26 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Βασίλισσα με χαρακτήρα

Παίζοντας εξαιρετική άμυνα στο δεύτερο ημίχρονο και με τον Γιόνας Ματσιούλις να κάνει τα πάντα στο παρκέ, η ΑΕΚ πέρασε από την επικίνδυνη έδρα του αξιόμαχου Χολαργού νικώντας με 81-70 και βρίσκεται πλέον μόνη της στην τρίτη θέση της βαθμολογίας της Basket League. Πάει δε με ακμαίο ηθικό στη ρεβάνς της Τετάρτης με τον ΠΑΟΚ για να σφραγίσει την πρόκριση στα προημιτελικά του BCL. Ο Λούκα Μπάνκι δεν χρησιμοποίησε καθόλου στην τελευταία περίοδο τους Θίοντορ και Χάντερ.

Η ΑΕΚ μπήκε φουριόζα στον αγώνα θέλοντας να αιφνιδιάσει τον αντίπαλό της. Με καλή άμυνα, έλεγχο των ριμπάουντ και εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας, που είχε ως αποτέλεσμα να βγαίνουν ελεύθερα σουτ, προηγήθηκε με το καλημέρα 12-0 και μέχρι το 6' είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα. Ο Ματσιούλις ήταν και πάλι η βασική επιθετική αιχμή, χτυπώντας τόσο μέσα όσο και έξω από το καλάθι, όμως λύσεις έδιναν και ο Θίοντορ και ο Τσαλμπούρης και γενικά η ΑΕΚ παρουσίαζε αξιοζήλευτο πλουραλισμό.

Το γρήγορο δεύτερο φάουλ του Ματσιούλις ανάγκασε τον Μπάνκι να τον αποσύρει για να τον προστατεύσει, ενώ και ο Λυκογιάννης από την άλλη πλευρά έκανε τις δικές του αλλαγές περνώντας στον αγώνα τους Λαβ και Τάλτον, οι οποίοι άλλαξαν τη ροή της αναμέτρησης. Χάρη σε αυτούς ο Χολαργός βρήκε αξιόπιστες επιθετικές λύσεις, εκμεταλλεύτηκε τα επιθετικά ριμπάουντ που έπαιρνε (σε ένα ακόμα παιχνίδι φάνηκε η χτυπητή αδυναμία της Ένωσης στο αμυντικό ριμπάουντ) και μάζεψε σιγά σιγά τη διαφορά.

Στο τέλος της πρώτης περιόδου το σκορ ήταν 24-18, ενώ η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε με ένα ξέσπασμα του Γιάνκοβιτς, ο οποίος με πέντε συνεχόμενους πόντους κι ένα αντιαθλητικό φάουλ που κέρδισε, έδωσε τη δυνατότητα στον Λαβ να πετύχει ένα ακόμα καλάθι και με ένα γρήγορο 7-0 ο Χολαργός πέρασε μπροστά με 25-24. Από εκεί και μετά το παιχνίδι έγινε ντέρμπι.

Ο Χολαργός είχε βρει το κουμπί της ΑΕΚ και την χτυπούσε είτε από την περιφέρεια με τον εξαιρετικό Γιάνκοβιτς είτε μέσα στο καλάθι με Αγκμπελέσε και Φιτζπάτρικ. Η Ένωση από την άλλη έβαλε την μπάλα στα χέρια του Σάκοτα κι όταν επανήλθε, σε αυτά του Ματσιούλις, ο οποίος της έδωσε ανάσες και δεν επέτρεψε στον Χολαργό να ξεφύγει περισσότερο από το 41-37 του 18'.Στο τέλος μάλιστα του ημιχρόνου κατάφερε να ισοφαρίσει 41-41.

Το ντέρμπι συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση και στην τρίτη περίοδο. Ο Χολαργός χτύπησε από την περιφέρεια με τρίποντα από τους Φιτζπάτρικ και Χόκινς, η ΑΕΚ έκανε το ίδιο με Θίοντορ και Σαντ Ρος,. όμως ήταν ο Ματσιούλις αυτός που βρισκόταν παντού και έδινε λύσεις σε όλους τους τομείς κρατώντας την όρθια. Και επιτρέποντάς της να προηγηθεί με 55-52 στο 25'.

Μετά τα μισά της περιόδου ο Χολαργός άρχισε να βάζει περισσότερο την μπάλα μέσα στη ρακέτα προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τη δύναμη του Αγκμπελέσε και του Φιτζπάτρικ έναντι των ψηλών της ΑΕΚ, όμως οι παίκτες του ήταν άστοχοι στις βολές και παρότι η σκέψη ήταν σωστή, δεν έφερε πολλά αποτελέσματα. Η Ένωση διατήρησε το προβάδισμα με τον Ματσιούλις να κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά και τον Θίοντορ να κυκλοφορεί σωστά την μπάλα και με καλάθι του Σάκοτα πέρασε μπροστά με 61-56 στο 28'30''.

Η τρίτη περίοδος έληξε με την Ένωση μπροστά με 63-58 και στην τελευταία η ομάδα του Λούκα Μπάνκι έδειξε αυξημένη διάθεση στην άμυνα, με αποτέλεσμα να προκαλέσει επιθετικό μπλακ άουτ στον Χολαργό. Οι γηπεδούχοι έχασαν το δρόμο προς τη ρακέτα κι άρχισαν να σουτάρουν πάλι άστοχα τρίποντα, η ΑΕΚ έλεγξε τα ριμπάουντ καιμε τον Γκρίφιν να δίνει λύσεις στην επίθεση προηγήθηκε με 7-58 στο 33'.

Μετά το τάιμ άουτ του Λυκογιάννη ο Χολαργός άρχισε ξανά να προσπαθεί να παίξει μέσα στη ρακέτα, όμως η άμυνα της ΑΕΚ με ακρογωνιαίους λίθους τους Τζέιμς, Ματσιούλις και Λαρεντζάκη είχε προσαρμοστεί και δεν επέτρεπε στους αντιπάλους να σκοράρουν. Στην επίθεση η Ένωση κόλλησε λίγο, ωστόσο στο 36' βρήκε δύο απανωτά καλάθια με τους Γκρίφιν και Τζέιμς, χάρη στα οποία προηγήθηκε με 76-62. Αυτή τη διαφορά των 14 πόντων στάθηκε αδύνατον ο Χολαργός να την απειλήσει. Η ΑΕΚ με καλή άμυνα δεν κινδύνευσε άλλο και έφτασε καθαρά σε μία ακόμα νίκη στο πρωτάθλημα.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ: Ο Γιόνας Ματσιούλις έκανε τα πάντα στο παρκέ. Τελείωσε με 16 πόντους (θα μπορούσε να φτάσει και τους 20 αν δεν έχανε 1-2 εύκολα λέι απ), 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα και πολλή βρώμικη δουλειά στην άμυνα, που δεν αποτυπώνεται στη στατιστική. Ήταν ο ηγέτης της ΑΕΚ στο παρκέ αποδεικνύοντας ότι διανύει περίοδο σπουδαίας φόρμας.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Ο Χολαργός είχε 14 επιθετικά ριμπάουντ, αλλά 37% στα τρίποντα, που σημαίνει ότι δεν κατάφερε να αξιοποιήσει επαρκώς τις δεύτερες ευκαιρίες που πήρε. Η ΑΕΚ αντίθετα μάζεψε 9 επιθετικά ριμπάουντ και σούταρε με 46% στα τρίποντα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ