22.2 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Βατούτιν: “Ήθελα τον Ολυμπιακό”!

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στον Ντέιβιντ Πικ και δημοσιεύθηκε στο eurobasket.com ο πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ δεν φάνηκε να πτοείται από την κακή παράδοση που έχει η ομάδα του απέναντι στον Ολυμπιακό στα φάιναλ φορ. Αντίθετα αποδέχθηκε την πρόκληση να τον αντιμετωπίσει στον ημιτελικό της Παρασκευής: 

"Ο-3 απέναντι στον Ολυμπιακό σε φάιναλ φορ; Τα άσχημα στατιστικά είναι για τους φιλάθλους και τους δημοσιογράφους. Εγώ είμαι περισσότερο ρεαλιστής. Κάθε ομάδα ζει για μία μόνο σεζόν, έτσι ολόκληρη η προσοχή μου είναι στραμμένη στον παιχνίδι μας με τον Ολυμπιακό την Παρασκευή κι όχι στα παιχνίδια του παρελθόντος. Με ρώτησαν αν θα προτιμούσα να παίξουμε την Εφές, αλλά είπα όχι. Οι πρωταθλητές πρέπει να είναι ικανοί να κερδίζουν οποιονδήποτε αντίπαλο".

Ο Βατούτιν μίλησε με πολύ καλά λόγια για τον Βασίλη Σπανούλη και τους αδελφούς Αγγελόπουλους, αλλά είπε και πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για την Ευρωλίγκα, το σύστημα διεξαγωγής της και το μέλλον της. Το συμπέρασμα; Είναι υπέρ του να κλείσει τελείως η λίγκα και οι ομάδες της να αποχωρήσουν από τα εγχώρια πρωταθλήματα και να αγωνίζονται μόνο στα πλέι οφ...

-Βλέπετε τον Βασίλη Σπανούλη στους εφιάλτες σας;

"Προτιμώ να μην βλέπω ανδρικές φιγούρες στα όνειρα μου", απάντησε χαμογελώντας, λέγοντας στην συνέχεια τα εξής: "Έχω τεράστιο σεβασμό για τον Βασίλη Σπανούλη. Έχουμε προσωπική σχέση, όπως έχω καλή προσωπική σχέση και με τους προέδρους της ομάδας, τους κυρίους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο".

-Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το φετινό μπάτζετ της ΤΣΣΚΑ είναι 42 εκ. Ευρώ...

"Το 50% αυτού του μπάτζετ πάει στους μισθούς των παικτών. Η ΤΣΣΚΑ είναι το μοναδικό κλαμπ της Ευρωλίγκας που έχει ανοικτά βιβλία, ενώ οι ανταγωνιστές μας συμπεριφέρονται διαφορετικά, παρόλο που τα δικά τους μπάτζετ είναι καμιά φορά συγκρίσιμα με το δικό μας. Αλλά η ΤΣΣΚΑ παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής".

-Είναι στην νοοτροπία σας να αγοράζετε σούπερ-σταρ παίκτες;

"Οι Ραμόνας Σισκάουσκας (Παναθηναϊκός) και Μίλος Τεόντοσιτς (Ολυμπιακός) είναι οι τελευταίοι παίκτες που έχουν αφήσει πρωτοκλασάτες ομάδες, που βρίσκονταν στο υψηλότερο επίπεδο, για να έρθουν στην ΤΣΣΚΑ. Ο Κάιλ Χάινς ήρθε στην ΤΣΣΚΑ σαν πρωταθλητής Ευρώπης για δύο σερί σεζόν, αλλά στον Ολυμπιακό δεν ήταν σούπερ-σταρ. Ήταν ρολίστας. Το να αγοράζεις σούπερ-σταρ παίκτες δεν σου εξασφαλίζει και την επιτυχία... Είμαι περήφανος που έχω φίλους GM's από το Σαν Αντόνιο, το Μπρούκλιν, την Οκλαχόμα, το Ντένβερ. Οι ομάδες που θέλουν να παρακολουθήσουν τον Τεόντοσιτς με ή χωρίς τη βοήθεια της ΤΣΣΚΑ. Νομίζω ότι οι ομάδες που έχουν αληθινό ενδιαφέρον για τον Μίλος δεν έχουν διαρρεύσει στα μίντια".

-Είστε έτοιμος να αντικαταστήσετε τον Μίλος Τεόντοσιτς που θα φύγει για το ΝΒΑ; Ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του;

"Δεν μπορώ να συζητήσω για τους υποψήφιους αντικαταστάτες, από την στιγμή που μιλάμε για έναν παίκτη που δεν έχει αποχωρήσει από την ομάδα, αλλά και για έναν παίκτη που μπορεί να υπογράψει συμβόλαιο ανανέωσης μαζί μας. Ο Μίλος είναι ένας μοναδικός και ξεχωριστός παίκτης. Όπως ξεχωριστός είναι ο Νάντο Ντε Κολό, ο Βίκτορ Χριάπα, αλλά και όλοι οι παίκτες μου. Όμως, αν ομάδα από το ΝΒΑ του καταθέσει προσφορά, τότε θα είναι αδύνατο για εμάς να την ανταγωνιστούμε".

-Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες φήμες πως ο Βασίλης Σπανούλης έφυγε από τον Παναθηναϊκό επειδή ήταν λιγότερο αμειβόμενος από τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Ο Νάντο Ντε Κολό είναι ο MVP της περσινής σεζόν. Μπορεί ο Μίλος Τεόντοσιτς να αμειφθεί με περισσότερα χρήματα από τον Γάλλο γκαρντ; Θα δώσετε στον Μίλος ένα παρόμοιο συμβόλαιο ή συμβόλαιο με λιγότερα χρήματα;

"Είναι όντως ένας ενδιαφέρον μύθος αυτός για τον Βασίλη Σπανούλη και τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Το έχω ακουστά, αλλά κανείς δεν το έχει επιβεβαιώσει. Οι μισθοί των παικτών της ΤΣΣΚΑ είναι εμπιστευτικοί. Αν οι παίκτες δεν δείχνουν τα συμβόλαια τους ο ένας στον άλλον, τότε δεν βλέπω τον λόγο να ζηλέψει ο ένας τον άλλον".

- Πώς μπόρεσε η ΤΣΣΚΑ να γίνει τόσο επιτυχημένη χωρίς να έχει GM;

"Υπάρχουν διάφορα μοντέλα διοίκησης, το καθένα με τα θετικά και τα αρνητικά του. Το να προσλάβεις έναν πρώην παίκτη, για παράδειγμα, δεν σημαίνει ότι θα λύσει όλα τα προβλήματα. Το να ξέρεις τι να κάνεις την μπάλα μέσα στο γήπεδο δεν είναι αρκετά για να δουλέψεις έξω από αυτό. Η αγορά είναι η πιο σημαντική, γι' αυτό πρέπει να έχεις διασυνδέσεις σε αυτήν, επιρροή και εμπειρία διοίκησης. Παρ' όλα αυτά είναι πιθανό στο μέλλον η ΤΣΣΚΑ να προσλάβει κάποιον πρώην αθλητή".

-Γιατί η ΤΣΣΚΑ δυσκολεύεται να γεμίσει το γήπεδο της;

"Είχαμε μέσο όρο 8.500 κόσμο στα παιχνίδια της EuroLeague και 3.000 στην VTB League φέτος. Το βασικό πρόβλημα για εμάς είναι το γεγονός πως το μπάσκετ δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σπορ στην Ρωσία. Κάνουμε πολλά για τους φιλάθλους μας. Εισιτήρια με καλύτερες τιμές, προσφορές για φαγητό και διασκέδαση. Δεν είμαστε όπως στην Σερβία, την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ισραήλ, όπου οι φίλαθλοι έρχονται στο γήπεδο για να απολαύσουν το παιχνίδι στηρίζοντας την ομάδα τους. Η Μόσχα είναι μία τεράστια πόλη, με μεγάλες αποστάσεις και δεν είναι εύκολο για τους φιλάθλους μας να ταξιδέψουν για να έρθουν στο γήπεδο. Επίσης, η κυριαρχία και η δυναμική της ΤΣΣΚΑ, έχει ορισμένα αρνητικά για εμάς. Δεν έρχονται κάποιοι στο γήπεδο, γιατί θεωρούν πως θα νικήσουμε και χωρίς την στήριξη τους. Άκουσα πρόσφατα και μία απίθανη ατάκα από έναν φίλαθλο μας. "Αρχίστε να χάνετε και θα ερχόμαστε στα παιχνίδια".

- Πώς σχολιάζετε το καινούριο σύστημα διεξαγωγής της Ευρωλίγκας;

"Αυτη ήταν πιο ενδιαφέρουσα και απρόβλεπτη σεζόν όλων των εποχών. Ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών και των συμμετεχόντων. Προφανώς το σύστημα με τις 16 ομάδες αποδείχθηκε επωφελές. Περισσότερα από τα μισά παιχνίδια κρίθηκαν στα τελευταία δευτερόλεπτα, ενώ υπήρξαν και μεγάλες εκπλήξεις. Είχαμε μια καλή ευκαιρία να αξιολογήσουμε τη δύναμη της ομάδας, γιατί το σύστημα με τους ομίλους δεν μας έδινε αυτή τη δυνατότητα. Εκτός αυτού, τα κλαμπ άρχισαν να βγάζουν λεφτά".

-Γίνεται συζήτηση για αύξηση των ομάδων σε 18 ή 24. Είναι έξυπνη στρατηγική αυτή;

"Το υψηλό επίπδο του μπάσκετ και η οικονομική ανάπτυξη επιτρέπει αυτή τη συζήτηση, αλλά το πρόγραμμα της Ευρωλίγκας είναι δύσκολο και αναγκάζει τις ομάδες να χρησιμοποιούν πτήσεις τσάρτερ πιο συχνά. Ετσι, αμφιβάλλω ότι θα υπάρξουν πολλές ομάδες που θα πιέσουν να έρθουν στην Ευρωλίγκα. Από οικονομικής άποψης, νομίζω ότι μόνο δύο ομάδες από τη Ρωσία, μία από την Ισπανία και μία από τη Γερμανία είναι έτοιμες να παίξουν στη διοργάνωση. Έπειτα υπάρχει και μια άλλη οπτικη γωνία. Τα συμβόλαια του ΝΒΑ μάς αναγκάζουν να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα και οι παίκτες απαιτούν αύξηση στις αποδοχές τους ώστε να αποκτήσουν ένα λόγο για να παραμείνουν σε αυτή τη μεριά του Ατλαντικού".

-Ποια ομάδα πιστεύετε ότι αξίζει να κερδίσει τη wild card για τη σεζόν 2017-18;

"Αν η wild card δοθεί, θα υποστηρίξω μια από τις ομάδες της Ρωσίας που θέλουν να παίξουν στην Ευρωλίγκα, διότι οι κορυφαίες ρωσικές ομάδες είναι αρκετά καλές εντός και εκτός παρκέ".

-Η αύξηση των ομάδων σημαίνει περισσότερα παιχνίδια στην Ευρωλίγκα. Τι γίνεται όμως με τις εγχώριες διοργανώσεις;

"Χρειαζόμαστε περισσότερα ευρωπαϊκά παιχνίδια και λιγότερα εγχώρια. Μια αύξηση στις ομάδες της Ευρωλίγκας που δεν θα μετέχουν σε άλλες διοργανώσεις θα δημιουργήσει ένα λογικό και δυναμικό πρόγραμμα, επιτρέποντας την επέκταση στις 18-20 ομάδες. Μπορούμε να βρούμε τα παράθυρα για τα πλέι οφ, ακόμα και να επιτρέψουμε στη FIBA να βάλει τα δικά της παράθυρα για τις εθνικές ομάδες. Επίσης, δεν είναι μόνο για τις ομάδες, αλλά και για τους φιλάθλους. Περισσότερες ομάδες στην Ευρωλίγκα, σημαίνει περισσότεροι φίλαθλοι και ενδιαφέρον στα παιχνίδια. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων από τα εισιτήρια και την εμπορική εκμετάλλευση, τα κλαμπ θα είναι πιο ελκυστικά για τους σπόνσορες και την τηλεόραση. Το μόνο μοντέλο που μπορεί να παράγει χρήμα είναι οι ανεξάρτητες κλειστές λίγκες.

Αν αποφασίσουμε να αυξήσυμε τον αριθμό των ομάδων, είναι αναγκαίο να αποφασίσουμε σε ένα σύστημα πρόκρισης. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι έχουμε πολλαπλούς τρόπους να εξασφαλίζουμε τη συμμετοχή στην Ευρωλίγκα. Είναι πολύπλοκο και συχνά παράλογο, ακόμα και για τους ειδικούς. Ίσως πρέπει να αυξήσουμε τα συμβόλαια τύπου Α ή να χρησιμοποιήσουμε τα συστήματα κατάταξης των διαφόρων εγχώριων πρωταθλημάτων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε.

Δεν πρέπει να αλλάζουμε τους κανονισμούς κάθε σεζόν, αλλά να αποκτήσουμε τη δυνατότητα για μακροχρόνιο προγραμματισμό. Πολοί απο τους νικητές των πρωταθλημάτων της Ευρώπης δεν αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρωλίγκα κι αυτό μειώνει το κίνητρό τους. Στην πραγματικότητα τα μόνα πρωταθλήματα που δίνουν αυτά τα εισιτήρια είναι η VTB, η Αδριατική Λίγκα και η γερμανική Μπουντεσλίγκα".



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ