20.3 C
Athens
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Βασίλισσα έτοιμη για φάιναλ φορ! (vids)

Με άμυνα που έσπαζε κόκκαλα στην τελευταία περίοδο και με πρωταγωνιστές δύο πολύτιμες ρεζέρβες, τους Βασίλη Ξανθόπουλο και Παναγιώτη Βασιλόπουλο, η ΑΕΚ πήρε μεγάλη νίκη μέσα στο φλεγόμενο από τις εκδηλώσεις 10.000 και πλέον φίλων της επί της Στρασμπούρ (78-69) και έκανε ένα μεγάλο βήμα για την πρόκρισή της στο φάιναλ φορ του Basketball Champions League! Σερί 18-2 έκανε στην τελευταία περίοδο, με τον Πάντερ να παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο, αλλά να κάνει κι ένα λάθος στην τελευταία επίθεση της Ένωσης, που της κόστισε ακόμα μεγαλύτερη διαφορά.

Η ΑΕΚ άρχισε τον αγώνα έτσι ακριβώς όπως έπρεπε να τον αρχίσει. Με απόλυτη συγκέντρωση, αμυντική προσήλωση και σοβαρότητα στις επιθετικές επιλογές της. Η Στρασμπούρ προσπάθησε να βάλει την μπάλα μέσα στη ρακέτα εκμεταλλευόμενη το μις ματς του Ίνγκλις με τον Χάρις και την παρουσία των Μπίλαν και Λαμπεϊρί, όμως η Ένωση εμφανίστηκε πολύ καλά διαβασμένη. Θωράκισε καλά τη ρακέτα της με σωστές βοήθειες, εκμεταλλεύτηκε την αστοχία των παικτών της γαλλικής ομάδας από την περιφέρεια και με τον Χάρις να σέρνει τον χορό στην επίθεση προηγήθηκε στο 5' με 14-2 κάνοντας το ιδανικό ξεκίνημα.

Στην πορεία η Στρασμπούρ μετά τις αλλαγές του Κολέ, που προσανατολίστηκαν σε πιο ελαφρά σχήματα, βελτίωσε την απόδοσή της, όμως η ΑΕΚ διατήρησε τη συγκέντρωση και το προβάδισμά της. Ο Ξανθόπουλος βοήθησε και πάλι ώστε να διατηρηθεί η αμυντική συνοχή, τα ποσοστά στην επίθεση ήταν καλά και οι λύσεις από διάφορους παίκτες, έτσι το δεκάλεπτο έληξε με 23-15 και ένα λεπτό αργότερα η Ένωση πήρε τη μεγαλύτερη διαφορά της για το πρώτο μέρος (28-15).

Υπήρχαν, ωστόσο, δύο προβλήματα. Το ένα ήταν τα πολλά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ, 9 στο πρώτο μέρος, που έδωσαν δεύτερες ευκαιρίες στη Στρασμπούρ. Και το άλλο ο Λιβάι Ράντολφ, που ήρθε ζεστός από τον πάγκο και έδωσε πολλές επιθετικές λύσεις στην ομάδα του. Από το 13' και μετά η ΑΕΚ "κόλλησε" καπως επιθετικά, αφού σταμάτησε να κυκλοφορεί σωστά την μπάλα και άρχισε να παίζει περισσότερο με ένας εναντίον ενός κατάστασεις, στις οποίες η άμυνα της Στρασμπούρ ανταποκρίθηκε καλύτερα. Ο Κολέ είχε χαμηλώσει το σχήμα του, αναγκάζοντας και τον Σάκοτα να παίξει με τον γιο του και τον Τζέιμς μαζί στην πεντάδα για μεγάλο διάστημα στο πρώτο ημίχρονο, και η γαλλική ομάδα βρήκε και κάποιους πόντους στο ανοικτό γήπεδο.

Μείωσε κάπως τη διαφορά, αλλά η ΑΕΚ δεν έχασε τον έλεγχο. Σάκοτα και Πάντερ έδωσαν κρίσιμες λύσεις όταν φαινόταν ότι η Στρασμπούρ μπορούσε να γίνει απειλητική, έτσι το 35-29 και το 39-33 ήταν το καλύτερο που μπόρεσαν να κάνουν οι φιλοξενούμενοι στο πρώτο ημίχρονο, το οποίο έληξε με 41-33.

Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου το σκηνικό άλλαξε. Η Στρασμπούρ παίζοντας με ακόμα πιο χαμηλό σχήμα (με τον Ίνγκλις σε θέση "4") πίεσε ακόμα περισσότερο στην άμυνά της και οι παίκτες της ΑΕΚ τα έχασαν. Δεν μπορούσαν να επιτεθούν σωστά, άρχισαν να κάνουν λάθη, ενώ στη δική τους άμυνα ο Λαμπεϊρί έκανε ζημιά είτε σκοράροντας (ακόμα και με τρίποντο) είτε παίρνοντας επιθετικά ριμπάουντ. Στο 23' το σκορ έγινε 42-40 και στο 26' η Στρασμπούρ πέρασε για πρώτη φορά στο σκορ (49-46 με σερί 7-0), καθώς οι Μποστ και Ράιτ είχαν ανεβάσει την απόδοσή τους και μαζί με αυτή και τον ρυθμό της ομάδας τους. Η ΑΕΚ, εγκλωβισμένη στην άμυνα της Στρασμπούρ, δυσκολευόταν πολύ να σκοράρει, η γαλλική ομάδα παίζοντας με τρεις κοντούς έλεγχε το παιχνίδι και προηγήθηκε ακόμα και με διαφορά πέντε πόντων (55-50) πριν ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος με δύο τρίποντα στο τέλος της τρίτης περιόδου και στην αρχή της τέταρτης δώσει λύσεις και το προβάδισμα ξανά στην Ένωση (58-57).

Η ελληνική ομάδα είχε ξαναμπεί στο παιχνίδι. Κρίσιμο ρόλο σε αυτό έπαιξε ο Βασίλης Ξανθόπουλος, που πίεσε πολύ στην άμυνα, έκλεψε μπάλες και άλλαξε τον ρυθμό του αγώνα. Ο Βασιλόπουλος βοήθησε επίσης πολύ, ο Πάντερ επίσης και η ΑΕΚ με αφετηρία την πολύ καλή άμυνα πέρασε και πάλι μπροστά με 70-64 στο 34'. Η πεντάδα με τους Ξανθόπουλο, Πάντερ, Βασιλόπουλο, Σάκοτα και Μαυροειδή αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματική στο σερί 10-0, με το οποίο η Ένωση επέστρεψε στο παιχνίδι.

Κι όταν πέρασε ο Τζέιμς αντί του Μαυροειδή, η άμυνα έγινε ακόμα πιο σκληρή, η Στρασμπούρ "κόλλησε" και η ΑΕΚ μεγάλωσε το σερί και το προβάδισμά της. Με καλάθι του Τζέιμς προηγήθηκε με 75-66 στο 37' μέσα σε πανδαιμόνιο, ενώ στο 38' το σκορ ήταν 78-66. Μέσα σε 6 λεπτά η ΑΕΚ είχε τρέξει ένα εντυπωσιακό σερί 18-2 και είχε πάρει τον έλεγχο του αγώνα. Οριστικά όπως αποδείχθηκε. Η Στρασμπούρ δεν μπόρεσε να απειλήσει ξανά, η Ένωση διαχειρίστηκε σωστά τη διαφορά κι αν δεν έκανε ένα λάθος ο Πάντερ στην τελευταία επίθεσή της, θα μπορούσε να είχε πάρει και λίγο πιο μεγάλη διαφορά.

ΟΙ ΟΓΚΟΛΙΘΟΙ: Αν η ΑΕΚ έτρεξε το εντυπωσιακό σερί 18-2 στην τελευταία περίοδο και πήρε ανεπιστρεπτί το πάνω χέρι στον αγώνα, το οφείλει κυρίως σε δύο Έλληνες παίκτες της. Στον Βασίλη Ξανθόπουλο και τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο, οι οποίοι με την εμπειρίαμ την εξυπνάδα και τις ικανότητές της έκαναν την άμυνα της Ένωσης να μοιάζει από ατσάλι! Τρομερή η συνεισφορά τους σε αυτό το κομμάτι, αλλά και στην επίθεση βοήθησαν πολύ. Ο Ξανθόπουλος, που άλλαξε όλο το ρυθμό του αγώνα, είχε 4 ασίστ, ο Βασιλόπουλος πέτυχε 8 μαζεμένους πόντους στο κρίσιμο διάστημα της ανατροπής.

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: H διαφορά στα ποσοστά ευστοχίας ήταν καθοριστική υπέρ της ΑΕΚ, που σούταρε με 51% στα δίποντα και 36% στα τρίποντα. Αντίθετα η Στρασμπούρ είχε 46% στα δίποντα και 29% στα τρίποντα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ