18 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βαχαρίδης: «Το μεγάλο pause, λύση η αναδιάρθρωση»

To «μη γενομένη χρονιά» είναι το χειρότερο σενάριο για τον Λεύκιππο Ξάνθης. Αυτό εξήγησε στο basketa.gr ο τεχνικός της ομάδας, Χρήστος Βαχαρίδης, ο οποίος τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας τις αποφάσεις της πολιτείας, ενόψει της επόμενης ημέρας.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, υπάρχει λύση στο πρόβλημα της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης,  που μπορεί να μην είναι η ιδανική, εν μέσω όμως μιας πανδημίας μπορεί όμως να «ανακουφίσει» τα εθνικά πρωταθλήματα.

Υπάρχει ενδεχόμενο ν αρχίσετε ξανά το πρωτάθλημα. Είναι εφικτό αυτό; Δηλαδή μια ομάδα μετά από δυο μήνες, μέσα στο σπίτι, μπορεί να μπει αγωνιστικούς ρυθμούς και να συνεχίσει να παλεύει για τους στόχους της;
 «Αγωνιστικά είναι ανέφικτο. Οι αθλητές μπορεί να έκαναν κάποιου είδους συντήρηση αλλά σε καμία περίπτωση την προπόνηση που κάνουν το καλοκαίρι στην μεταβατική περίοδο. Έχουν χαθεί όλες οι προσαρμογές και χρειάζεται σίγουρα ένα εύλογο διάστημα για να έρθουν σε έναν ρυθμό που δεν θα κινδυνεύουν να τραυματιστούν. Γιατί, μάλλον, είναι ουτοπικό να έρθουν στο αγωνιστικό ρυθμό που ήταν λίγο πριν σταματήσουν τα πρωταθλήματα. Και προσωπικά δεν νομίζω ότι υπάρχει χρόνος για όλα αυτά. Όποτε θεωρώ ότι θα ήταν πιο φρόνιμο να υπάρχουν σχέδια για την νέα σεζόν».

Για εσένα ποια είναι η ιδανική λύση προκειμένου να κλείσει αυτή η Χρονιά; Έχετε παίξει το 2/3 της, όμως  δεν έχουν κριθεί μαθηματικά τα πρωταθλήματα.
«Καταρχάς, όποια απόφαση και αν παρθεί, σίγουρα θα υπάρχουν ευνοημένοι και αδικημένοι. Υπάρχουν πολλά σενάρια, τα οποία ακούγονται το τελευταίο διάστημα. Προσωπικά, δεν μου αρέσει καθόλου το σενάριο της "μη γενομένης χρονιάς". Από την στιγμή που έχουν πραγματοποιηθεί τα 2/3 των αγώνων, δεν είναι σωστό να αναιρεθούν. Θεωρώ ως πιο "κατάλληλη" τη λύση των δύο ομίλων στην Α2. Μπορεί να μην είναι ότι καλύτερο για το επίπεδο, αλλά επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι η επόμενη χρονιά θα είναι πολύ περίεργη και ίσως θα πρέπει να δούμε την βιωσιμότητα των ομάδων και μόλις μπει μια τάξη στα πράγματα, να ξαναγίνει συζήτηση για την βελτίωση του επιπέδου του πρωταθλήματος».

Άρα συμφωνείς με την αναδιάρθρωση, παρόλο που θα γίνει εν μέσω μιας αγωνιστικής περιόδου, αν θα γίνει;
«Πιστεύω ότι είναι η καταλληλότερη και όχι η ιδανική λύση. Το σενάριο να συνεχίσουν τα πρωταθλήματα το φοβάμαι λόγω τραυματισμών. Το σενάριο της ‘’μη γενομένης χρονιάς’’ το θεωρώ το χειρότερο. Όποτε νομίζω ότι πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση, έστω και εν μέσω αγωνιστικής περιόδου, για λόγους ανωτέρας βίας».

Στον 4ο όμιλο, υπάρχει ρεπό, σ αυτήν την περίπτωση τι πρέπει να γίνει; Υπάρχουν ομάδες με λιγότερο ματς, κάτι που επηρεάζει την βαθμολογία.
«Εννοείται, για αυτό και εγώ προκρίνω το σενάριο των δύο ομίλων στην Α2. Να μην υπάρξουν άμεσοι υποβιβασμοί, εκτός και αν κάποια ομάδα το κάνει εθελούσια, να ανέβουν όμως οι ομάδες που είναι στις πρώτες θέσεις. Στον όμιλο μας είχαμε και το θέμα της μια λιγότερης ομάδας κάτι το οποίο περιπλέκει τα πράγματα».

Ο κόσμος, η χώρα και συνάμα και το μπάσκετ περνάει μια μορφή κρίσης, πέρα  από την αναδιάρθρωση, υπάρχει λύση ώστε οι ομάδες να ορθοποδήσουν;
«Απο την στιγμή που δεν ξέρουμε πότε και πώς θα γίνει η επανένταξη στην καθημερινότητα, δεν μπορώ να δώσω συγκεκριμένη λύση. Προσεγγίζοντας, καθαρά, το μπασκετικό κομμάτι, ανέφερα παραπάνω την λύση που θεωρώ ως πιο σωστή με βάση τα τωρινά δεδομένα. Σίγουρα θα υπάρχει μια γενική μείωση στα μπάτζετ των ομάδων και θα πρέπει να κάνουν πιο σωστές επιλογές σε όλα τα πράγματα».

Είναι μια λύση οι ομάδες να στραφούν ακόμα περισσότερο στις ακαδημίες τους; Ο Λεύκιππος είναι μια ομάδα που ουσιαστικά το είχε σαν όραμα αυτό.
«Εννοείται πως πρέπει να υπάρξει στροφή προς τα παιδιά των ακαδημιών για την επάνδρωση των ανδρικών και γυναικείων τμημάτων. Τα αποτελέσματα όλης αυτής της κρίσης είναι κάτι που θα το επιβεβαιώσουν. Εμείς σαν ομάδα το έχουμε ως φιλοσοφία και θα προσπαθήσουμε να το στηρίξουμε στα επόμενα χρόνια, ανεξάρτητα της κρίσης. Εμεις ήδη φέτος βάλαμε αρκετά νεαρά παιδιά και μάλιστα σε δύσκολα παιχνίδια. Φυσικά, μπορεί να υπάρχει αρχικά κάποιο αγωνιστικό κόστος αλλά αν το δούμε μακροπρόθεσμα, τα οφέλη είναι πολύ περισσότερα».

Πως θα χαρακτήριζες όλο αυτό που περνάμε μετα απο καιρό, πως το βίωσες και το βιώνει ένας προπονητής;
«Νομίζω ότι θα το χαρακτήριζα "το μεγάλο pause.." Σίγουρα θα υπάρχουν πολλά αρνητικά απο όλη αυτήν την ιστορία το όπως, όμως, και θετικά. Και αυτά είναι στα οποία πρέπει να επικεντρωθούμε».

Τ' αρνητικά είναι κυρίως τα οικονομικά; Τα θετικά ποια είναι;
«Το πιο μεγάλο θετικό από όλη την ιστορία είναι η πραγματική σύνδεση που έχουμε με τους δικούς μας αυτές τις μέρες. Έστω και διαδικτυακά».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ