21.3 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Αύριο θα βρεθούν άλλοι Μπακς και άλλος Γιάννης…

Η "υπόθεση Αντετοκούνμπο" είναι πολύ σοβαρότερη απ' όσο πολλοί υποθέτουν. Και δεν αφορά αυτό σε όσους έσπευσαν να σπάσουν τα... γραφικόμετρα, βγάζοντας πορίσματα χωρίς να γνωρίζουν έστω μια πτυχή της ιστορίας και χωρίς να περιμένουν τα στοιχεία που επιφυλάχτηκε να δώσει στην δημοσιότητα η ΕΟΚ. Αφορά και σε όσους επιχείρησαν μια ψύχραιμη προσέγγιση αλλά περιόρισαν το θέμα στο "Γιάννης - Ελλάδα".


Η "υπόθεση Αντετοκούνμπο" είναι πολύ σοβαρότερη και πολύ πιο διευρυμένη από το ελληνικό ενδιαφέρον που αναπόφευκτα προκλήθηκε αφού το όλο θέμα έπληξε τη δική μας Εθνική. Είναι μια υπόθεση που επιβεβαιώνει χωρίς περιθώριο αμφισβήτησης ότι το ΝΒΑ διαφεντεύει τις ευρωπαϊκές Εθνικές και ειδικά όταν πρόκειται για Ευρωμπάσκετ κάνει τα πάντα για να το... προσπεράσει.


Λίγο να έχει ψάξει κάποιος την εξέλιξη της ιστορίας ή, απλά να έχει παρακολουθήσει προσεκτικά τα επεισόδια, κατανοεί ότι οι Μπακς το πήγαν μεθοδικά προς την αποχώρηση του Γιάννη. Υποψιάζεται επίσης ότι έβαλαν τον Γιάννη, τον χρυσοπληρωμένο σταρ τους, σε ένα άσχημο παιχνίδι, χωρίς να του έχουν κάνει ξεκάθαρο εξ αρχής το πλάνο και αφήνοντάς τον έστω για λίγο να νιώσει ότι θα μπορούσε να κάνει αυτό που αποδεδειγμένα θέλει, δηλαδή να βοηθήσει την Εθνική.


Πολλοί έκριναν υπερβολική την φράση της ΕΟΚ περί οργανωμένου σχεδίου των Μπακς. Μόνο που δυο - τρεις απλές και λογικές σκέψεις, μόνο στην υπερβολή δεν οδηγούν . Με αποκορύφωμα το ότι ουδείς από την ομάδα του ΝΒΑ εμφανίστηκε στην Ελλάδα, παρά μόνο εστάλη μια γυμνάστρια και όχι γιατρός, στην... Κίνα για να βγάλει πόρισμα. Κι αυτό περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη της προετοιμασίας κι ενώ οι ενοχλήσεις είχαν αναφερθεί νωρίτερα.
Οι (κάθε) Μπακς λογικά θέλουν να έχουν φρέσκο και το λιγότερο δυνατόν καταπονημένο τον (κάθε) σταρ τους ή, και απλό παίκτη τους. Μόνο που βρίσκουν και τα κάνουν πολύ εύκολα. Δεν διακρίνεται σε ανώτατα θεσμικά επίπεδα σχέδιο ή, έστω πρόθεση να υπάρξει οποιασδήποτε μορφής κόντρα προς το ΝΒΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η FIBA ενοχλήθηκε συστηματικά από την ΕΟΚ με παράθεση στοιχείων. Αναφέρουν επίσης ότι αναγνώρισε το πρόβλημα και θα έβλεπε πώς θα δράσει. Μια άλλη φορά, αυτήν δεν πρόλαβε...


Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι "Ελλάδα - Γιάννης - Μπακς". Το πρόβλημα είναι η άνεση με την οποία οι ομάδες του ΝΒΑ προφυλλάσουν τις περιουσίες τους. Ειδικά όταν πρόκειται για νέα παιδιά που δεν μπορούν να προβάλλουν ανίσταση και να ρισκάρουν τα πρώτα τους βήματα στην λεωφόρο της δόξας και τα πρώτα τους εκατομμύρια.


Κλείνοντας, σε ό,τι αφορά την Εθνική, δεδομένα πλέον έχει χάσει την μισή της προετοιμασία και παραπάνω από το μισό αρχικό της αγωνιστικό πλάνο. Επίσης δεδομένα όμως, το υλικό που παραμένει στη διάθεση του Κώστα Μίσσα είναι μια χαρά κι ακόμα παραπάνω και η ομάδα φαντάζει πληρέστερη από άλλα χρόνια.
Οι δώδεκα ημέρες μέχρι το τζάμπολ του Ευρωμπάσκετ και τα τρία δυνατά φιλικά μοιάζουν οριακά, αλλά τουλάχιστον σε αυτά η ομάδα θα δουλέψει απερίσπαστη, χωρίς ερωτηματικά αν και λογικά θα χρειαστεί να ολοκληρώσει τον ρυθμό της και μέσα στα επίσημα. Εμπειρία υπάρχει, ποιότητα ακόμα περισσότερη, επιθυμία τεράστια και συνολικά θετική αύρα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ