20.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Βασίλισσα» η ΤΣΣΚΑ Μόσχας με «βομβαρδισμό» (vids)

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης νικώντας στον τελικό του Final 4 της Βιτόρια τη μαχητική Αναντολού Εφές με 91-83.

Ο Δημήτρης Ιτούδης έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτά δύο φορές την Ευρωλίγκα, ενώ αυτή ήταν η 8η φορά που η «ομάδα του στρατού» στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης κι επέστρεψε στο πρώτο σκαλί του βάθρου μετά το 2016 και την κατάκτηση του τροπαίου στο Βερολίνο. Στον αντίποδα, η Αναντολού Εφές στην παρθενική της συμμετοχή σε τελικό δεν κατάφερε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τροπαίου.

Ο αγώνας κρίθηκε στο εξωπραγματικό ποσοστό της ΤΣΣΚΑ Μόσχας έξω από τη γραμμή του τριπόντου, καθώς οι πρωταθλητές Ευρώπης τελείωσαν την αναμέτρηση με 14/22. V

Κανένα άγχος δεν έμοιαζαν να έχουν στο ξεκίνημα του αγώνα οι δύο φιναλίστ. Αμφότεροι οι αντίπαλοι σούταραν πολύ καλά από την περιφέρεια κι έβρισκαν χωρίς πρόβλημα επιθετικές λύσεις. Όλα αυτά μέχρι να περάσει ο Κόρι Χίγκινς στο παιχνίδι και να κάνει τη διαφορά. Ο Αμερικανός ο οποίος δεν είχε φανεί καθόλου στον ημιτελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης πραγματοποιώντας κακή εμφάνιση ήταν πολύ «ζεστός» και οδήγησε την ΤΣΣΚΑ στο +12, πριν κλείσει το πρώτο δεκάλεπτο με 29-20 για την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη.

Η «ομάδα του στρατού» μάλιστα διατήρησε ένα σταθερό προβάδισμα με διψήφια διαφορά, καθώς είχε τον έλεγχο τη στιγμή που οι άπειροι σε τελικούς Τούρκοι έμοιαζαν να έχουν χάσει το μυαλό τους. Οι Ρώσοι ξέφυγαν με 34-20 και είχαν ξεκάθαρα το μομέντουμ, όμως οι διαρκείς κινήσεις του Εργκίν Αταμάν από τον πάγκο βοήθησαν να αλλάξει η εικόνα της αναμέτρησης. Κι αυτό διότι πλέον η Εφές πήγαινε περισσότερο στο επιθετικό ριμπάουντ, έσφιξε την άμυνά της, ενώ πήγε κι αρκετές φορές στη γραμμή των βολών. Το 28-41 του 16' μετατράπηκε σε 42-44 στο ημίχρονο με επιμέρους σκορ 14-3 και όλα ήταν ανοιχτά. Στο πρώτο μέρος ο Σέιν Λάρκιν είχε σκοράρει 14 πόντους, ενώ η ΤΣΣΚΑ είχε σουτάρει εκπληκτικά από μακριά με 8/12 τρίποντα.

Στην πρώτη της επίθεση στο δεύτερο ημίχρονο η Εφές πήρε προβάδισμα (45-44) με τρίποντο του Κρούνοσλαβ Σίμον αλλά η συνέχεια ανήκε στην ομάδα του Ιτούδη η οποία κατόρθωσε να στείλει ξανά τη διαφορά στους 14 πόντους υπέρ της (68-54, 29'), αλλά στα τελευταία 100'' της τρίτης περιόδου ο Σέιν Λάρκιν πήρε ξανά το... όπλο του και διαμόρφωσε το 62-68 με αποτέλεσμα όλα να είναι ανοιχτά για το τέταρτο δεκάλεπτο.

Και στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα η ΤΣΣΚΑ ήταν εκείνη που είχε τον έλεγχο και ξέφευγε σταθερά με διαφορές που προσέγγιζαν τους δέκα πόντους. Παρ' όλα αυτά οι Τούρκοι δεν είχαν καμία διάθεση να τα παρατήσουν και να ρίξουν λευκή πετσέτα στο παρκέ. Οι παίκτες του Αταμάν έμεναν με νύχια και με δόντια στη διεκδίκηση του τροπαίου, αλλά οι Μοσχοβίτες ήταν σαφώς πιο ψύχραιμοι κι έφτασαν χωρίς να απειληθούν πραγματικά στη νίκη και στην κατάκτηση του τροπαίου με 91-83.

ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ: Ο Δημήτρης Ιτούδης αποφάσισε να πάρει την μπαγκέτα από τους Σέρχιο Ροντρίγκεθ και Νάντο Ντε Κολό και να τη δώσει στους δύο Αμερικανούς του. Ο Κόρι Χίγκινς και ο Ουίλ Κλάιμπερν οι οποίοι είχαν περάσει σχεδόν απαρατήρητοι στον ημιτελικό ήταν αυτοί που βγήκαν μπροστά και σημείωσαν από 20 πόντους ο καθένας, έχοντας καθοριστική συμβολή στη μεγάλη επιτυχία. Για τους ηττημένους ο Σέιν Λάρκιν με 29 πόντους έκανε ό,τι μπορούσε, αλλά δεν ήταν αρκετό.

ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Ο μεγάλος τελικός κρίθηκε σ' ένα πολύ απλό στατιστικό. Δεν υπάρχει λόγος πολλών αναλύσεων όταν μία από τις φιναλίστ σουτάρει με ποσοστό 63,6% έξω από τη γραμμή του τρίποντου. Το 14/22 των παικτών του Ιτούδη ήταν αρκετό για να τους οδηγήσει εκ του ασφαλούς στη νίκη και σε δεύτερο διαδοχικό παιχνίδι με επιθετική συγκομιδή που ξεπέρασε τους 90 πόντους. Η Εφές από την άλλη είχε 11/30 τρίποντα, αλλά μόλις 15/40 δίποντα.

Δείτε το αναλυτικό στατιστικό του τελικού ΕΔΩ.

Δείτε φάσεις από τον τελικό:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ