https://www.youtube.com/watch?v=TNlpwdGaWoo&ab_channel=EleftheriaFreedomHELLAS

Κάπου εκεί, μπαίνει το χέρι του Γιάννη Αθηναίου. Με το σκορ στο 92-91 στην παράταση, ο διεθνής γκαρντ παίρνει την μπάλα, «οπλίζει» και «πυροβολεί» για το 92-94 στα 3.4" για το τέλος. Αυτή ήταν και η αρχή της ιστορίας. Μιας ιστορίας, που αν ξεκινούσε με ήττα, δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει τι κατάληξη θα είχε. Μιας ιστορίας, που μας έστειλε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας με νίκες στα 11 από τα 12 παιχνίδια των προκριματικών αγώνων, επιτυγχάνοντας απόλυτα στην αποστολή, που είχε τις δυσκολίες της και στέρησε τη θέση από ομάδες, όπως η πρωταθλήτρια Ευρώπης Σλοβενία.

https://www.youtube.com/watch?v=Tc_ka8Ng0sc&ab_channel=EleftheriaFreedomHELLAS

https://www.youtube.com/watch?v=Feo7DUnJegE&t=1s&ab_channel=EleftheriaFreedomHELLAS

Η περιπέτεια αυτή έδειξε πως τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ενώ πάντοτε πρέπει να σταθμίζονται τα δεδομένα της στιγμής, πέρα από ονόματα και φανέλες. Η Εθνική ξεκινά πάλι μια αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο, πηγαίνοντας αυτή την φορά για πρεμιέρα στο Νιουκάστλ. Η καινούργια αρχή γίνεται στη «Motors Arena» και η σκέψη πάντοτε θα πηγαίνει εκεί. Στο σουτ του Αθηναίου, που άλλαξε την ιστορία...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ