14.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βαγγέλης Τσάπας στο Basketa.gr: «Πετύχαμε και με το παραπάνω, θα… σείεται ο Πλάτωνας» (pics&vids)

Ενα καλό φινάλε πάντα μπορεί να γίνει και... καλύτερο. Ο Ιωνικός αφού έσωσε νωρίς την παρτίδα, έβαλε και το κερασάκι στην τούρτα με την πρόκρισή του στα πλέι οφ. Αν και τα μεγάλα κέρδη ήταν άλλα μέσα στη χρονιά. Το πλάνο ανάδειξης νέων παικτών λειτούργησε, η ομάδα επέστρεψε στο σπίτι της, το κλειστό του «Πλάτωνα», τα πετραδάκια μπαίνουν το ένα μετά το άλλο για να χτιστεί κάτι δυνατό και στέρεο.

Ο Βαγγέλης Τσάπας ήταν ο άνθρωπος που πίστεψε στη δυναμική του Ιωνικού από τις μικρότερες κατηγορίες. Πανηγύρισε μαζί του την επιστροφή στα «σαλόνια», έκανε μια παύση στη σχέση τους αλλά δεν... κρατήθηκε μακριά. Επέστρεψε, ξεπέρασε κάποια προβλήματα, έφτιαξε το πλάνο για το μέλλον και το απολαμβάνει.

 

- Ο... Πριτζέτ δεν ήθελε να μιλάμε με τελειωμένη τη χρονιά για τον Ιωνικό, αλλά ανεξάρτητα από τα πλέι οφ, λογικά ένα ταμείο θα μπορούσε να γίνει. Τι γεύση αφήνει, σε σχέση με όσα σχεδιάζατε εξ αρχής;

«Πλησιάζοντας προς το τέλος, η σκέψη δε μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά θετική. Πρέπει να βλέπεις και πίσω στην πραγματικότητα για να μπορείς να κάνεις πιο ασφαλείς συγκρίσεις. Δέκα μήνες πριν, υπήρχε ο κίνδυνος να είμαστε εκτός πρωταθλήματος, έστω κι αν επρόκειτο για ένα τυπικό λάθος που ξεπεράστηκε άμεσα, χωρίς γήπεδο, με τον κόσμο απέναντι λόγω αμφιβολιών και γενικά η ομάδα ήταν ταλαιπωρημένη. Αυτή τη στιγμή, έχει δικό της γήπεδο, έχει σωθεί από πολύ νωρίς βάζοντας σαν κερασάκι και την πρόκριση στα πλέι οφ και το κυριότερο, είμαστε μια γροθιά με τον κόσμο που ανυπομονεί να ξαναγεμίσει τον ανακαινισμένο «Πλάτωνα». Το όνομα του Ιωνικού λοιπόν, ουσιαστικά είναι συνδεδεμένο με καλές στιγμές τη φετινή χρονιά, άρα και δε γίνεται να μην είναι κάποιος ικανοποιημένος».

Το πλάνο με τους νέους λειτούργησε υπέρ του δέοντος

- Το πλάνο που φτιάξατε και επικοινωνήσατε, της κατά το δυνατόν χρησιμοποίησης και ανάδειξης Ελλήνων παικτών λειτούργησε στον βαθμό που θέλατε;

«Για πρώτη χρονιά που το βάλαμε σε εφαρμογή, θα έλεγα ότι λειτούργησε υπέρ του δέοντος. Το πιο ηχηρό μήνυμα ήταν η κλήση του Βασίλη Τολιόπουλο και του Νίκου Χουγκάζ στην Εθνική Ανδρών, αλλά υπήρχε και βαθύτερη ανάλυση. Ο Τολιόπουλος αναδείχθηκε σε ρόλο πρωταγωνιστή, ο Χουγκάζ πήρε περισσότερο φως από όσο εξ αρχής υπολογίζαμε να πάρει. Ενα ακόμα ελληνόπουλο, ο Ανδρέας Πετρόπουλος έπαιξε κομβικό ρόλο στην ομάδα, ενώ και ο Μάριος Γιώτης ο οποίος τελείωσε άσχημα τη χρονιά με τον σοβαρό τραυματισμό του στο φιλικό με την ΑΕΚ, πήρε στα 18 του χρόνο συμμετοχής σε συγκεκριμένα σημεία. Και να σου πω κάτι ακόμα; Θα αναφέρω και τον Μουχαϊμίν, παρότι δεν είναι Ελληνας. Είναι όμως ένα 19χρονο παιδί, πήρε πολύ μεγαλύτερο ρόλο από όσο περιμέναμε. Συνολικά, δείξαμε ότι τα ταλέντα από την Ελλάδα είναι η προτεραιότητά μας. Βέβαια σε μία σχέση πρέπει και οι δύο πλευρές να θέλουν, εννοώ ότι οι Ελληνες πρέπει να θέλουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία μαζί μας».

 

- Στο θέμα των προπονητών πώς πήγε; Ηρθε νωρίς ένα διαζύγιο με άνθρωπο που γνωριζόσασταν, ακολούθησε μια συνεργασία μέχρι τέλους με έναν απαιτητικό επαγγελματία, όπως απαιτητικός είσαι κι εσύ με την ομάδα σου.

«Η επιλογή Κουφού ήταν λάθος και εκ των υστέρων δεν είναι σωστό ούτε έχει νόημα να λέμε τι πήγε λάθος. Εγώ πήρα την απόφαση, εγώ και τη χρεώνομαι. Η επιλογή Αγγέλου πιστεύω ήταν πολυτέλεια για την ομάδα και τελικά η σχέση λειτούργησε άψογα. Ηταν μια άριστη συνεργασία χωρίς προβλήματα και εκ του αποτελέσματος πετυχημένη. Και για την ομάδα και για τον κόουτς που πήγε σε ένα ακόμα ψηλότερο σκαλοπάτι. Η ομάδα συνεχίζει πάνω στο δρόμο που έφτιαξε, οι σχέσεις είναι άριστες και χίλια τα εκατό όλοι είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνεργασία».


- Η λογική για τη συνέχεια ποια θα είναι στον προπονητή; Ενας έμπειρος που να μπορέσει να στηρίξει το δύσκολο εγχείρημα των νέων παικτών ή πιθανώς ένας που θα ενταχθεί σε αυτό το πλάνο, να αναδειχθεί δηλαδή και προπονητής;

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει αυτή η σκέψη, να μπούμε στη φάση του να επιχειρήσουμε να καθιερώσουμε και κάποιον προπονητή εκτός από τους παίκτες. Με όσα ρίσκα υπάρχουν σε τέτοια διεύρυνση του πλάνου. Ξέρουμε τις δυσκολίες της κατάστασης, αλλά νομίζω έχει έρθει η ώρα να εμπιστευτούμε ένα νέο παιδί. Υπάρχουν κατά νου 2-3 επιλογές, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα, όχι μόνο για να πούμε ποιος θα επιλεγεί αλλά ακόμα και το αν τελικά θα πάμε έτσι. Σίγουρα όμως με ιντριγκάρει η σκέψη να λειτουργήσουμε το όλο πλάνο και ως εκκολαπτήριο κάποιου προπονητή που θα κάνει μεγάλη καριέρα».

 

- Συνολικά από τις στρατηγικές επιλογές που έγιναν φέτος έχεις κάνει το ταμείο τι θα άλλαζες και πού θα επέμενες;

«Δεν υπάρχουν πολλά, αυτά που αναφέραμε είναι. Δεν ήταν σωστή η αρχική επιλογή προπονητή, ήταν σωστή η επιλογή να πάμε με τα νέα παιδιά και αυτή έχει... κλειδώσει και για την επόμενη χρονιά. Δεν είμαστε περίπλοκη ομάδα να έχουμε δεύτερες σκέψεις, υπάρχει ξεκάθαρο πλάνο το οποίο το έχουμε και φανερό, τις επιλογές και τις σκέψεις μας».

 

- Είναι ένας στόχος να υπάρξει και μεγαλύτερη σταθερότητα στο ρόστερ; Εννοώ να μειωθούν οι αλλαγές παικτών μέσα στη χρονιά, που γενικά είναι μια τακτική που διαρκώς εντείνεται στις ομάδες;

«Αυτό νομίζω ότι είναι κάτι που θα το ήθελαν όλες ομάδες. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή την εποχή δεν είναι κάτι εύκολο. Εγώ όμως θέλω να το δούμε αλλιώς, γιατί εμείς δεν κάναμε και τόσες αλλαγές. Ο Μουχαϊμίν ήταν από την αρχή στο σχεδιασμό μας, αλλά είχε κάτι προβλήματα με τα πρωτόκολλα και με τα χαρτιά του και έτσι άργησε να έρθει. Ο Ζάισλοφτ ήταν μια αλλαγή επειδή το παιδί δεν ήθελε να συνεχίσει και φέραμε παίκτη στη θέση του. Μετά όμως παρουσιάστηκε η περίπτωση του Κόνιαρη, από το να έχο0υμε έναν ξένο χίλιες φορές τον Αντώνη, άλλο που είχε μεγάλη ατυχία. Δεν είχαμε όμως τη λογική των πολλών αλλαγών, δεν κάναμε πολλές σε σχέση με άλλες ομάδες, όσες έγιναν θα έλεγα βγήκαν μπροστά μας. Οταν περνάει μια ευκαιρία δίπλα σου την αρπάζεις, για μένα αυτό είναι κανόνας. Εμφανίζεται ξαφνικά ο Λουκάς, τι θα πεις; Δεν τον παίρνω; Εμφανίζεται η ευκαιρία Κόνιαρη. Τι θα πεις; Δε θέλω τον Κόνιαρη ενώ μπορώ; Για καιρό έπαιζε το στόρι του Νίκου Παππά. Το θέμα ήταν αν έδειχνε διάθεση ο ίδιος. Αν έλεγε ναι τι θα έλεγες; Δεν παίρνω τον Παππά; Μην τρελαθούμε. Αλλά και στους ξένους δεν κάναμε πολλές αλλαγές, είμαστε η ομάδα με τους λιγότερους ξένους σε όλο το πρωτάθλημα».

- Σε μια χρονιά όπου δεν υπήρξε και η άμεση επαφή με τον κόσμο, νιώθεις να έγινε αποδεκτή η προσπάθειά σας στον Ιωνικό; Εισέπραξες αποδοχή από έναν απαιτητικό κόσμο και πολύ κοντά στην ομάδα σε όλα τα σπορ;

«Ο κόσμος του Ιωνικού μετά τον περσινό δεύτερο γύρο και όσα έγιναν όταν είχα αποσυρθεί εγώ στο περιθώριο, με το δίκιο του ήταν στενοχωρημένος και αγχωμένος. Οταν δε, παρουσιάστηκε το θέμα με την αδειοδότηση στις αρχές φέτος, από ένα τυπικό λάθος που προανέφερα, υπήρξε μεγάλη επιφυλακτικότητα. Νομίζω όμως, ότι σιγά σιγά κατάλαβε την προσπάθεια που είχαμε αρχίσει και την αγκάλιασε 100%. Και μόνο που σε μια τόσο δύσκολη περίοδο φτιάχτηκε το γήπεδο, δείχνει προθέσεις. Ελπίζω του χρόνου κορονοϊού επιτρέποντος, ο «Πλάτωνας» να μην υπάρχει παιχνίδι στο οποίο να μην... πέφτει κάτω από τον κόσμο και είμαι βέβαιος ότι θα είναι η πιο σκληρή έδρας μεσαίας ομάδας».

- Η απόφαση που πήρες μετά από πολλές αρνήσεις να ασχοληθείς τελικά και στην Α1 με μια ομάδα που έφτασες μέχρι εκεί άξιζε τον κόπο;

«Αλλαξε το μπάσκετ, οι δυνάμεις συγκεντρώθηκαν πια πιο πολλές ψηλά. Στα χαμηλά έχει πέσει πάρα πολύ ο ανταγωισμός, οπότε πιστεύω ότι η θέση ήταν εδώ, το ενδιαφέρον να έχω μια ομάδα. Πιο κάτω πια νομίζω δεν θα ήταν όσο συναρπαστικό τα παλιά χρόνια».

 

Πάντα θέλεις το καλύτερο, αλλά πρώτα εξασφαλίζεσαι

- Ενα πλάνο ανάδειξης νέων παικτών από μόνο του περισσότερο συγκρούεται παρά ευνοεί υψηλές βαθμολογικές επιδιώξεις. Σκέφτεστε κάποιο πάντρεμα έστω με κάποιους έμπειρους ξένους για να τα επιχειρήσετε και τα δύο του χρόνου;

«Αυτό θα μπορούσε να είναι θέμα συζήτησης σε βάθος χρόνους, σε 2-3 χρόνια. Πρέπει όμως πρώτα να πατήσει σε στέρεη βάση για άλλη μια χρονιά αυτό που έχουμε ξεκινήσει. Πρέπει να δουλέψει καλά, να βρει το ρυθμό του και μετά να έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες που θα σου επιτρέψουν να κάνεις και την επόμενη κίνηση.

Ξεκάθαρα για την επόμενη χρονιά το πλάνο θα είναι να σωθεί η ομάδα άνετα και νωρίς, περισσότερο και από φέτος και να αναδειχθούν και καθιερωθούν κι άλλοι νέοι Ελληνες παίκτες. Εφόσον βγάζεις δικές σου δυνάμεις, τότε σύντομα θα μπορείς με δυο πολύ ποιοτικές προσθήκες ξένων να κυνηγήσεις το κάτι παραπάνω, αλλά αυτό δε γίνεται σε μια χρονιά. Στη ζωή πάντα ψάχνεις για κάτι ανώτερο, αλλά αφού πρώτα δημιουργείς κεκτημένα και εξασφαλίζεσαι».

- Με την Α2 να εξελίσσεται πλέον είναι ορατό το ενδεχόμενο επιστροφής του Ολυμπιακού. Πέρα από την ποιοτική ενίσχυση που αναφέρουν πολλοί, πιστεύεις ότι θα επανέλθουν και οι μεγάλες εντάσεις;

«Να αρχίσουμε από το βασικό, ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι στην Α1, αυτό είναι μια ξεκάθαρη τοποθέτησή μου και την έχω κάνει πολλές φορές. Τώρα όσο για πιθανές κόντρες εκτός γηπέδων, αυτά είναι θέμα όσων συμμετέχουν εμάς δεν μας αφορά σαν Ιωνικό. Εμείς πιστεύω ότι παίρνουμε αίγλη από την αντιπαλότητα, τον ανταγωνισμό των αιωνίων.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που δεν πρέπει να προσπερνάμε. Οτι το πρωτάθλημα άντεξε, τα πήγε πολύ καλά και χωρίς τον Ολυμπιακό. Οι ομάδες και ηλίγκα βρήκαν τρόπο να ανταπεξέλθουν και χωρίς σε καμία περίπτωση αυτό να εκληφθεί ότι δε χρειάζεται ο Ολυμπιακό, χρειάζεται και πολύ μάλιστα, αλλά η λίγκα δεν καταστράφηκε.

 

- Το έκτακτο έσοδο που προέκυψε και μάλιστα με προοπτική παγίωσης από τη φορολογία του στοιχήματος, εκτιμάς ότι μπορεί άμεσα να ανεβάσει επίπεδο τις ομάδες ή σε πρώτη φάση θα χρησιμεύσει για να καλύψετε τρύπες αφού δεδομένα όσοι ασχολείστε μόνο χάνετε χρήματα;

«Σε πρώτη φάση μπορούμε να πούμε ότι ήρθε σαν ένα μαξιλάρι για να ξεκουράσει ανθρώπους οι οποίοι για πάρα πολλά χρόνια μάτωναν οικονομικά. Ας χρησιμοποιηθεί λοιπόν για μια περίοδο γι' αυτόν τον λόγο και πάνω σε αυτό θα μπορούσε να χτιστεί η επόμενη μέρα. Δε γίνεται όμως αυτή η επόμενη μέρα να είναι πάλι με έξι ξένους, συχνά μέτριους και συνολικά για να έχει νόημα αυτή η αύξηση των εσόδων, που φυσικά έχει ως προοπτική, θέλει και ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με νέου είδους κανόες στο παιχνίδι».

 

Οι δυνατές φιλίες και η επιτακτική ανάγκη για εκλογές


- Αναφέρθηκες πριν στον Λουκά Μαυροκεφαλίδη. Αλλη μια «καρμική» σχέση που έφτιαξες ασχολούμενος με το μπάσκετ; Είναι πολλά τα παραδείγματα που έχεις ξεπεράσει πολύ τα όρια της επαγγελματικής συνεργασίας και έχεις αποκτήσει φιλίες. Είναι κάτι που μένει αυτό σε ένα γενικά... ακριβό χόμπι που έχεις;

«Ναι, αυτό νομίζω το έχει αποδείξει η όλη μου πορεία, από τις πιο κάτω κατηγορίες όπου και εκεί έπειθα και συνεργαζόμουν με αθλητές υψηλού επιπέδου και χτίζαμε δυνατές σχέσεις. Είμαι απόλυτος, ότι δε γίνεται να το ευχαριστηθείς όλο αυτό χωρίς την προσωπική επαφή. Νομίζω ότι όλο και περισσότερα παιδιά που συνεργαζόμαστε το καταλαβαίνουν αυτό, πόσο μετράει η επαφή. Σίγουρα δε μπορεί όλοι να είναι φίλοι, σίγουρα υπάρχει και το επαγγελματικό κομμάτι, το θέμα είναι να μπορείς να τα ξεχωρίζεις. Να είσαι επαγγελματίας μέσα στο γήπεδο και είναι μπόνους από 'κει και πέρα το να μπορεί κάποιος να είναι και φίλος σου εκτός. Εγώ έχω κάνει πολλούς και αυτό με ικανοποιεί».

- Τις διεργασίες στην ΕΟΚ εν όψει των επικείμενων εκλογών πώς τις κρίνεις; Ποια είναι η εκτίμησή σου;

«Είμαι ένας άνθρωπος που δεν κρύβεται και λέει ξεκάθαρα τη γνώμη του. Ετσι έχω κάνει για τον Γιώργο Βασιλακόπουλο και την προσφορά του στο μπάσκετ, έτσι έχω κάνει εκφράζοντας άποψη και για τους υποψήφιους προέδρους. Από 'κει και πέρα, αυτό που σίγουρα θέλω είναι να γυρίσει η σελίδα, να γίνουν επιτέλους οι εκλογές. Οποια διοίκηση προκύψει μετά, να μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της. Είναι πολλά και πολύ σημαντικά τα θέματα που απαιτούν λύση και πάνω απ' όλα είναι οι Εθνικές ομάδες. Ερχονται μεγάλες υποχρεώσεις, είναι ο καθρέφτης του ελληνικού μπάσκετ και δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ