18.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Βουγιούκας: Ένα χρόνο ακόμη εδώ, εκτός αν…

Δεν τη λες και δίπλα τη... γειτονιά του. Δεν είναι αυτό που λέμε "ένα τσιγάρο δρόμος". Από την άλλη όπως λέει και ένας γνωστός "έλα μωρέ, μια ευθεία είναι". Με την ευθεία, για να αρχίσουμε να γινόμαστε και λίγο πιο συγκεκριμένοι να φτάνει τα 2.825 χιλιόμετρα. Κοινώς, αν πεις πως είσαι κάπου εκεί στην Πλάκα και πεις "ρε, τι να κάνει αυτό το παιδί ο Ίαν ο Βουγιούκας" και πάρεις το αυτοκίνητο να πας να το βρεις να πιείτε ένα καφέ και να τα πείτε, θα χρειαστείς περίπου 1 μέρα και 11 ώρες.

Ο Έλληνας σέντερ όμως παραμένει ψύχραιμος. Με όλες τις δυσκολίες της απόστασης, της γλώσσας, του καιρού, ο Βουγιούκας προετοιμάζεται ψυχολογικά για έναν ακόμη χρόνο στο Κράσνονταρ και τη Λοκομοτίβ Κούμπαν, εξηγώντας το γιατί δεν βλέπει Ελλάδα στο άμεσο μέλλον. Τουλάχιστον αυτή η πρώτη σειρά αγώνων στα playoffs της VTB τον φέρνουν κοντά σε έναν δικό του άνθρωπο, τον Κώστα Καϊμακόγλου.

Μπορεί να διεκδικούν και οι δύο τη νίκη και την πρόκριση, αλλά η προοπτική να βρουν χρόνο να τα πουν και λίγο από κοντά, είναι άκρως δελεαστική και για τους δύο...

 

-Πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα στο... γραφικό Κράσνονταρ; Δεν μας ακούγεται και τόσο ειδυλλιακό; Η αλήθεια ποια είναι;

«Η αλήθεια είναι πως το καλοκαίρι, όταν συμφώνησα να έρθω στη Ρωσία είχα μια καλή ιδέα τι με περίμενε. Όχι μόνο λόγο των δυο χρόνων που πέρασα στο Καζάν, αλλά και γιατί είχα έρθει αρκετές φορές στο Κράσνονταρ ως αντίπαλος. Τα τρία πιο δύσκολα πράγματα στο Κράσνονταρ είναι τα δύσκολα ταξίδια, ο καιρός και η γλώσσα. Κάθε ταξίδι, εκτός αν παίζεις στη Μόσχα ή στην Κωσταντινούπολη, πρέπει να πάρεις τουλάχιστον δυο πτήσεις. Ο καιρός, αν και καλύτερος σε σχέση με την Μόσχα ή το Καζάν, παραμένει απλά... ρώσικος. Όσο για την γλώσσα, σε γενικές γραμμές η μειονότητα είναι που μιλάει αγγλικά, κάτι που βάζει μια έξτρα δυσκολία στην καθημερινή σου ζωή.»

Και ένα κύμα δροσιάς, πριν λίγους μήνες πάντως, όχι τώρα από το Κράσνονταρ και την περιοχή που μένει ο Ίαν Βουγιούκας

-Πώς περνάει η ζωή στο εξωτερικό, σε «δύσκολα» μέρη, μακριά από οικογένεια και φίλους και χωρίς εύκολη πρόσβαση;

«Η οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα εδώ και περίπου 7-8 χρόνια, έχει κάνει πολλούς νέους ανθρώπους οικονομικούς μετανάστες. Θα μπορούσες να πεις πως κι εγώ και άλλοι παίκτες βρισκόμαστε σε αυτή την κατηγορία κατά κάποιο τρόπο φυσικά, φτάνοντας στο τέλος της πέμπτης σεζόν μου εκτός συνόρων. Ήμουν τυχερός, που λόγω της προβολής που πήρα από τον Παναθηναϊκό στην Ευρωλίγκα ειδικά, μπόρεσα να εξασφαλίσω αρχικά καλή δουλειά στο εξωτερικό. Σίγουρα υπάρχουν προσωπικές θυσίες που κάνω εγώ και η οικογένειά μου, αλλά σκέφτομαι ότι η δουλειά που κάνω έχει ημερομηνία λήξεως. Γι’αυτό κάνω υπομονή και προσπαθώ να αξιοποιήσω τον χρόνο που έχω για να κάνω το καλύτερο δυνατό.»

- Έχεις βρει τίποτα Έλληνες εκεί; Υποτίθεται πως παλιά υπήρχε ελληνική κοινότητα στην περιοχή; Είναι και το «χωριό» του Λάζαρου Παπαδόπουλου... Μήπως είχες πάρει τίποτα οδηγίες από τον Λάζο;

«Είναι αλήθεια πως υπάρχουν ‘Ελληνες στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκομαι. Δεν μπορώ να πω ότι έχω κάποια ιδιαίτερη καθημερινή σχέση με ‘Ελληνα εδώ, αλλά για παράδειγμα βλέπω διάφορα μαγάζια που πουλάνε σουβλάκια. Να πω την αλήθεια δεν έχω τολμήσει να δοκιμάσω, περιμένω το καλοκαίρι! Πρόλαβα τον Λάζαρο ως αντίπαλο και ξέρω ότι κατάγεται από εδώ. Δεν τον ξέρω προσωπικά, οπότε δεν σκέφτηκα να τον ρωτήσω."
-Καθαρά αγωνιστικά είσαι ευχαριστημένος από την επιλογή που έχεις κάνει; Τι έφταιξε και ενώ είχατε την... ταμπέλα του φαβορί στους ημιτελικούς του Eurocup, μείνατε εκτός τελικού; Η αλλαγή προπονητή σας επηρέασε;

«Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος με την επιλογή μου. Η Λόκο είναι ένα πολύ σοβαρό και οργανωμένο σωματείο. Η ομάδα έχει στόχους που είναι πολύ σημαντικό για εμένα. Ένας μεγάλος στόχος της ομάδας χάθηκε όταν αποκλειστήκαμε στους ημιτελικους του Eurocup. Η ομάδα έχει βλεψεις να ξαναπαίξει Ευρωλίγκα του χρόνου και η κατάκτηση του τίτλου θα μπορούσε να μας εξασφαλίσει μια θέση εκεί. Τελικά αποκλειστήκαμε από την Ουνικάχα Μάλαγα, μια  καλή ομάδα, η οποία αυτή την περίοδο παίζει και πολύ καλό μπάσκετ. Φάνηκε και στην πορεία, όταν τελικά κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο.Όσο για την αλλαγή προπονητή... Πάντα επηρεάζει μια ομάδα. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Η ομάδα ήταν ήδη κατά 90% διαφορετική σε σχέση με πέρυσι, οπότε χρειάστηκε χρόνο να βρούμε χημεία.

-Είχες αγωνιστεί με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, τώρα παίζεις για τον Σάσα Ομπράντοβιτς. Υπάρχουν κοινά σημεία στη φιλοσοφία τους πέρα από το όνομά τους;

"Εκτός από το ότι είναι συνωνόματοι, είναι παρόμοιοι στο ότι έχουν μεγάλο πάθος για το μπάσκετ. Το ζουν 24 ώρες το 24ωρο. Και είναι και οι δύο πολύ απαιτητικοί ως προπονητές. Διεκδικούν το  καλύτερο από τον κάθε παίκτη χωρίς σταματούν".

-Πόσο δύσκολο είναι το πρωτάθλημα εκεί; Και αγωνιστικά, αλλά και λόγω μετακινήσεων;

"Το πρωτάθλημα εδώ είναι πολύ ανταγωνιστικό. Οι πρώτες πέντε ομάδες (CSKA, Lokomotiv, Khimki, Unics Kazan, Zenit) είναι οι πιο δυνατές. Η CSKA είναι σίγουρα το αφεντικο στην VTB, όντας εδώ και πολλά χρόνια η πρωταθλήτρια. Και υπάρχουν και επικίνδυνες ομάδες, που μπορούν να κάνουν ζημιά και να συναγωνιστούν τον οποιονδήποτε ειδικά στην έδρα τους. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν η Αστάνα και η Ενισέι για παράδειγμα".

-Ανυπομονείς για τις αναμετρήσεις με τον... Κώστα Καϊμακόγλου; Οι ομάδες σας δίνουν σήμερα τον πρώτο μεταξύ τους αγώνα στην Α' Φάση των playoffs. Φαντάζομαι όταν συναντιέστε με Έλληνες γίνεται λίγο... πάρτι...

"Με τον Κώστα για τέσσερα χρόνια συμπορευτήκαμε. Στον Παναθηναϊκό και στην Ούνιξ Καζάν. Φέτος, στην κανονική διάρκεια της σεζόν, ήταν δυστυχώς και τις δύο φορές τραυματίας στις μεταξύ μας αναμετρήσεις. Απλά όταν παίξαμε στο Καζάν, είχαμε την ευκαιρία να τα πούμε λίγο παραπάνω ευτυχώς! Επίσης, χαίρομαι που το ελληνικο “team” που εγκαταστάθηκε στην Αστάνα φέτος έχει πάει πολύ καλά. Η ομάδα μπήκε στα playoffs αποκλείοντας δύσκολους αντιπάλους, κάτι που πιστέψτε με δεν είναι εύκολη υπόθεση".

-Θα κάνεις προβλέψεις για τους ημιτελικούς; Θα τα καταφέρετε για το επόμενο βήμα;

"Παίζουμε με την Ούνιξ Καζάν και έχουμε το πλεονέκτημα έδρας. Πρέπει λοιπόν να το εκμεταλλευτούμε. Θα είναι μια πολύ δύσκολη σειρά, γιατί οι δύο ομάδες είναι πάνω κάτω ισάξιες. Το ποιος θα είναι ο νικητής δεν το ξέρω, αν και ξέρω πως θέλουμε πολύ αυτό το επόμενο βήμα... Αυτό που θα προχωρήσει πάντως λογικά θα βρει απέναντί του στα ημιτελικά την ΤΣΣΚΑ Μόσχας."

-Τι σου έχει λείψει περισσότερο από την Ελλάδα; Τι θα σε έφερνε πίσω στα... πάτρια εδάφη; Σκέφτεσαι την επιστροφή; Θα ήθελες να επιστρέψεις; Ή θα προτιμούσες να παραμείνεις κάτοικος εξωτερικού;

"Εννοείται πως μου λείπει η Ελλάδα. Αυτό που μου λείπει περισσότερο, που με "τραβάει" περισσότερο στην Ελλάδα είναι οι δικοί μου άνθρωποι. Για να κάνω εγώ την καριέρα μου, να παίξω μπάσκετ, κάνουν κι αυτοί θυσίες. Θα το σκεφτόμουν να γυρίσω σε μια ομάδα υπό δύο προϋποθέσεις: Θα έπρεπε να είχε στόχους αγωνιστικούς και επιπλέον θα πρέπει να μπορεί να με καλύψει οικονομικά. Θα πρέπει να πούμε κάπου εδώ όμως πως έχω ακόμη ένα χρόνο συμβόλαιο με την Λοκομοτίβ Κούμπαν, οπότε η επιστροφή δεν είναι στα άμεσα πλάνα το καλοκαίρι".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ