22.8 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

«Βασιλικό» ντέρμπι στο ΟΑΚΑ (vids)

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τη Ρεάλ Μαδρίτης (26/12, 21.00) στο ΟΑΚΑ για την προτελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου της κανονικής περιόδου της EuroLeague και θέλει τη νίκη για να παραμείνει στα υψηλά πατώματα του βαθμολογικού πίνακα.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας φτάνουν σε αυτήν την αναμέτρηση έχοντας ρεκόρ 9-6 το οποίο τους φέρνει μόνους τους στην έκτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, λίγο πριν το πρώτο μισό της regular season της Ευρωλίγκας κι έχοντας χάσει μία μεγάλη ευκαιρία για διπλό στην έδρα της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Παράλληλα εξέτισαν την περασμένη εβδομάδα την τιμωρία μίας αγωνιστικής χωρίς κόσμο, λυγίζοντας δύσκολα την αντίσταση της Φενέρμπαχτσε. Στον αντίποδα η «Βασίλισσα» αποτελεί την πιο «καυτή» ομάδα της διοργάνωσης. Το... χλιαρό ξεκίνημά της (2-3) ακολούθησε ένα σερί 10 νικών το οποίο την έχει φέρει στο 12-3 και στην κορυφή της βαθμολογίας παρέα με τη μεγάλη της αντίπαλο Μπαρτσελόνα και την περσινή φιναλίστ του Final 4, Αναντολού Εφές. Πρόκειται για μία «βασιλική» μάχη καθώς ο μεν Παναθηναϊκός έχει στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης έξι φορές και η Ρεάλ 10! Με απλά λόγια, στο παρκέ του ΟΑΚΑ θα «παρελάσουν» 16 κούπες Ευρωλίγκας...

Τα «κλειδιά»

Το νούμερο ένα σημείο που είναι κυκλωμένο στην ελληνική ομάδα αφορά τον τομέα των ριμπάουντ. Αν το σύνολο του Ρικ Πιτίνο δεν βελτιωθεί σε αυτό το κομμάτι, κόντρα σε αντιπάλους όπως ο συγκεκριμένος, δεν θα έχει την παραμικρή τύχη για κάτι καλό. Τα «σκουπίδια» που δεν μαζεύτηκαν από κανέναν αποτέλεσαν τη βασική αιτία των ηττών σε Βαρκελώνη και Τελ Αβίβ. Η βελτίωση στο συγκεκριμένο κομμάτι μόνο εύκολη δεν θεωρείται, αλλά πάντοτε παίζει ρόλο η θέληση. Τουλάχιστον αν υπάρξει περισσότερη προσπάθεια θα υπάρξει και πιο ενθαρρυντικό αποτέλεσμα. Διότι μοιάζει απλά απίθανο να μην γνωρίζουν επαγγελματίας παίκτες κορυφαίου επιπέδου πως να κάνουν box out... Από εκεί και πέρα το «τριφύλλι» θα πρέπει να βρει τον τρόπο να βγάλει εκτός αγώνα τον γίγαντα Έντι Ταβάρες ο οποίος σκεπάζει τα καλάθια.

Την ίδια στιγμή οι τρεις απουσίες της «Βασίλισσας» μοιάζουν και είναι πολύ σημαντικές. Ο Σέρχιο Γιουλ λείπει αρκετό καιρό κι έχουν μάθει να παίζουν χωρίς αυτόν, το ίδιο ισχύει και για τον Φελίπε Ρέγες ο οποίος έτσι κι αλλιώς πλέον έχει περιορισμένο ρόλο, ενώ ίσως παίξει κομβικό ρόλο η απώλεια του Τζέισι Κάρολ, με τον τελευταίο να βρίσκεται στις ΗΠΑ για τη διευθέτηση ενός προσωπικού του ζητήματος. Ο νούμερο ένα κίνδυνος του παιχνιδιού των πρωταθλητών Ισπανίας ακούει στο όνομα Φακούντο Καμπάτσο, με τον Πάμπλο Λάσο να δηλώνει ότι θεωρεί τον Αργεντινό πόιντ γκαρντ ανώτερο του Νικ Καλάθη. Η κόντρα των δύο θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς όποιος κι αν είναι καλύτερος μεταξύ τους, δεδομένα αποτελούν δύο από τους καλύτερους πλέι μέικερ που αγωνίζονται ακόμα στη Γηραιά Ήπειρο.

Το ευχάριστο για τον Παναθηναϊκό είναι ότι θα έχει στη διάθεσή του όλους τους παίκτες, από τη στιγμή που ο Ντίνος Μήτογλου ξεπέρασε σε χρόνο ρεκόρ το διάστρεμμα που τον ταλαιπώρησε και δήλωσε διαθέσιμος για τη σπουδαία αναμέτρηση.

Οι αριθμοί

Η εικόνα των στατιστικών πολλές φορές μπορεί να λέει την αλήθεια, αλλά υπάρχουν και οι περιπτώσεις που δεν συμβαίνει αυτό. Η επίθεση του «τριφυλλιού» είναι οριακά καλύτερη από αυτήν των Μαδριλένων, οι οποίοι πάντως εκτελούν με καλύτερο ποσοστό από το τρίποντο, αλλά κι από τη γραμμή των βολών. Την ίδια στιγμή στην άμυνά της η Ρεάλ είναι σαφώς καλύτερη καθώς δεν επιτρέπει στους αντιπάλους της να σκοράρουν πολλούς πόντους (76,8), ενώ υπερτερεί στον τομέα των ριμπάουντ, όπου ειδικά το αμυντικό ριμπάουντ θεωρείται ως ένα από τα δυνατά της σημεία, ενώ ο Παναθηναϊκός δεν έχει καθόλου καλή σχέση με αυτό και είναι κάτι που τον «πληγώνει». Αν οι δύο ομάδες συναντιόνταν σε διαφορετικό γήπεδο από αυτό του Αμαρουσίου, η αναμέτρηση θα είχε ξεκάθαρο φαβορί κι αυτό θα ήταν η Ρεάλ, ωστόσο στο ΟΑΚΑ τα δεδομένα είναι πάντοτε διαφορετικά και η έδρα παίζει το ρόλο της.

Οι παλιόφιλοι

Μοιάζει και είναι πολύ σπάνιο, αλλά κανείς παίκτης του ρόστερ των δύο ομάδων δεν έχει συνυπάρξει στην ίδια ομάδα με κάποιον αθλητή του αντιπάλου... Ο μοναδικός ο οποίος ως έφηβος είχε περάσει από την τρίτη ομάδα της Ρεάλ είναι ο Νίκος Παππάς, χωρίς όμως να αγωνιστεί με την ανδρική ομάδα σε κάποιο παιχνίδι.

Το παρελθόν

Όταν ο Παναθηναϊκός νίκησε 95-67 τη Ρεάλ Μαδρίτης τον Απρίλιο του 2018, για τον πρώτο αγώνα των πλέι οφ, είχε προηγηθεί με 10-9 στις κόντρες του με τη «Βασίλισσα». Από τότε όμως οι Μαδριλένοι έχουν χαμογελάσει σε οκτώ διαδοχικές αναμετρήσεις. Οι τρεις από αυτές επί ελληνικού εδάφους. Αρχικά στον δεύτερο αγώνα εκείνης της σειράς με 89-82, στον περσινό αγώνα της κανονικής περιόδου με το τρελό τρίποντο του Ρούντι Φερνάντεθ στο φινάλε του αγώνα και στον τρίτο αγώνα της σειράς πλέι οφ ξανά με 89-82! Από τη σεζόν 2001/02 έως σήμερα η Ρεάλ έχει προβάδισμα 17-10, αλλά στην Αθήνα τον πρώτο λόγο τον έχει ο Παναθηναϊκός ο οποίος παρά τις τρεις διαδοχικές ήττες μπροστά στο κοινό του από τον συγκεκριμένο αντίπαλο, έχει ελαφρύ προβάδισμα με 7-6. Αυτή θα είναι η πέμπτη κόντρα του Ρικ Πιτίνο με τον Πάμπλο Λάσο. Έως τώρα, ο Ισπανός τεχνικός έχει χαμογελάσει σε όλες τις περιπτώσεις.

Θυμηθείτε αναμετρήσεις των δύο ομάδων στο ΟΑΚΑ στα παρακάτω videos: 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ