25 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

«Βασιλική» κόντρα… αλλαγής στο ΟΑΚΑ (vids)

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ (28/3, 21.00) στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας και θέλει τη νίκη που θα του εξασφαλίσει την πρόκριση στα πλέι οφ.

Έχουν περάσει περίπου 100 ημέρες από την τελευταία συνάντηση των δύο ομάδων. Τότε, η άνετη επικράτηση (89-68) των Μαδριλένων έφερε εξελίξεις στους «πράσινους», με τον Τσάβι Πασκουάλ να απομακρύνεται από την άκρη του πάγκου της ελληνικής ομάδας και την κατήφεια να είναι διάχυτη λόγω των άσχημων αποτελεσμάτων.

Το τελευταίο δίμηνο όμως η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην στο «τριφύλλι» το οποίο με σερί έξι διαδοχικών επιτυχιών έχει κατορθώσει να αναρριχηθεί στο 15-13 και χρειάζεται μία νίκη στους δύο τελευταίους αγώνες προκειμένου να εξασφαλίσει την πρόκρισή του. Στον αντίποδα, η ομάδα του Πάμπλο Λάσο έχει πραγματοποιήσει μία πιο σταθερή πορεία και με ρεκόρ 21-7 βρίσκεται στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα έχοντας «κλειδώσει» εδώ και καιρό την πρόκρισή της στα προημιτελικά.

Με κεκτημένη ταχύτητα και κίνητρο

Ο Παναθηναϊκός για πρώτη φορά στο σύγχρονο σύστημα της Ευρωλίγκας έχει κατορθώσει να φτάσει τις έξι νίκες χωρίς αρνητικό... διάλειμμα και θα προσπαθήσει να διευρύνει το σερί του. Τον τελευταίο καιρό το σύνολο του Ρικ Πιτίνο παίζει το καλύτερο μπάσκετ του και πανηγυρίζει μεγάλες νίκες. Κάτι τέτοιο θα προσπαθήσει να κάνει κι απόψε (28/3, 21.00). Αν θα τα καταφέρει, μένει να φανεί, καθώς η «Βασίλισσα» προέρχεται από δύο διαδοχικές ήττες. Από την Μπασκόνια στη Βιτόρια για την Ευρωλίγκα και στο ισπανικό πρωτάθλημα, ηττήθηκε εντός έδρας από την Μπαρτσελόνα.

Ο πληγωμένος εγωισμός των Ισπανών τους καθιστά σαφώς πιο επικίνδυνους, όμως το κίνητρο είναι πολύ μεγαλύτερο στην ελληνική πλευρά.

Τα «κλειδιά»

Για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να αποκτήσει τον πρώτο λόγο για τη νίκη θα πρέπει να εστιάσει σε τρεις άξονες. Αρχικά στα ριμπάουντ, όπου η Ρεάλ με την ισχυρή της φροντ λάιν μπορεί και κυριαρχεί, παρά την απουσία του ρέκορντμαν συμμετοχών στη διοργάνωση Φελίπε Ρέγες.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την μείωσε της παραγωγικότητας των γκαρντ της «Βασίλισσας» και τη σύνδεσή τους με τους ψηλούς.

Το τελευταίο κομμάτι αφορά το παιχνίδι των κυπελλούχων στο ανοιχτό γήπεδο όπου αρέσκονται να τρέχουν.

Το «καμίνι»

Ο Παναθηναϊκός θα έχει τη στήριξη των οπαδών του καθώς όπως έχει γίνει γνωστό από την Τρίτη (26/3) τα εισιτήρια για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση εξαντλήθηκαν και στο πλευρό του Παναθηναϊκού θα βρίσκονται 20.000 φίλοι του.

Το παρελθόν

Στο πλαίσιο της νέας Ευρωλίγκας, από το 2000 κι έπειτα ο Παναθηναϊκός και η Ρεάλ Μαδρίτης έχουν συναντηθεί 23 φορές με τη «Βασίλισσα» να μετράει 13 νίκες και τους «πράσινους» 10.

Μετά τη νίκη στον πρώτο περσινό προημιτελικό, οι «πράσινοι» είχαν πάρει προβάδισμα 10-9, αλλά ακολούθησαν τέσσερα σερί θετικά αποτελέσματα για τους Ίβηρες. Μένει να φανεί αν θα «σπάσει» αυτή η μικρή παράδοση, με το «τριφύλλι» να θέλει να αποδείξει για μία ακόμα φορά ότι έχει αλλάξει οριστικά... τσιπάκι.

Οι σφυρίχτρες

Έμπειρους διαιτητές στέλνει στο ΟΑΚΑ ο Ρίτσαρντ Στόουκς. Ο Λουίτζι Λαμόνικα από την Ιταλία θα είναι ο πρώτος ρέφερι του αγώνα, ενώ θα έχει στο πλευρό του τον Νταμίρ Γιαβόρ από τη Σλοβενία και την Ανν Πάντερ από τη Γερμανία.

Τόσο ο Λαμόνικα όσο και ο Γιαβόρ έχουν προκαλέσει αρκετές φορές παράπονα από την πλευρά της ελληνικής ομάδας, αλλά η κόντρα του Παναθηναϊκού με την Ευρωλίγκα ανήκει πια στο παρελθόν.

Το συμπέρασμα

Με τη δυναμική που έχει αποκτήσει ο Παναθηναϊκός τις τελευταίες εβδομάδες αναμένεται να κοιτάξει στα μάτια μία πολύ υψηλού επιπέδου ομάδα όπως η Ρεάλ. Σε περίπτωση νίκης, θα βρίσκεται κοντά και στην κατάληψη της έκτης θέσης και το «σταύρωμα» και στα πλέι οφ δεν θα απέχει πολύ.

Το βέβαιο είναι ότι κανείς δεν... χάνεται σε περίπτωση ήττας, αλλά δεν παύει να παίζει ρόλο σε αυτά τα μεγάλα παιχνίδια και το γόητρο. Άλλωστε αν το σερί της ομάδας του Πιτινό σταματήσει, θα υπάρχει η τελευταία αλλά μεγάλη ευκαιρία με αντίπαλο την Μπουντούτσνοστ σε μία εβδομάδα, στο ΟΑΚΑ.

Θυμηθείτε παλιότερους αγώνες των δύο αντιπάλων στο ΟΑΚΑ:

Photocredits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ