18.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024

Βασιλειάδης: “Αδρανής η Ε.Ε. στην κρίση του μπάσκετ”

Από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σχετικά με τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης μίλησε και για μπάσκετ. Διότι έπεσε πάνω στο basketa.gr, το οποίο, τώρα που έχει φτάσει σχεδόν ο καιρός για να... ανοίξουν τα "παράθυρα" της FIBA, ζήτησε να ακούσει ξανά τη γνώμη του για την κρίση που σοβεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ εξαιτίας της διαμάχης μεταξύ FIBA και Ευρωλίγκας.

Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, αλλά και να πιέσουν οι σύλλογοι την Ευρωλίγκα ώστε να διασφαλιστεί η ύπαρξη των εθνικών ομάδων, που, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, είναι πάνω από οτιδήποτε άλλο. Ταυτόχρονα όμως άσκησε έντονη κριτική στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για αδράνεια πάνω σε αυτή την υπόθεση, αναδεικνύοντας, ίσως για πρώτη φορά μέσω του basketa.gr, τη διάσταση απόψεων που υπάρχει μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τρόπο με τον οποίον πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους θέματα. Διάσταση απόψεων, που είναι προϊόν της διαφορετικής θεώρησης που έχουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. για έννοιες όπως ο αθλητισμός, η οικονομία και η αγορά...

-Ποια είναι η θέση σας για τη διαμάχη μεταξύ FIBA και Ευρωλίγκας;

"Υπάρχει έλλειψη σοβαρού και οργανωμένου πλαισίου μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, όπου τα προβλήματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ θα λυθούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι αδιανόητο, διότι μιλάμε για αθλητισμό. Υπάρχει ένας συνεταιρισμός, η Ευρωλίγκα, που προσφέρει μεν υψηλής ποιότητας θέαμα και είναι ελκυστική για τους φιλάθλους, όμως την ίδια στιγμή είναι αναγκαίο να υπάρχουν και οι εθνικές ομάδες. Εδώ πρέπει να βρεθεί μια λύση.

Δυστυχώς η Ευρωλίγκα δεν αποδέχθηκε τη συμβιβαστική πρόταση της FIBA, αλλά, βέβαια, ούτε και η FIBA αποδέχθηκε μια άλλη συμβιβαστική πρόταση που είχε κάνει η Ευρωλίγκα. Θα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή μεταξύ των δύο. Θα πρέπει, όμως, και οι σύλλογοι να δείξουν ότι η Εθνική ομάδα είναι πάνω απ' όλα, γιατί καθρεφτίζει το επίπεδο του μπάσκετ κάθε χώρας. Και να πιέσουν την Ευρωλίγκα.

Θα ήθελα να δω μια προσπάθεια προστασίας και ενίσχυσης της Εθνικής ομάδας. Διότι-για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας-αν τελικά οι μεγαλύτεροι Έλληνες καλαθοσφαιριστές, που κατά βάση ανήκουν σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, δεν συμμετάσχουν στην Εθνική, τότε θα τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο η παρουσία της Εθνικής μας σε μια μεγάλη διοργάνωση, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο. Κι αυτό είναι λάθος και δημιουργεί πρόβλημα στο ελληνικό μπάσκετ. Καλώ τους πάντες να ξανασκεφτούν τη στάση τους, να κουβεντιάσουν μεταξύ τους, να πιέσουν ώστε να βρεθεί λύση, έστω και στο παρά ένα".

-Πώς κρίνετε τη στάση των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλη αυτή την ιστορία;

"Η αλήθεια είναι ότι έχουν μείνει παντελώς αδρανή".

-Έχουν περιθώρια να επέμβουν;

"Αυτό είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Κι εδώ είναι η διαφορά φιλοσοφίας που έχουμε εμείς, αλλά και αρκετές άλλες χώρες, που συμφωνούν μαζί μας. Μέχρι πού μπορεί να παρεμβαίνει το κράτος σε αυτά τα θέματα; Εμείς πιστεύουμε ότι το κράτος οφείλει να παρεμβαίνει και να προβαίνει στη ρύθμιση ζητημάτων, που εμφανίζουν αρρυθμίες. Θα καταστρέψουμε τον ευρωπαϊκό αθλητισμό αν συνεχίσουμε σε καθεστώς πλήρους ασυδοσίας. Σας θυμίζω-κι αυτό είναι προσωπική μου άποψη-ότι το εξαιρετικό από πλευράς θεάματος αλλά και ουσίας Τσάμπιονς Λιγκ του ποδοσφαίρου, με τον τρόπο που δομήθηκε, ουσιαστικά κατέστρεψε το άθλημα στις ποδοσφαιρικά μεσαίες και μικρές χώρες της Ευρώπης. Διότι μεγάλωσε πάρα πολύ τις οικονομικές ανισότητες και δεν φτιάχτηκε με κανόνες τέτοιους, ώστε να μπορέσει να στοχεύσει στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και όχι στην ανάπτυξη των συλλόγων".

-Δεν είναι ενιαία πάντως αυτή η άποψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση...

"Όχι, υπάρχει μεγάλη διάσταση σε αυτό το θέμα. Σαφέστατα". 

-Ούτε καν κυρίαρχη ως θέση είναι...

"Θα πω ότι είναι περίπου σαν την πολιτική στάση που κρατά για τα πράγματα η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά. Ας πούμε καταχρηστικά ότι και σε αυτό το θέμα υπάρχει ένα μπλοκ του ευρωπαϊκού βορρά κι ένα μπλοκ του ευρωπαϊκού νότου".

-Με τέτοια διάσταση απόψεων, όμως, πώς είναι δυνατό να βρεθεί λύση;

"Αν δεν βρεθεί λύση, θα βαρεθούμε να βλέπουμε στα επόμενα papers, μετά τα Panama και τα Paradise Papers, να παρελαύνουν μεγάλοι σταρ, μεγάλοι πρόεδροι και μεγάλοι παράγοντες. Χώρια τους μάνατζερ, που είναι και πιο άγνωστοι στον υπόλοιπο κόσμο... Πρέπει να μπουν κανόνες".

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ