19.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βραζιλία: Έμπειρη και «πονηρή» (pics+vids)

Τη Βραζιλία αντιμετωπίζει η Εθνική Ελλάδας στη δεύτερη αγωνιστική της πρώτης φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας (3/9, 15.00) και το Basketa.gr παρουσιάζει τους Νοτιοαμερικάνους.

Πρόκειται για μία χώρα που όταν κάποιος ακούσει την ονομασία της το μυαλό του πάει αμέσως –και όχι άδικα- στο πόδοσφαιρο. Η «σελεσάο» έχει γράψει τη δική της ιστορία σε αυτό το άθλημα, αλλά και στο μπάσκετ η ιστορία της Εθνικής Βραζιλίας είναι πλούσια. Δεν είναι τυχαίο ότι μαζί με τις ΗΠΑ αποτελεί τη μοναδική ομάδα που έχει κατορθώσει να δώσει το «παρών» σε όλα τα Παγκόσμια Κύπελλα. Σε δύο περιπτώσεις μάλιστα (το 1959 και το 1963) κατόρθωσε να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου και να είναι ταυτόχρονα –σε δύο περιπτώσεις- παγκόσμια πρωταθλήτρια σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο.

Στην πρεμιέρα, οι Βραζιλιάνοι νίκησαν τη Νέα Ζηλανδία με 102-94 σ’ ένα παιχνίδι όπου έδειξαν τις αδιαμφισβήτητες επιθετικές τους αρετές αλλά και τις σημαντικές αμυντικές τους αδυναμίες.

https://www.youtube.com/watch?v=PHYxDqVYQgU

Διαθέτουν την πιο γερασμένη ομάδα της διοργάνωσης, έχοντας στο ρόστερ τους πέντε παίκτες οι οποίοι είναι 35 ετών ή μεγαλύτεροι, ενώ υπάρχουν και κάποιοι εκπρόσωποι της νεότερης γενιάς.

Δείτε το ρόστερ τους:

ΟΝΟΜΑ

ΗΛΙΚΙΑ

ΥΨΟΣ

ΟΜΑΔΑ

Μαρσελίνιο Χουέρτας

36

1,90

Τενερίφε (Ισπανία)

Ράφα Λουθ

27

1,85

Μούρθια (Ισπανία)

Γιάγκο Ματέους

20

1,78

Παουλιστάνο

Άλεξ Γκαρσία

39

1,89

Μίνας Μπέλο Οριζόντε

Λεαντρίνιο Μπαρμπόσα

37

1,91

Μίνας Μπέλο Οριζόντε

Βίτορ Μπενίτε

29

1,90

Μπούργος (Ισπανία)

Αουγκούστο Λίμα

28

2,06

Μπούργος (Ισπανία)

Μπρούνο Καμπόκλο

24

2,02

Μέμφις Γκρίζλις (ΝΒΑ)

Κριστιάνο Φελίσιο

27

2,06

Σικάγο Μπουλς (ΝΒΑ)

Μαρκίνιος Σόουζα

35

2,07

Φλαμένγκο

Άντερσον Βαρεζάο

37

2,07

Φλαμένγκο

Ντίντι Λουζάντα

20

1,95

Σίδνεϊ Κινγκς (Αυστραλία)

Τα ονόματα που ξεχωρίζουν στη δωδεκάδα της Βραζιλίας δεν είναι άλλα από αυτά των Λεαντρίνιο Μπαρμπόσα, Άντερσον Βαρεζάο, Μαρσελίνιο Χουέρτας και Άλεξ Γκαρσία. Ο πρώτος έπαιξε στο ΝΒΑ για 14 διαδοχικές σεζόν και μάλιστα κατέκτησε το πρωτάθλημα με τη φανέλα των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Αποτελεί έναν «σεσημασμένο» σκόρερ από κοντινή και μακρινή απόσταση κι όποια άμυνα δεν τον προσέξει θα το «πληρώσει».

Το ίδιο... δαχτυλίδι έχει φορέσει και ο Βαρεζάο ο οποίος στη μνήμη όλων των Ελλήνων φίλων του μπάσκετ έχει μείνει για το άνανδρο χτύπημα με αγκωνιά στον Νίκο Ζήση, στον αντίστοιχο αγώνα για τη φάση των ομίλων του Μουντομπάσκετ του 2006 στην Ιαπωνία. Ο 37χρονος σέντερ παίζει πλέον στο πρωτάθλημα της πατρίδας του με τη φανέλα της Φλαμένγκο, αλλά είχε αποδεχτεί το δαχτυλίδι που του πρόσφεραν οι Ουόριορς παρά το γεγονός ότι είχε αποχωρήσει από την ομάδα στο ξεκίνημα εκείνης της σεζόν (2016-17).

Όσον αφορά τον Χουέρτας, στα 36 του χρόνια υπέγραψε το φετινό καλοκαίρι στην Τενερίφη, ενώ έχει περάσει στο παρελθόν δύο φορές από την Μπασκόνια (2009-11 και 2017-19), αλλά πέρασε και μία τετραετία στην Μπαρτσελόνα (2011-15). Πρόκειται για άλλον έναν πρώην ΝΒΑερ ο οποίος έγινε ρούκι στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη στα 32 του κι έμεινε στους Λος Άντζελες Λέικερς για μία διετία (2015-17). Αποτελεί τον παίκτη της ομάδας με τους πιο σημαντικούς τίτλους καθώς έχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα Ισπανίας (2010, 2012, 2014) κι ένα FIBA Europe Cup με τη φανέλα της Μπανταλόνα το 2006. Μπορεί να έχει μεγαλώσει, όμως έχει ακόμα την ικανότητα να οργανώνει και να εκτελεί αλλάζοντας παράλληλα το ρυθμό του αγώνα.

Από την πλευρά του ο Άλεξ Γκαρσία αποτελεί τον... παππού της Εθνικής Βραζιλίας. Στα 39 του ενισχύει τους συμπαίκτες του εκτός παρκέ αλλά κι εντός όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο, καθώς εκείνος ήταν που βοήθησε να έρθει η νίκη επί των «Tall Blacks». Ο αριστερόχειρας γκαρντ είχε περάσει τη σεζόν 2003-04 από το ΝΒΑ φορώντας τη φανέλα των Σαν Αντόνιο Σπερς και των Χόρνετς οι οποίοι είχαν τότε έδρα στη Νέα Ορλεάνη. Πέρασε και από τη Μακάμπι την αγωνιστική περίοδο 2007-08 φτάνοντας μάλιστα μέχρι τον τελικό του Final 4 της Ευρωλίγκας, αλλά εκεί η «ομάδα του Λαού» είχε ηττηθεί από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Οι δύο ΝΒΑερς και η νέα γενιά

Οι παίκτες οι οποίοι αναφέρθηκαν παραπάνω έχουν σημαντικό παρελθόν, όμως υπάρχουν και δύο μέλη αυτής της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας που αυτή τη στιγμή αγωνίζονται στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Ο Μπρούνο Καμπόκλο είναι ο ένας από αυτούς. Στα 24 του χρόνια προσπαθεί πολύ να κάνει καριέρα στο ΝΒΑ, αλλά προς το παρόν δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι τα έχει καταφέρει, καθώς τώρα προσπαθεί να σταθεροποιηθεί. Το 2014 επιλέχτηκε στο ντραφτ και μάλιστα σε υψηλό νούμερο, καθώς οι Τορόντο Ράπτορς τον διάλεξαν στο 20. Παρ’ όλα αυτά δεν μπόρεσε να πείσει τους «πτερόσαυρους» για την αξία του και μέχρι το 2018 είχε αγωνιστεί συνολικά σε 25 αγώνες με τη φανέλα τους. Τότε ήταν που δόθηκε με ανταλλαγή στους Σακραμέντο Κινγκς όπου έπαιξε άλλους δέκα αγώνες.

Τον περασμένο Ιανουάριο υπέγραψε 10ήμερο συμβόλαιο με τους Μέμφις Γκρίζλις. Στη συνέχεια υπέγραψε και δεύτερο κι αφού οι διοικούντες τις «αρκούδες» έμειναν ικανοποιημένοι με την παρουσία του, του πρόσφεραν ένα πολυετές συμβόλαιο κάνοντάς τον να νιώσει ενεργό μέλος του οργανισμού. Στις 25/3 ανταπέδωσε την εμπιστοσύνη που του έδειξαν κάνοντας ρεκόρ καριέρας, με 25 πόντους κόντρα στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ. Πρόλαβε να αγωνιστεί σε 34 παιχνίδια εκ των οποίων στα 19 ήταν στην αρχική πεντάδα. Σκόραρε κατά μέσο όρο 8,3 πόντους και ο ίδιος θεωρεί ότι μπορεί να σταματήσει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Στο ΝΒΑ αγωνίζεται ως σμολ φόργουορντ, αλλά στην Εθνική χρησιμοποιείται στη θέση «4».

Ο Κριστιάνο Φελίτσιο αποτελεί μία εντελώς διαφορετική περίπτωση. Συμμετείχε στο ντραφτ του 2014 χωρίς να επιλεγεί από κάποια ομάδα. Νωρίτερα είχε φοιτήσει σε Λύκειο του Σακραμέντο, αλλά προτίμησε να γυρίσει στην πατρίδα του και να ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα, παρά να συνδυάσει σπουδές και μπάσκετ σε κάποιο κολέγιο των ΗΠΑ. Το 2015 οι Σικάγο Μπουλς έκριναν ότι μπορεί να τους βοηθήσει και του πρόσφεραν συμβόλαιο το οποίο και υπέγραψε χωρίς δεύτερη σκέψη, καθώς αποτελούσε πολυτέλεια για τη Φλαμένγκο στην οποία αγωνιζόταν. Βρέθηκε για αρκετό καιρό στην Αναπτυξιακή Λίγκα αλλά δεν το έβαλε κάτω. Το 2017 οι «ταύροι» ικανοποιημένοι από την προσφορά του ως παίκτης που κάθεται κυρίως στον πάγκο χωρίς να γκρινιάζει, επέκτειναν τη συνεργασία μαζί του. Επιθετικό ταλέντο δεν διαθέτει και σκοράρει κυρίως με κάρφωμα, ενώ είναι αρκετά καλός αμυντικός και συνεπής ριμπάουντερ. Δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά καθώς στο παρκέ κάνει συγκεκριμένα πράγματα και θεωρείται παίκτης περιορισμένων δυνατοτήτων.

Από τους υπόλοιπους παίκτες του ρόστερ ξεχωρίζει ο Ντίντι Λουζάδα ο οποίος είναι 20 ετών και παίζει στην Αυστραλία με τη φανέλα των Σίδνεϋ Κινγκς. Μαζί με τον 29χρονο Βίτορ Μπενίτε της Μπούργος αποτελούν το δίδυμο στη θέση του σούτινγκ γκαρντ. Γνώριμος στους φίλους του μπάσκετ είναι και ο Ράφα Λουζ ο οποίος έπαιξε στην Ευρωλίγκα με την Μπασκόνια πριν δύο χρόνια και πλέον αγωνίζεται στη Liga Endesa με τα χρώματα της Μούρθια.

Το μυαλό του πάγκου

Στα 60 του χρόνια εργάζεται για πρώτη φορά εκτός Ευρώπης. Οι περισσότεροι τον αναφέρουν συνήθως ως τον αδερφό του αείμνηστου Ντράζεν Πέτροβιτς. Του «μότσαρτ» του παγκόσμιου μπάσκετ. Ο Άτσο Πέτροβιτς έχει όμως μία δική του πολύ μεγάλη πορεία τόσο ως παίκτης αρχικά όσο και ως προπονητής στη συνέχεια. Από το 1977 όταν και ξεκίνησε την καριέρα του στη Σιμπένκα, δεν έπαψε να εργάζεται. Το 2014 αποσύρθηκε από τους πάγκους όμως λίγο καιρό μετά δέχτηκε την πρόσκληση από τους παλιόφιλούς του στην Ομοσπονδία της Κροατίας κι ανέλαβε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας τους, οδηγώντας το μάλιστα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Εκεί έμελλε να μπει στο... μάτι των Βραζιλιάνων.

Τον Οκτώβριο του 2017 κι αφού είχε ολοκληρώσει τη θητεία του στην Κροατία αποδέχτηκε την πρόταση των Βραζιλιάνων για να αναλάβει την τεχνική τους ηγεσία. Τους οδήγησε στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και δεν κρύβει ότι θέλει να τους βοηθήσει να φτάσουν όσο το δυνατόν ψηλότερα. Οι προπονητικές του αρετές δεν είναι εντυπωσιακές, αλλά φημίζεται για την ικανότητά του στο «διάβασμα» των αντιπάλων. Οι ομάδες του δεν έχουν συγκεκριμένο στιλ παιχνιδιού και προσπαθεί να τις προσαρμόζει στα μέτρα του αντιπάλου.

Το συμπέρασμα

Σε σχέση με το Μαυροβούνιο που αντιμετώπισε η «επίσημη αγαπημένη» στην πρεμιέρα, η Βραζιλία αποτελεί έναν πιο έμπειρο αντίπαλο αλλά και πιο «πονηρό». Ενδεχομένως να προσπαθήσουν παίζοντας σκληρά να επηρεάσουν τους παίκτες του Θανάση Σκουρτόπουλου και γι’ αυτόν τον λόγο θα είναι σημαντικό οι διεθνείς να μην απαντήσουν στις προκλήσεις και να μείνουν συγκεντρωμένοι.

Αναφορικά με τη δυναμικότητά τους, δεν απέχουν πολύ από τον αντίπαλο που συνάντησε η Εθνική στην πρεμιέρα και με αυτόν θα παλέψουν για τη δεύτερη θέση του γκρουπ εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Εφόσον το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα παρουσιαστεί σοβαρό στο παρκέ του γηπέδου της Ναντζίνγκ θα έχει τον πρώτο λόγο για τη νίκη και για να εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση.

https://www.youtube.com/watch?v=eMwguB0X_-w

https://www.youtube.com/watch?v=n2Jj2tXti4M



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ