21.1 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Βατοί προορισμοί με αντιπάλους-πρόκληση (pics)

Η πρώτη συμμετοχή του Προμηθέα Πατρών σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, συγκεκριμένα το Basketball Champions League, θα αποτελέσει πρόκληση για το Μάκη Γιατρά, τους παίκτες του, αλλά και τους φιλάθλους.

Οι Αχαιοί τοποθετήθηκαν στο Δ’ Όμιλο της τρίτης έκδοσης της διοργάνωσης κι ετοιμάζονται να υποδεχθούν στο «Δημήτρης Τόφαλος» μερικές από τις παραδοσιακές δυνάμεις της Ευρώπης. Τα ταξίδια τους, για τις εκτός έδρας αναμετρήσεις τους, κρίνονται βατά, καθώς απέφυγαν τους πολύ μακρινούς προορισμούς. Οι Προμηθείς θα παίξουν με την τουρκική Μπεσίκτας του ομοσπονδιακού προπονητή Ουφούκ Σαρίτσα, τη γαλλική Στρασμπούρ του επίσης ομοσπονδιακού τεχνικού Βενσάν Κολέ, την ιταλική -και θρυλική- Βίρτους Μπολόνια, τη σταθερή αξία από τη Σλοβενία Ολίμπια Λουμπλιάνα, τη βελγική Οστάνδη, τη λιθουανική Νεπτούνας Κλαϊπέντα στον ίσως πιο δύσκολο προορισμό τους και με μία ομάδα που θα προκύψει από τα προκριματικά (Τορούν, Εστουδιάντες, Νόρκεπινγκ Ντόλφινς, Τσμόκι Μινσκ ή Μπαϊρόιτ), με τους Γερμανούς που έφθασαν πέρυσι μέχρι τους «8» του BCL να είναι -στα χαρτιά τουλάχιστον- οι πιο ισχυροί.

Η πρεμιέρα της διοργάνωσης θα γίνει το διήμερο 9-10 Οκτωβρίου, με το ακριβές πρόγραμμα να μην έχει ανακοινωθεί ακόμα. Στην κλήρωση, που έλαβε χώρα την Τετάρτη (11/07) στο «House of Basketball» της Ελβετίας, το παρών έδωσαν ο πρόεδρος της ΚΑΕ Χρήστος Μήλας, ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη και μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Βαγγέλης Λιόλιος, ο αντιπρόεδρος Τάσος Χρυσανθόπουλος και ο υπεύθυνος Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ Βασίλης Λυμπερόπουλος

Τα αποτελέσματα της κλήρωσης, με μια πρώτη ματιά…

Μπεσίκτας (Τουρκία)
Η πέμπτη ομάδα του τουρκικού πρωταθλήματος εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και το μπασκετικό τμήμα της ιδρύθηκε το 1933. Έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα Τουρκίας (1975 και 2012) κι ένα Κύπελλο Τουρκίας (2012), ενώ το 2012 κατέκτησε το EuroChallenge. Στο παρελθόν έφθασε, επίσης, στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κόρατς (1999), του FIBA Europe League (2005) και του Eurocup (2008). Θα συμμετάσχει για τρίτη φορά στο BCL. Αποκλείστηκε στους «16» τόσο το 2017 όσο και το 2018.

Νεπτούνας Κλαϊπέντα (Λιθουανία)
Τρίτη στο λιθουανικό πρωτάθλημα, η Νεπτούνας εδρεύει στην Κλάιπεντα, στην οποία φιλοξενήθηκε ένας εκ των ομίλων του 37ου Ευρωμπάσκετ το 2011. Ιδρύθηκε το 1962 ως BC Μαΐστας κι άλλαξε την ονομασία της σε Νεπτούνας το 1964 από το Νεπτούνους, θεό του νερού και της θάλασσας κατά τη ρωμαϊκή μυθολογία, αντίστοιχο του ελληνικού θεού Ποσειδώνα. Επίσης θα πάρει μέρος για τρίτη διαδοχική χρονιά στο Basketball Champions League. Αποκλείστηκε στους «16» τόσο το 2017 όσο και το 2018.

Στρασμπούρ (Γαλλία)
H τρίτη ομάδα του γαλλικού πρωταθλήματος, η οποία εδρεύει στο Στρασβούργο, ιδρύθηκε το 1929 και έχει κατακτήσει στην ιστορία της ένα πρωτάθλημα Γαλλίας (2005), δύο Κύπελλα Γαλλίας (2015 και 2018), ένα Λιγκ Καπ (2015) κι ένα Σούπερ Καπ (2015), ωστόσο δεν έχει ευρωπαϊκές διακρίσεις αν κι έχει αγωνιστεί μέχρι και την Ευρωλίγκα. Θα συμμετάσχει για τρίτη φορά στο BCL Αποκλείστηκε στους «16» το 2018 και στους «24» το 2017.

Βίρτους Μπολόνια (Ιταλία)
Οι Ιταλοί επέστρεψαν πέρυσι στην πρώτη κατηγορία του εγχώριου πρωταθλήματος, για να τερματίσουν ένατοι. Ιδρύθηκαν το 1929 και εδρεύουν στην Μπολόνια, ενώ ανάλογα με τα παιχνίδια τους χρησιμοποιούν είτε τη «Land Rover Arena», το πάλαι ποτέ «PalaMalaguti» των 9.500 θέσεων, είτε τη «Land Rover Arena», χωρητικότητας 5.721 θεατών. Έχουν κατακτήσει δεκαπέντε πρωταθλήματα Ιταλίας (το τελευταίο, όμως, χρονολογείται από το 2001), οκτώ Κύπελλα Ιταλίας (το 2002 το τελευταίο), ένα Κύπελλο Σαπόρτα (1990), ένα EuroChallenge (2009), αλλά αναμφίβολα οι τίτλοι που ξεχωρίζουν είναι οι δύο στην Ευρωλίγκα (1998 και 2001). Είναι ο αρχαιότερος σύλλογος μπάσκετ στην πρώτη κατηγορία της γείτονας χώρας και ο δεύτερος πιο επιτυχημένος. Η Βίρτους θα πάρει μέρος για πρώτη φορά στο BCL.

Ολίμπια Λιουμπλιάνα (Σλοβενία)
Πρωταθλήτρια Σλοβενίας τα τελευταία δύο χρόνια, και συνολικά δεκαεφτά φορές, η Ολίμπια ιδρύθηκε το 1946 και εδρεύει στην πρωτεύουσα της χώρας. Έχει, επίσης, στην τροπαιοθήκη της είκοσι Κύπελλα Σλοβενίας, οκτώ Σούπερ Καπ Σλοβενίας, έξι τίτλους στην πρώην γιουγκοσλαβική λίγκα, άλλους πέντε στο Κύπελλο Γιουγκοσλαβίας, έναν στην Αδριατική Λίγκα, ενώ κατέκτησε το Κύπελλο Σαπόρτα το 1994. Στην Ευρωλίγκα έχει φθάσει δύο φορές μέχρι τους «4», στο Basketball Champions League όμως δεν κατάφερε να προχωρήσει στην πρώτη συμμετοχή της, το 2018, καθώς δεν πέρασε από τους ομίλους στα πλέι οφ.

Οστάνδη (Βέλγιο)
Στην Οστάνδη, της Περιφέρειας Φλάνδρας, εδρεύει η ομώνυμη ομάδα, η οποία ιδρύθηκε το 1970 και είναι πρωταθλήτρια Βελγίου. Έχει συνολικά κατακτήσει δεκαεννέα πρωταθλήματα, ισάριθμα Κύπελλα και δέκα Σούπερ Καπ Βελγίου, ενώ εκτός συνόρων έχει να επιδείξει την κατάκτηση της τρίτης θέσης στο EuroChallenge του 2011. Οι δύο συμμετοχές της στο BCL δεν αποδείχθηκαν επιτυχημένες, με αποτέλεσμα να συνεχίσει στο FIBA Europe Cup, στο οποίο πάντως έφθασε έως τα ημιτελικά το 2017 και μέχρι τους «16» το 2018.

Οι φωτογραφίες των ομάδων είναι από τη σεζόν 2017-2018.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ